In bijna alle gevallen word er extra adrenaline of epinephrine toegevoegd, om het lichaam te ondersteunen de effecten van een allergische reactie tegen te gaan..
zie www.epipen.com,
Je kan immers voor elke soort gif of beet een ander middel gebruiken. Dus het is altijd handig te weten door wat je bent gestoken.. en het is ook handig te weten dat iemand die allergisch is voor insektenbeten dat je er mee naar een huisarts moet..
Als aanvulling op het gebruik van de epipen het volgende:
"Gebruik niet te snel de Epi-pen bij een insectensteek. Dat adviseert internist/hematoloog Peter Willem van der Linden. Een eerdere anafylactische (overgevoeligheid) reactie wordt meestal niet gevolgd door een tweede.
Een anafylactische reactie op een insectensteek is meestal een eenmalige reactie. Het merendeel van de mensen vertoont bij een tweede steek geen anafylactische reactie meer, zo blijkt uit een onderzoek uit de tachtiger jaren. Een proefsteek is de beste voorspeller voor het ontstaan van een anafylactische reactie, stelt Van der Linden. Dit is echter niet ethisch. In de praktijk komt dit er op neer dat er overbehandeling plaatsvindt.
Het meest kenmerkende van de anafylactische reactie is dat er verschijnselen ontstaan op andere plaatsen dan de steekstreek. Ook treden de klachten bijna altijd op binnen een uur na de steek, meestal zelfs binnen 20 minuten. Tijdens de overgevoeligheidsreactie stijgt de aanmaak van endogeen (=in het lichaam)adrenaline en andere catecholaminen in het lichaam enorm. Hierdoor kunnen hartritmestoornissen ontstaan. Dien je dan nog exogeen (=van buiten het lichaam)adrenaline toe, dan vergroot je juist het risico op overlijden als gevolg van hartritmestoornissen.
Er wordt wel eens beweerd dat er meer mensen overlijden door het toedienen van adrenaline bij een anafylactische reactie dan door de anafylactische reactie zelf. Daarom raadt Van der Linden mensen die vanwege een ernstige overgevoeligheid een Epi-pen bij zich dragen aan, bij een opkomende reactie de pen altijd in de hand te houden en deze pas op het laatste moment, dus als zij de duizeligheid door de bloeddrukdaling voelen opkomen, te gebruiken.
Bron: Zorgkrant 26 juli 2004"
Zoals de bekende voetballer al zei: "Elk voordeel heb z'n nadeel".....