Ooggetuige: 'Stilte voor de storm'
woensdag 12 januari 2011 | 11:06 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 12 januari 2011 | 15:27
[OOGGETUIGE BRISBANE] - Het hoge water heeft de Australische stad Brisbane bereikt. Zo'n 20.000 gebouwen worden de aankomende dagen ontruimd in de stad met 2 miljoen inwoners. Hieronder een ooggetuigeverslag van Kyra Goede, een Nederlandse die met haar gezin in Brisbane woont. In de loop van de dag volgen er updates vanuit Australië.
Het is woensdagochtend. De zon schijnt, de lucht is blauw, het is zomervakantie. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat de grootste klap nog moet komen. De stilte voor de storm. Brisbane bereidt zich voor. De rivier die door de stad kronkelt, en waar ze normaal gesproken haar charme aan ontleent, staat extreem hoog. De tropische regen en stormen van afgelopen week zijn deels verantwoordelijk. Combineer dit met de King Tide (het hoogtepunt in zeevloed) die de komende 24 uur wordt verwacht, en je hebt de spanning er goed in zitten.
Ook onze wijk staat op de lijst van risicogebieden. We hopen echter dat we dankzij de heuvel die ons wijkdeel van de rivier scheidt, onze voeten droog houden. Gisteren hebben we ons voorbereid op wat mogelijk onze kant op komt. Maxime werd al in de loop van de ochtend naar huis gestuurd, net als het halve bedrijfsleven in het stadscentrum. Er was geen netwerk en de dreiging van de rivier was groot. Eenmaal thuis hebben we ons plan besproken, zoals van iedere inwoner van het tropische Queensland wordt verwacht. Niet alleen nu, maar ieder jaar weer als het stormseizoen in aantocht is. Al in september krijg je een boekje thuis met informatie over hoe je je voorbereidt op deze voor Queensland ‘natuurlijke gang van zaken’. Je hebt dan ook zwemvesten in huis, blikvoer, voldoende water, zaklampen, een radio, veel extra batterijen, waterdichte zakken, een tent, reservekleding, een plan voor je waardevolle items. En een plan voor als zich een noodsituatie voordoet. Dat hoort bij het leven hier.
'Ik had dit echt nooit gedacht'
Toch lees je zo’n boekje door en denk je: misschien dat zoiets in het hoge Noorden voorkomt, maar niet in een stad als Brisbane. Na het zien van een zeer ernstige en geëmotioneerde Anna Bligh, onze premier van Queensland, kom je daar snel op terug. “Ik had echt nooit gedacht dat we in zo’n situatie zouden terechtkomen”, hoor ik Maxime zeggen. Ja, je verhuist naar het buitenland voor dat extra stukje levensverhaal. Voor de warmte, de blauwgroene oceaan, het meer ontspannen leven, de warmhartigheid, en vooral: het buitenleven. Voor onze twee dochters van 7 en net 3 geweldig om mee op te groeien. Onze tuin is een speeltuin, om de hoek staat een vrij toegankelijk zwembad. Dat was bijna 5 jaar geleden, op ons kleine flatje in het mooie Amsterdam wel anders. Nu zitten we binnen, in afwachting van wat komen gaat.
We hebben continu contact met familie en vrienden in Nederland, via e-mail, sms, telefoon. En met Kyra’s ouders, die sinds de kerst bij ons zijn, en uitgerekend nu een paar dagen in het Noorderlijke kustplaatsje Noosa vertoeven. Ze zouden vandaag weer naar Brisbane komen, maar met de afgesloten wegen en het advies om de stad te vermijden, blijven ze uit voorzorg daar. We missen dan mogelijk net die paar laatste dagen samen voordat ze weer afreizen naar Nederland, op vrijdagavond. Gelukkig vliegen we dit jaar ook weer naar het kikkerland voor een vakantie. Wellicht dat we daar dan eindelijk zomer kunnen vieren.
In volle gang
[UPDATE 12:00] Bij ons is de woensdagavond in volle gang, het is donker, het is zwoel en we kunnen nog buiten zitten. Onverwacht hebben mijn ouders toch de oversteek kunnen maken van Noosa naar Brisbane, in de uren dat de snelweg vandaag vrij werd gegeven. Dit was een pak van ons hart. Het is op ‘watergebied’ nog rustig in onze buurt. Op de televisie zien we veel zorgwekkende beelden vanuit het centrum van de stad. Ook Bulimba, twee wijken bij ons vandaan, is vanmiddag geevacueerd. Deze wijk ligt direct aan de rivier. Voor ons wijkdeel ziet het er gelukkig positief uit. Wat de echte schade is, zal morgenochtend blijken, bij daglicht.
Ze verwachten om 04.00 uur ’s nachts (Nederlandse tijd 19.00 uur) de eerste piek in de waterstand van de rivier. Twaalf uur later, om 16.00 uur volgt de tweede en hopelijk laatste. Ze verwachten geen vloedgolven zoals we deze hebben gezien bij Toowoomba. Maar veel wijken, kantoren en huizen zullen te maken krijgen met waterschade. Als we nog elektriciteit hebben na deze cruciale nacht, zal ik de zo spoedig mogelijk een nieuwe update geven.
Van de website van [ur=http://www.destentor.nl/regio/7953849/Ooggetuige-Stilte-voor-de-storm.ecel]De Stentor[/url]