IC Ambulance

Auteur Topic: IC Ambulance  (gelezen 3559 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

edwinlwd

  • Gast
Gepost op: 15 juli 2004, 19:55:23
Ik zag op de site van visser een IC-ambulance staan, nou vraag ik me af in welke regios deze ambu's gebruikt worden.




Ridder Pim

  • Gast
Reactie #1 Gepost op: 15 juli 2004, 21:51:36
Hé edwin,

Ik weet dat de GGD Haaglanden zo'n wagen heeft...
Het is een Emergency Sprinter met Module-opbouw geloof ik...


Marco

  • Gast
Reactie #2 Gepost op: 15 juli 2004, 21:54:21
Hallo,

In regio gelderland-zuid kunnen alle Ford ambulance´s gebruikt worden voor IC-lance. Door bij het Radboud ziekenhuis apparatuur en specialisten op te halen. Ook zijn de fords voorzien van perslucht aansluitingen.

Kortom, het belangrijkste is ruimte voor patient, ambu pleeg, intensivist en soms een IC-pleeg en diverse apparatuur.

Groet, Marco.


Ridder Pim

  • Gast
Reactie #3 Gepost op: 16 juli 2004, 08:18:28
Is het niet zo dat de IC-lance van Den Haag ruimte biedt aan een ziekenhuisbed?
Ik neem aan dat de Fords daar geen ruimte voor hebben?


edwinlwd

  • Gast
Reactie #4 Gepost op: 16 juli 2004, 22:59:01
Die wagens zij dus voor een soort van traumateam?

Hier in Leeuwarden is er een soort mmt, genaamd: Crashteam MCL. Deze wordt ingezet als de lifeliner niet kan komen. Dit crashteam wordt dan door een PM busje van de brandweer vervoerd. Dan kan daar toch beter een ic ambu voor komen?


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #5 Gepost op: 16 juli 2004, 23:52:11
Hé edwin,

Ik weet dat de GGD Haaglanden zo'n wagen heeft...
Het is een Emergency Sprinter met Module-opbouw geloof ik...


Nee hoor de GGD Den Haag heeft geen emergency sprinter die ingericht is voor IC -ambulancezorg. Mogelijk bedoel je de zgn. ''beddenwagen'' die in de regio Haaglanden ingezet kan worden op verzoek van de CPA en de ambulancediensten. Deze beddenwagen is een peugeot bestelbus (ook wel bekend als PAM binnen het rode kruis) en kan voor rolstoelvervoer en ziekenhuisbedvervoer worden gebruikt. Het rode kruis kan zorgen voor materiaal (monitoring en aanverwante artikelen, meestal neemt het ambulanceteam de eigen spoedkoffer beademingsmachine, zuurstof en monitor mee de beddenwagen in. Af en toe wordt door de regio Haaglanden van deze wagen gebruik gemaakt (ik had toevallig vandaag de eer om voor 't eerst met deze auto een patient te vervoeren  ;) . Een aantal rode kruis-chauffeurs is opgeleid voor rijden met OGS, ook wel rijdt de ambulancechauffeur de beddenwagen als er met spoed moet worden gereden (zoals vandaag ) er is ruimte voor extra verpleegkundigen en arts(en) maar ook in deze wagen moet men woekerenmet de ruimte als er eenmaal een ziekenhuisbed in staat moet er nl. ook nog apparatuur en personeel achterin mee en dat is ook best wel dringen hoor. :-\  Maar t zou best een goed idee zijn als elke regio beschikt over een IC annex beddenwagen voor IC vervoer waarbij veel extra apparatuur en personeel meemoet, als er een dialyseapparaat  en een ballonpomp(om het hart te ondersteunen) etc meemoet en nog wat personen dan wordt t wel wat vol achterin dit busje.

Maar natuurlijk is in de groot volume ambulances meestal voldoemnde ruimte om bijv. een beademde IC -patient te vervoeren, te behandelen en verplegen en te monitoren. Met de ruimte moet soms wel iets geschipperd worden maar meestal lukt dat wel, het gaat in ieder geval sneller dan het inzetten van de beddenwagen indien er met grote spoed moet worden overgeplaatst.

De ambulancezorg tenslotte is tegenwoordig niet meer een vooruitgeschoven ehbo-post maar een rijdende IC-kamer geworden met de bijbehorende apparatuur en opleiding. Wat er de laatste 10 jaar is veranderd in de ambulancezorg had men zo'n jaar of 20 geleden niet echt durven vermoeden.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Patriess

  • Verpleegkundige/EHV/BHV+/LOTUS i.o.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,804
Reactie #6 Gepost op: 16 juli 2004, 23:54:12
De IC ambulance die op de site van visser staat is een belgisch ambulance,  en ambulances die wat specifieker uitgerust zijn worden al snel IC ambulance genoemd dus of dit echt een IC ambu is..

De auto van Den haag is dus idd een auto voor bedden vervoer.

Verder zijn er 10 trauma centra's in Nederland, deze beschrikken allemaal over een bus voor het vervoer van een Mobiel medisch team. (ze worden niet allemaal gebuikt maar dat is een geldkwestie) Deze MMT's worden dus idd ook ingezet als de traumaheli niet vliegt, omdat het te hard waait, ijzelt, donker is, startproblemen heeft of als ze al te vaak weg zijn geweest op een dag  ;)
Nurse powerrrrr


Karim

  • Gast
Reactie #7 Gepost op: 17 juli 2004, 00:18:45
De IC ambulance die op de site van visser staat is een belgisch ambulance,  en ambulances die wat specifieker uitgerust zijn worden al snel IC ambulance genoemd dus of dit echt een IC ambu is..


Denk dat dit gewoon 'n "foutje" van Visser is, in Belgie noemen ze de 100 wagens meestal of klinimobiel of reanimatiewagen, maar ic ambulance heb ik ook daar nog nooit gezien.


In Zuid Holland hebben ze wel 'n apparte ambulance voor IC bedden :


Special care vervoer / beddenvervoer:

Behalve het reguliere spoedeisende en bestelde vervoer in de Duin- en Bollenstreek verzorgt de Ambulancedienst Zuid-Holland Noord ook vervoer van patiënten die uitsluitend in hun eigen ziekenhuisbed vervoerd kunnen worden en het vervoer van patiënten die – ook tijdens het ambulancevervoer – intensive care behoeven. Deze ambulance wordt zowel voor binnenlands als buitenlandvervoer ingezet.

Daartoe heeft de Ambulancedienst Zuid-Holland Noord de beschikking over een speciale ambulance.

Deze ambulance is van het type Fiat Ducato en speciaal voor AZN gebouwd door NTO Engineering in Hazerwoude-dorp (ITC terrein) samenwerking met enkele medewerkers van de autocommissie van AZN. Het betreft een zeer-groot-volume-auto die – door een luchtveringsysteem – aan de achterzijde kan zakken. Via een uitschuifbare oprit kan een (intensive care)bed in de auto worden gereden.

Deze ambulance is voorzien van vele extra mogelijkheden. We noemen hierbij:

·        aansluiting voor ballonpomp

·        beademingsapparatuur met diverse modaliteiten

·        capnografie

·        12 afleidingen-ECG

Uiteraard wordt deze ambulance bemand door hoog opgeleid en zeer ervaren personeel. Daarbij is het – door de grootte van de ambulance – mogelijk alle benodigde ziekenhuisapparatuur en een team van ziekenhuisspecialisten mee te laten gaan voor de benodigde zorg tijdens het vervoer.







Zie http://www.aznnoordwijk.nl/beddenvervoer.htm voor meer info (of eigenlijk voor precies 't zelfde wat ik hierboven net post :D)


rick

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 533
  • ambu
Reactie #8 Gepost op: 24 juli 2004, 00:17:07
er is vanuit een of andere commissie wel iets bezig (geweest??) met het opzetten van een landelijk netwerk van wagens geschikt voor hooggecompliceerd ic vervoer dus patienten die qua ruimte, personeel en materiaal niet passen in een reguliere ambu. hoe hiermee de stand van zaken is weet ik niet exact maar het zou toen gaan om ca 10 voertuigen verspreid over het land aangestuurd vanuit een centrale cpa.


Ridder Pim

  • Gast
Reactie #9 Gepost op: 26 juli 2004, 01:17:53
Deze ambulance is voorzien van vele extra mogelijkheden. We noemen hierbij:

·        aansluiting voor ballonpomp

·        beademingsapparatuur met diverse modaliteiten

·        capnografie

·        12 afleidingen-ECG


Op de reguliere ambulance is ook de mogelijkheid tot 12 afleidingen ECG en capnografie.
De beademing echter is wat minder geavanceerd; we beschikken over een beademingsautomaat met volumegestuurde beademing of CPAP