Hevige regenval en wateroverlast - Nederland 26/27/28/29-08-2010

Auteur Topic: Hevige regenval en wateroverlast - Nederland 26/27/28/29-08-2010  (gelezen 23361 keer)

0 gebruikers (en 5 gasten bekijken dit topic.

vuurvlieg

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 268
  • Martin
Reactie #50 Gepost op: 27 augustus 2010, 08:30:31
Haaglanden was gisteren best wel druk. Dan vooral het stukje scheveningen, Archipel, Centrum, Haagse Hout.
Meerdere telefoontjes bij de rac binnengekomen (1000 +), Gelukkig niet allemaal meldingen geworden, maar genoeg om 3 voertuigen van buiten de stad naar Den Haag te halen. Zo reden er ts'sen van Pijnacker-Nootdorp, Leidschendam-Voorburg en Delft in het centrum van Den-Haag.
Er waren extra centralisten in dienst geroepen, dus we zaten we met z'n vijven.
Een groot deel van de uitrukken zijn te vinden op p-2000 monitoren, maar er waren er meer.
Zo was een nader bericht van de hv van scheveningen :'We hebben 2 huizen gehad in deze straat, nog slechts 4 te gaan."

Het leek best wel een beetje op een oud en nieuw dienst.
De middag en nachtdienst hebben het rustig gehad
Martin  Centralist RAC Haaglanden (ex) Vrijwilliger Brandweer Schoolbezoeker Brand Veilig Leven


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #51 Gepost op: 27 augustus 2010, 09:36:51
Brandweer Twente druk met wateroverlast
ENSCHEDE - De brandweer in Twente is de hele nacht druk geweest om onder meer ondergelopen tunnels en kelders leeg te pompen.
Donderdag handelden de hulpdiensten in Twente al driehonderd meldingen van wateroverlast af, zei een woordvoerster van de brandweer Twente vrijdag.
Vrijdagochtend werd nog hulp geboden in onder meer Rijssen, Oldenzaal, Almelo en Holten. 's Nachts waren huizen ondergelopen in Borne.
''Rond half twee afgelopen nacht hadden we nog dertig meldingen af te handelen. De brandweer is ook daarna nog de hele nacht bezig geweest.''
Niet overal kon hulp geboden worden. Door de hevige regenval kon de riolering het water niet verwerken, waardoor het leegpompen van kelders weinig uithaalde.
www.nu.nl


Crashtender

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,172
Reactie #52 Gepost op: 27 augustus 2010, 09:40:36
Is de capaciteit van onze rivieren nog groot genoeg om al dit water (wat via de bergen in Duitsland naar nederland stroomt) binnen de dijken naar zee te krijgen, of krijgen we over een aantal dagen weer problemen?

Ik denk dat dat, met name voor de Rijn wel meevalt. In de Maas zouden de waterstanden wel eens wat hoger kunnen worden. Of dit tot problemen leidt vraag ik mij af. In de onderstaande tekst wordt heel aardig beschreven waar de Rijn en Maas hun water vandaan krijgen. Want daar zit wel wat verschil in. Ook kun je hier lezen dat de invloed van neerslag in de zomermaanden relatief weinig invloed heeft op de waterstanden in de Rijn. De Maas blijkt gevoeliger te zijn voor neerslag in het stroomgebied. Vooralsnog zijn er nog geen berichten voor hoogwater uitgedaan door de betrokken instanties.

Rijn

De Rijn is 320 km lang. Hij ontspringt in Zwitserland als een snelstromende bergrivier, gevoed door de gletsjers in de Alpen van het Gotthardmassief. Gevoed door regen - en smeltwater uit negen landen baant hij zich een weg naar de Noordzee. Het stroomgebied is 185.000km2 groot waarvan 25.000km2 in Nederland ligt. De gemiddelde stroomsnelheid van de rivier varieert in Nederland van 0,5 tot 1,5 m/s, met een uitschieter tot boven 2 m/s. Bij Lobith bedraagt de gemiddeld afvoer 2.300 m3/sec.

Boven Bazel wordt de afvoer, behalve door veel regenwater, bepaald door smeltwater van sneeuw en zo'n 150 gletsjers. Hierdoor kent de bovenloop een afvoerpiek in de vroege zomermaanden. 's zomers is ruim 70 procent van het Rijnwater bij Lobith afkomstig uit het Alpengebied, de bijdrage uit de rest van het stroomgebied is dan klein, omdat een groot deel van het regenwater verdampt voor het de rivier bereikt. Gemiddeld is de afvoer van de Rij bij Lobith het hoogst in de winter. Dan staat de verdamping op een laag pitje en voert de Rijn vooral regenwater af. De bijdrage uit de Alpen is 's winters maar klein, zo'n 30 procent, omdat een groot deel van de neerslag daar in de vorm van sneeuw valt, die er gedurende enkele maanden blijft liggen. Pas als de sneeuw aan het eind van het voorjaar smelt komt dat water in de Rijn. Het gemengde afvoerregime bezorgt de Rijn een relatief regelmatig afvoerpatroon, waardoor de rivier het hele jaar bevaarbaar is.  

De Alpenrijn in Zwitserland is een bruisende bergrivier. Na Bazel wordt de rivier rustiger, vanaf hier heet hij Oberrhein. Oorspronkelijk kronkelde de rivier hier nog op natuurlijke wijze door het landschap. Omdat de Rijn hier niet door harde rotsen en één stroom werd gedwongen, splitste de rivier zich in vele vertakkingen. langs de oevers is een rijk natuurgebied ontstaan met moerasbossen en weitjes. Vanaf Bingen verandert het karakter van de rivier, die hier Mittelrhein heet, opnieuw. Hij stroomt door een smal diep dal langs het Taunusgebergte en de Eifel. Vanaf Bonn begint de Niederrhein en wordt het gebied vlak. De Nederlandse Rijntakken monden uit in de Noordzee en het IJsselmeer. Hier zijn geen grote hoogte verschillen meer en geen harde rotswanden, die de stroom in een bepaalde richting dwingen. Vroeger zocht de rivier zich hier via vele vertakkingen door een moeraslandschap een brede weg naar zee.

Maas

De Maas is 935 kilometer lang. Zij ontspringt ongeveer 200 km ten noorden van Dijon op een hoogte van 409 meter boven zeeniveau. Vanuit Frankrijk, Luxemburg en België bereikt de Maas bij Eijsden onder Maastricht ons land. Het Nederlandse deel van de Maas tot aan haar monding in het Haringvliet, is zo'n 300 km lang.
Het stroomgebied van de Maas is ongeveer zo groot als Nederland, zo'n 36.000km2. Dat is zesmaal zo klein als het stroomgebied van de Rijn. Er zijn geen grote watervoorraden in de vorm van gletsjers of sneeuw. De gemiddelde afvoer van de Maas is 230m3 per seconde. Het hele jaar door wordt de Maas gevoed door regenwater. Dit betekend hoge afvoeren in de winter en lage afvoeren in de zomer, wanneer de verdamping hoog is. In de Ardennen bestaat het stroomgebied van de Maas uit een heuvelachtig gebied met een rotsige, slecht doorlatende ondergrond., waar neerslag snel afstroomt. Intensieve regenval in de Ardennen leidt binnen een dag tot hoge Maaswaterstanden in Limburg. En omdat het stroomgebied van de Maas relatief klein is, is de kans groot dat er overal in het stroomgebied tegelijkertijd veel regen of sneeuw valt.

De Franse Maas is voor een deel bevaarbaar gemaakt met stuwen (gekanaliseerd). Op Belgisch grondgebied id de Maas volledig gekanaliseerd. Om de Maas ondanks de lage waterstanden in de zomer bevaarbaar te houden is zij ook in ons land over een lang traject permanent gestuwd.

bron: www.natuurdichtbij.nl
Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.


Crashtender

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,172
Reactie #53 Gepost op: 27 augustus 2010, 09:46:26
Gelukkig viel het in het deel waar ikzelf woon heel erg mee met de wateroverlast (iets wat wel vaker gebeurt als er slecht weer over de streek trekt). Andere delen van onze mooie streek hadden het echter zwaar te verduren:

Meer dan 100 millimeter in Achterhoek

DOETINCHEM - In de Achterhoek is de afgelopen 24 uur meer dan 100 milimeter regen gevallen en op sommige plaatsen zelfs meer dan 130 millimeter. Dat meldt Meteo Consult.

In Groenlo viel 135 millimeter, in Lichtenvoorde 131 millimeter, in Doetinchem 109 en in Borculo 126 millimeter. In het westen van de provincie viel iets minder. In Putten viel 81 millimeter. Normaal valt er in een maand zo'n 60 millimeter.

Volgens Meteo Consult blijft het vanochtend regenen in de provincie. Vanmiddag trekt de regen naar het zuidwesten weg en klaart het op.

bron: Omroep Gelderland
Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.


Hoguhugo

  • Cameraman HPM/NOS | Geluidsman | Editor
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,221
Reactie #54 Gepost op: 27 augustus 2010, 10:55:30
ik zag vanochtend de dph van varsseveld met extra pomp voorbij komen. Alleen ik kon er nergens een melding van vinden. Hoe worden zij op zo'n moment geallarmeerd?
Volg mij ook op twitter: @hoguhugo


JordyDelwel

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,525
  • www.DelwelFotografie.nl
Reactie #55 Gepost op: 27 augustus 2010, 10:58:32
ik zag vanochtend de dph van varsseveld met extra pomp voorbij komen. Alleen ik kon er nergens een melding van vinden. Hoe worden zij op zo'n moment geallarmeerd?

Zal me niet verbazen dat dat via C2000 gebeurd.. de boel word daar van de ene melding naar de andere gestuurd.. Vrij druk in die hoek geloof ik.
Fotograaf Harderwijk e.o. http://www.DelwelFotografie.nl


Crashtender

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,172
Reactie #56 Gepost op: 27 augustus 2010, 11:02:15
ik zag vanochtend de dph van varsseveld met extra pomp voorbij komen. Alleen ik kon er nergens een melding van vinden. Hoe worden zij op zo'n moment geallarmeerd?

p2kflex
01:34:53 27-08-10GROUP-1PRIO 2 GRAAG MET DOMPELPOMP TP GAAN! Wateroverlast : STATIONSSTRAAT DOET 9764
0801236BRW Oude IJsselstreek (Varsseveld) (Alle Blusploegen)
0803443BRW Achterhoek West (Varsseveld) (Bevelvoerder)
0803445BRW Achterhoek West (Varsseveld) (Lichtkrant)
0803452BRW Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (Onbekende code)
0803470BRW Achterhoek West (Varsseveld) (Monitorcode)


Dit was de bijbehorende melding. Overigens heeft Varsseveld geen DPH maar een SLH en een DPA. De container bevat alleen maar slangen en de aanhanger is de dompelpomp. Ze reden dus niet met een extra pomp maar met hun enige.
Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.


Crashtender

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,172
Reactie #57 Gepost op: 27 augustus 2010, 11:04:44
Hulpdiensten massaal uitgerukt

APELDOORN  - De hulpdiensten op de Veluwe en in de Achterhoek zijn van donderdagavond tot vrijdagochtend ruim 350 keer uitgerukt vanwege de wateroverlast in de regio.

De meeste meldingen kwamen binnen tussen donderdagavond en middernacht. Toen kwamen er 260 meldingen binnen, vooral uit de omgeving van Apeldoorn, Doetinchem en Lichtenvoorde. Daar stonden straten blank en liepen kelders onder. Op sommige plaatsen kwam het water via de wc omhoog.

Eerder zei Meteo Consult dat er in de Achterhoek op sommige plaatsen meer dan 130 millimeter is gevallen.

bron: Omroep Gelderland
Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.


Hoguhugo

  • Cameraman HPM/NOS | Geluidsman | Editor
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,221
Reactie #58 Gepost op: 27 augustus 2010, 12:41:35
01:34:53 27-08-10  GROUP-1 PRIO 2 GRAAG MET DOMPELPOMP TP GAAN! Wateroverlast : STATIONSSTRAAT DOET 9764

Dit was de bijbehorende melding. Overigens heeft Varsseveld geen DPH maar een SLH en een DPA. De container bevat alleen maar slangen en de aanhanger is de dompelpomp. Ze reden dus niet met een extra pomp maar met hun enige.

Nee, die was 't niet! Was om 09.30 's ochtends, maar ben er inmiddels wel achter waar hij wél heenging:
http://gelrenieuws.nl/2010/08/wateroverlast-kom-niet-naar-lichtenvoorde.html#more-24545

overigens, bedankt voor de info!
Volg mij ook op twitter: @hoguhugo


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616