Strafvervolging in koolmonoxidevergiftigingszaak Meppelhttp://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@159899/strafvervolging/6 december 2012 - Arrondissementsparket Assen
Het Openbaar Ministerie (OM) Assen stelt strafvervolging in voor dood door schuld tegen twee bedrijven, die betrokken waren bij een renovatieproject in Meppel. Op 25 december 2010 overleden twee mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Het vrijkomen van de koolmonoxide kon plaats vinden door een combinatie van een verkeerd afgestelde cv-ketel en een ondeugdelijke installatie van de rookgasafvoer. De zitting is op 19 februari 2013 voor de meervoudige strafkamer van de rechtbank Assen.
Voorgeschiedenis
Op 25 december 2010 kwamen een 23-jarige man en een 19-jarige vrouw uit Doezum om het leven in een flat aan de Thorbeckelaan in Meppel. Uit onderzoek bleek dat de man en de vrouw zijn overleden aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Kort na het incident werd een strafrechtelijk onderzoek ingesteld door het OM om te bekijken of er strafbare feiten zijn gepleegd en wie hiervoor verantwoordelijk is te stellen. Het strafrechtelijk onderzoek was een complex, tijdrovend en zeer technisch onderzoek. Er zijn tientallen getuigen en verdachten gehoord en diverse technische rapportages opgemaakt. Het volledige onderzoeksdossier is in september 2012 ingediend bij het OM.
Wat heeft het onderzoek opgeleverd.
In een appartementencomplex van Woonconcept in Meppel heeft in 2009 - 2010 een renovatie plaats gevonden. Hierbij zijn o.a. de cv-ketels vervangen en rookgasafvoerkanalen aangelegd. De oorzaak van het dodelijke incident op 25 december 2010 bestaat uit twee factoren: een verkeerd afgestelde cv-ketel en een onjuiste installatie van de rookgasafvoerbuis waardoor deze buis los is komen te liggen. De uitstoot van een hoge concentratie koolmonoxide in combinatie met een losliggende rookgasafvoer heeft het dodelijk gevolg opgeleverd. Het OM kan niet vaststellen wie verantwoordelijk is voor het verkeerd afstellen van de cv-ketel en daarom zal hiervoor geen vervolging plaats vinden.
Bij het installeren van de rookgasafvoerbuizen zijn meerdere bedrijven en personen betrokken geweest. In het onderzoek hiernaar zijn 24 verdachten naar voren gekomen maar uiteindelijk worden hiervan twee verdachten strafrechtelijk vervolgd: Loodsluis bv en Rendo nv. In totaal zijn er in dit onderzoek 26 verdachten gehoord. Tegen de overige 24 verdachten stelt het OM geen vervolging in omdat zij niet verantwoordelijk gesteld kunnen worden.
Rechtspersonen
Het OM stelt strafvervolging in tegen de rechtspersonen van de twee bedrijven. Het ene bedrijf heeft de rookgasafvoer aangelegd en het andere bedrijf had een controlerende taak. Er worden geen leidinggevende personen of medewerkers van de bedrijven vervolgd. Uit het onderzoek is gebleken dat de handelingen en werkzaamheden die zijn verricht niet terug te leiden zijn naar 1 persoon. De uitgevoerde werkzaamheden zijn wel onder verantwoordelijkheid van deze twee bedrijven uitgevoerd en daarom aan te rekenen aan de beide bedrijven. Het OM vindt dat de wijze van werken van de bedrijven heeft bijgedragen aan het dodelijke ongeval en vervolgt daarom voor dood door schuld.