Een vraagje over de Regeling Voertuigen, of meer de uitvoering/handhaving ervan. Ik ben voor op straat een tabel aan het maken over maximale afmetingen van voertuigen met deelbare en ondeelbare lading. Ik heb er een deling in gemaakt zoals hieronder te zien is. Ook maakt het per zijde nog uit of het om een PA (personenauto) of een AHW (aanhangwagen) gaat. Alleen kom ik op het laatste punt, ondeelbare lading uitstekend aan de zijkant op een PA, in de knel. In de RV gaat het om artikel 5.18.14Een voertuig (PA en AHW) mag met ondeelbare lading dus maximaal 3,0m zijn, als er maar na 0,10m uitsteken een markeringsbord wordt gebruikt. Echter, wanneer je in het feitenboekje kijkt op pagina A155 en A156 staan er alleen bedragen bij cat. 3 (vrachtwagen), 12 en 13 (de AHW's).
Mijn tabelindeling:
Deelbaar
- Achterzijde
- Voorzijde
- Zijkant
Ondeelbaar
- Achterzijde
- Voorzijde
- Zijkant
Is een PA hiervoor (breder zijn dan 3,0m door uitstekende ondeelbare lading) niet strafbaar? Of wel, en wat zijn dan de juiste feitcode's?
Edit: ik zie op pagina A154 de feitcodeserie m P141a/d staan. Geldt die ook voor ondeelbare lading, aangezien 'deelbaar' tussen haakjes staat?
Verhaal is eigenlijk vrij simpel, ik weet alleen niet de feitcode's. Voertuigen hebben max. mee te vervoeren lading. Voor personenauto's heb ik ooit geleerd dat je ervanuit mag gaan dat de lading nooit breder mag zijn dan de helft van de spiegels ( je kan er dan niet meer omheen kijken). Mijn instructuer bij de KMar zei dat de enige oplossing hiervoor art. 5 is. Personenvoertuigen die breed transport doen zijn niet opgenomen in de wetgeving bij mijn weten, dit is een gaatje. Echter bij E achter B wel, bij mijn weten mag de lading niet breder zijn als de aanhanger.
Bij vrachtauto's ligt het heel anders daar zijn diverse regels voor diverse wegen, echter deelbare lading die te zwaar, te lang, te hoog of te breed is mag nooit! Deze kan namelijk dan ook worden verdeeld over meerdere laadvloeren. Dit geld ook voor personenvoertuigen.
Dus een opel astra met twee kano's op dak die buiten de spiegels vallen is in overtreding, zo ook een vrachtauto die een combine vervoert waarbij de oogstrol nog is gemonteerd. Deze is namelijk te demonteren en daarmee is de breedte ineens 3.30m ipv 3.80m.
Ook een vrachtauto waarbij niets is te zien maar die wel twee rollen staal van elk 20ton vervoert is in overtreding omdat hij boven het ttm van 50 ton komt ( gem. gewicht vrachtauto is 5500kg gem. gewicht voor een dergelijke oplegger is 7500kg dat samen met de 40000kg lading is 52500kg). Het voertuig hoeft in dit geval niet te lang, breed of te hoog zijn (denk aan de rollen staal van hoogovens) maar hij is wel te zwaar. Wanneer deze man met 1 rol staal aan dit gewicht komt is er niets aan de hand, een telefoontje naar de RDW is genoeg om de vrijstelling hiervoor te krijgen.