het is inderdaad een beetje gek dat het op die manier gesteld wordt. 'Maar 43%'...
Als het ze werkelijk te doen zou zijn om het terugbrengen van het totale jaarlijkse aantal onnodige doden, dan zou er ook meer geïnvesteerd worden in het voorkomen en het vervolgen van medische fouten.
Er wordt daar wel in geïnvesteerd, alleen is dat voor de buitenwereld vaak moeilijker zichtbaar. >1700 doden door medische fouten is erg veel, zeker in contrast met het aantal verkeersdoden. De ziekenhuizen bouwen steeds meer veiligheidsstappen in om fouten te voorkomen en tijdig op het spoor te komen. Ook worden de beroepsgroepen zich er steeds meer van bewust.
In bijna alle ziekenhuizen wordt op de OK een time-out gedaan voordat de operatie begint om te kijken of de neuzen de zelfde kant op staan en alles wat er moet zijn gereed ligt. Bij het voorschrijven van medicatie vinden diverse controles plaats, zeker nu steeds vaker de computer gebruikt wordt. Ook door het gebruik van protocollen worden meer fouten voorkomen.
Medische fouten zijn zeer complex en meestal spelen zeer veel (verschillende) factoren een rol bij het tot stand komen van een fout (al dan niet met trieste afloop). Het is zelden die ene dokter, of die verpleegkundige die verantwoordelijk is. Vaak spelen ook onvolkomenheden in het systeem een rol of is er gebrekkige communicatie tussen artsen onderling, artsen en verpleegkundige en tussen arts en patient. Ook controlesystemen falen soms. Gelukkig zijn artsen en verpleegkundigen er steeds meer van bewust dat ook zij fouten maken en worden steeds meer fouten gemeld en nabesproken ter lering.
Ik ben het er mee eens, er mag nog meer aandacht (en geld) aan medische fouten besteed worden.