Nieuw strooimiddel veroorzaakt overlast, welk middel wordt gebruikt?

Auteur Topic: Nieuw strooimiddel veroorzaakt overlast, welk middel wordt gebruikt?  (gelezen 9158 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Brandweer waarschuwt voor strooimiddel 'met luchtje'

zaterdag 25 december 2010 | 15:38 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 25 december 2010 | 15:41

Tekstgrootte  
 
Brandweer, politie en ambulances rukten uit naar de C1000 in Eibergen. Foto Jelle Boesveld

BORCULO/EIBERGEN - De brandweer Achterhoek-Oost waarschuwt voor strooimiddel dat een indringende ammoniakgeur veroorzaakt. Omdat het gewone strooizout opraakt, wordt steeds vaker een ander product verkocht dat werkt als strooizout, maar het niet is.

Door dit nep-strooizout moest afgelopen dinsdag de C1000-supermarkt in Eibergen worden ontruimd. In de nacht van vrijdag op zaterdag was het raak bij het J.W. Andriessenhuis in Borculo. De brandweer werd gealarmeerd vanwege een indringende ammoniakgeur. Die stank bleek ook hier veroorzaakt door een strooimiddel.

Voor de bewoners van het woonzorgcentrum was dat niet gevaarlijk, zegt officier van dienst Cor Bleumink van de brandweer Achterhoek-Oost. "Het strooimiddel reageerde net als bij de C1000 met een schoonmaakmiddel in de voetmatten bij de ingang", aldus Bleumink. "Door die chemische reactie ontstaan dampen, maar de concentratie is zo laag dat het niet gevaarlijk is."

Bleumink verwacht de komende tijd nog meer meldingen over stank door nepstrooizout. "Het is de afgelopen dagen verschillende keren voorgekomen in Nederland." Volgens hem geeft het strooimiddel met name bij winkelcentra en verzorgingshuizen problemen, waar veel mensen de korrels naar binnen lopen.

Bij particulieren verwacht hij minder problemen. "Als je het alleen op je eigen stoep gebruikt en je zet slechts een paar voetstappen, dan loop je er niet zoveel van naar binnen." Wie toch iets ruikt, hoeft niet ongerust te worden, benadrukt Bleumink. "Het is niet gevaarlijk. Maak het schoon, maar gebruik daarvoor alleen water. Geen schoonmaakmiddel, want daar reageert het middel dan weer mee."

http://www.tctubantia.nl/regio/achterhoek/7863858/Brandweer-waarschuwt-voor-strooimiddel-'met-luc....ece




Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1 Gepost op: 25 december 2010, 16:15:36
C1000 ontruimd door ammoniakdamp 'strooizout'

woensdag 22 december 2010 | 21:13

Tekstgrootte  
 
De ingangen van de supermarkt werden afgesloten. Foto Jelle Boesveld

 
Brandweer, politie en ambulances rukten uit naar de C1000 in Eibergen. Foto Jelle Boesveld

 
De C1000-ingang, waarnaast een koelvitrine is neergezet die mogelijk de ammoniaklucht heeft veroorzaakt. Foto Peter Zandee

 
De ingangen van de supermarkt werden afgesloten. Foto Jelle Boesveld

1/4  
DEN HAAG (GPD) – Kunstmest die verkocht werd als strooizout, was de oorzaak van de ammoniakdamp in de C1000 in Eibergen. Dinsdagochtend werden daar twee mensen onwel, die naar het ziekenhuis moesten. De supermarkt werd ontruimd, net zoals een Albert Heijn in Ede. Ook C1000's in Soest en 's-Gravendeel kampten met ammoniaklucht.

De brandweer in Eibergen sloeg groot alarm en rukte uit, net als enkele ambulances en de politie. Het C1000-personeel droeg meteen een koelvitrine naar buiten omdat die mogelijk lekte. Maar een dag later blijkt het 'strooizout' de oorzaak van de ellende.

C1000-ondernemer Patrick Hobelman: „Nergens was nog strooizout te krijgen, dus ik heb een zak gekocht bij de benzinepomp. Het laboratorium van de brandweer heeft net de uitslag gegeven. De korrels zijn via de schoenen van de klanten in de mat bij de ingang terechtgekomen. De ammoniak ontstond door contact met het water en resten schoonmaakmiddel in de mat. Want het was geen zout maar kunstmest.” De pomphouder zei volgens Hobelman dat de zakken, die voorzien waren van een Duits opschrift, hem ook zijn verkocht als strooizout.

Op de hoofdkantoren van C1000 en AH werd gisteren driftig gezocht naar de oorzaak. C1000 bekeek de problemen in de winkel in Soest. „We wijten het inderdaad aan opeengehoopt strooizout dat is gaan reageren in de mat”, aldus de woordvoerster van C1000. Ze kan niet zeggen om welke stof het gaat. „Maar het is chemisch onmogelijk dat uit strooizout ammoniak ontstaat”, aldus dr. Ton Breure van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daardoor lijkt het erop dat er een andere stof door het zout is gemengd of dat er is helemaal geen strooizout is gebruikt.

C1000 heeft al zijn supermarkten gewaarschuwd en gevraagd de inloopmatten extra te reinigen.

http://www.tctubantia.nl/regio/7850176/C1000-ontruimd-door-ammoniakdamp-strooizout.ece


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #2 Gepost op: 25 december 2010, 16:18:21
Uit het artikel maak ik op dat het om een vorm van kunstmest gaat?

Heeft dit nog gevolgen voor het milieu als fosfaten, kalium of ammonium-vormen vrij komen ?


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #3 Gepost op: 25 december 2010, 21:35:22
Uit het artikel maak ik op dat het om een vorm van kunstmest gaat?

Heeft dit nog gevolgen voor het milieu als fosfaten, kalium of ammonium-vormen vrij komen ?
De stoffen die je nu noemt zijn voor het millieu niet direct schadelijk. Agrariers strooien in de zomermaanden vaak kunstmest over hun graslanden, dit om het gras te voorzien van wat extra voeding. Bij voorkeur vlak voordat het gaat regenen, zodat de kunstmest direct oplost en zich in de bodem opmengt.
Tijdens een zeer droge periode wordt het niet gebruikt, ivm mogelijk "verbranden" van het gras.

De oorzaak ligt hier anders. Er is hier een soort kunstmest gebruikt als strooizout, op zich nog geen eens zo,n verkeerde gedachte. Er zit immers Kalium in. Wat dat betreft kun je ook gewoon bluspoeder gebruiken, is ook een zout.
Maarrrrr, er staat dat de problemen ontstonden doordat de kunstmest zich mengde met water met daarin schoonmaakmiddelen. En dan kun je dus inderdaad dit soort reacties krijgen.
Dan ligt het dus niet direct aan het strooimiddel (kunstmest), maar aan de combinatie met het schoonmaakmiddel. ;)


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #4 Gepost op: 25 december 2010, 23:59:13
En dan volgend jaar vreemd opkijken wanneer het onkruid in de directe omgeving van de ingang zo hard groeit................................

Ik vind het trouwens fundamenteel onjuist om mensen kunstmest te verkopen onder het mom van strooizout.
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Gast48368

  • Gast
Reactie #5 Gepost op: 26 december 2010, 00:58:18
Vorig jaar was het badzout toch?  juhf bkll


debaert

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 201
Reactie #6 Gepost op: 26 december 2010, 01:15:38
Ik vind het trouwens fundamenteel onjuist om mensen kunstmest te verkopen onder het mom van strooizout.

als boerenzoon vind ik elk gebruik van kunstmest ergens sowieso onjuist, ik geloof dat we door een paar simpele aanpassingen van de mestrichtlijnen en aanpassingen in de voedselketen (lees: gebruik van 'afvalstoffen') kunstmest (praktisch) overbodig kunnen maken.

Goed, dat was offtopic.
Wat hier in de omgeving veel verkocht wordt als strooizout is het zogenoemde 'graszout'. Dit is vooral een smaakmaker om de voederopname te optimaliseren (oftewel, net zoiets als het zout op uw eitje elke ochtend). Voor de grasoogst/weidegang wordt dit wel eens over het land verspreid.

Op de site van Agrifirm (vrij bekende leverancier) vinden we het volgende tabelletje:

Product           Gehalte                   Verpakking
Graszout blauw   50 Na2O                   Los/big bags/gezakt
Graszout groen   47,5 Na2O + 3,5 Cu   Gezakt
Graszout rood   50 Na2O + 0,16 Co   Gezakt
Graszout geel   40 PPM Se                   Gezakt

Ik ben geen scheikundige, maar kan dit door de media niet aangemerkt worden als kunstmest? Oftewel, weet iemand of één van bovenstaande stoffen kan reageren met schoonmaakmiddelen en zo ja, of dit de genoemde effecten kan geven?
Overigens worden in veel supermarkten ook vrij straffe schoonmaakproducten gebruikt. Geen huis-tuin- en keuken-spul dus.
Moed is niet de afwezigheid van angst. Moed is het in je broek doen, en toch doorgaan.


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #7 Gepost op: 26 december 2010, 02:06:47
Het betrof in dit geval geen graszout. Zoals uit het bericht van Debaert blijkt, bevat graszout natrium (Na) maar geen stikstof (N). Uit graszout kan daarom nooit ammoniak (NH3) worden gevormd - dat is chemisch onmogelijk.
Op de verpakking van het betreffende materiaal in het eerst gemelde geval stond "Düngemittel" (Duits voor meststof). Persoonlijk verbaast het mij dat mensen die zo dicht bij de Duitse grens wonen, dit niet zouden hebben begrepen?

In de regio Amsterdam Amstelland zijn de afgelopen jaren 's winters tijdens sneeuwperiodes meermalen klachten over een ammoniaklucht geweest, afkomstig van reizigers op metrostations. Ter bescherming van het rijdende materieel en de rails werd daar namelijk gestrooid met ureum in plaats van met strooizout. Als dat nat werd, kwam er duidelijk meetbaar ammoniak vrij. Op vliegvelden gebruikt men op plaatsen waar vliegtuigen komen ter bescherming van de kwetsbare systemen vaak ook ureum als strooimiddel. Dat er dus ammoniak kan vrijkomen uit strooimiddel is op zich niet zo bijzonder. Maar dat men zou gaan strooien met kunstmest als "strooizout" was ook voor mij nieuw.
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Crashtender

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,172
Reactie #8 Gepost op: 26 december 2010, 21:06:13
Inmiddels hebben we in de Achterhoek al een tweetal incidenten gehad met “strooizout” Bij het eerste incident bleek het te gaan om kunstmest van de leverancier Triferto. De gegevens van deze kunstmest zijn:

Productnaam Zwavelzure Ammoniak (fijn)
Omschrijving Ammoniumsulfaat
Formulering (NH4)2SO4
Hoofdgroep Stikstof meststoffen  
Leverancier Triferto
Producent BASF
Vorm Korrels
Kleur Wit
SKAL meststof Nee
EG meststof Ja
Gevaargroep C

De samenstelling is als volgt:
 
21% Ammoniumstikstof NH4-N
60% Zwaveltrioxide SO3  (wateroplosbaar Zwaveltrioxide)
24% Zwavel S (wateroplosbaar Zwavel)

De aanwezigheid van ammoniumstikstof verklaart de vorming van ammoniak. Het is opmerkelijk dat kunstmest als strooizout wordt verkocht. Dat de Achterhoekers dit ondanks hun Duitse taalvaardigheid niet hebben begrepen vind ik niet zo bijzonder. De mensen willen maar één ding: strooizout kopen. En als dit met grote letters op een stuk papier wordt geschreven (zie foto) dan kan ik mij niet bedenken dat iemand daar aan gaat twijfelen. Over het algemeen zijn de mensen hier goed van vertrouwen en men gaat er daarom niet zo snel vanuit dat men iets koopt dat problemen veroorzaakt. Bovendien is het strooizout overal schaars geworden. Men is daarom al lang blij dat men nog iets kan krijgen. Vooral in de grensstreek is strooizout snel schaars geworden. Dit komt ook deels door de vraag vanuit Duitsland. In tegenstelling tot Nederland is men in Duitsland nog steeds verplicht om zijn eigen stoep schoon te vegen. Hierdoor was in Duitsland al snel geen strooizout meer te krijgen. Een deel van de Duitsers in de grensstreek wijkt nu uit naar Nederland.



Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.


Crashtender

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,172
Reactie #9 Gepost op: 26 december 2010, 21:17:00
Het tweede incident vond plaats in een verzorgingshuis in Borculo. Hier werd net als bij de C1000 in Eibergen een ammoniaklucht waargenomen, vooral in de droogloopmat bij de deur. In dit geval had men GT Dooikorrels gebruikt van de leverancier Avodesch. De exacte samenstelling ken ik niet maar het lijkt erop dat dit middel ureum bevat. Het lijkt erop dat dit middel in combinatie met de schoonmaakmiddelen, die zijn gebruikt voor de vloer, de ammoniakdamp van ongeveer 10 ppm heeft veroorzaakt.

Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.