http://www.pzc.nl/regio/zeeland/7872617/Van-lakse-handhaver-tot-handhavingsexpert.eceVan lakse handhaver tot handhavingsexpert
door Nadia Berkelder. dinsdag 28 december 2010 | 08:02 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 28 december 2010 | 08:29
Oud-burgemeester Jan Mans van Enschede leidt de provinciale onderzoekscommisie naar de gang van zaken rond Thermphos. Iedereen kent Jan Mans.
De oud-burgemeester van Enschede ontpopte zich als koelbloedig crisismanager en betrokken burgervader toen zijn stad op 13 mei 2000 werd getroffen door de vuurwerkramp - een vuurwerkfabriek ontplofte midden in een woonwijk - de ramp eiste 23 levens. De inwoners van Enschede droegen Mans vanwege zijn optreden na de ramp op handen.
Maar ook Jan Mans kreeg te maken met een onderzoekscommissie: oud-ombudsman Marten Oosting gaf leiding aan de commissie die de toedracht van, de hulpverlening tijdens en de afwikkeling na afloop van de vuurwerkramp onderzocht. De conclusies waren niet mals: het toezicht van de gemeente op het ontplofte vuurwerkbedrijf was beperkt, er werd niet opgetreden toen het bedrijf de regels overtrad en vergunningen waren niet in orde. De commissie toonde een rechtstreeks verband aan tussen het lakse optreden van de gemeente en de ramp.
Het rapport van de commissie Oosting kostte de wethouders Dick Buursink en Els Koopmans de kop. Mans bleef, tot ongenoegen van veel critici, maar de gemeenteraad sprak het vertrouwen in hem uit. De Twentse Courant Tubantia noemde zijn positie destijds 'bijna onaantastbaar'. " Mans heeft sinds 13 mei bij de bevolking zoveel krediet opgebouwd, dat niemand in de gemeenteraad het zal wagen om hem naar huis te sturen." Hij steeg vlak na de ramp boven zichzelf uit, schreef diezelfde krant bij zijn afscheid. "Voor de bevolking werd hij een vastberaden boegbeeld, naar de buitenwereld wierp hij zichzelf op als het gezicht van de getroffen stad, bovendien bleek hij een ijzersterk communicator." Mans werd na de ramp een veelgevraagd spreker over crisismanagement. Bovendien stond hij aan de wieg van het Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing, een club waar hij ook voorzitter van werd.
Als voorzitter van een commissie deed Mans in 2008 onderzoek naar handhaving en toezicht op milieuwetgeving en op de regels voor bouwen en ruimte. De commissie pleitte voor het oprichten van regionale omgevingsdiensten, naar het voorbeeld van de Milieudienst Rijnmond. De conclusie was dat het toezicht nu te versnipperd is en dat de handhaving nu veel te vrijblijvend is.
In april 2005, bijna vijf jaar na de vuurwerkramp, nam burgemeester Jan Mans afscheid van Enschede, met een groots feest, dat naar verluid een ton kostte. Hij werd voorzitter van de kamer van koophandel in Limburg en waarnemend burgemeester van Zaanstad en, na het gedwongen vertrek van Gerd Leers, van Maastricht.