Vertrouwen in overheid heeft knauw gekregen
door Nadia Berkelder. zaterdag 16 oktober 2010 | 08:08 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 16 oktober 2010 | 09:46
Ze hadden zich liever beziggehouden met de nieuwe lindenbomen in de spreekwoordelijke dorpsstraat.
In plaats daarvan zijn de leden van de dorpsraad van Nieuwdorp door de uitstoot bij fosfaatproducent Thermphos bijna dioxine-experts geworden.
Het begon een jaar of drie geleden, op het moment dat er een pluim van blauwe rook uit het Sloegebied kwam, zegt voorzitter Sjaak Labruijere. "De geur en de walm, die iedereen wel kent, was voor ons de aanleiding om aan de bel te trekken. We hadden verwacht dat we goed geïnformeerd werden, dat we een breed spectrum aan informatie zouden krijgen, maar dat was niet zo. We kregen alleen precies die informatie waar we om vroegen."
De dorpsraad verwijt de provincie een lakse houding in de afgelopen jaren. Tegen de geuroverlast die de rookwolk veroorzaakte is nooit opgetreden. Pas nadat de dorpsraad eiste dat er een meetnet werd aangelegd om schadelijke stoffen in de omgeving te meten, kwam dat er ook, al is het een beperkt meetnet. "De provincie heeft steken laten vallen door de wijze van controle en handhaving", stelt het bestuur in de nieuwsbrief die afgelopen week in het dorp is verspreid. "Het vertrouwen in de overheid heeft een knauw gekregen."
Labruijere vindt dat bewoners erop moeten kunnen vertrouwen dat de overheid bedrijven controleert en burgers beschermt. "Wij roepen alleen: het is niet goed, verander dat. Natuurlijk is het ook ons probleem, maar wij doen het allemaal pro deo, dat dorpsraadje spelen. We willen best meedenken over een oplossingsrichting, maar we gaan niet de oplossing bedenken. We mogen er toch van uitgaan dat de mensen die er verstand van hebben dat doen."
Het heeft Labruijere en zijn dorpsraadgenoten verbaasd dat er niet meer gegevens bekend zijn over de uitstoot in het Sloegebied. "In Rotterdam, in de Botlek, wordt uitgebreid gemeten. Hier niet, terwijl we toch met een aantal basisindustrieën zitten: Thermphos, maar ook Zalco en Total. Wij willen graag dat zo'n meetsysteem aan de normen wordt gekoppeld. Als een bepaalde stof boven de norm komt, moet de productie worden stilgelegd. We begrijpen dat het moeilijk is aan te tonen dat een bepaalde stof van een bepaald bedrijf komt, maar dat is eerlijk gezegd niet ons probleem."
Zorgen over de gezondheid van de inwoners maken ze zich niet echt. "Vorig jaar is nog onderzoek gedaan naar dioxine in het milieu: de waarden zaten niet boven de normen. In onze dorpsraad zit een oud-huisarts en die heeft nooit afwijkende zaken geconstateerd. Natuurlijk is dat natte-vingerwerk, maar ik heb wel vertrouwen in iemand die dat dertig jaar gevolgd heeft."
Doordat de overheid steken heeft laten vallen, heeft het imago van Nieuwdorp een deuk opgelopen, vindt de Dorpsraad. "We willen dat imago verbeteren, bijvoorbeeld door de aanleg van ommetjes, of een speelbos. Daar zoeken we geld voor. Dat kan wat ons betreft van het geld dat beschikbaar is gesteld voor de groengordel rond het Sloe. Geld van bedrijven? Liever niet: we willen niet het idee wekken dat we ons laten uitkopen."
"We wachten nu op de uitslag van de metingen, half november. We hebben afgesproken met de provincie dat ze uitleg geven in Nieuwdorp: kom maar met de meetresultaten. En dan hoop ik dat ze ook een keer helder zijn en het in Jip-en-Janneketaal uitleggen. Tot nu toe horen we van iedereen dat ze het niet goed weten. Wees nou gewoon eens keer duidelijk."
Bron : PZC.nl