Stel je mag als korps nog zelfstandig een nieuw bluspak uitzoeken. Dan benader je een paar leveranciers en vraagt of ze een paar demo pakken willen laten zien. Je kijkt wat je collega's in de omgeving dragen, en vraagt hun ervaring met de leverancier van dat pak.
Dan vraag je offertes aan nadat je gespecificeerd hebt waar het pak volgens jou aan moet voldoen. Knie bescherming, aantal zakken, binnen zakken, hoge of lage kraag, portofoon zakken, lussen voor zaklantaarn etc. Als je de offertes hebt vraag je een test pak, en die laat je door het korps beoordelen. (kan ook voor de aanvraag offerte)
En dan kies je wat het korps het prettigst vindt dragen, en wat binnen je budget past.
Tweedelig pak, voordeel, maatvoering beter aan het individu aan te passen. Bij korte broek (tot de buik) en jas wil bij bukken nog wel eens de rug onbeschermd zijn. Bij de hoge (tuinbroek) met jas is dat probleem opgelost. Je kunt bij warm weer en nablus opruim of andere klusjes de jas uit laten.
Blusoverall, altijd compleet aan, lastiger aan te trekken, pak moet meestal op maat gemaakt worden, lange benen, korte benen, slank of heel volslank, groot bovenlichaam of kort. Nadeel is dat wannneer een overall te krap is je er in bepaalde houdingen moeilijk in kunt bewegen.
Wij hebben een overall, met onder gedeelte geschikt voor brandbestrijding(bovenstuk dun) en daarover heen gaat een blusjas. Voordeel je kunt THV en simpele klusjes in de overall doen. Brandbestrijding moet de jas aan. En dan krijg je door de extra lagen sneller last van hitte stuwing.
De rest moet een ander maar aanvullen.