Hulpdiensten klaar voor oud en nieuwDO 30 DEC 16:18
http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2010/12_december/30/binnenland/Hulpdiensten_klaar_voor_oud_en_nieuw.xml
De hulpverleners zijn goed voorbereid op oud en nieuw. Justitie en de gemeenten ook. Geweld tegen hulpverleners wordt dit jaar drie keer zo zwaar bestraft.
Tijdens de vorige jaarwisseling werden er 4329 incidenten gemeld. Een jaar eerder waren het er nog 5400. Van geweld tegen politie, brandweer en ambulancepersoneel. Daarvan werd 303 keer melding gemaakt, tegen 229 vorig jaar.
Hulpverleners en de gemeente trekken dit jaar meer gezamelijk op, vanwege de toename van geweld tegen hulpverleners tijdens oud en nieuw vorig jaar. Zo zet Rotterdam 15 blauw-rode surveillanceteams in, burgerauto's met een agent en een brandweerman die op meldingen afgaan.
Strafeis tot drie keer zo hoog
Officieren van justitie in het hele land zullen extra streng zijn voor mensen die rottigheid uithalen. De strafeisen in oud-en-nieuwzaken liggen 75% hoger dan normaal. Tegen mensen die geweld hebben gebruikt tegen politie, brandweer of ambulancepersoneel, treedt justitie nu al harder op: een straf die 150% hoger ligt. Dat gaat met oud en nieuw omhoog naar 200%. Dat staat in het regeerakkoord.
Voetbalwet
Met de nieuwe voetbalwet kan een gemeente voorlopige maatregelen als een straatverbod, contactverbod of een medlingsplicht opleggen, zonder dat er een rechter voor nodig is.
70 bekende Haagse relschoppers zijn per brief gewaarschuwd, zes raddraaiers hebben een gebiedsverbod gekregen. Vijftien anderen hebben huisarrest. De komende dagen vliegt er een helikopter boven de stad op zoek naar brandbaar materiaal
Ook in Rotterdam zijn drie gebiedsverboden opgelegd op basis van de nieuwe voetbalwet. Verder heeft Rotterdam eén persoon een groepsverbod opgelegd en iemand een gebiedsontzegging.
Utrecht verstuurde 87 waarschuwingsbrieven aan overlastgevers en vier mensen hebben huisarrest opgelegd gekregen.
Snelrecht en supersnelrecht
Rechtbanken passen net als de vorige twee jaren snelrecht toe. Een verdachte moet dan binnen 17 dagen na aanhouding voor de rechter verschijnen. In de vier grote steden geldt weer supersnelrecht: daar moet het OM zaken als het kan al binnen drie dagen aan de rechter voorleggen.
Taakstraffen en gevangenisstraffen moeten direct na de uitspraak van de rechter worden uitgevoerd en uitgezeten, aldus het OM. De rechter kan ook huisarrest opleggen voor de volgende oud en nieuw.
© RTL Nieuws.nl