.'Pas op voor onderkoeling bij deze kou'»
http://nos.nl/artikel/202147-pas-op-voor-onderkoeling-bij-deze-kou.htmlUpdate: woensdag 1 dec 2010, 14:57
De combinatie van matige vorst en een stevige noordoostenwind zorgt vandaag voor een gevoelstemperatuur van -12 tot -17 graden. Bij dit soort temperaturen moeten we volgens thermofysioloog Hein Daanen oppassen voor onderkoeling. "Vooral mensen die weinig bewegen, zoals motorrijders en zwervers. Ook alcoholisten zijn een risicogroep."
Daanen is expert op het gebied van de warmtehuishouding van het menselijk lichaam. Gevoelstemperatuur betekent dat de wind een extra verlies aan warmte veroorzaakt. Is de luchttemperatuur laag en waait het hard, dan voelt het veel kouder aan dan de thermometer aangeeft. Volgens hem wordt het pas echt gevaarlijk als de gevoelstemperatuur op -25 komt te liggen. "Dan is er acuut bevriezingsgevaar voor de blote huid."
Gevaarlijke wegen
Het gaat vanmiddag vanuit het noordoosten sneeuwen. Dat blijft doorgaan tot donderdagavond, waardoor net als afgelopen maandag in de avondspits weer extreem lange files kunnen ontstaan.
Door gladheid kunnen wegen vooral vannacht en in de ochtendspits van donderdag gevaarlijk worden. KNMI en Rijkswaterstaat roepen mensen op om vooral goed het weerbericht en het filenieuws in de gaten te houden. Er is nog geen reden voor een weeralarm, dat gebeurt pas als mensen helemaal niet meer thuis raken.
Afgelast
De KNVB heeft vanwege het winterse weer alle amateurwedstrijden die op 4 en 5 december gespeeld zouden worden, afgelast. De afgelasting geldt voor alle districten en landelijke competities, inclusief de topklasse zaterdag en zondag. In het betaalde voetbal gaan alle wedstrijden voorlopig nog door.
Gisteren heeft het CBR 1500 van de 3000 rijexamens afgelast. Vandaag gaat het om 290 van de 2647. De laatste update wordt om 16.00 op de site van het CBR geplaatst.
Volgens FNV Bouw betekent de kou dat er vandaag vrijwel nergens in het land in de bouw gewerkt mag worden. De discussie over wie moet opdraaien voor kosten van vorstverlet laait daardoor weer op. De vraag is of de maatregelen die bedrijven tegen de kou getroffen hebben, voldoende zijn.
Dierentuin
De Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo beschermt de dieren goed tegen de lage temperatureren. "We houden de zwartvoetpinguïns goed in de gaten. Zij komen namelijk uit Zuid-Afrika en zijn deze temperaturen niet gewend", zegt een woordvoerder.
"De giraffen, zebra's en olifanten staan binnen. We kijken ieder uur even of de olifanten naar buiten mogen gaan. Als je langs de savanne loopt, ziet het er daarom heel erg leeg uit. De bosrendieren zijn juist wel blij met dit weer. Bij de apen en tijgers wordt het water in beweging gehouden met speciale apparaten. Zo kan het water niet bevriezen en kunnen de dieren niet ontsnappen."
Kledingadvies
Thermofysioloog Daanen vindt meerdere kledingstukken in lagen beter dan één dik kledingstuk. "De lucht ertussen is de beste isolatie." Ook is het beter om niet te veel kleding te dragen. "Dan ga je zweten en kun je last krijgen van nakoeling." Een goede muts is belangrijk, omdat de meeste lichaamswarmte via het hoofd verloren gaat. De huid insmeren met vaseline of uierzalf is af te raden, daardoor neemt de kans op bevriezing alleen maar toe.
Volgens Daanen raken gemiddeld 25 Nederlanders per jaar door kou onderkoeld. Hij vindt dat we te weinig rekening houden met echte kou. "Op de eerste koude dagen gaan veel Nederlanders gewoon in dunne kleding naar buiten, terwijl in landen waar het echt wintert, direct de thermokleding wordt aangetrokken."
Schaatsen
Het is nog te vroeg voor lange schaatstochten, maar toch wordt op Marktplaats naarstig gezocht naar winterse attributen, meldt het internetbedrijf. Het aantal zoekopdrachten naar schaatsen steeg sinds de eerste sneeuwbuien van 30.000 naar 120.000. Er werd 90.000 keer gezocht naar winterbanden.