Kan jij me een voorbeeld geven waar daadwerkelijk een bom is gevonden?
Het gebeurt niet vaak, maar het gebeurt wel. 2 voorbeelden die ik me kan herinneren:
- 1991 Bom melding en daadwerkelijk ontploft explosief bij woning minister Kosto en bij Ministerie van BiZa
- 2002 Bom melding bij IKEA filialen en het aantreffen van verdacht pakketten bij 2 filialen, zoals aangekondigd in die melding. Betrof afpersing...
Ik vind echt dat er maar is een grondige analyse moet worden gemaakt hoe het beste kan worden geanticipeerd op de honderden bommeldingen die per jaar gedaan worden.
Bovendien zijn er al procedures voor bommeldingen, en hoe daar mee om te gaan. Het inschatten van de feitelijke dreiging zal daar ongetwijfeld deel van uit maken.
Alleen zal de Politie daar geen mededelingen over doen, juist om mensen die dit soort meldingen plegen niet wijzer te maken.
Dit is uit de Volkskrant van een aantal jaren geleden:
Details van bommelding bepalen vals- of echtheid
ACHTERGROND, Van onze verslaggever op 28 september '01, 00:00, bijgewerkt 20 januari '09, 15:41
Echt of vals? Dat is voor de politie het grote probleem bij bommeldingen. De inschatting of een dreigement serieus moet worden genomen, wordt gemaakt aan de hand van 'technieken en procedures' van het Politie Instituut Openbare Orde en Gevaarsbeheersing (PIOG) in Ossendrecht.
Het PIOG wenst geen details prijs te geven. 'Dan weet morgen iedereen hoe hij de perfecte bommelding in elkaar moet steken.' Veruit de meeste bommeldingen in Nederland komen nooit in de openbaarheid. Schattingen over het aantal bommeldingen liggen rond de vierduizend per jaar, bijna elf per dag. Aan de meeste dreigementen wordt geen ruchtbaarheid gegeven, omdat de ervaring heeft geleerd dat publiciteit rond (valse) meldingen weer nieuwe meldingen uitlokt.
Het PIOG leidt voor de regiokorpsen van de politie 'bomteamleiders' en 'bomverkenners' op. De eersten dienen aan de hand van een analyse van de melding vast te stellen of die al dan niet serieus moet worden genomen. De bomverkenners zijn opgeleid om ter plekke onderzoek te doen naar de aanwezigheid van een bom. Bij de opleiding van de specialisten wordt gebruik gemaakt met name Engelse expertise op het terrein van bomterreur.
'Dankzij' de IRA heeft Scotland Yard de afgelopen dertig jaar zeer ruime ervaring opgedaan met valse en echte bommeldingen. 'Wanneer de spanningen in Noord-Ierland oplopen, merken we dat aan het toenemende aantal meldingen', zegt een woordvoerder van de Yard. Ook van die meldingen, alleen in Londen soms tientallen op een dag, leidt maar een fractie tot ontruimingen of het stilleggen van metrolijnen of verkeer. 'Anders zou de stad bijna continu in chaos verkeren.'
bron:
volkskrant.nl