Wat is er mis met het meten van de tensie?

Auteur Topic: Wat is er mis met het meten van de tensie?  (gelezen 26720 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

harold

  • Gast
Gepost op: 19 juli 2004, 16:18:05
Ik werk regelmatig als eerste hulpverlener op evenementen.
Daarbij neem ik ook mijn extra kennis mee, een volledige EMT-B opleiding, plus 2 jaar werkervaring op dat niveau, en 2 jaar HBO-V met stages (helaas de opleiding niet afgemaakt)

Voor mij is het opmeten van een tensie iets wat ik inmiddels duizenden keren heb gedaan, verschillende malen op getoetst ben, en die ik handig vind bij het beoordelen van onwelwordingen. Ik grijp niet zomaar of voor de show een tensiemeter.

Toch is een veel gehoorde reactie van mijn collega eerste hulpverleners dat het gebruik van een tensiemeter en stethoscoop (die overigens op sommige plaatsen tot de standaard uitrusting van EHBO-posten behoort, i.v.m. verpleegkundigen die soms op de post staan) uit den boze is.

Hun argument: Je bent niet BIG-geregistreerd, geen verpleegkundige en EHBO-ers handelen nu eenmaal op basis van het Oranje Kruis boekje, 24ste druk.

Dan heb ik zoiets van:
- wat is er "riskant" aan het opmeten van de tensie.
- is er ergens een wet die zegt dat je geen tensies mag opmeten als je niet BIG-geregistreerd staat?
- is het niet zo dat je mag uitoefenen wat je geleerd hebt, mits het geen penetrerende handelingen zijn?

Hoe kijken jullie hier tegenaan?
Het is niet mijn bedoeling om de zoveelste discussie op gang te krijgen over voorbehouden handelingen, maar ik wil graag jullie reactie op dit specifiek (persoonlijk)vraagstuk.




RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1 Gepost op: 19 juli 2004, 21:33:52
Harold,

Er is niks mis mee, geen voorbehouden handeling dus wat let je.
Alle sigma-leden kunnen het ook en zullen (mits ze over benodigde spullen beschikken) dit ook doen. Het zit alleen niet in mijn ehbo-koffer.

RAdeR


zustertje20

  • Gast
Reactie #2 Gepost op: 19 juli 2004, 22:11:13
Hoi Harold,

Wat mij betreft is er zeker helemaal niks mis mee, met het meten van de tensie, sterker nog, ik vind het vaak een noodzaak.

Uit de tensie, pols en ademhaling kun je al ver tot een ("verpleegkundige") diagnose komen. Dit kan levensreddend zijn in sommige gevallen. Als jij dat als hulpverlener door geeft aan een arts of ambulanceverpleegkundige, kunnen die in geval van nood bijvoorbeeld bij een lage bloeddruk, bloeddruk verhogende middelen geven, zoals cedocard.

Zelf werk ik nu tijdelijk in een verpleeghuis, maar daar wordt er ook nog vaak scheef tegen aangekeken, zoiets van ... dat is meer voor in het ziekenhuis. ONZIN! Want zonder tensie meting, krijg je diagnoses van bijvoorbeeld, ohh... meneer of mevrouw zal wel last hebben van uitdroging of last van obstipatie, wat nog al een groot verschil is, toch????

Veel succes ermee!

Groeten Anne


Paul SEH

  • Gast
Reactie #3 Gepost op: 20 juli 2004, 04:07:22
Ga gerust je gang. Er is helemaal niets mis mee om de tensie te meten. Zeker in jouw geval heb je ook al aardig wat ervaring hiermee.
Let wel op wat je met die gegevens doet en hoe je ze interpreteert. Het is een moment opname. Verder vind ik het een prima aanvulling.  8)


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #4 Gepost op: 20 juli 2004, 11:20:19
Er is helemaal niets mis met heten meten van de bloeddruk en hartritme of (oor)temparatuur door eerste hulpverleners.

Het is handig dat je het goed leert.  Het kan een goede aanvulling zijn op de tweede beoordeling, of bij de ziektebeoordeling.

Het is handig dat je het goed noteert. zodat de gegevens niet multi-interpretabel zijn. Het kan in sommige gevallen een waardevolle aanvulling zijn in je overdracht om een goed beeld tekrijgen.

Wees wel heel voorzichtig met het interpreteren van de info. vraag bijvoorbeeld aan de patient wat zijn normale druk is. wanneer dat dan gemeten is.

Het enige gevaar wat ik zie, dat voor verkeerd getrainde of niet er in getrainde eerste hulpverleners dit een hoofdzaak word in je eerste beoordeling en andere zaken uit je tweede beoordeling over het hoofd worden gezien..


harold

  • Gast
Reactie #5 Gepost op: 20 juli 2004, 12:13:57
Ik ben heel voorzichtig met het interpreteren van gegevens. De bloeddruk beschouw ik ook altijd in combinatie met andere vitale functies zoals huidconditie, temperatuur, huidskleur, polfrequentie, polsvolume, polsritme, bewustzijn, ademhalingsfrequentie, ademhalingskwaliteit, en een SAMPLE-anamnese, met veel doorvragen. Bij de bloeddruk hou ik rekening met de normale bloeddruk van die persoon, leeftijd en lichaamsgewicht en levensstijl en toch ook weer het algemeen beeld op dat moment.

Het gaat vaak om de onwelwordingen die heel vaag binnenkomen, zo van "ik voel me niet zo lekker, en ik weet niet wat ik heb" of om het beoordelen van drugsmisbruikers, (vermeende) drenkelingen, e.d.
Onze vraag is dan meestal: moet er een ambulance worden gebeld of niet. En als dat niet gebeurt, moet het een verantwoordelijke beslissing zijn.

Bij twijfel of als ik het niet vertrouw, overleg ik altijd met de CPA en ik documenteer alles. Ik neem niet graag risico's. Meestal sturen ze dan wel een ambulance. Na hun beoordeling gebeurt het dan weleens dat het slachtoffer toch wordt meegenomen voor alle zekerheid. En soms ook niet.

Maar is er een (wettelijke) basis om het opmeten van de bloeddruk te verbieden?


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #6 Gepost op: 20 juli 2004, 12:38:08
Beste Harold,

Ik geef hier een korte samenvatting:

De wettelijke basis is in Nederland geregeld in de Wet BIG en de Wet WOG.
Hierin worden voorbehouden handelingen genoemd.
Deze handelingen mogen alleen door bepaalde beroepsgroepen in normale omstandigheden uitgevoerd worden.
In buitengewone omstandigheden, mag iedereen die bekwaam is die handelingen ook uitvoeren.

Tensie meten, zuurstof geven, temparatuur meten, mensen aansluiten op een patienten monitor, mayo-tube, ballonbeademing, AED, wervelimmobilisatie en andere aanvullende hulp zijn geen voorbehouden handelingen, maar het is "handig" en natuurlijk zeer verstandig als je hierin getraind bent..
Misschien als je de discussies over zuurstof eerste hulp en ballonbeademing of AED, mayo-tube, Asherman chestseal, eerste hulp geen eenheidsworst etc. leest, staan daar diverse uitleggen en interpretaties van de wetgeving in.
ook vind je daar links naar broninformatie etc..


helm

  • Gast
Reactie #7 Gepost op: 20 juli 2004, 14:22:48
Moet de ehbo'er nou echt al dat soort diagnostische handelingen doen? Alleen maar omdat het mag?

Goedemiddag CPA u spreekt met een ehbo'er. Ik ben hier bij een slachtoffer dat al fietsend door een vrachwagen is aangereden. Ademhaling 20 oppervlakkig, symetrische excursies, ademgeruis over alle longvelden, recht iets verminderd, geen stridor, trachea midline geen gestuwde halsvenen. Saturatie 95 met 3 liter zuurstof via non-rebreathingmask. Pulsaties 80 irregulair. Tensie 120 palpatoir. Capilaire refill 2 seconden. Op de scoop zie ik een 2e graads av-blok, volgens mij,.... eh,... wat was het ook alweer een Mobitz of Wenckenbach?
Wat zegt u,... wanneer het ongeval gebeurt is? Nou, zo'n 20 minuten geleden. Waar ik in hemelsnaam mee bezig ben? Nou ja zeg!
  ???  ???  ;D


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #8 Gepost op: 20 juli 2004, 17:33:09
Rene,

Je kunt het natuurlijk ook omdraaien en eerst de cpa bellen en dan de metingen verrichten.  ;) :D

In de 15 min. aanrijtijd kun je dan gegevens verzamelen en overdragen aan de ambu-pleeg.  :D

Of bespeur ik een beetje broodnijd?   ???

Verder valt het wel mee, want de gemiddelde ehbo-er heeft een goed gevulde verbanddoos en verder geen apparaten om alle metingen te verrichten.

RAdeR


joost

  • Gast
Reactie #9 Gepost op: 20 juli 2004, 18:25:44
Met het meten van de tensie is niets mis , maar eer die ambulance er is is de tensie misschien alweer 3x veranderd. Dan heeft de meting geen waarde meer als je het pas b.v. 10 minuten later kan worden geraporteerd. Maar opzich vind ik het geen slecht initiatief om tensie te leren meten. Als het ooit in het EHBO wereldtje komt lijkt het me handig er een aantekening van te maken net als AED en reanimatie. Dan weetje zeker dat de hulpverlener getoetst is en  dus ook bekwaam.

Laat ik over ballon-beademing en zuurstof maar mn mond houden :-X ;D

Groetjes Joost.