GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 340084 keer)

0 gebruikers (en 13 gasten bekijken dit topic.

Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1060 Gepost op: 16 januari 2011, 00:21:13
Geen giftige stof door brand Moerdijk, maar stuifmeel
Laatst gewijzigd: zaterdag 15 januari 2011 - 21:19 | Auteur: Ronnie Vermonden

WOUDRICHEM - In bepaalde Brabantse plaatsen ontdekten mensen een geelgroene substantie op hun auto's. Even was er het vermoeden dat het afkomstig was van de brand in Moerdijk, maar dat bleek niet het geval.  Het ging namelijk om stuifmeel, afkomstig van de hazelaar. Door de hoge temperaturen voor de tijd van het jaar is de boom gaan bloeien (hij bloeit altijd extreem vroeg) en gooit hij nu zijn stofjes de lucht in.
Bij de milieudienst Rijnmond zijn vijftien meldingen binnengekomen van mensen die dachten dat het door de brand in Moerdijk kwam. Die meldingen kwamen uit Brabant, Midden-Nederland en het Rijnmondgebied.
http://www.omroepbrabant.nl/?news/148940892/Geen+giftige+stof+door+brand+Moerdijk,+maar+stuifmeel.aspx
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1061 Gepost op: 16 januari 2011, 00:31:00
Brief Hoofdredacteur
15 januari 2011Willem Schoonen
Een ramp die het niet was, en veel vragen

Incident, ongeval, inferno, ramp, de woorden zijn over en door elkaar gebruikt nadat er brand uitbrak bij Chemie-Pack in Moerdijk. In de media zag je grote verschillen in omvang en lading van de termen die op Moerdijk werden geplakt. Dat kan. Wat echter niet kan, is dat een minister – Opstelten in dit geval – het woord ’ramp’ in de mond neemt.
We hebben het in de kolommen als nieuws gebracht: ’Opstelten noemt brand bij Moerdijk een ramp’, kopten we in de krant van 11 januari. Bij de oplettende lezer zijn de wenkbrauwen toen misschien omhoog gegaan. Want we hadden zelf het woord ’ramp’ al gebruikt, twee dagen na het uitbreken van de brand al, in een stuk van de wetenschapsredactie. Wat is het verschil?
Het verschil is principieel. In de krant gebruiken we gewone taal. En daarin kan het verlies in een wedstrijd een catastrofe zijn voor de club, een verkiezingsnederlaag een ramp voor de partij. Maar een minister spreekt namens een overheid. En voor een overheid van een ramp kan spreken, moet er aan bepaalde criteria zijn voldaan. Zo moet er sprake zijn van ernstige schade aan de gezondheid of aan het milieu of van omvangrijke materiële schade.
Als officiële instanties lichtvaardig omspringen met dergelijke termen, kan dat verwarring wekken of tot juridische consequenties leiden. Het zal niet de eerste keer zijn dat een politicus getroffenen in het land troost met de woorden dat het gebeurde een ’nationale ramp’ is, om vervolgens te horen dat er aanspraak wordt gemaakt op uitkeringen uit het nationale rampenfonds. Dan was de Belgische oud-minister van binnenlandse zaken Louis Tobback wijzer. Toen die eens poolshoogte nam bij een overstroomde Maas, sprak hij er zijn verbazing over uit dat men in Limburg, naar eigen zeggen, toevallig allemaal in de kelder een dure stereo had staan.
Communicatie over een calamiteit is niet eenvoudig voor een overheid. Sterker: officiële instanties kúnnen het bijna niet goed doen. Als het tegenvalt, krijgen ze het verwijt dat ze de risico hebben verdoezeld. En valt het mee, dan zijn het paniekzaaiers geweest.
In de Verdieping van vandaag blikt verslaggever Bart Zuidervaart met deskundigen terug op de communicatie over de brand bij Chemie-Pack, vanaf die woensdag 5 januari. Sleutelwoord in het commentaar van de deskundigen is transparantie: wees duidelijk, ook over de dingen die je niet weet. Het is helemaal waar, en tegelijk razend moeilijk. Want na zo’n calamiteit komt een lawine aan vragen op gang. Vragen van omwonenden over gezondheidsrisico’s, vragen over milieuschade, vragen over de gevolgen op lange termijn. Als ze er even bij stilstaan weten ze ook wel dat de meeste van die vragen een paar dagen na de brand nog niet te beantwoorden zijn. Maar ze willen toch antwoord, en wel nu. En de media hebben een natuurlijke neiging er nog een portie vragen bij te doen en de druk op te voeren. Onder die druk is het moeilijk transparant te zijn en de waarheid te zeggen. Het is immers de vraag of men die waarheid wil horen.
Want dit is de waarheid: als bij een bedrijf, waar honderden chemicaliën liggen opgeslagen, de boel in de hens gaat, is er geen chemicus die kan vertellen wat er de lucht in gaat. De kans dat er stoffen vrijkomen die gezondheid en milieu zouden kunnen schaden, is honderd procent. Maar de kans dat schade aan gezondheid en milieu zich ook voordoet, is niet in te schatten. Waarschijnlijk is het niet, gezien de korte duur, maar het kan gebeuren. Maar vrijwel nul is de kans dat die schade wetenschappelijk herleid kan worden tot die brand. Met deze bondige waarheid kan een overheid in een geval als Moerdijk niet volstaan, vrees ik.
http://www.trouw.nl/opinie/brief-hoofdredacteur/article3379785.ece/Een_ramp_die_het_niet_was__en_veel_vragen_.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1062 Gepost op: 16 januari 2011, 00:34:41
Laatste update: za 15 januari | 20:55
Boze Tuinders: ‘Imago van groenten uit Nederland gaat zo naar de maan’
zaterdag 15 januari 2011 | 10:10

Land- en Tuinbouworganisatie LTO Noord houdt vrijdag in Dordrecht een informatiebijeenkomst over de gevolgen van de brand bij Chemie Pack voor de agrarische sector. foto Johan Wouters/het fotoburo

DORDRECHT - De zaal van het Dordtse Postiljon Motel zit stampvol agrariërs. Wat de pakweg 300 door Moerdijk gedupeerde tuinders en melkveehouders willen, krijgen ze deze vrijdagavond niet: duidelijkheid of hun groenten nu wel of niet gifvrij zijn. Ook is er geen duidelijkheid over wie die schade gaat betalen, nu spruiten, kolen en prei en zelfs sla uit de wijde omtrek van Moerdijk door niemand meer gekocht worden.
Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland, die de avond organiseert, licht de boeren voor hoe ze hun schade kunnen claimen. Bij Chemie-Pack natuurlijk. Maar ook gaat de vinger van de LTO richting overheid: „De gemeente Moerdijk aansprakelijk stellen als de controle niet deugde.”
Wie een gewasschadeverzekering heeft, heeft daar niets aan, zegt de jurist van de LTO. „Schade door brand valt buiten de dekking.” Claimen dus is het advies, het beste bij Chemie-Pack of gemeente. En dan maar afwachten of je iets terugziet van je geld.
Spruitenkweker Jos Scherling uit Mijnsheerenland heeft tien hectare spruitjes staan (goed voor 10.000 tot 13.000 opbrengst per hectare) waar hij helemaal niets mee kan, omdat een bekende grootgrutter niets af durft te nemen.  „Als dit nog een week langer duurt, is het klaar. Of ik nog slaap? Niet zoals anders natuurlijk.” Schelling heeft zijn raadsman meegenomen, wijst hij op de man naast hem. Sinds de ramp heeft hij niets gehoord van de overheid. „Er is geen regie.” Ook collega-spruitenkweker Kees van der Hoek uit Noordhoek (heeft 10 hectare spruiten) heeft niets gehoord van de overheid. Waardeloos, vinden de tuinders dat.

Woede is er over het lange uitblijven van precieze gifvrije zones.  RIVM-man Rein Woittiez legt uit dat op 6 en 7 januari 200 monsters zijn genomen. Woittiez: „Het analyseren van een monster duurt vier dagen.”
Onbegrip uit de zaal: waar blijft dan een kaartje met zones, zodat er duidelijkheid komt? Maar daar beslist het RIVM niet over, zegt Woittiez. Daarover gaat de nVWA, de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit. Die is óók uitgenodigd vanavond, maar nergens te bekennen. Boos zijn de tuinders daarover. Wanneer duidelijkheid van nVWA valt te verwachten? Woittiez: „Heel vervelend maar ik zou het niet durven zeggen.”
http://www.bndestem.nl/regio/7974279/Boze-Tuinders-Imago-van-groenten-uit-Nederland-gaat-zo-naar-de-maan.ece
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1063 Gepost op: 16 januari 2011, 00:38:45
Ramp wordt kleiner gemaakt dan hij is
Martijn Blom en Wilco Pels, 15-01-2011 08:00

Over de gevolgen van de grote brand in Moerdijk is geen onafhankelijk verkregen informatie beschikbaar. De hoeveelheden metalen die na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk in het milieu terecht zijn gekomen, leveren geen direct risico op voor de gezondheid van mens en dier. De conclusie van het RIVM op grond van de huidige meetgegevens uit het BOT-mi (Beleidsondersteunend Team milieu-incidenten) en RIVM-rapport is dat er geen sprake is geweest van een verhoogde lichaamsbelasting met bijvoorbeeld lood.
In de communicatie overheersen dergelijke sussende woorden terwijl de harde werkelijkheid is dat er een milieuramp van ongekende omvang heeft plaatsgevonden waarin omwonenden en rampenbestrijders mogelijk aan grote milieurisico’s zijn blootgesteld. En de harde werkelijkheid is dat niemand ons de garantie kan bieden dat schadelijke blootstelling aan toxische stoffen tot minimale aanvaardbare niveaus beperkt is gebleven.

Misleidend
De conclusie die daarom door de autoriteiten naar buiten zijn gebracht kan niet hard worden gemaakt en zijn op cruciale onderdelen ronduit misleidend. Daarbij dient de vraag zich aan of er in Nederland bij rampenbestrijding sprake kan zijn van onafhankelijk onderzoek. Het lijkt er daarbij sterk op dat beleidsmakers en bestuurders - erop uit om de zorgen van omwonenden onmiddellijk weg te nemen - de rol van onafhankelijk onderzoek naar gezondheidseffecten bij rampen sterk marginaliseren. De veel te nauwe relatie van het RIVM met departementen is hieraan debet. Het RIVM heeft helemaal geen eigen onderzoeksrapport uitgebracht, maar heeft slechts eerste meetgegevens en een ruwe analyse aangeleverd aan het BOT-mi. Toch verwijzen autoriteiten en de media naar het ‘onafhankelijke’ onderzoeksrapport van het RIVM.

Wie de beleidsconclusies van dit rapport leest, krijgt toch een ander beeld dan de meer neutraal geformuleerde bijlagen. Dit is met name het geval voor de concentraties dioxines, lood, PAK’s en zware metalen. Een voorbeeld: op basis van meetgegevens in de bijlage ‘is niet te stellen dat de brand een significante bijdrage heeft geleverd aan de verhoogde dioxine depositie’ (bijlage BOT-advies). Kortom: we weten niet wat de rol van de brand is geweest. Vervolgens worden in de beleidsconclusies deze verhoogde concentratie van een vermoedelijke oorzaak voorzien: niet de ramp maar seizoensgebonden afwijkingen zijn hier debet aan. Een dergelijk oorzakelijk verband kan echter niet gelegd worden zonder analyse van vergelijkbare gebieden buiten de invloed van de brand en zonder aanvullende grasmonsters.

Loodnorm
En als er één waarneming is van overschrijding van de loodnorm, dan is dat een misser, die in het hoofdrapport kennelijk onopgemerkt kon blijven. Geldt dat evenzeer voor.afwijkende waarden beneden de wettelijke normen?
Als er dan vervolgens verhoogde concentraties doordringen tot beleidsmakers (metalen in Mariapolder), dan zijn deze ineens niet meer relevant omdat mensen het contact met roetdeeltjes zouden moeten vermijden. Ten slotte is onduidelijk hoe de tijdstippen van de meting van invloed zijn geweest op de conclusies.
De verschillen van interpretaties tussen de verschillende metingen en conclusies liggen voor de hand als beleid een te grote invloed krijgt op onderzoek. Overduidelijk is naar een bepaalde uitkomst toe geredeneerd. Men kan toch niet volhouden dat dit gebaseerd is op onafhankelijk onderzoek? De werkelijkheid is dat we nog niet weten wat er precies is gebeurd, maar gegeven de ‘niet eerder waargenomen chemische cocktail’ is het onwaarschijnlijk dat er geen giftige dampen en vloeistoffen zijn vrijgekomen. Onzekerheid hierover kun je niet wegmoffelen onder een deken van verzachtende volzinnen van beleidsmakers.

Reflex
Het is niet de eerste keer dat beleidsmakend Nederland in deze reflex schiet, denk aan de Bijlmerramp, Drachten, et cetera. Dit is het gevolg van de sterke aansturing van onderzoekers door beleidsmakers. Het is de norm geworden voor bestrijding van rampen in Nederland. Dat roept de vraag op of het RIVM de conclusies van autoriteiten en beleidsmakers ook volledig en zonder voorbehoud voor zijn rekening zou moeten nemen. Omwonenden en rampbestrijders hebben recht om dit weten.

De auteurs zijn respectievelijk consultant en onafhankelijk raadgevend ingenieur.
http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/7625/Ramp_wordt_kleiner_gemaakt_dan_hij_is
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1064 Gepost op: 16 januari 2011, 00:41:53
Van den Anker stoort zich aan anti-chemie-hype
Laatst gewijzigd: vrijdag 14 januari 2011 - 17:12 | Auteur: Raoul Cartens

SON - Het bedrijf Van den Anker in Son stoort zich aan de negatieve berichtgeving in de media over de chemiesector naar aanleiding van de brand bij Chemie-Pack op Moerdijk. Van den Anker heeft opslag voor chemische stoffen in Son en in Roosendaal. Op industrieterrein Acht in Eindhoven verzorgt het bedrijf transport van chemische stoffen.
De Eindhovense politieke partij Ouderen Appel zegt dat die vestiging mogelijk nog gevaarlijker is dan Chemie-Pack. Volgens woordvoerder Hans Tetteroo van Van den Anker is dit niet waar omdat - in tegenstelling tot Chemie-Pack - er bij zijn bedrijf geen chemische stoffen worden bewerkt. Voor het grootste deel werkt Van den Anker met kleinverpakkingen.
De Nederlandse branchevereniging voor bedrijven die chemische stoffen opslaan, de VNCW, heeft nu ook aan de bel getrokken in politiek Den Haag. Volgens de VNCW is Nederland door de brand bij Chemie-Pack terecht gekomen "in een zondebokcultuur, waarbij het analyseren van de oorzaak ondergeschikt raakt aan het naar elkaar wijzen".
Eerste publicatie: donderdag 13 januari 2011 - 18:12
http://www.omroepbrabant.nl/?news/1488541143/Van+den+Anker+stoort+zich+aan+anti-chemie-hype.aspx
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1065 Gepost op: 16 januari 2011, 00:44:01
ZATERDAG 15 JANUARI 2011
'Brand Moerdijk schuld zonsverduistering'
De grote brand bij chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is de schuld van een zonsverduistering de dag ervoor. Dat stelt astrologe Elizabeth Hathway op astrologie.blogo.nl.
http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/01/brand_moerdijk_schuld_zonsverd.html

Grijns.... 098uo
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1066 Gepost op: 16 januari 2011, 00:48:48
Brandweer na controle: sirenes technisch in orde
door Wim van den Broek. zaterdag 15 januari 2011 | 07:20 |
Laatst bijgewerkt op: zaterdag 15 januari 2011 | 07:23

MOERDIJK - Toen Moerdijk op de woensdagavond van de megabrand bij Chemie-Pack alsnog gewaarschuwd moest worden voor een nieuwe rookontwikkeling, gingen om 23.00 uur de sirenes af. Veel inwoners zeiden de dag erop dat ze het luchtalarm niet hadden gehoord.
De plaatselijke brandweer is deze week alle sirenepalen in het dorp nagelopen. Het sirenenetwerk is in Nederland breed vertakt. Technisch bleken de sirenes allemaal in orde overal in orde. Op de eerstkomende maandag van de maand (7 februari) wordt de geluidssterkte getest. De brandweer denkt niet dat het volume te zacht was. "Burgers horen het vaak niet omdat de radio of de tv aanstaat."
http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/7959981/Brandweer-na-controle-sirenes-technisch-in-orde.ece
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #1067 Gepost op: 16 januari 2011, 00:55:31
ZATERDAG 15 JANUARI 2011
'Brand Moerdijk schuld zonsverduistering'
De grote brand bij chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is de schuld van een zonsverduistering de dag ervoor. Dat stelt astrologe Elizabeth Hathway op astrologie.blogo.nl.
http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/01/brand_moerdijk_schuld_zonsverd.html

Grijns.... 098uo

Wel makkelijk als zo je inzet voorspeld kan worden ....  ^-^


Canonfreak

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,049
Reactie #1068 Gepost op: 16 januari 2011, 12:19:24
'Overheid te snel sussend over Moerdijk'

AMSTERDAM -  Ruim acht van de tien Nederlanders vinden dat de overheid bij de chemiebrand in Moerdijk te vroeg heeft gezegd dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit een zondag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond over het vertrouwen van burgers in de overheid bij het bestrijden van de brand.

Slechts 12 procent is het eens met de stelling dat er, behoudens het terrein waar de brand vorige week woensdag heeft plaatsgevonden, er verder geen gevaar is voor de volksgezondheid. Vooral bij kiezers van de PVV, PvdA en SP zijn er twijfels. Mensen die stemmen op regeringspartijen VVD en CDA lijken iets meer genegen te zijn zich aan te sluiten bij de overheidsinformatie en aanpak. Dat geldt ook voor de achterban van D66. GroenLinks-kiezers zijn wat kritischer dan die van D66, maar wel weer wat milder dat de andere oppositiepartijen.

Verder denken gemiddeld zes op de tien Nederlanders dat de overheid niet goed is voorbereid op rampen, zoals in Moerdijk. Een kwart denkt van wel en 14 procent geeft aan het niet te weten.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/8747920/__Te_snel_sussen__.html?sn=binnenland,buitenland


bart007

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,201
Reactie #1069 Gepost op: 16 januari 2011, 13:21:12
'Overheid te snel sussend over Moerdijk'


Kun je daar nou wat mee, met die resultaten? Ben eerst op zoek gegaan naar peiling-gegevens: via www.peil.nl naar https://n3.noties.nl/peil.nl/
alwaar de 4 vragen met uitkomsten staan.


Weten de respondenten hoe dichtbij het bedrijf bij de bewoonde wereld staat, wanneer voor het eerst gewaarschuwd is?
En het begrip "overheid" is in het forum ook naarvoren gebracht als te vaag of niet bestaand.
De kop "overheid te snel sussend over Moerdijk" komt niet uit het onderzoek zelf  e050
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet