Veiligheids- en milieusituatie Thermphos Vlissingen

Auteur Topic: Veiligheids- en milieusituatie Thermphos Vlissingen  (gelezen 23355 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #90 Gepost op: 13 januari 2011, 23:19:40
Roep om strengere regels na een grote ramp

door Nadia Berkelder en Edith Ramakers. donderdag 13 januari 2011 | 09:31 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 13 januari 2011 | 10:33

Zeeland heeft veel bedrijven die gevaarlijke stoffen verwerken of opslaan. De grote chemische bedrijven zijn geconcentreerd in Vlissingen-Oost en in de Kanaalzone, tussen Gent en Terneuzen.
Verder bevinden zich op een groot aantal plaatsen in de provincie kleinere hoeveelheden gevaarlijke stoffen: ammoniak bijvoorbeeld bij bedrijven die een koeling hebben en lpg-tanks bij benzinestations. De meest risicovolle bedrijven worden gecontroleerd door de provincie. Dat gebeurt één keer per jaar tijdens een speciale inspectieronde samen met de brandweer en de arbeidsinspectie. Daarnaast krijgen de bedrijven bezoek om te controleren of ze zich aan de regels houden die in de milieuvergunning staan. Dan wordt er gekeken of er niet te veel van een bepaalde stof wordt uitgestoten en of de stoffen bij het bedrijf volgens de regels zijn opgeslagen.

"Voor Thermphos hebben we bijvoorbeeld 240 manuur in een jaar", vertelt Guus Gabriëlse van de provincie. "Dat komt neer op één controle in de maand. Normaal gesproken dan, want op dit moment komen we twee keer per week bij het bedrijf." Thermphos staat onder verscherpt toezicht van de provincie omdat het bedrijf in opspraak is geraakt: het stoot te veel dioxine uit, de provincie ligt onder vuur omdat de milieuregels niet gehandhaafd zijn. "Maar bij kleinere bedrijven komen we ook onder normale omstandigheden minder vaak. Er zijn bijvoorbeeld scheepswerven met wat gasopslag, die bezoeken we vier keer per jaar. En zelfs dat is redelijk veel."

Na een ramp als die in Moerdijk neemt de roep om strengere controles vaak toe. Dat gebeurde ook bij de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam. Het toeval wil dat het kabinet-Rutte in het regeerakkoord per 1 januari van dit jaar een 'inspectievakantie' had aangekondigd voor het bedrijfsleven. 'Bij deugdelijke zelfregulering (certificering) kan met minder inspectieonderzoeken per bedrijf worden volstaan', valt te lezen in het akkoord. En hoeveel moet je als overheid controleren om te zorgen dat het in orde is? "Dat is lastig", erkent Gabriëlse. "De tendens in de politiek en in het bedrijfsleven is dat het minder moet met de controle. Tot zo'n brand in Moerdijk of de situatie bij Thermphos."

Peter van Dijk is waarnemend directeur van de Veiligheidsregio Zeeland. Het huidige kabinet wil dat de bemoeienis van de overheid minder wordt. "Maar er zullen nu onderzoeken volgen naar de oorzaak van de ramp in Moerdijk en die zullen leiden tot veel rapporten. De brandweer, iedereen die bij die ramp betrokken was, zal lessen uit de ramp moeten trekken en mogelijk zullen veiligheidsprotocollen weer bijgesteld worden", zegt Van Dijk.

De gevaren op het land zijn keurig in beeld gebracht op de website risicokaart.nl , maar in Zeeland passeert dagelijks een groot aantal gevaarlijke stoffen over water, iets waar we niet altijd bij stilstaan. Vanaf de wal wordt in de gaten gehouden wat er langs komt. "De lading van tankers wordt rechtstreeks aan ons gemeld", zegt Eric Adan, assistent districtshoofd Westerschelde van Rijkswaterstaat. "Wat containerschepen aan gevaarlijke stoffen vervoeren krijgen we door via Safe Sea Net, een Europees computersysteem. Op het moment dat er een incident is met een containerschip weten we à la minute wat er aan boord is. Die lijst kan binnen een kwartier bij de Veiligheidsregio liggen."

Bron : pzc.nl


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #91 Gepost op: 13 januari 2011, 23:20:44
Handhaving Thermphos kost maanden
donderdag 13 januari 2011 | 18:08 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 13 januari 2011 | 18:09

VLISSINGEN-OOST - Het duurt twaalf weken voordat de provincie Zeeland optreedt als fosforfabriek Thermphos te veel dioxine uitstoot.

Bij een overschrijding van de waarde die in de vergunning staat, legt de provincie een dwangsom op. Als ook dat te weinig effect heeft, legt de provincie de fabriek stil. Dat blijkt uit het document waarin de provincie de strategie ten aanzien van Thermphos beschrijft. Voordat een dwangsom kan worden opgelegd, moet een procedure worden gevolgd. Dat duurt drie maanden. Daarna moet de dwangsom bij elke nieuwe overtreding worden betaald. Als dat geen effect heeft, wordt de fabriek stilgelegd.

Bron : bndestem.nl


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #92 Gepost op: 13 januari 2011, 23:22:35
http://www.c2wlabnews.nl/thermphos-lijkt-het-te-gaan-redden.120545.lynkx

Thermphos lijkt het te gaan redden

Dioxine-uitstoot gedaald onder niveau dat provincie aanvaardbaar vindt

13 januari 2011 Arjen Dijkgraaf 352x gelezen

De Thermphos-fosforfabriek in Vlissingen-Oost lijkt er in te gaan slagen om aan de nieuwe milieuvergunning te voldoen. In de laatste week voor Kerstmis werd in de rookgassen respectievelijk 0,12, 0,25, 0,17 en 0,12 nanogram dioxine (of juister: toxische equivalenten) per kubieke meter gemeten, zo heeft de provincie Zeeland bekend gemaakt.

Eind vorig jaar ontstond in Zeeland grote commotie toen werd ontdekt dat Thermphos qua dioxine-uitstoot (en ook wat een aalntal andere emissies betreft) vér boven alle denkbare normen zat. Er loopt inmiddels een onderzoek dat antwoord moet geven op de vraag hoe de provincie dit heeft kunnen laten gebeuren.

De nieuwe milieuvergunning die per 1 januari 2011 van kracht is geworden, laat 0,4 nanogram toe. De landelijke norm is eigenlijk 0,1 nanogram, maar Thermphos heeft van de provincie tot 2015 de tijd gekregen om verder aan het proces te sleutelen.

Begin december zat de uitstoot voor het laatst (ruim) boven die 0,4 ng. De grafiek verloopt echter uitermate grillig. Onduidelijk is of dat komt doordat Thermphos experimenteert met het proces, door kwaliteitsverschillen in het gebruikte fosfaaterts, doordat de metingen erg onnauwkeurig zijn, of door al die factoren tegelijk.

De metingen worden verricht door ingenieursbureau Tauw uit Deventer. Dat neemt in principe elke werkdag monsters bij de drie schoorstenen van de sinterfabriek, de hoofdverantwoordelike voor de dioxine-uitstoot. Elke meting bestaat uit 3 deelmetingen van elk 2 uur.

De monsters worden vervolgens geanalyseerd bij laboratorium AL-West, in dezelfde straat in Deventer. Afhankelijk van de werkdruk heeft men daar 2 tot 4 weken nodig om te rapporteren, vandaar dat nog geen gegevens van na 24 december bekend zijn.

De dorpsraad van Nieuwdorp, dat onder de rook van Thermphos ligt, is intussen bij de Raad van State in beroep gegaan tegen de nieuwe milieuvergunning. Zij vindt dat Thermphos al in 2013 aan de landelijke norm van 0,1 nanogram moet voldoen, en niet pas in 2015.

Wegens de werkdruk bij de Raad van State dient het beroep overigens op z’n vroegst pas eind dit jaar.

bron: PZC


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #93 Gepost op: 24 januari 2011, 23:45:03
Minder cadmium Thermphos

maandag 24 januari 2011 | 07:23 | Laatst bijgewerkt op: maandag 24 januari 2011 | 07:34

VLISSINGEN-OOST - Fosforfabriek Thermphos lijkt erin te slagen zowel de uitstoot van dioxine als die van zware metalen te reduceren.

Dat blijkt uit een rapportage van de provincie Zeeland.

De uitstoot van cadmium bedroeg begin januari een derde van de waarde die in de vergunning staat. Datzelfde geldt voor de uitstoot van zink en lood. De afgelopen jaren stootte de fabriek te veel zware metalen uit. Per 1 januari is een installatie in gebruik genomen die dat moet voorkomen.

De provincie constateert 'een trendbreuk' in de uitstoot van dioxine van Thermphos in december. Dat zou komen door het hanteren van een lagere temperatuur en het toepassen van een andere mix van grondstoffen - een andere verhouding tussen de soorten fosfaaterts. Tot nu toe zijn alleen dioxinemetingen uit december openbaar gemaakt. Een groot aantal van die metingen is lager dan de norm die de provincie toestaat (o,4 nanogram per kubieke meter). Er waren in de maand december nog twee gemeten momenten dat de uitstoot hoger was.

De metingen van januari worden cruciaal: de provincie wil direct optreden als de vergunde waarden worden overschreden.

bron:pzc.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #94 Gepost op: 25 februari 2011, 13:16:58
Zeeland faalde bij handhaven fosforfabriek
MIDDELBURG - De provincie Zeeland heeft problemen rondom fosforfabriek Thermphos verkeerd aangepakt.
Dat concludeert de commissie onder leiding van Jan Mans die onderzocht hoe Zeeland omging met het handhaven en gedogen van Thermphos.
Volgens Mans zijn de problemen met te weinig samenhang aangepakt. In het rapport dat vrijdag naar buiten kwam, schrijft de commissie dat het college van Gedeputeerde Staten niet genoeg heeft laten blijken dat het weet hoe zwaar de industrie is in de provincie.

Onvoldoende deskundigheid
Zeeland is na de Rijnmond het tweede risicogebied van Nederland. Binnen de provincie is volgens de commissie onvoldoende deskundigheid op de terreinen volksgezondheid, toxicologie en medische milieukunde.
Zeeland was meerdere keren te welwillend bij het meedenken over vergunningen. Daardoor schortte het in de handhaving. Ook toen bleek dat Thermphos de processen onvoldoende onder controle had, bleef de provincie laks.
De commissie-Mans vindt ook dat Provinciale Staten tekortschoten. Ondanks dat de problemen met de jaren complexer werden, deden ze niets.

Niet eens
De provincie Zeeland is het niet eens met de conclusies uit het rapport van de commissie-Mans. ''Een deel van de conclusies klopt niet en spoort niet met de inhoud van het rapport'', aldus Gedeputeerde Staten van de provincie in een verklaring.
De commissie concludeert dat de provincie problemen rond Thermphos verkeerd heeft aangepakt. In de verklaring weerlegt de provincie een aantal bevindingen.
Wel zal ze de aanbevelingen van Mans c.s. zorgvuldig bestuderen. De commissie kan ervan op aan dat de provincie ''dat wat zinnig is'' zal overnemen.

Volksgezondheid
GS stellen dat de conclusie dat er gebrekkige aandacht is voor de volksgezondheid en dat de provincie daarover met de GGD aan tafel had gemoeten, ''elke feitelijke grond mist''.
In het rapport zelf staat, zo stellen GS, dat de GGD niet beschikt over eerstelijns medische milieukunde. De provincie werkt wel met het RIVM, ''en dat is maar goed ook''.

Emissies
De provincie ziet ook geen basis voor conclusies dat zij de relatieve zwaarte van de industrie in de regio niet voldoende beseft, of dat er te veel is 'meegedacht' met Thermphos. Gesprekken over de hoge emissies verliepen vaak ''op hoge toon'' en er zijn sancties opgelegd.
Wel erkent de provincie dat zij haar taken te technisch heeft ingevuld en te weinig communiceert. Daar wordt inmiddels al veel aandacht aan besteed, aldus de verklaring.
www.nu.nl


Jacques Schenk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,528
  • EHBO/Sigma/ex hoofd- brandwacht/trainer EHBDu
    • Website Jacques Schenk
Reactie #95 Gepost op: 25 februari 2011, 13:20:50
Titel van dit topic even aangepast omdat het naast de veiligheid ook over de milieu aspecten bij dit bedrijf gaat
Treat the patient, not the number...  Emergency Medicine - The art of drawing sufficient conclusions from insufficient resources


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #96 Gepost op: 27 februari 2011, 01:39:30
p2kflex
01:28:41 27-02-11GROUP-2P 1 EUROPAWEG ZUID 4 RITTHEM Brand (alarmfase: 0) Thermphos International BV (Haven98
1302710Veiligheidsregio Zeeland (Bedrijfsbrandweer IPV) (Lichtkrant)
1302711Veiligheidsregio Zeeland (Bedrijfsbrandweer IPV) (Commandant)


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #97 Gepost op: 23 mei 2011, 12:01:25
Thermphos stoot wederom te veel dioxine uit

VLISSINGEN – Fosforfabrikant Thermphos in Vlissingen-Oost heeft de afgelopen maanden twee keer te veel dioxine uitgestoten. De provincie gaat het bedrijf daarom een boete geven.
Volgens de vergunning mag Thermphos 0,4 nanogram dioxine uitstoten. Maar op 30 maart werd 1,2 nanogram gemeten en op 20 april 1,1 nanogram. Volgens de provincie is er geen sprake geweest van gevaar voor de volksgezondheid.
Meting
Elke week wordt de uitstoot gemeten in opdracht van de provincie. De overige weken viel de uitstoot binnen de norm.
http://www.omroepzeeland.nl/163911/2011-05-23/thermphos-stoot-wederom-te-veel-dioxine-uit.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #98 Gepost op: 22 mei 2012, 10:07:36
Definitieve onderzoeksrapporten Thermphos
De definitieve onderzoeksrapporten naar aanleiding van het gezondheidsonderzoek Thermphos staan op de website van de GGD Zeeland. Provincie Zeeland gaf het RIVM en de GGD Zeeland de opdracht om het onderzoek uit te voeren.

De voorlopige resultaten werden begin april 2012 al gepresenteerd aan de inwoners van de woonkernen en werknemers in het Sloegebied. Uit het onderzoek blijkt dat alle onderzochte stoffen onder de gezondheidskundige normen zijn gebleven.
Wel is meteen al aangekondigd dat er een vervolgonderzoek komt naar problemen met de luchtwegen van kinderen in de omgeving van het Sloegebied. Aannemelijk is ook dat de uitstoot van Thermphos heeft gezorgd voor stank op enkele kilometers afstand van het bedrijf.

http://www.medicalfacts.nl/2012/05/21/definitieve-onderzoeksrapporten-thermphos/

zie ook
http://www.ggdzeeland.nl/dossierthermphosgezondheidsonderzoek/
met url's naar alle relevante rapportages.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #99 Gepost op: 11 augustus 2012, 10:17:25
Weer ton boete voor fosforfabriek Thermphos

MIDDELBURG (ANP) – Fosforfabriek Thermphos blijft te veel vervuilende stoffen uitstoten. Op 18 juni stootte de fabriek in Vlissingen-Oost te veel dioxine uit en daarom moet Thermphos weer 100.000 euro betalen, besloot de provincie Zeeland vrijdag.

In juli legde de provincie ook al een boete van een ton op, omdat op 29 mei te veel cadmium werd uitgestoten. Eerder dit jaar kreeg Thermphos twee boetes van 50.000 euro vanwege een te hoge cadmiumemissie.

De fabriek werd in 2010 nog met sluiting bedreigd vanwege milieuvervuiling en is daarna aan strenge controles gehouden.
http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/weer_ton_boete_voor_fosforfabriek_thermphos_1_666273