Weet iemand of dit ook gebruikt kan worden voor herstel van constructieve schade?
http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/11/05/Betonherstel-dikwijls-met-natte-mortel.htmlBetonherstel dikwijls met natte mortel
Terug naar de vorige pagina05-11-2010 00:00 | Techniek | Velden, Frans van |
LIJNDEN - De betonreparatiebranche maakt tegenwoordig meer gebruik van natte dan van droge spuittechniek. Vroeger kon dat niet, omdat de hulpstoffen nog onvoldoende ontwikkeld waren.
Bart van der Woerd, directeur van BAM Betontechnieken in Schiedam en voorzitter van de Vereniging van gecertificeerde Betonreparatiebedrijven (VBR) in Lijnden: "Met de huidige plastificeerders is nat spuiten goed mogelijk. Droge mortel levert meer 'rebound' en stofvorming. Daarom is natte mortel ook beter voor de arbeidsomstandigheden en de omgeving." Volgens Van der Woerd levert spuitbeton in de regel een goede kwaliteit beton, mede door de lage water-cementfactor. Met natte mortel is een lage factor realiseerbaar door het gebruik van de juiste hulpstoffen. Bij grote werken wordt steeds vaker gebruikgemaakt van een robot voor het aanbrengen van het spuitbeton. De kracht van mechanisch aanbrengen is groter en de applicateurs hoeven geen zware slangen te dragen.
Totaaloplossing
Van der Woerd wijst op een aantal andere ontwikkelingen in de betonreparatiebranche. "Onze leden bieden steeds vaker een totaaloplossing aan, waarvan de reparatie deel uitmaakt. Er vindt een verschuiving plaats van incidentele reparaties naar onderhoud en preventie. Een goed uitgevoerde reparatie gaat net zo lang mee als de levensduur van de constructie. Overigens komt bij jonge constructies minder betonschade voor, want de kwaliteit van het beton is toegenomen", aldus de voorzitter. Betonreparateurs zoeken dan ook naar kansen om nieuw te bouwen. Een voorbeeld is het werk van Arno Pronk aan de TU Eindhoven. Hij onderzoekt de mogelijkheden om een ballon op te blazen en daaroverheen beton te spuiten, op gaas en met normale wapening. Spuitbeton is niet geschikt voor staalvezels, legt Van der Woerd uit. Maar kunststofvezels kunnen wel worden toegevoegd. Tijdens de Betondag op 18 november in Rotterdam toont betonreparatiebedrijf Vogel uit Zwijndrecht spuitbeton met koolstofvezels. Dat is een alternatief voor het lijmen van koolstofwapening. Het spuitbeton met koolvezels wordt toegepast als de constructie niet alleen hersteld, maar ook versterkt moet worden. Bovendien doet de VBR proeven met het toevoegen van bacteriën. In sommige korrels van de toeslagstof zitten voedingsstoffen, in andere bacteriën. Indringend water maakt de bacteriën 'wakker'. Zij scheiden een stof uit die de poriën dicht. Schaaldaken van spuitbeton met bacteriën kunnen dunner worden uitgevoerd dan traditionele schaaldaken.
Portiekflats
Een laag spuitbeton van thermisch isolerende mortel kan een constructie beschermen bij brand. "Er zit vocht in beton, dat wordt bij brand stoom. Door de uitzetting van het volume spat het beton. Bij aanhoudende brand knabbelt het vuur als het ware door het beton heen", legt Van der Woerd uit. "Dat is te voorkomen door de binnenkant van een tunnel te voorzien van een laag thermisch isolerend spuitbeton." De leden van de VBR repareren ook galerijen van portiekflats. "Die schade komt vooral voor langs de kust", aldus de voorzitter van de VBR. Het aanbrengen van spuitbeton is vakwerk. De stichting Landelijk Samenwerkingsverband Betonreparatiebedrijven (LSVB) verzorgt met Fundeon de opleidingen. In april 2011 verschijnt bij Fundeon een geheel herzien vakboek voor betonreparatie.