Veiligheids- en milieusituatie Thermphos Vlissingen

Auteur Topic: Veiligheids- en milieusituatie Thermphos Vlissingen  (gelezen 22919 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #70 Gepost op: 12 december 2010, 02:04:50
Hoeveel werkgelegenheid bied dit bedrijf + onderaannemers + toeleveranciers? ???
Ik heb me wel eens laten influsiteren dat het economisch een ramp zou zijn voor de directe omgeving.. ;-)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #71 Gepost op: 15 december 2010, 22:37:27
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/7805911/Grillig-verloop-dioxineuitstoot-Thermphos.ece

Grillig verloop dioxine-uitstoot Thermphos

woensdag 15 december 2010 | 16:47 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 15 december 2010 | 18:01
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

VLISSINGEN-OOST - De recente uitstoot van dioxine bij fosforfabriek Thermphos kent een grillig verloop. Dat blijkt uit meetgegevens die de provincie Zeeland woensdag bekend maakte.

Bij de laatste acht metingen die de provincie publiceerde varieerden de waarden tussen de 0,13 en 3,01 nanogram per kubieke meter rookgas. De landelijk geldende norm voor dioxine is 0,1 nanogram. De provincie wil - in afwijking op die landelijk geldende norm - vanaf januari 0,4 nanogram toestaan. Overigens maakte Thermphos zelf woensdagmiddag ook een meetresultaat bekend: op 7 december werd volgens het bedrijf 0,22 nanogram gemeten.

Volgens de provincie leidt elke overschrijding tot een gesprek met de directie.

De metingen zijn na te lezen op: http://provincie.zeeland.nl/milieu_natuur/thermphos/dioxinemetingen


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #72 Gepost op: 16 december 2010, 00:40:50
Gezondheidskundig onderzoek Thermphos
woensdag 15 december 2010 20:23
Waardeer:   0 stemmen  Bron: Provincie Zeeland

Provincie en GGD van Zeeland hebben voor het gezondheidskundig onderzoek rond Thermphos een adviesvraag geformuleerd aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vraag aan het RIVM is om advies te geven op welke wijze kan worden onderzocht of de emissie van Thermphos de gezondheid van de omwonenden en/of de werknemers van de omliggende bedrijven beïnvloedt of beïnvloed heeft.

Gevraagd wordt om een inventarisatie te maken van de verschillende mogelijkheden om de gezondheidsaspecten van de bewoners en werknemers te onderzoeken. Daarbij rekening houdend met de ongerustheid van de betrokkenen.

Het gezondheidskundig onderzoek staat onder leiding van een bestuurlijke regiegroep. Daarin zijn vertegenwoordigd: de gemeenten Borsele, Vlissingen, Middelburg, Provincie Zeeland, GGD Ze, RIVM en Thermphos. Mw. Miermans, wethouder gemeente Borsele, treedt op als woordvoerder van de bestuurlijke regiegroep.

Naast de bestuurlijke regiegroep zal een klankbordgroep in het leven geroepen worden. De klankbordgroep is een vertegenwoordiging van de groepen en organisaties die direct betrokken zijn bij de problematiek rond Thermphos. De klankbordgroep wordt betrokken bij het onderzoek. De precieze samenstelling is nog niet vastgesteld, maar in ieder geval zal een vertegenwoordiging worden gevraagd vanuit de dorpsraden werkgevers en werknemers, ZMf, Arbeidsinspectie en een arts.


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #73 Gepost op: 16 december 2010, 00:42:48
Beboet Thermphos 'op goede weg
Gepubliceerd op: 15-12-2010, 16:42 uur

RITTHEM - De meest recente, onafhankelijk uitgevoerde meting naar dioxine-uitstoot bij Thermphos valt binnen de nieuwe norm. Vandaag kreeg het bedrijf nog twee boetes voor overtredingen eerder dit jaar. Dat heeft het bedrijf zelf gemeld.

"De meting van 7 december gaf een emissiewaarde dioxine van 0.22 nanogram per kubieke meter aan", aldus directeur Rob de Ruiter van Thermphos. "Dat ligt ruim binnen de norm van 0.4 die de nieuwe vergunning per 1 januari 2011 aan ons stelt. Mijn mensen zijn constant bezig om de procescondities te optimaliseren. Daarbij ontkom je niet aan testen en experimenten. Dit verklaart ook de hoge waarde van 19
november, die op 3.01 uitkwam. Overigens maten we drie dagen later een uitstoot van 0.13. Helaas verdwijnt die nuance in de beeldvorming."

De Ruiter is ervan overtuigd dat Thermphos voor het einde van het jaar het proces helemaal in de hand heeft. "In de week voor Kerstmis gaat het CARE-project
(Cadmiumreductie) volledig draaien en weten we precies welke procescondities de laagste uitstoot dioxine opleveren. We gaan optimistisch het nieuwe jaar in."

Boete
Thermphos heeft vandaag van de provincie Zeeland vernomen dat zij in het kader van de BRZOwetgeving (Besluit Risico’s Zware Ongevallen – wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid en preventie) twee boetes van 5.000 euro krijgt. Het betreft inspecties van begin 2010 waarvan de aanbevelingen in de loop van dit jaar ingevoerd zijn. "Het is natuurlijk altijd vervelend als je beboet wordt", erkent De Ruiter, "maar ik wijs erop dat het administratieve handhaving betreft. Eenvoudig
gezegd: we waren te laat met de invoering van enkele administratieve regels. Inmiddels is dit rechtgezet. Van een onveilige situatie bij Thermphos is dus absoluut geen sprake."

Niet aanwezig
De Ruiter vindt het jammer dat zijn aanwezigheid bij de informatieavond van de provincie, vanavond in Heinkenszand niet gewenst is. "De provincie heeft me gevraagd om niet aanwezig te zijn. Uiteraard respecteer ik dit verzoek, maar ik had het logisch en verstandig gevonden als de provincie mij de gelegenheid had geboden eventuele vragen van bezoekers te beantwoorden. Uiteraard hoop ik dat de informatiebijeenkomst bijdraagt aan een duidelijk en genuanceerd beeld over Thermphos en onze inspanningen om binnen de nieuwe vergunning te produceren."

Onderzoek
Vandaag werd ook bekend dat de provincie het RIVM om hulp heeft gevraagd om een gezondheidskundigonderzoek rond Thermphos te starten.

Bron : zeeuwsnieuws.nl


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #74 Gepost op: 22 december 2010, 23:18:56
Mans leidt onderzoek naar fosforfabriek Thermphos

(Novum) - Oud-burgemeester van Enschede Jan Mans (PvdA) wordt de voorzitter van de commissie die in opdracht van de provincie Zeeland het dossier Thermphos gaat onderzoeken. Provinciale Staten besloten in november dat er een onafhankelijke onderzoekscommissie moet komen die onder meer het optreden van de provincie rond de fosforproducent uit het Zeeuwse Ritthem onder de loep moet nemen.

Thermphos kwam de afgelopen tijd flink onder vuur te liggen, omdat de fabriek meer giftige stoffen zoals dioxine uitstoot dan is toegestaan. Ook vonden er de laatste jaren veel bedrijfsongevallen plaats.

Volgens Provinciale Staten is Mans bij uitstek geschikt om het onderzoek naar Thermphos te leiden. Mans is sinds de vuurwerkramp in Enschede volgens Provinciale Staten van Zeeland een expert op het gebied van bestuurlijk handelen en handhaving. Ook programmaleider acute zorg, milieu en rampen bij onderzoeksinstituut Nivel Joris IJzermans, specialist op het gebied van handhavingsrecht Aletta Blomberg en oud-Kamerlid Koos van den Berg (SGP) nemen zitting in de commissie.

De verwachting is dat de commisie in februari de uitkomsten bekendmaakt.

Bron : trouw.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #75 Gepost op: 22 december 2010, 23:59:58
Mans heeft voor ieder probleem een (niet realistische) oplossing...


Rens Marijs

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 76
  • www.hvsite.nl
    • www.hvsite.nl
Reactie #76 Gepost op: 23 december 2010, 10:42:38
Ik ben benieuwd wat er na dat onderzoek uit komt...


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #77 Gepost op: 25 december 2010, 00:18:58
'Sluis betrekken in onderzoek Thermphos'
vrijdag 24 december 2010 | 16:24

SLUIS - Wethouder Jan Schaalje gaat de provincie vragen ook het grondgebied van de gemeente Sluis te betrekken bij het onderzoek naar mogelijke uitstoot van schadelijke stoffen bij Thermphos.

Volgens raadslid François Babijn maken inwoners van met name Hoofdplaat zich zorgen. Babijn wilde donderdag tijdens een raadsvergadering een motie indienen met de opdracht aan het college om contact op te nemen met de provincie, maar trok die in toen Schaalje dat uit zichzelf beloofde.

Bron : pzc.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #78 Gepost op: 28 december 2010, 11:55:44
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/7872617/Van-lakse-handhaver-tot-handhavingsexpert.ece

Van lakse handhaver tot handhavingsexpert
door Nadia Berkelder. dinsdag 28 december 2010 | 08:02 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 28 december 2010 | 08:29

Oud-burgemeester Jan Mans van Enschede leidt de provinciale onderzoekscommisie naar de gang van zaken rond Thermphos. Iedereen kent Jan Mans.

De oud-burgemeester van Enschede ontpopte zich als koelbloedig crisismanager en betrokken burgervader toen zijn stad op 13 mei 2000 werd getroffen door de vuurwerkramp - een vuurwerkfabriek ontplofte midden in een woonwijk - de ramp eiste 23 levens. De inwoners van Enschede droegen Mans vanwege zijn optreden na de ramp op handen.

Maar ook Jan Mans kreeg te maken met een onderzoekscommissie: oud-ombudsman Marten Oosting gaf leiding aan de commissie die de toedracht van, de hulpverlening tijdens en de afwikkeling na afloop van de vuurwerkramp onderzocht. De conclusies waren niet mals: het toezicht van de gemeente op het ontplofte vuurwerkbedrijf was beperkt, er werd niet opgetreden toen het bedrijf de regels overtrad en vergunningen waren niet in orde. De commissie toonde een rechtstreeks verband aan tussen het lakse optreden van de gemeente en de ramp.

Het rapport van de commissie Oosting kostte de wethouders Dick Buursink en Els Koopmans de kop. Mans bleef, tot ongenoegen van veel critici, maar de gemeenteraad sprak het vertrouwen in hem uit. De Twentse Courant Tubantia noemde zijn positie destijds 'bijna onaantastbaar'. " Mans heeft sinds 13 mei bij de bevolking zoveel krediet opgebouwd, dat niemand in de gemeenteraad het zal wagen om hem naar huis te sturen." Hij steeg vlak na de ramp boven zichzelf uit, schreef diezelfde krant bij zijn afscheid. "Voor de bevolking werd hij een vastberaden boegbeeld, naar de buitenwereld wierp hij zichzelf op als het gezicht van de getroffen stad, bovendien bleek hij een ijzersterk communicator." Mans werd na de ramp een veelgevraagd spreker over crisismanagement. Bovendien stond hij aan de wieg van het Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing, een club waar hij ook voorzitter van werd.

Als voorzitter van een commissie deed Mans in 2008 onderzoek naar handhaving en toezicht op milieuwetgeving en op de regels voor bouwen en ruimte. De commissie pleitte voor het oprichten van regionale omgevingsdiensten, naar het voorbeeld van de Milieudienst Rijnmond. De conclusie was dat het toezicht nu te versnipperd is en dat de handhaving nu veel te vrijblijvend is.

In april 2005, bijna vijf jaar na de vuurwerkramp, nam burgemeester Jan Mans afscheid van Enschede, met een groots feest, dat naar verluid een ton kostte. Hij werd voorzitter van de kamer van koophandel in Limburg en waarnemend burgemeester van Zaanstad en, na het gedwongen vertrek van Gerd Leers, van Maastricht.


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #79 Gepost op: 28 december 2010, 23:48:23
In februari uitkomst Thermphos

Gepubliceerd op: 28-12-2010, 17:38 uur

RITTHEM - De uitkomsten van het onderzoek rond de gang van zaken van Thermphos worden in de loop van februari 2011 gepresenteerd aan de stuurgroep.

In opdracht van Provinciale Staten van Zeeland onderzoekt een onafhankelijke commissie het dossier Thermphos. De commissie wordt voorgezeten door oud-burgemeester van Enschede Jan Mans.

Naast Jan Mans hebben Aletta Blomberg, Joris IJzermans en Koos van den Berg zitting in de onderzoekscommissie. De gevormde stuurgroep, waarin alle fracties uit Provinciale Staten zijn vertegenwoordigd, staat onder voorzitterschap van Statenlid Kees Bierens.

Bron : zeeuwseregio.nl