Eén van de leuke aspecten van werken bij de politie is dat je nooit weet wat je dag gaat brengen. En de relatieve vrijheid die je hebt als er niks 'wordt gebracht'.
Een vroege dienst begint bij ons om 07.00 uur waarbij het een ongeschreven regel is dat je ergens tussen 06.30 en 06.45 omgekleed op de werkvloer verschijnt om de nachtdienst (die officieel tot 07u werkt) af te lossen.
Vervolgens ga je meestal je postvak/email bekijken en dagrapportages inlezen. Om 07.00 uur de kleine briefing en als er geen meldingen zijn kun je je gang gaan. Heb je nog mailtjes of ingekomen stukken of pv's waar je wat mee moet, dan kun je dat doen. Of je gaat de straat op om de spits mee te pakken. Zelf ben ik daar wel een voorstander van. Hoop zichtbaarheid voor relatief weinig inzet. Bovendien word ik als motorrijder geacht me een beetje (meer) tegen verkeersdingetjes aan te bemoeien. Vervolgens om 09.00 uur de 'grote' briefing, als je geen meldingen hebt pak je die mee. 12.00uur lunch. En vanaf 14.30-15.30 vaak een beetje afbouwen.
Maar dat is als er geen meldingen zijn. Het gebeurt vaak zat dat je nog niet eens je eerste bakkie hebt getapt of je moet er al uit. Voor een aanrijding of een reanimatie (de vroege ochtend is daar echt zo'n tijd voor, vaak 's nachts gestorven en 's ochtends ontdekt). Soms kun je daarna weer naar binnen, maar soms volgens de meldingen elkaar op. Of heb je één wat groter incident waar je de rest van de dienst zoet mee bent. Vaak zijn dat heterdaadjes, van een overval of inbraak of steekpartij, dan heb je een hoop te tikken.
Maar dat vind ik het leuke aan dit werk. Ook op vrijdagmiddag 15.00 uur, wanneer normaal werkend Nederland weet dat er zeer waarschijnlijk niks boeiends meer gaat gebeuren en iedereen een beetje naar het weekend zit af te tellen, kan het bij ons nog los gaan. En tuurlijk overwerken als je privé verplichtingen hebt is waardeloos, maar de meeste dienders vinden het stiekem maar wat leuk om op de valreep nog een heftige melding te krijgen. Rukmeldingen probeert men tegen het eind van de dienst uiteraard aan de volgende dienst te slijten. En terecht, want overuren maken voor rukmeldingen slaat nergens op.