Nasleep brand Moerdijk: Toxicologen pleiten voor fijnmazig onderzoekhttp://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3377284.ece/Toxicologen_pleiten_voor__fijnmazig_onderzoek.html13 januari 2011Bart Zuidervaart
De extreme hoeveelheid lood die op 3,5 kilometer van van het verpakkingsbedrijf Chemie-Pack is aangetroffen, kan verstrekkende gevolgen hebben. De vervuilde grond moet mogelijk worden afgegraven en gesaneerd.
Dat zegt hoogleraar milieuchemie en -toxicologie Jacob de Boer. Hij pleit voor nieuw, fijnmazig onderzoek op plekken waar na de brand in Moerdijk te hoge concentraties zware metalen zijn ontdekt. „Ik zie nog geen reden om gerust te zijn.” Niettemin adviseert De Boer ouders die ’onder de rook’ van Chemie-Pack wonen, hun kinderen binnen te houden zolang er nog geen volledige duidelijkheid is.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bemonsterde bij Mariapolder, aan de overkant van het Hollands Diep, een grote hoeveelheid lood, bijna duizend maal boven de norm. Een meting van een dag later wees op een beduidend lagere concentratie lood.
Toxicoloog De Boer vermoedt dat door de regenval van die bewuste woensdagavond de metalen in de grond zijn gezakt. Alleen aanvullend onderzoek kan uitwijzen hoe ernstig dit is, zegt hij.
De Boer wijst ook op de te grote hoeveelheden andere metalen die in de Hoeksche Waard zijn aangetroffen, zoals mangaan, chroom en cadmium. „En in Dordrecht was de aangetroffen concentratie lood negen keer boven de norm”, zegt De Boer. Hij vond die informatie ’weggestopt’ in het dinsdagavond verschenen RIVM-rapport. Ook de grond in Dordrecht verdient volgens De Boer nader onderzoek.
Het RIVM beraadt zich nog op de vraag of er nieuwe monsters in de regio moeten worden genomen, zegt woordvoerder Harald Wychgel. Het instituut is ervan overtuigd dat er geen gevaarlijke stoffen in de voedselketen terecht zijn gekomen. „Er was voor vee een graasverbod afgekondigd en gewassen worden niet verhandeld”, zegt Wychgel.
Toxicoloog Rolaf van Leeuwen, verbonden aan het RIVM, zegt ’groot voorstander’ te zijn van aanvullend onderzoek. Pas als de nieuwe metingen lagere gehaltes van de metalen aangeven, is hij vrij van zorgen.
Van Leeuwen kan niet met zekerheid zeggen dat het lood afkomstig is van Chemie-Pack. „Die kans is wel groot, maar zekerheid is er niet.” Dit metaal kwam ook niet expliciet voor op de lange lijst met chemische stoffen die maandag werd vrijgegeven.
Onders tuinders en veehouders in de Hoeksche Waard heerst toenemende irritatie over het uitblijven van meetresultaten over de kwaliteit van de gewassen. Tot die tijd worden zuivelproducten en groenten als spruitjes, prei en kool niet verhandeld. „Wij leven in onzekerheid”, zegt melkveehouder Arie Verhorst uit Westmaas. De productie van zijn veertig koeien wordt elke dag door Campina opgehaald om later vernietigd te worden. De melkfabriek blijft Verhorst voorlopig uitbetalen.
De schade onder tuinders loopt volgens het Productschap Tuinbouw in de miljoenen. Hoewel er officieel geen verbod is om te handelen in groenten, laten afnemers het gebied boven Moerdijk links liggen, zegt Marcel Rehaen van spruitenkweker en loonbedrijf Demijba in Strijensas. De spruitjes worden daarom geplukt en opgeslagen. Rehaen kan nog geen schatting maken van de opgelopen schade. Hij heeft gebeld met het RIVM wanneer bekend wordt hoeveel schade de gewassen door de brand hebben opgelopen. „Niemand kon me duidelijkheid geven.”
© Trouw 2011