Meer tijd voor reorganisatie politieLaatste update: 31-08-2015 | 11:43
Woordvoering: Landelijke woordvoering nationale politie
Nederland - De politie trekt meer tijd en geld uit voor de grootste reorganisatie in de Nederlandse geschiedenis. Dat blijkt uit de herijkingsplannen die minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie maandag 31 augustus aan de Tweede Kamer stuurt. Er is inmiddels veel bereikt. Zo zijn er forse stappen gezet bij de vorming van basisteams, districtsrecherche en real-time intelligence centra. Na tweeënhalf jaar reorganiseren is het nu tijd om de balans op te maken.Nederland kreeg op 1 januari 2013 één politie. Voor de vorming van dit nieuwe, nationale korps werd vijf jaar uitgetrokken. Na tweeënhalf jaar is het tijd voor een tussenbalans: wat gaat goed en waar moet de politie bijsturen? De conclusie is dat er inmiddels een stevig fundament ligt voor het nieuwe korps en dat de politieprestaties op peil zijn gebleven. Het is nu tijd om meer rekening te houden met de spankracht van de organisatie, de planning bij te stellen en daarbij te kiezen voor een viertal maatregelen.
Sinds eind 2014 hebben korpsleiding, Centrale Ondernemingsraad, politievakorganisaties, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, het Openbaar Ministerie en de regioburgemeesters met elkaar gewerkt aan een herijking van de plannen. Maandag 31 augustus stuurde de minister van Veiligheid en Justitie de definitieve documenten naar de Tweede Kamer.
Slagvaardig en dichtbijDe herijking heeft geen betrekking op het normale politiewerk; dat gaat gewoon door. Ook de dienstverlening aan de burger, denk aan aangiftemogelijkheden, zal op peil blijven. De herijking gaat wél over die zaken die nodig zijn om één politiekorps te worden dat nog efficiënter bijdraagt aan de veiligheid in Nederland.
1. Meer tijd voor de basis op ordePlaatsvervangend korpschef Ruud Bik is stellig: ‘We zijn er, net als de minister, van overtuigd dat wij met één korps beter kunnen waarmaken wat de samenleving van ons verwacht: een slagvaardige politie die dicht bij de burger staat. We werken nu al makkelijker samen en wisselen beter informatie uit. We kunnen adequater reageren op grote incidenten door snel politieagenten of rechercheurs uit andere eenheden op te roepen. Criminelen ontspringen de dans niet langer door hun werkgebied te verleggen naar een andere politieregio, maar zijn nu in het hele land bekend. Maar alle voorgenomen veranderingen uitvoeren en óók het normale politiewerk doorgang laten vinden, is een te grote opgave gebleken. Daarom gaan we temporiseren en prioriteiten stellen; ultimo 2017 moet de basis op orde zijn.'
2. Personele reorganisatie topprioriteitDe personele reorganisatie bij de politie is en blijft prioriteit. Eind dit jaar krijgen 63.000 politiemedewerkers hun voorlopig plaatsingsbesluit in de brievenbus. Hierin staat waar zij gaan werken in de nieuwe organisatie. Na de verwerking van hun eventuele zienswijzen op dit besluit, volgt in de eerste helft van 2016 het definitieve plaatsingsbesluit. De duidelijkheid die dan ontstaat, biedt ook meer rust en ruimte voor andere ontwikkelingen.
3. Verbetering aanbrengen in de sturing van het korpsHet fundament van het nieuwe korps is de afgelopen tweeënhalf jaar neergezet. De sturing op alle veranderingen en verbeteringen moet echter meer gericht worden op wat het gezag nodig heeft. Daarnaast wordt het gezag meer betrokken bij belangrijke nationale beheersvraagstukken en vraagstukken die de kwalitatieve taakuitvoering van de politie betreffen. Er komt meer budgetruimte voor de politiechefs alsmede voor hun behoefte aan lokaal maatwerk gelet op het lokale veiligheidsvraagstuk. De elf politiechefs gezamenlijk gaan zorgdragen voor de operationele sturing van het korps en de korpsleiding zal als een raad van bestuur de strategische belangen van het korps bewaken, kaderstellend opereren en sturen op de vorming van het korps.
4. Versterken van kennis en kundeHet korps zet in op meer kwaliteit, om te beginnen in de bedrijfsvoering. Ook de kwaliteit van de opsporing vraagt serieuze versterking. De criminele wereld verschuift van zichtbaar naar onzichtbaar en van fysiek naar virtueel. Dit vraagt om meer specialisme, verbreding van kennis en netwerkgerichtheid. De dienstverlening aan de burger blijft op peil, de afspraken met de overheid (veiligheidsagenda) en de veiligheidspartners blijven overeind. Maar nieuwe en minder urgente taken moeten goed worden afgewogen.
FinanciënEén korps bouwen valt, mede door het temporiseren, duurder uit. Daarom is het reorganisatiebudget verhoogd van 230 naar 460 miljoen euro. Dat is een eenmalige extra investering die wordt betaald uit besparingen die tot nu toe bereikt zijn. In de begroting van ons korps zijn de effecten van de herijking verwerkt. Wel zal goed gekeken moeten worden naar het evenwicht tussen ambities, beschikbaar budget, materieel en personele capaciteit.
BRON:
https://www.politie.nl/nieuws/2015/augustus/31/00-meer-tijd-voor-reorganisatie-politie.html