GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 358703 keer)

0 gebruikers (en 15 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1030 Gepost op: 13 januari 2011, 19:55:48
Waar denk je dat de kleuren in het vuurwerk uit bestaan? LED lampjes?  0098 0098

Misschien kan je hier wat vinden: http://www.lml.rivm.nl/data/smog/index.html  :)


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #1031 Gepost op: 13 januari 2011, 20:02:13
(kruit / metalen / papier)

Waar denk je dat de kleuren in het vuurwerk uit bestaan? LED lampjes?  0098 0098

Misschien kan Palm ons dan vertellen wat deze chemicaliën doen; in deze hoeveelheden / in deze combinaties / bij genoemde temperaturen? Hoog of laag in de lucht en ook wanneer deze mix neerslaat?

En stuur dan direct je bevindingen door naar het RIVM!  0098

Editje: en bel dan direct de exacte hoeveelheden etc. door, want dat weet niemand nog.   ;)


Timmos

  • Persfotograaf
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,326
    • Tim-Koster.nl
Reactie #1032 Gepost op: 13 januari 2011, 20:04:27
Waar denk je dat de kleuren in het vuurwerk uit bestaan? LED lampjes?  0098 0098

Misschien kan je hier wat vinden: http://www.lml.rivm.nl/data/smog/index.html  :)

Volgens mij starten we nu een andere discussie maar goed :D

Milieuvervuiling
De bijna twintig miljoen kilo vuurwerk die jaarlijks in Nederland en België de lucht in gaat, levert de nodige troep op. Verreweg het meeste daarvan (90%) is vast afval: papier, hout, kunststof en klei.

Volgens onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) raakt de lucht in de Nieuwjaarsnacht bezwangerd met roet, zwaveldioxide, stikstofoxiden en stofdeeltjes. Water en grond raken verontreinigd met giftige metalen zoals koper, antimoon, strontium en barium.

De verontreinigde lucht is hoogst onprettig voor astmapatiënten, en barium en strontium zijn giftige zware metalen. De Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) heeft daarom gezocht naar alternatieven. Barium kan worden vervangen door boorverbindingen. Volgens TNO krijg je dan dezelfde groene kleur. Verbindingen van calcium en lithium leveren respectievelijk oranje en roze op, en zijn dus een alternatief voor de rode strontiumkleur.

Barium en strontium uit vuurwerk overstijgen weliswaar niet de door de Nederlandse overheid gestelde normen, maar alle beetjes helpen in de strijd tegen milieuvervuiling. De kopernormen voor water worden in Nederland wél overschreden. De twee ton koper uit vuurwerk die het oppervlaktewater bereikt in Nederland, staat garant voor 3% van de totale koperbelasting. De koperconcentratie blijkt in januari echter nauwelijks verhoogd, hebben metingen van diverse waterschappen uitgewezen. De vervuiling door vuurwerk is dus voornamelijk visueel. We hebben meer last van de rode papiertjes op straat dan van de chemische reacties in de lucht.

http://www.kennislink.nl/publicaties/vuurwerk-knallen-en-kleuren


(EHBO)

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 278
  • EHBO, Rode Kruis, Buurttoezicht-Wielwijk enz.
    • Buurttoezicht Hardinxveld-Giessendam
Reactie #1033 Gepost op: 13 januari 2011, 20:13:03
Is het hebben over vuurwerk als vergelijking niet een beetje offtopic. Maar dt is naar mijn idee hoor.
Met vriendelijke groet,  Jorrit  


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1034 Gepost op: 13 januari 2011, 21:38:08
http://www.ad.nl/ad/nl/3502/Brand-bij-Chemie-Pack-Moerdijk/article/detail/563024/2011/01/13/Tweede-Kamer-Moerdijk-was-ook-een-communicatieramp.dhtml

Tweede Kamer: Moerdijk was ook een communicatieramp

DEN HAAG - Rampen kunnen gebeuren, maar de communicatie daarover kun je vooraf wel goed organiseren. Tussen de vele vragen over de brand in Moerdijk door morde de Tweede Kamer vooral over de communicatie. En minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) toonde zelfkritiek.

Bijvoorbeeld over het bezoek van hem met zijn collega Edith Schippers (Volksgezondheid) aan het rampterrein. De Kamer zag dat - onbedoeld - als een verkeerd signaal, aangezien de bewindslieden zich niet lieten zien en in het busje bleven zitten dat hen rondreed.

Opstelten beaamde dat hij ,,niet blij'' was met dit bezoek. Hij gaf aan dat hij te veel z'n best had gedaan om degenen die aan het werk waren niet voor de voeten te lopen. Maar terwijl er mensen op hem stonden te wachten, bleef hij in het busje zitten, zo realiseerde hij zich later.

Zichtbaarheid
Ook trok hij zich de kritiek aan van Elbert Dijkgraaf (SGP), die stelde dat het volk tijdens een ramp verwacht de minister te zien.,,Ik ben niet tevreden over mijn zichtbaarheid''. Wel vindt hij dat in eerste instantie de mensen in beeld moeten komen die directe verantwoordelijkheid dragen, zoals de burgemeesters in de betreffende regio.

Voor de ongeduldige Kamer herhaalde de minister van Veiligheid dat ,,de onderste steen boven moet''. De Onderzoeksraad voor Veiligheid onder leiding van Pieter van Vollenhoven begon een eigen onderzoek.

Voor de zomer verwacht Opstelten het rapport van de inspectie Openbare Orde en Veiligheid. ,,Ik hoop dat u er begrip voor heeft dat wij nu nog niet alle informatie kunnen geven die u wenst'', zei hij mede namens de andere verantwoordelijke bewindslieden.

Totale transparantie
,,Totale transparantie streven wij na. Wij hebben niets te verbergen, maar wij weten gewoon nog niet alles. De gang van zaken tijdens de ramp moet worden uitgezocht door onafhankelijke commissies.''

Om de informatievoorziening rond dit soort gebeurtenissen te verbeteren wil de Kamer dat voortaan alle communicatiemiddelen worden benut, bijvoorbeeld ook social media als Twitter en Hyves. Opstelten noemde het verder ,,een schande'' dat de website crisis.nl juist op dit uur U anderhalf uur onbereikbaar was. ANP)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993


Vuurbaas

  • Bevelvoerder/ HV+Kraan/Inzetleider OGS
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 145
Reactie #1036 Gepost op: 13 januari 2011, 22:34:57
http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/binnenland/%29/components/actueel/rtlnieuws/2011/01_januari/13/binnenland/Veel_bedrijven_zonder_verplichte_bedrijfsbrandweer.xml

Chemie slecht voorbereid op brand

187 grote chemische bedrijven in Nederland hebben geen eigen bedrijfsbrandweer, terwijl dat wel verplicht is. Dat blijkt uit cijfers die in handen zijn van RTL Nieuws.

Slechts eenderde van de chemische bedrijven heeft de boel op orde. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Expertise Centrum BrandweerBRZO. In totaal zijn 280 chemische bedrijven, die onder het Besluit Risico’s Zware Ongevallen (BRZO) vallen, bedrijfsbrandweerplichtig.

Het vorige week afgebrande Chemie-Pack in Moerdijk is één van de bedrijven zonder eigen bedrijfsbrandweer. Directeur Ben Janssen van Bedrijfsbrandweer Rijnmond zegt in een interview met RTL Nieuws dat een bedrijfsbrandweer de gevolgen van de brand bij Chemie-Pack sterk had kunnen beperken.

Sinds 1990 is het Besluit Bedrijfsbrandweer van kracht. Gemeenten kunnen op basis van dat besluit bedrijven aanwijzen die een eigen bedrijfsbrandweer nodig hebben.

Van de 461 BRZO-bedrijven zijn er 280 bedrijfsbrandweerplichtig. Maar uit cijfers van het LEC BrandweerBRZO blijkt dat het aanwijzen van bedrijven die een eigen bedrijfsbrandweer moeten opzetten erg moeizaam verloopt. Zo zitten 93 bedrijven in de zogenaamde 'pijplijn' of 'procedure'. Bij nog eens 93 bedrijven is nog helemaal niets gebeurd.

Ook in Moerdijk liepen al jarenlange procedures om chemische bedrijven te verplichten een eigen bedrijfsbrandweer op te zetten. Zo waren de gemeente en brandweer Moerdijk al zeker tien jaar in gesprek met Chemie-Pack en andere chemische bedrijven op het industrieterrein Moerdijk. Maar tot nu toe is daar nog geen enkel bedrijf aanwezen om een eigen bedrijfsbrandweer op te zetten. Eugene Geurtsen, oud-brandweerofficier preparatie bij de brandweer Moerdijk, heeft jarenlang geprobeerd om het probleem onder de aandacht te brengen bij de gemeente, brandweer en bedrijven, maar zonder resultaat.

Jan Lonink van het Veiligheidsberaad, waarin alle voorzitters van de veiligheidsregio’s verenigd zijn, zegt dat het hem 'een doorn in het oog is' dat gemeenten zo traag zijn met bedrijven te verplichten tot het opzetten van een bedrijfsbrandweer. De veiligheidsregio Midden West-Brabant wil voor 1 juli 2011 weten welke bedrijven op het industrieterrein Moerdijk een eigen bedrijfsbrandweer moeten hebben en welke niet.

Ik vraag me af hoever Amsterdam-Amstelland hiermee is, met de op 1 na grootste concentratie BRZO inrichtingen ( 25 ) van Nederland.
Een gezamenlijke brandweer met industriecapaciteit zou ook in Westpoort niet misstaan.
Hoever is de regio met het aanwijzen van bedrijfsbrandweren ?
Kan een AMAS systeem op zich de oplossing zijn voor meerdere BRZO bedrijven en met een inzettijd van uren ?
Verbaas je niet, Verwonder je slechts !


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #1037 Gepost op: 13 januari 2011, 22:54:34
Brief van de 4 burgemeesters welke op 06-01-2011 is rondgedeeld





Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1038 Gepost op: 13 januari 2011, 23:13:36
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/7963605/Vragen-van-CDA-over-brandweer-bij-bedrijven.ece

Vragen van CDA over brandweer bij bedrijven

donderdag 13 januari 2011 | 18:01 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 13 januari 2011 | 18:04
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

MIDDELBURG - Het CDA in Provinciale Staten wil weten of het in de haak is dat veertien van de 23 risico-bedrijven in Zeeland geen bedrijfsbrandweer hebben.
Naar aanleiding van de brand bij Chemie Pack in Moerdijk, waar een bedrijfsbrandweer ontbrak, zijn de christendemocraten nagegaan hoe het is Zeeland is gesteld met de brandbeveiliging bij bedrijven die vallen onder het Besluit risico's zware ongevallen.


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #1039 Gepost op: 13 januari 2011, 23:16:13
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/7963605/Vragen-van-CDA-over-brandweer-bij-bedrijven.ece

Vragen van CDA over brandweer bij bedrijven

donderdag 13 januari 2011 | 18:01 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 13 januari 2011 | 18:04
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

MIDDELBURG - Het CDA in Provinciale Staten wil weten of het in de haak is dat veertien van de 23 risico-bedrijven in Zeeland geen bedrijfsbrandweer hebben.
Naar aanleiding van de brand bij Chemie Pack in Moerdijk, waar een bedrijfsbrandweer ontbrak, zijn de christendemocraten nagegaan hoe het is Zeeland is gesteld met de brandbeveiliging bij bedrijven die vallen onder het Besluit risico's zware ongevallen.

Hoe is het spreekwoord ook al weer.... iets in de trend van kalf en put 098uo of zo ?