http://www.tijd.be/nieuws/binnenland/Proces_gasramp_Gellingen_begint.8187496-438.artProces gasramp Gellingen begint
Vijf jaar na de feiten begint morgen in Doornik het proces over de gasramp in Gellingen. Voor de correctionele rechtbank staan veertien beklaagden terecht, waaronder de gasnetbeheerder Fluxys.
(belga/tijd) - Bij de gasramp in Gellingen, op 30 juli 2004, kwamen 24 mensen om en raakten 132 mensen gewond. De explosie gebeurde op de site van het bedrijf Diamant Boart, dat in Gellingen een nieuwe vestiging bouwde. Onder het bouwterrein in Gellingen liepen verschillende hogedrukleidingen van gasnetbeheerder Fluxys.
Uit het strafdossier blijkt dat de gasramp het gevolg was van een resem menselijke fouten. Bij de voorbereiding van het bouwproject stelde een expert van Fluxys bijvoorbeeld dat de gasleidingen op een diepte van 1,10 meter lagen. Dat bleek uiteindelijk veel minder te zijn.
Ook werden tijdens de werken zware graafmachines gebruikt, wat verboden is. Uit het onderzoek na de ontploffing bleek dat al op 24 juni 2004 een van de bouwmachines een gasleiding raakte. Het incident werd gesignaleerd, maar niet opgevolgd.
Op vrijdag 30 juli begaf de leiding het. Het gaslek werd die dag ontdekt rond 6u30. Pas om 8u14 werden de hulpdiensten op de hoogte gebracht. Politie en brandweer waren rond 8.30 uur ter plaatse. Om 8u57 ontplofte de gaspijpleiding, wat een metershoge steekvlam veroorzaakte.
Complex
Het proces begint morgen om 10 uur en vindt door plaatsgebrek uitzonderlijk plaats in het complex Tournai-Expo.
Veertien morele en fysieke personen zijn in verdenking gesteld. Ze moeten zich verantwoorden voor onvrijwillige doodslag en onvrijwillige slagen en verwondingen, door een gebrek aan voorzorg.
Bij de beklaagden zijn onder meer Bruno Van Grootenbrulle, de voormalige burgemeester van Aat; Husqvarna (het voormalige Diamant Board); en Fluxys. Ook de projectleider, werfbeheerder, architecten, opzichters en veiligheidscoördinatoren staan terecht.
Op de beklaagdenbank zitten daarnaast vijf anderen die onlangs door burgerlijke partijen of andere beklaagden zijn gedagvaard. Het gaat onder meer om de stad Aat en het aannemersbedrijf Colas. Door die laatste procedure kan het proces vertraging oplopen.
Pleidooien
Tijdens het eerste deel van het proces zijn wekelijks zes à zeven zittingen gepland. Die zullen gewijd zijn aan het onderzoek ter zitting, het requisitoir van het openbaar ministerie en enkele pleidooien van de burgerlijke partijen. In juli en augustus wordt de rechtszaak stilgelegd.
In september herneemt het proces en zijn er vier zittingen per week gepland. Tijdens het tweede deel van het proces worden de pleidooien van verschillende partijen gehoord.
Verzekeraars
De nabestaanden van de overleden slachtoffers en de gewonden kregen al zo'n 25 miljoen euro uitbetaald door de verzekeraars. Bovendien was er de 'Stichting Gellingen' waarin Fluxys 2 miljoen euro stortte en Assuralia 1,2 miljoen euro.
De zwaarst getroffenen kregen onlangs ook een voorstel tot schadevergieding in de bus. De negen betrokken verzekeraars voorzien in de uitkering van 8 tot 10 miljoen euro. Dat komt overeen met 53.000 tot 66.000 euro per slachtoffer. Wie het voorstel aanvaardt, moet afzien van verdere burgerrechterlijke vervolging.