Ministerie van Binnenlandse Zaken zegt vertrouwen in C2000 DMO op

Auteur Topic: Ministerie van Binnenlandse Zaken zegt vertrouwen in C2000 DMO op  (gelezen 15255 keer)

0 gebruikers (en 6 gasten bekijken dit topic.

Uitgerust!

  • Veiligheids functionaris overheid, vrijwilliger BRW
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 589
  • Pluk de dag!
Reactie #50 Gepost op: 13 september 2010, 13:46:31
En toch is het zo ... Mensen hebben vaak geen idee hoe de porto werkt, schakelen naar een andere gespreksgroep en/of bank is al te veel gevraagd.
Mensen die al vanaf de invoering van C2000 met een porto lopen, maar niet weten dat je ook kunt statussen op dat apparaat ....

Om over het resetten na een noodoproep maar helemaal niet te praten

En dat is reden genoeg om ze voor achtelijk uit te maken?
“Loop niet voor me, want ik volg niet.  Loop niet achter me, want ik leid niet.  Loop gewoon naast me en wees mijn vriend.”


multidisciplinairtje

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 55
  • PolBrAmb
Reactie #51 Gepost op: 13 september 2010, 15:09:24
Zoals altijd bij een discussie rondom de randapparatuur lopen er twee discussie's door elkaar heen;

1.) Functie en bereik
2.) Gebruik

1.) Bij functie en bereik ka  je denken aan wat een portofoon allemaal moet kunnen; Dat is dan ook waar de diverse commissies zich meesatal op richten, met wisselend resultaat. DMO werkt niet afdoende, maar dat was eigenlijk al bekend toen C2000/DMo geïntroduceert werd. Op dat moment was het invoeren van C2000 echter belanrijker.

2.) Gebruik staat in de diverse aanbestedingen helaas vaak op de laatste plaats. Als je gaat kijken naar de diverse commerciele toepassingen, wordt daar steeds meer de nadruk gelegd op het zogenaamde intuïtief gebruik. Deze ontwerp fase lijkt bij de ontwerpen van de professionele verbindingsapparatuur telkens weer te worden over geslagen.

Ik ben persoonlijk vanaf de invoering van C2000/DMO betrokken geweest bij de diverse aanbestedingen, en helaas moet ik zeggen dat ik (en velen met mij) al jaren alle bovenstaande opmerkingen zelf geroepen heb, of anderen heb horen roepen. De vraag is dus niet of we wat aan DMO moeten doen, maar de aanbestedingsvraag dient helderder gemaakt te worden.

BIJVOORBEELD


De LFR wil van u een randapparaat dat in staat is om volgens de TETRA normeringen te werken, terwijl dit randapparaat tegelijkertijd in staat moet kunnen zijn om communicatie binnen gesloten ruimtes voor hulpverleners redelijkerwijs 100% dekkend te maken. Dit laatste moet, gezien de belasting van het TETRA netwerk, bij voorkeur buiten het netwerk om gebeuren.
Het randapparaat moet voldoen aan de specificaties die het apparaat velig en gebruiksklaar houden bij natte, zeer hete en stoffige omstandigheden. Intuïtief gebruik, zelfs voor hulpverleners met "dikke vingers" moet tijdens het functioneel ontwerp centraal staan.
Het door u aangeleverde prototype zal in de praktijk getest worden alvorens er overgegaan kan worden tot aanschaf/productie.

VOILA!  0098


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #52 Gepost op: 13 september 2010, 16:15:07
(...)

Natuurlijk kan een goed functionerend communicatiemiddel haar diensten bewijzen, vandaar mijn eerdere opmerking even op de koffie bij DSI en de beleidsmakers begrijpen dan onmiddellijk "je behoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden"  

Wat kost zo'n 'DSI setje' en is dat staatsgeheime techniek of 'vrij' verkrijgbaar voor hulpdiensten?


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #53 Gepost op: 13 september 2010, 22:47:17
Dus wel een probleem...  ::) 0098

http://www.gelderlander.nl/voorpagina/arnhem/7273535/Brandweer-geen-problemen-met-C2000.ece

Brandweer geen problemen met C2000

zondag 12 september 2010 | 18:30 | Laatst bijgewerkt op: zondag 12 september 2010 | 18:55
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Quantcast

ARNHEM De brandweer in Arnhem en wijde omgeving heeft geen problemen met het communicatienetwerk C2000. Het digitale netwerk ligt landelijk onder vuur omdat het systeem soms hapert binnen gebouwen. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen.
Vrijwel alle korpsen in Gelderland-Midden hebben het probleem ondervangen door voor de communicatie op de plek van een incident geen gebruik te maken van C2000, maar van analoge portofoons. Daarmee is de verbinding in panden gegarandeerd.

Voor communicatie met de meldkamer en andere hulpdiensten gebruik de brandweer C2000 wel. Ze gebruiken C2000-mobilofoons in de brandweerwagens.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #54 Gepost op: 13 september 2010, 22:55:54
Even een vrolijke noot op deze avond... Misschien moeten ze Friesland nog eens uitleggen hoe C2000 werkt en wat DMO is...  0098 0098 >:D ^-^ >:D >:D

http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=51638

‘Levensgevaarlijke situatie door wegvallen contact’
Brandweer is de haperende portofoons zat

Heerenveen - Brandweerkorpsen hebben een brandbrief gestuurd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken over haperende portofoons. Onder meer het Friese korps werkt met de ondeugdelijke apparatuur.
Drie vakcentrales die zijn aangesloten bij de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers hebben de Arbeidsinspectie ingeschakeld en een boze brief gestuurd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens hen zorgen de digitale portofoons voor levensgevaarlijke situaties.

De portofoons schakelen op willekeurige momenten over op een modus waarbij ze niet in contact staan met de centrale meldkamer. Deze portofoons staan dan in de zogenoemde DMO-stand (Direct Mode of Operation). Dat wil zeggen dat de brandweerlieden niet via de zendmasten van het C2000-netwerk communiceren, maar rechtstreeks met elkaar van portofoon naar portofoon.

Volgens het ministerie is het probleem bekend. Het zou alleen voorkomen bij een ouder type portofoon. De nieuwe portofoons - die al worden gebruikt door sommige korpsen, niet door het Friese - functioneren wel naar behoren. In opdracht van het ministerie worden nóg nieuwere, betrouwbare portofoons gemaakt. Het is de bedoeling dat de Friese brandweer die krijgt.
Ook het C2000-netwerk zelf - waarop de portofoons zijn aangesloten - raakte vorig jaar in opspraak na een uitzending van Zembla. Het systeem heeft geen landelijke dekking, waardoor de hulpdiensten niet bereikbaar zijn in bijvoorbeeld Thialf en het IJsselmeergebied.

Binnenlandse Zaken overweegt een vervangend systeem voor C2000 op te zetten. Een aanbestedingsprocedure is gestart om te kijken of er al andere technieken zijn voor portofooncommunicatie binnen gebouwen. ,,De techniek staat immers nooit stil”, aldus woordvoerder Frank Wassenaar.
In de aanbestedingsprocedure vraagt het ministerie om een werkend demonstratiemodel te leveren van een nieuw systeem dat niet voortborduurt op C2000. ,,Dit onderzoek naar een nieuw systeem, wil niet zeggen dat het ministerie geen vertrouwen meer zou hebben in C2000.”


 http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/k035.gif[/img]


Advies

  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #55 Gepost op: 14 september 2010, 00:15:58
Citaat
Wat kost zo'n 'DSI setje' en is dat staatsgeheime techniek of 'vrij' verkrijgbaar voor hulpdiensten?
Nee dat is geen Staatsgeheim, prijs is niet belangrijk gelet op het doel, staat dus in verhouding. Belangrijker is wissel informatie uit waar je doelstelling, veiligheid, betrouwbaarheid, duurzaamheid, handzaamheid, gelijk is, ga niet uitvinden wat er is en wat naar behoren haar diensten heeft bewezen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #56 Gepost op: 30 oktober 2010, 17:58:12
Onderzoek nieuw binnenhuissysteem
Zeven gegadigden hebben zich bij het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld om onderzoek te doen naar een communicatiesysteem voor hulpdiensten...

http://www.binnenlandsbestuur.nl/home/all/opinie/onderzoek-nieuw-binnenhuissysteem.284020.lynkx

Door Louis Cornelisse • 20.09.10 • 0 reacties

Zeven gegadigden hebben zich bij het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld om onderzoek te doen naar een communicatiesysteem voor hulpdiensten dat ook binnen gebouwen optimaal functioneert.

De offertes zijn ingediend bij het inkoopbureau van de Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding (LFR) in Zoetermeer. Het is niet de bedoeling dat gezocht wordt naar een vervanging van het gehele C2000-systeem, benadrukt het ministerie. ‘Het communicatiesysteem C2000 staat hier niet ter discussie’, meldt een woordvoerder van Binnenlandse Zaken. Uit onderzoek van het departement is gebleken dat de problemen op termijn op te lossen zijn door het verbeteren van de opleidingen en technische aanpassingen van de portofoons.

 

Levensgevaarlijk

 

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) heeft onlangs aan de bel getrokken bij de Arbeidsinspectie. De VBV vindt dat de veiligheid met C2000 niet gegarandeerd kan worden en vraagt de inspectie actie te ondernemen. In een aantal korpsen wordt sinds enige tijd weer teruggegrepen op de oude analoge portofoon.

 

De problemen met C2000 kunnen ontstaan als de digitale portofoon in de zogenaamde DMO-stand (direct mode of operation) staat. Dat wil zeggen dat de brandweermensen niet via de zendmasten van het C2000-netwerk communiceren, maar rechtstreeks met elkaar van portofoon naar portofoon. Dat levert volgens de VBV ‘levensgevaarlijke situaties’ op, omdat de brandweermensen niet weten of het contact bewust wordt verbroken of dat de onderbreking door technisch falen wordt veroorzaakt.

 

Bij het inkoopbureau van Binnenlandse Zaken hebben zich de afgelopen maanden meer dan honderd belangstellende bedrijven aangediend, waarvan er nu daadwerkelijk zeven een offerte hebben uitgebracht. Daaruit wordt de meest kansrijke kandidaat gekozen.

 

Naast onderzoek naar een oplossing voor het ‘binnenhuisprobleem’ wordt ook verwacht dat er een werkend demonstratiemodel wordt geleverd dat aantoont dat het systeem te allen tijde blijft werken in grote kantoorpanden, scheepsruimten, fabriekshallen, tunnels en parkeergarages. Het gaat om een nieuw product, staat in het eisenpakket, en mag niet voortborduren op een bestaand systeem.


SteKel

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 638
Reactie #57 Gepost op: 15 november 2010, 09:59:35
Uitval C2000-portofoons geen gebruikersfout
5 november 2010 door: Chris Nap

Technische fouten in de toestellen zijn de oorzaak van het uitvallen van de C2000 portfoons in de directe modus (DMO-stand), die door hulpverleners wordt gebruikt op plaatsen waar geen dekking van het C2000 netwerk is.

Zoals eerder vandaag gemeld, zijn de technische fouten in de nieuwe generatie digitale portofoons van Motorola verholpen. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is uitgevoerd, op verzoek van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR).

Eerder dit jaar presenteerde het ministerie de resultaten van het onderzoek naar de problemen met de DMO-functie. Bij een binnenhuisoptreden – waar geen dekking van het C2000 netwerk is - maken hulpverleners gebruik van het zend- en omtvangstvermogen van digitale portofoons, de zogeheten DMO-stand (Direct Mode of Operation).

Wegvallen directe portofoonverbindingen bij binnhuisoptreden levensgevaarlijk
Brandweerlieden communiceren dan niet via de zendmast van het C2000 netwerk met elkaar, maar rechtstreeks van portofoon naar portofoon. Deze DMO-functie valt regelmatig en op onvoorspelbare momenten uit, waardoor berichten niet aankomen. Het wegvallen van de verbinding was in september voor vakbonden van brandweerpersoneel aanleiding C2000 'levensgevaarlijk' te noemen.

Geen menselijke maar technische fouten oorzaak storingen
Motorola, één van de leveranciers van digitale portofoons voor C2000, heeft vervolgonderzoek gedaan naar de verschillen tussen de oude en nieuwe generatie portofoons. De nieuwe verbeterde typen geven minder problemen.

Motorola zegt nu dat de problemen met de oude typen te wijten aan 'technische fouten'. Eerder is wel geopperd dat hulpverleners de portofoons onjuist gebruiken waardoor er storingen optraden. Dat argument is hiermee achterhaald. Volgens Motorola zijn de knelpunten in de Motorola randapparatuur nu opgelost.

Bron: Automatisering Gids
http://www.automatiseringgids.nl/technologie/telecom/2010/44/uitval-c2000-portofoons-geen-gebruikersfout.aspx
Groeten uit Den Haag, Gerard