Verschil tussen wespe of bijesteek?

Auteur Topic: Verschil tussen wespe of bijesteek?  (gelezen 18905 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #10 Gepost op: 16 augustus 2004, 12:24:06
In bijna alle gevallen word er extra adrenaline of epinephrine toegevoegd, om het lichaam te ondersteunen de effecten van een allergische reactie tegen te gaan..

zie www.epipen.com,

Je kan immers voor elke soort gif of beet een ander middel gebruiken. Dus het is altijd handig te weten door wat je bent gestoken.. en het is ook handig te weten dat iemand die allergisch is voor insektenbeten dat je er mee naar een huisarts moet..


harold

  • Gast
Reactie #11 Gepost op: 16 augustus 2004, 12:43:31
Bij een allergische reactie is het soms zelfs noodzakelijk om een ambulance te bestellen iv.m. anafylaxis.  

Vorige week behandelden wij op een evenement een kindje van zes die gestoken was door een wesp.
Hoewel hij twee keer eerder gestoken was door een wesp en dit niet tot problemen had geleid, begon hij dit keer binnen een kwartier in rap tempo allergische verschijnselen te ontwikkelen.

Hij had rode vlekken en bulten in zijn gezicht en een dikke vinger toen wij besloten de GGD in te schakelen.
In de circa tien minuten voor de aankomst van een motorambulance en een ambulance, had hij inmiddels vlekken en oedeem over zijn hele lijf, benauwdheid en buikpijn.
Bij aankomst van de ambu kreeg hij intraveneuze medicatie en werd hij met zwaailicht en sirene naar het kinderziekenhuis vervoerd.


Paul SEH

  • Gast
Reactie #12 Gepost op: 16 augustus 2004, 19:12:37
Dat zijn de bekende verhalen zoals we ze allemaal wel kennen. Het zijn uitzonderingen die speod eisende hulp nodig hebben. De mmeste patientnen kunne het gewoon af met de HA (huisarts).
Op de SEH zien we de laatste weken heel veel wespen steken. e meeste krijfgen een tabletje en moeten minimaal een uur in de wachtkamer zitten om te kijken hoe ze er verder op reageren. Dit kan dus ook bij de HA.  De HA kan zelf ook medicijnen direct in de bloedbaan spuiten mocht het nodig zijn.  8)


Paul SEH

  • Gast
Reactie #13 Gepost op: 16 augustus 2004, 19:13:57
Kanarie bedankt voor de uitleg. Deze is zeer compleet en volledig. Ik hoef nu niets meer aan de longarts te vragen.  ;)


Kanarie

  • Gast
Reactie #14 Gepost op: 16 augustus 2004, 19:26:10
Ik ben zeer gevleid  ;D


Jos Kaldenhoven

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 313
  • How can I help you?
    • Jos Kaldenhoven fotografie
Reactie #15 Gepost op: 17 augustus 2004, 11:33:56
In bijna alle gevallen word er extra adrenaline of epinephrine toegevoegd, om het lichaam te ondersteunen de effecten van een allergische reactie tegen te gaan..

zie www.epipen.com,

Je kan immers voor elke soort gif of beet een ander middel gebruiken. Dus het is altijd handig te weten door wat je bent gestoken.. en het is ook handig te weten dat iemand die allergisch is voor insektenbeten dat je er mee naar een huisarts moet..

Als aanvulling op het gebruik van de epipen het volgende:

"Gebruik niet te snel de Epi-pen  bij een insectensteek. Dat adviseert internist/hematoloog Peter Willem van der Linden. Een  eerdere anafylactische (overgevoeligheid) reactie wordt meestal niet gevolgd  door een tweede.

Een anafylactische reactie op een insectensteek is meestal een eenmalige reactie. Het merendeel van de mensen vertoont bij een tweede steek geen anafylactische reactie meer, zo blijkt uit een onderzoek uit de tachtiger  jaren. Een proefsteek is de beste voorspeller voor het ontstaan van een anafylactische reactie, stelt Van der Linden. Dit is echter niet ethisch. In  de praktijk komt dit er op neer dat er overbehandeling plaatsvindt.
Het meest kenmerkende van de anafylactische reactie is dat er verschijnselen ontstaan op andere plaatsen dan de steekstreek. Ook treden de klachten bijna altijd op binnen een uur na de steek, meestal zelfs binnen 20 minuten.  Tijdens de overgevoeligheidsreactie stijgt de aanmaak van endogeen (=in het lichaam)adrenaline en andere catecholaminen in het lichaam enorm. Hierdoor kunnen hartritmestoornissen ontstaan. Dien je dan nog exogeen (=van buiten het lichaam)adrenaline toe, dan vergroot je juist het risico op overlijden  als gevolg van hartritmestoornissen. 

Er wordt wel eens beweerd dat er meer mensen overlijden door het toedienen van adrenaline bij een anafylactische reactie dan door de anafylactische  reactie zelf. Daarom raadt Van der Linden mensen die vanwege een ernstige overgevoeligheid een Epi-pen bij zich dragen aan, bij een opkomende reactie  de pen altijd in de hand te houden en deze pas op het laatste moment, dus als  zij de duizeligheid door de bloeddrukdaling voelen opkomen, te gebruiken.


Bron: Zorgkrant  26 juli 2004"

Zoals de bekende voetballer al zei: "Elk voordeel heb z'n nadeel".....  ;)


harold

  • Gast
Reactie #16 Gepost op: 17 augustus 2004, 13:18:01
Waarvoor wordt het middel Tavegil intraveneus geinjecteerd bij iemand die allergisch is voor een wespensteek?


Kanarie

  • Gast
Reactie #17 Gepost op: 17 augustus 2004, 14:15:59
Tavegil is een antihistaminicum, maar daar was je misschien zelf ook al achter.


harold

  • Gast
Reactie #18 Gepost op: 17 augustus 2004, 14:21:09
Nee daar was ik nog niet achter. Thanx  ;)


Kanarie

  • Gast
Reactie #19 Gepost op: 17 augustus 2004, 14:23:30
Met dank aan het Farmacotherapeutisch Kompas  ;)