In Nederland kennen wij de hulpverleningsketen. In het buitenland kent men de overlevingsketen (chain of survival). Deze 2 ketens geven een totaal verschillende visie op de hulpverlening bij slachtoffers. Bij SEHSO gaan wij zoveel mogelijk uit van de overlevingsketen.
Ik heb er een korte column over geschreven op mijn BHV-blog
Zowel in nederland als in buitenland kennen we meerdere zorgketens, (Chain of Emergency Care) lees hulpverleningsketens) en elke slachtoffer kent een Chain of survival, overlevingsketen.. Het zijn twee andere principes..
Chain of Survival is kort gezegd, de overlevingsketen bij reanimatie, dit is voornamelijk een didactische hulpmiddel.
Chain of Emergency Care is de keten van Eerste Hulp (First Aid), 112, First Response, Ambulance , Ziekenhuis, Operatiekamer, Nazorg, Huisartsenzorg (GP)
In nagenoeg elke europees land, is dit het zelfde.. Beide keten behoren naast elkaar te staan, en elke leerstof hoort met beide ketens rekening te houden.. (Volgens mij doet SEHSO, dat ook )
Maar hoe is dat dan vanuit de wet geregeld? Want bij de EHBO is het geijkte argument dat je van de wet niet meer mag doen aan handelingen dan er in het OK-boekje staat.
Tja, wederom een iets van klok en de klepel.. En in EHBO wereldje komt dat heel veel voor.. Het OK boekje heeft geen status van wet, en het Oranje Kruis is slechts een van de aanbieders van ehbo-opleidingsmateriaal, en een bijbehorend certificaatje..
De Wet zegt alleen iets over
wettelijke voorbehouden handelingen, en dat voor risicovolle handelingen mensen die bekwaam zijn ook automatisch bevoegd zijn.. Nu zijn er ook
Organisatie/werkgevers voorbehouden handelingen, dus dat zijn werkgevers, die tegen medewerkers van een bepaalde functie zeggen, waartoe ze wel of niet bevoegd zijn, of de werkgever wil zien dat iemand bekwaam is om iets te doen, voor dat hij bevoegd word verklaart..
De logroll, het afnemen van een integraalhelm, etc. zijn niet zaken die je leert via de reguliere EHBO. Mag je dat dan zomaar gaan doen? Of is het echt uitsluitend bij direct levensgevaar dat je als leek dergelijke mogelijk levensreddende handelingen mag uitvoeren?
Niemand mag zo maar iets doen, er word algemeen geacht dat je nadenkt bij wat je doet, en dat je de wet en regelgeving in het land waarin je dat uitvoert kent en daar naar handelt..
Het afnemen van intergraal helm, kan levenreddend zijn, maar ook levensbekortend of kwaliteit van leven beperkend, als je dat niet goed kunt.. Dat zelfde geld voor het uitvoeren van welke handeling dan ook..
Je moet dus bekwaam zijn om een handeling uit te voeren. en werk je in organisatorisch verband, (vereniging, rode kruis, stichting,) dan moet je werkgevers, bestuur etc.. er op toezien dat je bekwaam bent om handelingen uit te voeren..
Bijvoorbeeld : Een logroll (bij verdenking van mogelijk wervelletsel), is niet een individuele vaardigheid, maar een teamvaardigheid, Dus de werkgever moet er op toe zien dat het team vaardig is, en niet dat de individuele medewerkers voldoende vaardig zijn.