Minister torpedeert brandweerplannen

Auteur Topic: Minister torpedeert brandweerplannen  (gelezen 3004 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Gepost op: 27 november 2011, 11:15:40
Minister torpedeert brandweerplannen

 
26 November 2011

Nadat eerder staatssecretaris Teeven al duidelijkheid gaf over de afwijkingsmogelijkheden van de wettelijke opkomsttijden, heeft nu minister Opstelten zelf nog eens nadrukkelijk stelling genomen tegen het generiek afwijken. Dit na aanleiding van recente ontwikkelingen in de regio Limburg-Noord.

Minister torpedeert brandweerplannen

VENLO – Veiligheidsregio’s die uitruktijden van de brandweer in grote delen van hun gebied oprekken, handelen in strijd met de wet. Dat schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in een nog niet openbare brief aan de Tweede Kamer.

Het is de eerste keer dat Opstelten zich duidelijk uitlaat richting Veiligheidsregio’s, die elk hun
eigen invulling geven aan een eind vorig jaar ingevoerde wet. Die verplicht de brandweer binnen tien minuten ter plaatse te zijn, terwijl dat voorheen een richtlijn was. De wet biedt de mogelijkheid die tien minuten te verruimen naar maximaal achttien. Opstelten stelt in zijn brief expliciet dat oprekken alleen mag voor bepaalde (afgelegen) gebouwen, maar niet voor hele gebieden. De Veiligheidsregio Limburg Noord heeft voor het platteland een uitruktijd van 15 minuten vastgesteld.

Peel en Maas wil al kazernes sluiten. Zowel voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheidsregio als burgemeester Wilma Delissen van Peel en Maas liet eerder weten groen licht van het ministerie te hebben. De Veiligheidsregio dacht haar beleid te kunnen verantwoorden met het argument dat er anders kazernes bij moeten, wat kapitalen kost.

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, die blij is met de brief, heeft zich steeds fel verzet tegen de wijze waarop sommige Veiligheidsregio’s de wet interpreteren. „Onze grote zorg was van meet af aan dat gemeenten de uitzonderingsmogelijkheden in de wet gebruiken als een bezuinigingsmaatregel”, zegt bestuurslid Ronald Kraan.

Opstelten meldt dat hij het onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid afwacht en op basis van de uitkomsten actie onderneemt. Hubert Bruls laat weten de brief niet te kennen.

Bron: De Limburger 26 november 2011




Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #1 Gepost op: 28 november 2011, 00:46:44
Minister Opstelten is toch de Justitie & veiligheidsminister? Volgens mijn info is de BiZa Minister Donner nog steeds de baas over het brandweerbeleid....
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


HBm

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 851
  • Overleden, maar niet vergeten
    • "Hulpverleningsforum, een dagelijkse bron voor leering en vermaak"
Reactie #2 Gepost op: 28 november 2011, 03:37:14
Minister Opstelten is toch de Justitie & veiligheidsminister? Volgens mijn info is de BiZa Minister Donner nog steeds de baas over het brandweerbeleid....

Das war einmal....
Brandweer viel altijd onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar binnen het huidige kabinet zijn de taakverdelingen behoorlijk gereshuffeld. Brandweer valt onder veiligheid en zit in het takenpakket van de minister van J&V.

Citaat van: Ministerie van Justitie en Veiligheid
Diensten en instellingen
Het ministerie van Veiligheid en Justitie bestaat uit verschillende onderdelen, die elk hun eigen taken hebben.

Rechtspraak
Openbaar Ministerie (OM)
Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid
Bestuursdepartement
Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)
Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)
Raad voor de Kinderbescherming
Nederlands Forensisch Instituut (NFI)
Dienst Justis
Inspectie Openbare Orde en Veiligheid
Politie
Brandweer
Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC)

Meer info vind je op de site van de overheid Ministerie van J&V
Voorheen helm met twee strepen - Overleden 21 april 2012


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #3 Gepost op: 1 december 2011, 17:03:49
Minister moet wet ruimer interpreteren

 
30 November 2011

Als het onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid in februari is afgerond, zal minister Ivo Opstelten niet anders kunnen dan de nieuwe wetgeving rond de uitruktijden van de brandweer ruimer te interpreteren.

Dat is de overtuiging van Hubert Bruls van de Veiligheidsregio Limburg Noord. Voorzitter Bruls reageert hiermee
op een artikel zaterdag in deze krant. Daarin meldt Opstelten (Veiligheid, Justitie) dat Veiligheidsregio’s die uitruktijden oprekken boven de wettelijk verplichte tien minuten dat niet voor hele gebieden mogen doen, maar louter voor (afgelegen) gebouwen.

De Veiligheidsregio heeft onlangs de uitruktijd voor het platteland bepaald op 15 minuten. Ze denkt dit richting ministerie te kunnen verantwoorden omdat er anders kazernes bij moeten, hetgeen kapitalen kost. Bruls is ervan overtuigd dat meer Veiligheidsregio’s met dezelfde problematiek kampen, zeker in plattelandsgebieden. „Als je de wet zeer strikt neemt en er overal extra kazernes moeten worden gebouwd, moet de minister ook met geld over de brug komen.

” Het oprekken van de uitruktijd naar 15 minuten, is een „bewuste keuze”, aldus Bruls. Dat Limburg-Noord daarmee voorop loopt en zich landelijk in de kijker speelt, is volgens hem niet erg. „Ik hou er wel van het voortouw te nemen.” De voorzitter vindt dat er veel meer vanuit preventie moet worden gedacht en minder vanuit repressie (blussen). „Dat is de ouderwetse manier van denken.” Om op safe te spelen, gaat de Veiligheidsregio wel kijken hoe ze alle gebouwen waarvoor de tien minuten niet worden gehaald, in kaart kan brengen.

Volgens Opstelten moet per gebouw worden gemotiveerd waarom afgeweken wordt van de wettelijke tijd en welke maatregelen ter compensatie worden genomen. Bruls denkt aan onderbouwing per groep gebouwen, „maar hoe we het precies doen moeten we nog bekijken.”

Bron: De Limburger