alkmaar-In Alkmaar is gisteravond groot alarm geslagen, nadat Heerhugowaarder R. ten Wolde van TPG Post ziek werd na het inademen van 'gele stof' uit een poststuk. Aanvankelijk werd gedacht aan antrax, de dodelijke miltvuurbacterie. Rond middernacht bleek het loos alarm en mocht de Heerhugowaarder het ziekenhuis verlaten.
Een voorbijganger heeft vanmorgen bij de politie gemeld dat hij in de omgeving van de Prinses Julianalaan brandblussers heeft aangetroffen. De stof wordt nader onderzocht en er wordt bekeken of het om brandbluspoeder gaat of om een andere stof.
Behalve dat TPG'er Ten Wolde werd opgenomen in het Medisch Centrum Alkmaar, werden vijf andere TPG'ers thuis geïsoleerd. De politie sloot de omgeving van het TPG-verdeelcentrum aan de Hertog Aalbrechtweg in Alkmaar, waar het poststuk lag, direct hermetisch af.
Antrax was in 2001 in de Verenigde Staten in enkele dreigbrieven opgedoken. Politiewoordvoerster C. Metz: ,,We hebben meteen het draaiboek voor antrax gepakt en groot alarm geslagen. Er waren redenen om aan te nemen dat het antrax was, want er werd iemand vrij snel ziek na in aanraking te zijn geweest met de stof. Maar gelukkig viel het mee. Wat er wel in poststuk zat weten we over een paar dagen.'' De recente terreurwaarschuwing heeft volgens Metz ook een rol gespeeld bij het grote alarm, waarbij ook de brandweer en de GGD betrokken waren.
Een 'thuiszitter' die werd geïsoleerd is R. Franeker uit Alkmaar. Hij voelde zich goed, zo meldde hij gisteravond zelf. ,,Ik voel me prima, top fit. De poeder of stof die uit de postzak van mijn collega Ten Wolde kwam was geel.''
Ten Wolde werd misselijk bij het legen van een brievenbus aan de Prinses Julianalaan in Alkmaar. Bij het verdeelcentrum aan de Hertog Aalbrechtweg in Alkmaar kwamen vijf collega's in aanraking met de stof. Zij gingen naar huis terwijl hun collega naar het ziekenhuis werd gebracht. De politie besloot later dat de vijf TPG'ers hun woningen niet meer mochten verlaten. Ook huisgenoten mochten de deur niet uit om een eventuele besmetting te voorkomen.
Het gebied rond de bewuste brievenbus, aan de Prinses Julianalaan ter hoogte van zorgcentrum Westerlicht, werd door de politie afgezet. Bovendien probeerde de politie de herkomst van het poststuk te achterhalen.
Ook sloot de politie het verdeelcentrum af. De medewerkers van TPG in het centrum mochten niet meer naar buiten of contact maken met andere mensen uit angst voor besmetting. Ook de medewerkers van de ambulance, en een brandweerman en politieagent werden voor de zekerheid geïsoleerd.
Een onderzoekscentrum in Lelystad moet vaststellen wat de samenstelling van het poeder precies is.
BRON:
http://www.nhd.nl