Omvang brand Gravenburg onder gegeven omstandigheden niet te voorkomen
Uit onderzoek van de brandweer is gebleken dat het gezien de constructie van de gevel van het pand in combinatie met de harde wind en het feit dat er sprake was van brandstichting, niet te voorkomen was dat de basisscholen De Hoeksteen en De Vlint in Gravenburg in oktober 2010 volledig door brand werden verwoest. Brandweer Stad & Regio Groningen heeft onderzoek laten doen naar de brand en de bestrijding daarvan. Een belangrijke vraag hierbij was hoe een relatief nieuw gebouw zo snel volledig door brand verwoest kon worden.
Voor de beantwoording van die vraag is hulp ingeschakeld van het Team Brand Onderzoek van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Het onderzoek richtte zich alleen op de bouwkundige brandveiligheid van het pand en niet op de vraag of het pand ook brandveilig in het gebruik was. Bij eerdere controles werd het pand op dit punt namelijk altijd als veilig beschouwd.
De brand ontstond op zaterdagochtend 16 oktober, door oorzaken buiten het gebouw. De buitengevel van het pand is vervolgens vanaf de onderzijde, in de luchtspouw gaan branden. Het blussen van de brand was vanaf de buitenzijde én vanaf de binnenzijde vrijwel onmogelijk omdat de brandhaard niet bereikt kon worden met bluswater. Aan de buitenzijde vanwege de gevelbekleding met koperen platen. En aan de binnenzijde was het ook niet mogelijk omdat duidelijk werd dat het risico voor brandweermensen te groot was om de brand van binnenuit te bestrijden. Een andere complicerende factor was de harde wind ten tijde van het incident, die voor een snelle brandverspreiding zorgde in de open luchtspouw.
De onderzoekers constateren dat de huidige regelgeving op het gebied van brandveiligheid geen regels biedt voor branddoorslag van buiten naar binnen. Met andere woorden, de regelgeving gaat niet uit van brandstichting. Om de gevolgen van een mogelijke brand in de nabijheid van een gebouw te beperken zijn er wel regels voor het materiaalgebruik van de buitengevel tot een hoogte van 2,5 meter. Hieraan voldeed de school. Volgens de bouwtekeningen voldeed ook de gevelconstructie met koperen platen aan de buitenzijde aan de geldende regelgeving. Wel hebben de onderzoekers geconstateerd dat er vooraf niet is getest of deze gevelconstructie daadwerkelijk voldeed aan de gestelde eisen (de brandvoortplantingsklasse). De onderzoekers vinden, gelet op de ervaringen tijdens deze brand, de constructie zonder aanvullende voorzieningen niet geschikt om meerdere brandcompartimenten te omvatten.
Ook maken de onderzoekers een opmerking over het ontbreken van de compartimentering van de loze ruimte onder de eerste verdiepingsvloer. De constructie in die omgeving is deels in afwijking van de bouwtekeningen gebouwd. De gewijzigde uitvoering voldeed wel aan de bouwregels en heeft geen invloed gehad op het verloop van de brand. De gemeente Groningen is het niet eens met de aanbeveling van de onderzoekers dat deze ruimte gecompartimenteerd moest worden, omdat deze loze ruimte zich buiten de gevel bevond.
De uitkomsten van het onderzoek zijn besproken met de architect en hebben tot aanpassingen geleid van het nieuwe ontwerp voor het gebouw. Zo wordt bijvoorbeeld in plaats van hout nu meer metaal in de gevelconstructie van de nieuwe school gebruikt. Het college legt de bevindingen van de onderzoekers voor aan de Groninger gemeenteraad.
Bron: persbericht Bestuursdienst, Gemeente Groningen
http://brandweer.groningen.nl/nieuws/omvang-brand-gravenburg-onder-gegeven-omstandigheden-niet-te-voorkomen