Nationale politie? 'Los eerst de computerproblemen maar op'http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/1823875/2011/01/13/Nationale-politie-Los-eerst-de-computerproblemen-maar-op.dhtmlDoor Kim van Keken − 13/01/11, 02:15
Gisteren besprak de Tweede Kamer het kroonjuweel van de minister van Veiligheid en Justitie: een nationale politie met 10 regionale eenheden in plaats van 25 autonome korpsen. Een rondje door de Kamer.
De voordelen
André Rouvoet van de ChristenUnie, sinds 1994 Kamerlid met een tussenpauze als minister, kan zich nog goed de reorganisatie van de politie uit 1993 herinneren. Toen gingen de 148 gemeentekorpsen en 17 rijksdistricten op in 25 regio's en 1 Korps Landelijke Politiediensten. De 'stammenstrijd' heeft lang geduurd, weet hij nog.
Zijn collega van de SP stelt dat eerst 'de cultuur' en dan pas de 'structuur' moet veranderen. 'Anders krijgen we nog maar meer problemen.' Hij wijst fijntjes op de ICT-problemen. Het nieuwe systeem waarmee de korpsen sinds 2009 werken is 'ontploft', zeggen velen. Een aangifte simpel verwerken is er niet bij. De korpsbeheerders (burgemeesters) en korpschefs wijzen naar elkaar. Niemand die weet wie verantwoordelijk is. 'Laat eerst maar eens zien dat deze minister de computerproblemen in de hand heeft.'
Straks wordt de politie een landelijke organisatie met de minister aan het hoofd. Met de minister aan het hoofd, die wordt geassisteerd door één landelijke korpschef (de 'blauwe baas'). Wie stelt er dan nog de lokale prioriteiten?
Attje Kuiken van de PvdA ziet het risico dat de politie straks door 'de waan van het binnenhof' wordt geregeerd. Ze wijst op de spoeddebatten over de problemen met Marokkaanse jongeren in Gouda. 'Straks krijgen we de rare situatie dat spoeddebatten bepalen wat de politie gaat doen', vult Tofik Dibi van GroenLinks aan.
De nadelen
'Natuurlijk zullen veranderingen in structuur de burgers een worst zijn', erkent Magda Berndsen van D66. Maar als de politie 'efficiënter' kan werken, heeft 'de burger daar wel degelijk wat aan'. Op zich schaart de oppositiepartij zich dus, met de nodige mitsen en maren, achter de reorganisatie.
Co¿kun Çörüz van het CDA spreekt van 'een historisch moment'. De nationale politie kan er wat hem betreft niet snel genoeg komen. De voordelen op rij? De 10 regio's worden straks centraal beheerd. Vanuit Den Haag dus. Politieauto's kunnen in één keer worden gekocht. De regio's hoeven zich niet meer te bekommeren om de ICT of het personeelsbeleid.
Vaak genoeg, zegt Çörüz, sprak de Kamer over hoge beloningen bij de politieleiding of de problemen met de ICT. 'Waarop de minister steeds weer zei: daar ga ik niet over.' Bij de nationale politie gaat de minister er wél over, wil hij er maar mee zeggen. 'Dan krijgen we duidelijkheid over dit punt.'
Ook zal de bureaucratie flink afnemen, is de verwachting van de voorstanders. Het korpsbeheerdersoverleg, de vergadering van 25 burgemeesters, zal dan immers verdwijnen.
Opstelten zelf ziet de nationale politie als een 'ordelijke verbetering'. 'Een stap verder.' Het lokale bestuur wordt juist versterkt, bezweert hij. 'Dus niet verzwakt. Voor de regio's is het een verlichting om niet meer over de ICT en het personeelsbeleid te gaan.'