*zucht
Politie boos om strafvermindering drugssmokkelaardoor Jeroen Hendriks en Gijsbert Termaat
ZWOLLE - Het feit dat hoofdverdachte Gerrit O. uit Heerde zijn straf meer dan gehalveerd zag worden in een omvangrijke internationale wietsmokkelzaak, heeft kwaad bloed gezet bij zowel politie als justitie in IJsselland.
In Duitsland was hij tot bijna zeven jaar veroordeeld voor het bezit van 372 kilo wiet, maar voor de Nederlandse rechter zag hij die verdampen tot 36 maanden. Met aftrek van voorarrest betekent dit dat de man over negen maanden al kan vrijkomen. „Als je dat hoort, zakt de moed je in de schoenen en denk je echt: waar doen we het voor”, zegt een betrokken rechercheur.
„Inmiddels heeft de verdachte zelfs al een verzoek tot weekendverlof en detentiefasering gedaan om zijn straf deels bij zijn zus thuis te mogen uitzitten. De brutaliteit! Maar ja, het zijn de regels die hier nu eenmaal gelden. Gelukkig is het verzoek nog niet gehonoreerd, maar het is wrang te constateren dat men dat nog serieus heeft overwogen…”
„Ook bij onze Duitse collega’s, met wie we bijna twee jaar deze zaak draaiden, slaan we een modderfiguur. We waren blij dat de man lang werd opgesloten, maar nu denken ze ook: met die Nederlanders werken we liever niet meer samen als er landgenoten van hen bij betrokken zijn”, aldus de politieman.
Het openbaar ministerie in Zwolle zegt in een toelichting bij de rechter dezelfde straf te hebben geëist als in Duitsland, namelijk zes jaar en tien maanden cel, en is eveneens verbolgen over de uiteindelijke straf, waartegen ook geen beroep mogelijk is.
Straf hier uitzitten voordeliger
Volgens de meest recente cijfers van justitie, over 2009, hebben 465 landgenoten een verzoek op de zogenoemde Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen (WOTS) gedaan. Zij zijn voor de meeste gruwelijke delicten langdurig vastgezet in landen als Albanië, Bahamas, Chili, Costa Rica, Oekraïne, Polen, Turkije, Venezuela en de Verenigde Staten. Hoeveel daarvan zijn toegewezen is onduidelijk.
„Nederlanders die in het buitenland worden veroordeeld kunnen soms hun straf in Nederland uitzitten. Het voordeel voor de staat die de straf oplegt, is dat zij dan van de veroordeelde af zijn. Voor Nederland is er het voordeel dat de veroordeelde contact houdt met onze samenleving, waarin hij na zijn straf moet terugkeren”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. „In 2009 hadden we 465 inkomende WOTS-verzoeken en 49 uitgaande verzoeken.”
Het ministerie kan niet zeggen hoeveel er daadwerkelijk zijn gehonoreerd. „Daarvoor zouden we alle dossiers moeten bekijken, maar duidelijk is dat het er een paar honderd zijn.”
De frustratie van politie en justitie baart ook de politiek zorgen. De PVV ziet aanleiding om de wet nog eens kritisch tegen het licht te houden. „Ik begrijp de frustratie helemaal”, aldus PVV-Kamerlid Lilian Helder. „Het is zuur dat er een heleboel tijd en werk in zit en de straf een stuk korter wordt nadat de zaak wordt overgenomen. Je staat daarmee internationaal ook een beetje te kijk.”
Bron:
Telegraaf