GRIP 1 Middel Hv Dode bij ongeval boot reddingsbrigade - Bloemendaal 28-08-2010

Auteur Topic: GRIP 1 Middel Hv Dode bij ongeval boot reddingsbrigade - Bloemendaal 28-08-2010  (gelezen 22247 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Nachtbroeder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,399
Combinatie reddingsvest en drijfpak kan levensgevaarlijk zijn
Reddingsbrigade waarschuwt wereldwijd na dodelijke afloop werkbezoek


Reddingsbrigade Nederland heeft vandaag het onderzoeksrapport gepubliceerd naar het ongeval met dodelijke afloop dat op 28 augustus 2010 plaatsvond met een reddingsboot in Bloemendaal. Bij dat ongeval sloeg tijdens een werkbezoek van de gemeente de boot om, waarna raadslid Hans Pieterson om het leven kwam. Het rapport is in opdracht van Reddingsbrigade Nederland opgesteld door Broeksma Management BV en werd behalve aan de opdrachtgever ook aangeboden aan de Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade en de burgemeester van Bloemendaal.

Internationale normen reddingsvesten en gebruiksinstructie schieten tekort
De belangrijkste conclusie in het rapport is dat internationale normering voor het gecombineerde gebruik van reddingsvesten en drijfpakken ernstig tekortschiet. Het blijkt dat zowel vesten als pakken aan de internationale normen kunnen voldoen, maar het gecombineerde gebruik levensgevaarlijk kan zijn indien een slachtoffer het bewustzijn verliest en voorover in het water komt te liggen. De officiële testmethode voor de certificering gaat uit van een slachtoffer dat bij bewustzijn is. Ook het zwemmen met deze combinatie moet veel nadrukkelijker worden afgeraden. Directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland wil dat deze kennis internationaal leidt tot bijstelling van de normering en dat informatie over de risico’s van het gecombineerde gebruik voortaan expliciet en verplicht bij de reddingsvesten wordt vermeld. De combinatie van een reddingsvest en drijfpak wordt wereldwijd gebruikt bij tal van organisaties in de maritieme sector.

Omgang met nabestaande ver onder de maat
Uit het rapport blijkt verder dat de wijze waarop direct na het ongeval met de echtgenote van het slachtoffer is omgegaan, ver onder de maat is geweest. Zo is haar niet langs officiële weg verteld wat er precies met haar man is gebeurd en ook niet dat hij al was overleden toen zij door de politie naar de reddingspost werd gebracht. Pas tijdens de presentatie van dit onderzoek kreeg zij voor het eerst een uitgebreid beeld van de gebeurtenissen op die bewuste dag.

Reddingsbrigade Nederland gaat een interne richtlijn opstellen voor de opvang van en omgang met nabestaanden op een reddingspost. Het blijkt dat die opvang in de knel kan komen, als de brigade zelf betrokken is bij een ongeval en de hulpverlening en nazorg door elkaar gaan lopen. Ook kan dan eerder worden gesignaleerd als een nabestaande onvoldoende informatie krijgt van de hulpdiensten.

Onderzoek Openbaar Ministerie en Marine voldeed niet
Het onderzoek heeft ook aangetoond dat een groot aantal uitkomsten van het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie onvolledig of onjuist blijken te zijn. Delen van dat onderzoek lekten in december uit in de pers en daarbij werd het beeld geschetst dat het onderhoud van vesten en pakken bij de reddingsbrigade Bloemendaal tekort zou hebben geschoten en het reddingsvest van de heer Pieterson verkeerd zou hebben gezeten. Uit origineel forensisch fotomateriaal van de KLPD in het evaluatierapport van Broeksma blijkt onomstotelijk dat dit laatste niet het geval is geweest. Het onderzoek dat de Marine op verzoek van het OM heeft gedaan naar de staat en werking van de gebruikte vesten en pakken is niet wetenschappelijk uitgevoerd, voldeed op onderdelen niet aan de vraagstelling, ging uit van verkeerde veronderstellingen en leverde conclusies op die onvoldoende waren onderbouwd of niet in de juiste context werden geplaatst. Het Marine-onderzoek gaf Reddingsbrigade Nederland echter wel aanleiding om in overleg met de fabrikant van het materiaal nader onafhankelijk onderzoek te laten doen naar gecombineerd gebruik van redvesten en drijfpakken bij een internationaal erkend maritiem testcentrum in Engeland.(Fleetwood) Dat leidde uiteindelijk tot de opmerkelijke conclusie op dat punt.

Volgens Broeksma was de reddingsbrigade goed voorbereid op dit soort vaartochten en zowel onderhoud als de afzonderlijke kwaliteit van vesten en pakken voldeed. Wel beveelt hij aan het onderhoud aan de reddingsvesten voortaan op gecertificeerde wijze te laten plaatsvinden.

Samenloop van factoren leidde tot dodelijke afloop
In het rapport is het ongeval minutieus gereconstrueerd. Het blijkt dat een groot aantal aspecten op die dag bij elkaar hebben geleid tot het ongeval en tot de dodelijke afloop ervan. Dat betreft onder meer de beslissing om te gaan varen, het van zijn plaats glijden in de boot door de heer Pieterson op een ongelukkige plek op het water bij een zandbank, een onverwachte golf, de combinatie van drijfpak en reddingsvest, het op eigen kracht naar de kant gaan zwemmen en het tijdelijk uit zicht raken bij de bemanning. Geen enkel aspect afzonderlijk kan worden aangewezen als uiteindelijke oorzaak van het overlijden van de heer Pieterson. Het is ook niet met zekerheid vast te stellen of de combinatie van het reddingsvest en drijfpak in dit geval fataal is geweest, maar wel dat het slachtoffer niet op zijn rug is gekanteld. De heer Pieterson is circa een tot twee minuten uit het zicht van de bemanning geweest toen hij op eigen kracht naar het strand ging zwemmen. Wat er in die tijd exact is gebeurd kon niet meer worden achterhaald. Wel is duidelijk geworden dat de mensen enkele tientallen meters voor en achter de heer Pieterson in het water en op het strand, geen hulpgeroep of hulpsignalen hebben waargenomen.

De reddingsbrigade moet volgens Broeksma in de toekomst kritischer kijken naar de omstandigheden waaronder een vaartocht kan plaatsvinden. Ook was de beslissing om naar het strand te gaan zwemmen na het omslaan van de boot niet de beste optie en had de bemanning zicht moeten houden op alle opvarenden in het water. Een positieve conclusie in het rapport is de wijze waarop de collega’s van de Zandvoortse Reddingsbrigade snel en adequaat bijstand hebben verleend en de uitstekende samenwerking tussen de beide brigades na het omslaan van de boot. Reddingsbrigade Nederland ziet dit als een ondersteuning voor haar plannen om reddingsbrigades in het hele land meer regionaal en uniform te gaan laten samenwerken.

Vrijwillige redders verwerken zware dreun
Reddingsbrigade Nederland en de Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade onderschrijven de leerpunten, maar wijzen er ook op dat dezelfde bemanningsleden al vele jaren talloze reddingsacties met succes hebben uitgevoerd. ‘Het redden van mensen is hun missie en passie. Dan komt het extra hard aan als iemand die zo begaan was met ons werk tijdens een vaartocht met onze brigade zelf komt te overlijden’, aldus voorzitter Ruud Cloeck van de Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade.
 
Bron: Reddingsbrigade Bloemendaal


Nachtbroeder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,399
Reddingsbrigade onschuldig aan dood raadslid Bloemendaal
21 apr 2011 | 12:39

BLOEMENDAAL De Reddingsbrigade Bloemendaal is vrijgesproken van nalatigheid bij de verdrinkingsdood van het Bloemendaalse VVD-raadslid Hans Pieterson.

Tijdens een werkbezoek bij de reddingsbrigade op 28 augustus 2010  kapseisde de reddingsboot waarin Pieterson zat, waarna hij niet op tijd zwemmend de kust kon bereiken. Eerder onderzoek wees uit de vrijwillige redders het zwemvest niet goed opgevouwen zouden hebben. Maar uit een gespecialiseerd onderzoek dat donderdag is gepresenteerd blijkt dat de brigade niets te verwijten valt.

Hans Pieterson was samen met andere gemeenteraadsleden te water geraakt tijdens het werkbezoek bij de Reddingsbrigade van Bloemendaal. Hij was net als de anderen gekleed in een zwemsuit en een reddingsvest.

Bron: RTVNHN


joostvankempen

  • REDDINGSBRIGADE
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 944
  • projectmanager ICT lokale overheid
    • Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch
Overigens is het volledige onderzoeksrapport hier te vinden: http://www.reddingsbrigade.nl/upload/docs/onderzoeksrapport_ongeval_bloemendaal.pdf

Heb er snel doorheen gebladerd, de belangrijkste conclusie is gelijk aan die van de Marine: een reddingsvest draait een bewusteloze niet om als deze een drijfpak draagt. Ook al zijn deze afzonderlijk gecertificeerd en voldoen aan alle eisen etc. Daarnaast veel aandacht voor organisatorische aspecten: gebrekkige nazorg aan de nabestaande omdat de focus lag op de nazorg aan de hulpverleners. Maar ook complimenten voor de naadloze samenwerking met de andere brigades die snel ter plaatse waren.  

Voor de rest worden er wel een paar kritische noten gekraakt over de onderzoeken van Marine en OM, vooral dat enkele onderzoeken in het procesverbaal van het OM anders worden beschreven dan ze daadwerkelijk door de Marine zijn uitgevoerd. Ook details als dat deze: de staat van de pakken en vesten wordt door het OM als 'redelijk' omschreven, o.a. corrossie aan het patroon van het vest. Maar na de inbeslagname werden de natte spullen eerst 13 dagen bewaard in dichte plastic zakken, voordat ze werden onderzocht. Op foto's van de plaats incident is te zien dat de pakken toen nog in prima staat verkeerden. Ook noemt de Marine als punt dat de borgclip ontbreekt, terwijl dit logisch is omdat het vest is gebruikt?!

Die laatste punten is voor het OM een reden geweest om het onderhoud bij de VRB gebrekkig te noemen. Dit rapport wijt dat dus aan de onderzoekers en geeft als ondersteunend bewijs diverse checklists voor oa de controle aan de vesten.

Ook staat er in het procesverbaal dat het vest verkeerd gedragen zou zijn, omdat de Marine dit schreef in haar test. Maar de Marine kreeg het vest aangeleverd zoals het op het strand lag na de reanimatie. Uit foto's van voor het ongeval blijkt dat het vest wel goed werd gedragen.

Ik hoop dat we hier met z'n alleen een hoop van gaan leren en dat het OM eens leert om zaken echt goed uit te zoeken. Heb ooit eerder een rechtszaak meegemaakt met een verdrinking in een zwembad, waar het OM ook echt met de vreemdste conclusies kwam die gewoon in de praktijk helemaal niet kunnen in een zwembad. Wat ze hadden kunnen weten door het gewoon aan iemand te vragen...

Overigens heeft de ANWB vorig jaar ook al een soortgelijk onderzoek gedaan naar de combinatie redvest met zeiljas/zeilpak. Daar was de conclusie vergelijkbaar!
Bestuurslid Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch


Ko van Leeuwen

  • Fotograaf
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,399
  • IJmuiden
    • Foto Ko van Leeuwen
Video waarbij de voorzitter van de Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade aan het woord is:
www.haarlemsdagblad.nl


joostvankempen

  • REDDINGSBRIGADE
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 944
  • projectmanager ICT lokale overheid
    • Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch
Video waarbij de voorzitter van de Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade aan het woord is:
www.haarlemsdagblad.nl

kippenvel krijg ik hier van...
Bestuurslid Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch


Ko van Leeuwen

  • Fotograaf
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,399
  • IJmuiden
    • Foto Ko van Leeuwen
kippenvel krijg ik hier van...
Ik heb verschillende opties geprobeerd en ik ben geen voorstander van lange clips met pratende koppen. Maar dit verwoord naar mijn idee het beste van wat er vanmiddag gezegd werd. Ik heb getracht om feiten en emoties tot een soort van balans te brengen. Ik hoop dat het over komt.


joostvankempen

  • REDDINGSBRIGADE
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 944
  • projectmanager ICT lokale overheid
    • Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch
Ik heb verschillende opties geprobeerd en ik ben geen voorstander van lange clips met pratende koppen. Maar dit verwoord naar mijn idee het beste van wat er vanmiddag gezegd werd. Ik heb getracht om feiten en emoties tot een soort van balans te brengen. Ik hoop dat het over komt.

zeker, was ook heel positief bedoeld, voorzover daar hier sprake van kan zijn... :-X
Bestuurslid Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
http://www.reddingsbrigade.nl/upload/docs/onderzoeksrapport_ongeval_bloemendaal.pdf


Ik heb me tot nu toe alleen uitgelaten over dit incident of de gebruikte PBM, in z'n algemeenheid.. In een ander topic..

Verder vind ik dat er een pluim moet naar de heren en dames van reddingsbrigade bloemendaal..  Een vrijwilligers organisatie, de naar beste weten en kunnen, in een fout situatie toch een zo effectief mogelijk handelen..

Na het lezen van het rapport en andere bevindingen Ik denk dat reddingsbrigade Bloemendaal in vergelijking tot veel andere vrijwilligers organisaties een boel zaken goed op orde heeft en had..  
Nu ligt de aandacht op vele details.. echter ik denk dat we niet mogen vergeten, dat reddingsbrigade Bloemendaal, toch een situatie is en toen ook al was, waarbij vele organisatie stiekum een voorbeeld aan mogen nemen...

Was er met andere pakken, kleding, instructies de uitkomst van incident anders geweest..  Mijn inschatting absoluut niet..
Dit incident leert ons allemaal, dat dit soort zaken risico''s met zich mee brengen, en fout-situaties altijd kunnen voorkomen..

Reddingsbrigade Bloemendaal.. Ik ben in z'n algemeenheid kritisch over enkele details over keuze van PBM in z'n algemeenheid, bij reddingsbrigades.... maar respect en lof hoe jullie hebben opgetreden en hoe jullie toen in een moeilijke situatie hebben opgetreden en opkomen voor jullie vrijwilligers..  Daar mogen jullie vrijwilligers blij mee zijn..


Koen Wiegman

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 813
    • website overleg Samenwerkende Reddingsbrigades Kennemerland
Peter,

Bedankt voor je compliment.
Zeker van een kritische en kundige kenner als jij is dat van harte welkom.

Koen
Geloof in eigen kracht en identiteit kunnen de brigades ver brengen!