Problemen communicatie hulpverlening - Onderzoek verbetering van C2000
Binnenlandse Zaken start een onderzoek hoe problemen binnenshuis met het communicatiesysteem C2000 opgelost kunnen worden. Volgens politie Brabant-Noord zou er bij sommige gebouwen ondersteunende apparatuur moeten zijn.
DEN HAAG - Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat onderzoeken hoe problemen met niet-werkende portofoons van hulpverleners binnenshuis technisch kunnen worden opgelost. Met de huidige portofoons kunnen brandweer, politie en medici binnenin gebouwen in noodsituaties vaak niet met hun eigen team communiceren. Daardoor lopen niet alleen de mensen in nood, maar ook de hulpverleners gevaar.
De Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding (LFR) van het ministerie is een aanbesteding begonnen, waarop bedrijven en universiteiten die denken een oplossing te weten voor het probleem kunnen inschrijven. Voor de ontwikkeling ervan is 80.000 euro beschikbaar.
Volgens het LFR is het niet de bedoeling dat er een volledig nieuw communicatiesysteem wordt ontwikkeld. De overheidsinstantie denkt eerder aan de inzet van een andere frequentie waarop de gesprekken tussen hulpverleners kunnen plaatsvinden. Gesprekken tussen agenten of brandweerlieden onderling kunnen nu soms lastig worden gevoerd omdat muren de radiogolven van portofoons kunnen dempen. Dat is gevaarlijk wanneer de brandweer de opdracht krijgt een brandend gebouw te verlaten omdat er instortingsgevaar dreigt, maar deze boodschap niet doorkomt.
Het zal volgens een woordvoerder nog jaren duren voordat hulpverleners binnenshuis echt goed met elkaar kunnen communiceren.
Volgens Kim Dekkers, woordvoerder van de politie Brabant-Noord zou er bij sommige gebouwen ondersteunende apparatuur moeten zijn om communicatie mogelijk te maken. "Dat geldt bijvoorbeeld voor het nieuwe ziekenhuis dat in Den Bosch wordt gebouwd, maar de bereikbaarheid van communicatieapparatuur in de gevangenis in Vught moet ook worden verbeterd."
Vorig jaar zijn de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie begonnen om na te gaan in welke gebouwen binnen penitentiaire inrichtingen C2000 niet werkt. Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zei vorig jaar in het Brabants Dagblad dat de gevangenis in Vught 'vrij laag' staat op de lijst van locaties waar het systeem manco's vertoont. Het tv-programma Zembla onthulde dat er op 65 plaatsen manco's zijn.
Buitenshuis levert C2000 geen noemenswaardige problemen op. Alle hulpdiensten in dit gebied werken nog met C2000, zegt Monique de Bekker van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Na klachten uit de beginperiode zijn de 'witte vlekken' in het gebied opgelost. "Incidenteel komt het nog wel eens voor dat het systeem uitvalt", zegt ze. "Maar vaak zijn vooraf wel maatregelen te nemen. Bij grootschalige evenementen zoals de open dagen op Vliegbasis Gilze-Rijen, waar veel communicatieverkeer nodig zou kunnen zijn, zetten we een mobiele mast neer."
Maar incidenteel kan er nog wel eens een storing optreden zegt De Bekker. Bijvoorbeeld in dichtbevolkte gebieden als de binnenstad, dichtbij een muur. Maar dan gaat het om storingen."
Bron: Brabants Dagblad van 1 september 2010