Het is alweer een wat oudere nieuwsbrief, maar desondanks niet minder interessant denk ik...
Nieuwsbrief OCMNL1 (April 2011)Dit is de eerste nieuwsbrief van het Operationeel Centrum Midden Nederland (OCMNL). Deze is bedoeld voor alle collega’s van de meldkamers, servicecentra en crisisorganisatie in de regio’s Flevoland, Gooi en Vechtstreek, Utrecht, het KLPD en andere geïnteresseerde collega’s.
Met deze nieuwsbrief willen we jullie regelmatig op de hoogte houden over de ontwikkeling van het OCMNL.
Wat is ook al weer OCMNL?Het OCMNL staat voor Operationeel Centrum Midden Nederland. Het is de naam voor het programma dat de meldkamers en servicecentra van de regio's Flevoland, Gooi en Vechtstreek en Utrecht, naast enkele andere politieafdelingen, samen gaat brengen in een operationeel centrum nabij de Stichtse brug in Zeewolde. Bovendien zullen de crisisorganisaties (zoals het regionaal operationeel team en de actiecentra) van de regio's Flevoland en Gooi en Vechtstreek worden samengevoegd.
De nieuwe meldkamer wordt ingericht volgens het concept van de ‘Meldkamer van de Toekomst’. Dat wil zeggen dat er een scheiding komt tussen de aanname en de uitgifte van meldingen. Er zal zo een nieuwe intake- en uitgifteorganisatie ontstaan, gevestigd in het OCMNL. Daarmee is het OCMNL meer dan alleen een gebouw. Het gaat ook over hoe gaan we samenwerken en het werk slim organiseren in de nieuwe organisatie.
OCMNL: niet zo maar één projectHet OCMNL bestaat uit vier projecten. Het geheel noemen we een programma. In het programmaplan is straks te lezen hoe de vier projecten uitgevoerd worden en wat de samenhang is: hoe komen we naar één Operationeel Centrum Midden Nederland?
De vier deelprojecten:1. Samenvoeging van de servicecentra van Gooi en Vechtstreek/Flevoland met die van Utrecht
2. Samenvoeging van de meldkamers van Gooi en Vechtstreek, Flevoland, Utrecht en het KLPD volgens het concept van de Meldkamer van de Toekomst
3. Samenvoeging crisisorganisaties van Gooi en Vechtstreek en Flevoland
4. Ontwikkeling gebouw OCMNL inclusief ICT faciliteiten en algemene voorzieningen
ProgrammateamOm de samenhang en voortgang te bewaken, is er één programmateam OCMNL. Daarbinnen werken projectleiders samen. Boven het programmateam staat een stuurgroep die opdracht geeft en beslist over cruciale keuzes in het programma (bijv. nieuwe ontwikkelingen die nu nog niet te overzien zijn).
Stuurgroep OCMNLTot voor kort was Bert Wijbenga (korpschef Flevoland) voorzitter van de stuurgroep OCMNL. Per 1 april 2011 heeft hij het korps echter verlaten. Stoffel Heijsman (korpschef Utrecht) heeft nu het stokje overgenomen. Stoffel is in ieder geval voorzitter tot het programmaplan OCMNL goedgekeurd wordt. Verder zijn in de stuurgroep de hoofden van drie hulpverleningsorganisaties uit alle drie de regio’s vertegenwoordigd.
ProgrammaplanEen aantal leden van het programmateam werkt op dit moment aan het programmaplan. Het plan staat voor 6 juli 2011 op de agenda voor de stuurgroep OCMNL. Als de stuurgroep het goedkeurt dan gaat het daarna naar de verschillende besturen zoals regionaal colleges en algemeen besturen van de Veiligheidsregio’s en de medezeggenschap. Het hele besluitvormingsproces zal zeker tot na de zomervakantie duren.
Rekening houden met onderzekerhedenWe moeten rekening houden met landelijke ontwikkelingen die nu nog onzeker zijn. Zo loopt er nog steeds een onderzoek naar het aantal meldkamers (aanname- en uitgiftelocaties) dat uiteindelijk in Nederland zal komen.
Een ander punt is de mogelijke deelname van het KLPD. Hoewel het wel de intentie is, hangt de deelname van het KLPD in het OCMNL ook af van de landelijke besluitvorming. Als het KLPD deelneemt, dan is de vraag voor welke onderdelen dat dan geldt: dus met hoeveel en welke soort extra werkplekken moeten we wellicht straks rekenen in het OCMNL.
En wat te denken van de groei van digitale communicatie ook tussen hulpdiensten en burgers. Als we als hulpdiensten daar ruimte aan willen bieden dan is het de kunst om hiervoor binnen het OCMNL-gebouw oplossingen te vinden. De totale inhoud van het gebouw en de opzet bieden nu en in de toekomst mogelijkheden om hier op in te spelen.
Definitief Ontwerp (DO)Inmiddels is er een zogeheten Definitief Ontwerp (DO) voor het gebouw. Op 27 april bespreekt de stuurgroep OCMNL het. Als de stuurgroep instemt met het ontwerp wordt het daarna besproken met de Bijzondere Ondernemings Raad (BOR), het medezeggen-schapsorgaan van de drie regio’s. Daarna gaat het DO met eventuele aanpassingen wederom naar de stuurgroep.
Als het DO door het hele besluitvormingstraject heen is, gaat de architect op basis daarvan het zogeheten bestek schrijven. Het bestek kan gedurende de besteksfase nog worden aangepast als er aanleiding toe is.
Meldkamer van de ToekomstDe nieuwe intake- en uitgifteorganisatie in het OCMNL gaat werken volgens de principes van Meldkamer van de Toekomst. Binnen de Meldkamer van de Toekomst zijn aanname en uitgifte van meldingen gescheiden: dat wil zeggen dat gebeurt niet door dezelfde centralist.
Er komt een centrale intake van alle meldingen voor politie, brandweer en ambulancezorg. Vervolgens is de uitgifte per discipline georganiseerd. Zo hoeft een beller maar één keer zijn/haar verhaal te doen.
De aannamecentralist kan zich volledig richten op het goed uitvragen van de beller. De centralist die de aansturing doet van eenheden op straat kan zich daar volledig op richten.
De gedachte is dat we zo beter het publiek van dienst kunnen zijn en onze inzet effectiever is.
UitdagingHet realiseren van het OCMNL is een grote klus. Niet alleen de totstandkoming van het gebouw is een mega-uitdaging. Nog veel omvattender is het samenvoegen van servicecentra, de meldkamers en de crisisorganisatie met alle personele consequenties.
Én laten we ook zeker niet onderschatten wat het samenvoegen betekent voor het gelijk trekken van werkwijzen en procedures.
Anderzijds biedt het OCMNL ons ook een kans om (mede) richting te geven aan de ontwikkelingen op het gebied van meldkamer, servicecentra en crisisorganisatie in Nederland.
MedezeggenschapDe stuurgroep hecht groot belang aan goed overleg met de medezeggenschap.
Zoals al even werd aangestipt hiervoor, is er een Bijzondere Ondernemingsraad (BOR). Deze BOR in oprichting is speciaal in het leven geroepen voor het OCMNL In de BOR zijn negen organisaties vertegenwoordigd; drie hulpdiensten van drie regio’s.
De gesprekspartner voor de medezeggenschap is de voorzitter van de stuurgroep OCMNL. De BOR heeft afhankelijk van het onderwerp adviesrecht of instemmingsrecht. Op 15 april jl. heeft een delegatie een eerste gesprek gehad met Stoffel Heijsman.
Bron:
http://www.ocmnl.nl