Reactie C2000: peilen niet altijd mogelijk (3 september)
In een reactie op het Telegraafbericht van 2 september laat F.C. van Gronsveld, directeur van de C2000-projectorganisatie weten:
"Het klopt dat C2000 portofoons zijn uit te peilen. Dat is geen nieuws want alle zendapparatuur is uit te peilen. De analoge apparatuur is daarbij nog eens zeer eenvoudig af te luisteren waardoor bepaalde eenheden bij speciale acties overgingen tot versleutelde communicatie. Bovendien is van de analoge netwerken bekend welke frequentie een bepaalde organisatie gebruikt. Omdat er momenteel 100 analoge netwerken zijn die elk gebruik maken van andere frequenties is een versleuteld analoog signaal zo eenvoudig te peilen dat deze eenheden uiteindelijk weer gebruik maakten van GSM telefoons om op te gaan in de massa. C2000 heeft als groot voordeel dat het één landelijk digitaal netwerk is waarop alle gesprekken van alle gebruikers worden versleuteld. Het netwerk wordt gebruikt door c.a. 70.000 gebruikers van politie, brandweer, ambulance en Koninklijke Marechaussee. De frequenties die voor C2000 gebruikt worden zijn niet specifiek aan één van deze organisaties toegewezen: een frequentie kan op het ene moment gebruikt worden door de politie en op een ander moment door de brandweer. Behalve dat deze hulpverleners gebruik maken van portofoons worden al hun duizenden voer-, vaar- en vliegtuigen voorzien van mobilofoons. Een ontvanger kan geen onderscheid maken tussen een mobilofoon en een portofoon. Daarnaast zijn er inmiddels al tal van gelieerde organisaties die toestemming hebben om gebruik te maken van het C2000 netwerk. Nog eens duizenden medewerkers van Staatsbosbeheer, de bedrijfsbrandweren en reddingsmaatschappijen als ook parkeerwachters en stadswachters met opsporingsbevoegdheden worden toegelaten op het netwerk. Daardoor is het voor iemand met een ontvanger wel mogelijk om activiteiten op het netwerk te peilen maar onmogelijk om na te gaan wie verantwoordelijk is voor deze activiteit.
Bovendien kunnen hulpverleners gebruik maken van de functionaliteit “Transmit inhibit”. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat een portofoon absoluut niet zendt waardoor deze ook niet te peilen is terwijl wel alle berichten ontvangen worden. De overige functionaliteiten blijven gewoon werken. Ambulancemedewerkers die in ziekenhuizen komen zetten hun portofoon in deze stand om ervan verzekerd te zijn dat ze geen medische apparatuur verstoren. Voor medewerkers van bepaalde eenheden die tijdens een operatie absoluut niet gepeild willen worden, biedt deze technische functionaliteit ook uitkomst. In het artikel wordt verder gemeld dat de beveiliging van het pagingsysteem inmiddels ook is gekraakt. Het pagingsysteem (P2000) is echter nooit beveiligd geweest. De reden hiervoor is dat de beveiliging ofwel zeer eenvoudig zou zijn te kraken ofwel het operationele proces teveel zou frustreren. Omdat deze berichten veelal oproepen van de vrijwillige brandweer betreffen hebben de gebruikers ervoor gekozen P2000 niet te beveiligen. Tot slot maakt de Telegraaf weer melding van een overschrijding van het budget van miljarden euro’s, een vertraging van twee jaar en dat C2000 niet werkt in woningen. Voor alle duidelijkheid: de kosten van het Rijk voor de bouw van het C2000 netwerk bedragen 603 miljoen Euro. Daarmee blijven de kosten binnen de financiële bandbreedte van de begroting van 1996 terwijl er steviger masten zijn gebouwd dan oorspronkelijk bedacht, nagenoeg alle vaste lijnen dubbel zijn uitgevoerd in plaats van enkel en de buitenhuisdekking in landelijke gebieden is verhoogd van 80 tot 95 %. De regionale kosten bedragen in totaal ca. 165 miljoen Euro. Het netwerk zou worden opgeleverd in januari 2004, dat isuiteindelijk 1juli 2004 geworden. De bewering van de Telegraaf dat er in woningen met C2000 geen binnenhuisdekking zou zijn wordt in de praktijk gelogenstraft. Want ondanks het feit dat binnenhuisdekking niet gegarandeerd is blijkt er in de praktijk veelal wel sprake van te zijn. Daar waar speciale maatregelen worden getroffen kan binnenhuisdekking wel worden gegarandeerd."
--------------------------------------------------------------------------------
C2000 makkelijk uit te peilen (2 september)
De Telegraaf meldt met chocoladeletters op de voorpagina dat de onderwereld druk bezig is om zich voor te bereiden op C2000. Afluisteren is (nog) niet mogelijk, maar wel is er inmiddels op Internet apparatuur te koop om gebruikers van C2000 uit te peilen. Voor inbrekers is het vaak voldoende om te kunnen zien of er surveillancewagens naderen danwel dat deze hen volgen. Volgens de Telegraaf gebeurt dit door het meten van de sterkte van de signalen.
Volgens de Nederlandse Politiebond is het levensgevaarlijk als agenten kunnen worden uitgepeild en had het ministerie dit kunnen voorzien en heeft men jaren de kans gehad om maatregelen te nemen.
De Telegraaf meldt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken het bestaan van de peilapparatuur bevestigt, maar zegt dat agenten uitpeilen kunnen voorkomen door hun portofoon op alleen luisteren te zetten, zoals ook verplicht is wanneer een portofoon meegenomen wordt een ziekenhuis in.
Volgens de technicus van Verbinding is uitpeilen van iedere zender mogelijk zodra deze gaat zenden, ook bij een Trunking systeem als C2000. Zo'n systeem moet altijd een vast controlekanaal hebben om te kunnen functioneren. Via dit kanaal hebben netwerk en randapparaat voordurend contact en zijn daardoor makkelijk uit te peilen. Feitelijk is iedere zender uit te peilen, zoals al bijna een eeuw gebeurt door de Radio Controledienst, (contra) spionage en criminelen. Ook bij het huidige, analoge netwerk zijn portofoons en mobilofoon uit te peilen. De portofoon op alleen luisteren zetten is een goede oplossing, maar dan kan de agent de alarmcentrale niet meer bereiken. Evenmin weet de alarmcentrale waar de agent is. Een artikel over de manier waarop binnen Tetra wordt gecommuniceerd verschijnt in het oktobernummer van Verbinding, dat rond 20 oktober verschijnt. Een proefnummer hiervan is te bestellen via ons bestelformulier, links op deze pagina.