Nationale Politie ondanks kritiek van startDEN HAAG -
Minder bureaucratie, minder tijd kwijt aan papierwerk, betere samenwerking en meer agenten op straat. Dat zijn volgens minister Ivo Opstelten de voordelen van één Nationale Politie. En de kosten dalen door besparingen op huisvesting en goedkopere inkoop. Maar er is ook veel kritiek op de reorganisatie van de politie, die sinds dinsdag officieel bestaat. De politiebonden liepen bij het overleg met Opstelten weg.
Eigenlijk had het landelijke politiekorps al op 1 januari van 2012 een feit moeten zijn. Maar de Eerste Kamer gaf pas afgelopen juli groen licht. De nieuwe politieorganisatie telt tien regionale eenheden waarvan aan het hoofd een politiechef staat. Ook komen er een of meerdere landelijke eenheden, zoals bijvoorbeeld een recherche.
Opstelten verwacht doordat de diensten beter samenwerken, de administratieve rompslomp dit jaar bij de politie met 15 procent afneemt. Volgend jaar moet dat al 25 procent zijn. Het nieuwe korps krijgt ook meer mensen die zich bezighouden met cybercrime. Dit jaar komen er 33 fulltime-medewerkers bij. Daartegenover staat dat op termijn honderden banen verdwijnen. En de organisatie bestaat nu nog vooral op papier; het zijn veelal nog plannen die nog moeten worden uitgevoerd.
De oprichting van een politieorganisatie, waarmee kwartiermaker en nationale korpschef Gerard Bouman al meer dan een jaar bezig is, kan rekenen op forse kritiek van de politiebonden. „De nieuwe politietop is op onaanvaardbare wijze aan het voorsorteren. Collega's worden alvast herplaatst, afdelingen alvast gereorganiseerd en de minister weigert in te grijpen”, zei ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp namens de politiebonden eind november. „Opstelten staat erbij en kijkt ernaar en laat de politiemensen de dupe worden.” Bovendien, zo zeggen critici, schept de bewindsman veel te hoge verwachtingen.
Volgens Van der Kamp laat Bouman „op allerlei manieren blijken dat hij lak heeft aan bestaande afspraken over arbeidsvoorwaarden”. Ook vinden de bonden dat er te weinig regie en sturing is. „In de plannen zien wij nog te grote risico's om tot een goed functionerende Nationale Politie te komen, die voldoet aan de hoge verwachtingen van de Nederlandse samenleving”, waarschuwde de ACP-voorzitter Opstelten.
De bonden schortten het overleg met Opstelten over de vorming van het nationale korps half november al op. Die gesprekken zijn formeel nog niet hervat. De vakorganisaties en het ministerie hebben onlangs wel een informeel gesprek gehad, maar daarmee is het vertrouwen nog niet hersteld, meldden de grootste bonden ACP en NPB. Na de kerstvakantie wordt bekeken of en wanneer er weer overlegd zal worden.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/21190913/__Nationale_Politie_ondanks_kritiek_van_start__.html