En dat houdt dan in dat de 'noodhulp' meteen naar binnen gaat, of wordt er dan alsnog gewacht op de (regio) AE/VAG eenheid?
Inderdaad 'gewone' agenten (niet denigrerend bedoeld uiteraard) die de schutter uitschakelen.
De tijd dat je wacht op speciale eenheden kan juist die tijd zijn waarin een 'amokmaker' zijn slachtoffers maakt. De AMOK procedure is er daarom gericht op gewone agenten die in teamverband naar binnen gaan.
Zie ook onderstaand nieuwsbericht:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/4072502/__Agenten_moeten_amokmaker_sneller_uitschakelen__.html
wo 03 jun 2009, 19:18 | 3 reacties | lees voor
Agenten moeten amokmaker sneller uitschakelen
ZWOLLE - Agenten moeten een dader die amok maakt voortaan sneller uitschakelen. Dat kan door middel van een speciale training, meldde het Interregionaal Arrestatieteam Noord- en Oost-Nederland woensdag.
Het team werkt aan een landelijk te introduceren amokprocedure na contacten met Duitse arrestatieteams die al zo'n systeem kennen. Nu moeten agenten in Nederland nog wachten op versterking of specialisten. In juni 2007 was dat onder meer het geval in Pernis. Agenten moesten buiten wachten terwijl in een woning een slachtoffer dodelijk werd toegetakeld.
Aanleiding voor de Duitse politie om een dergelijke procedure in te stellen waren enkele schietpartijen in scholen. In maart nog schoot een 17-jarige scholier vijftien mensen dood. De kans op zo'n incident is in Nederland ook aanwezig. De gebeurtenissen op Koninginnedag tonen aan dat ook hier een persoon een onverwachte daad kan plegen, aldus het arrestatieteam.
Het doel van de nieuwe procedure is om zo snel mogelijk de dader op te sporen en te isoleren. „Een amokmaker wil snel zoveel mogelijk slachtoffers maken. Als zich zoiets als in Pernis voordoet, is snel optreden belangrijk”, aldus een woordvoerster. Direct in actie komen kan echter gevaarlijk zijn. „Daarom is een goede training zo belangrijk.”
De trainingen zullen worden gegeven door de trainers van de korpsen zelf en op de politieacademies. Het arrestatieteam is al in overleg met de academie in Apeldoorn. „We hopen dat eind dit jaar of begin 2010 de Raad van Hoofdcommissarissen zich uitspreekt over dit plan.” Uiteindelijk moet de amokprocedure daarna landelijk ingevoerd worden.
Veel amokmakers kondigen tegenwoordig hun daad eerst aan op internet. Het arrestatieteam wil ook onderzoeken hoe deze berichten sneller onderschept kunnen worden. Ook wordt gekeken of scholen veilig genoeg zijn en hoe die veiligheid bewaakt kan worden. Mogelijk wordt daarna onderzocht of andere openbare gebouwen en instellingen veiliger gemaakt kunnen worden.
Er was meer dan de regio politie! Ook de BBE AT AE waren aanwezig!
Ik ben benieuwd waar je dat op baseert.
BBE hebben we overigens niet meer in Nederland, dat heeft binnen het 'nieuwe' stelsel speciale eenheden een andere organisatievorm met andere benamingen gekregen.