Hallo,
een brandweerlift wordt toegepast in een woongebouw van 30 meter hoog
per verpieping komen er 2 appartementen.
buiten de lift kunnen de mensen het woongebouw in/uit via een veiligheidstrappenhuis.
moet de hal waar de brandweerlift op uitkomt, waar ook de deuren zitten van de appartementen, zijn uitgevoerd als rooksluis ?
met andere woorden, moet er een dranger op de deuren vd appartementen ?
Bij de nederlandse vertaling en invoering is er in Nederland een ernstige (denk) fout gemaakt bij de vertaling. In de Engelse tekst stond dat het voorportaal een fire resistance waarde moet hebben. In NL is dit vertaald naar een rookwerend voorportaal ipv een brandwerend voorportaal. Dit is gedaan omdat we dit vroeger ook deden.
Alleen heeft men zich niet gerealiseerd dat in deze norm staat dat de voorkant van de lift (op de verdieping) maar bestand moet zijn tegen een temperatuur van 60 graden. Als dus de brand een hogere temperatuur geeft kan er kortsluiting ontstaan of het falen van componenten waardoor de brandweerlift in storing gaat. Worse case gebeurt dit tussen twee verdiepingen waardoor het brandweer personeel zich moet redden via het geëiste vluchtluik in de lift.
Het probleem is nu dat als de brand doorslaat naar de hal (bewoner laat de voordeur open bij het wegvluchten en/of hij heeft de 'lastige' deurdranger voor de zelfsluitendheid gedemonteerd) er geen veilige inzet voor de brandweer mogelijk is.
Brandwerende liftdeuren mogen voldoen aan de NEN-EN 81-58. Volgens deze norm mag nog 10 minuten rook door 'brandwerende' liftdeuren komen. Deze norm sluit niet aan bij de in nederland gehanteerde norm NEN 6069 voor branddoorslag. Een liftdeur is ook altijd maar éénzijdig getest. Als dus 60 WBDBO tussen de verdiepingen moet zitten dan kan je dit niet opdelen in 2x 30 WBDBO.