Moerdijk en de betrokkenheid van verzekeraars Hoe groot is de schade? Krijg ik mijn schade vergoed? Het zijn vragen die op dit moment nog niet kunnen worden beantwoord, maar feit is wel dat de brand in Moerdijk ook de verzekeringsgemoederen flink bezighoudt. Het Verbond heeft de meest gestelde vragen op een rij gezet en probeert duidelijkheid te geven – daar waar dat mogelijk is.
1.Wie betaalt de schade?
Bij een grote ramp komt al snel de vraag op wie de schade betaalt. Als de ontstane schade op een verzekering is gedekt, kan een verzekerde zich tot zijn verzekeraar wenden. Is de schade niet gedekt of is een persoon/bedrijf niet verzekerd, dan kan een persoon/bedrijf altijd bekijken of hij de schade zelf kan verhalen op een aansprakelijke partij (zie vraag 3 en 4).
2.Wat kunnen verzekerden doen?
Bij een grote brand als in Moerdijk spelen veel verzekeraars en veel verzekeringen een rol. Denk maar aan schade aan de opstal van het bedrijf zelf en aan die van omliggende bedrijven, aan de financiële gevolgen van werk dat niet meer kan worden uitgevoerd, aan beschadiging aan oogsten, vervuild water en aan mensen die mogelijk ziek worden van vrijgekomen chemische stoffen.
Het Verbond adviseert zowel particulieren als bedrijven die verzekerd zijn tegen brand en de gevolgschade daarvan, eventuele schade te melden bij hun eigen verzekeraar. Of en zo ja, welk bedrag wordt vergoed, hangt uiteraard samen met de geboden dekking en het verzekerd bedrag.
De gemeente Moerdijk heeft zelf ook een centraal meldpunt voor schade ingericht bij Europ Assistance, waar mensen telefonisch terechtkunnen via 0570-783460.
3.Wat moeten mensen/bedrijven doen die niet- of onderverzekerd zijn?
On(der)verzekerden zouden de juridische weg kunnen bewandelen via hun rechtsbijstandverzekering of door een advocaat in te schakelen die de schade probeert te verhalen op de veroorzaker van de schade.
4.Hoe zit het eigenlijk met de aansprakelijkheid?
In het geval van de brand in Moerdijk moet nog worden bepaald of er sprake is van een aansprakelijke partij en zo ja, wie – volgens de wet – aansprakelijk is. De aansprakelijke partij kan een persoon, een bedrijf of de overheid zelf zijn.
Als er een aansprakelijke partij is, moeten vaak nog heel veel zaken worden vastgesteld, zeker bij een complexe brand als in Moerdijk. Denk aan de aard van de brand, de omvang van de schade en de vraag of er voldoende financiële middelen voorhanden zijn. Op dit moment moet dat allemaal nog worden uitgezocht – hoe vervelend dat ook is voor de gedupeerden.
5.Wat doen verzekeraars bij grote branden?
Verzekeraars zijn vanuit diverse hoedanigheden betrokken bij grote branden:
- Verzekeraars inventariseren allereerst alle schaden die gemeld worden door hun verzekerden en hanteren bij het vaststellen van een schadevergoeding hun eigen beleid.
Juist bij complexe branden als deze kan er wel behoefte zijn om onderling contact te hebben, ook om richting verzekerden zo eenduidig mogelijk te communiceren. Om die reden heeft het Verbond van Verzekeraars, mede naar aanleiding van de Bijlmerramp en de vuurwerkramp in Enschede, een Draaiboek bij Rampen opgesteld. Belangrijkste reden daarvoor is dat bij grote rampen behoefte is aan iemand die de coördinatie van de schade-inventarisatie op zich neemt. Volgens het draaiboek zijn twee rampencoördinatoren namens de bedrijfstak benoemd die de coördinatie op zich nemen.
Het Draaiboek bij Rampen kan echter alleen in werking treden als aan een aantal criteria wordt voldaan. De ramp in Moerdijk voldoet niet aan alle criteria uit het draaiboek en dus is het draaiboek niet in werking gesteld.
Dat neemt niet weg dat verzekeraars zich realiseren dat coördinatie wel wenselijk is, zeker om verzekerden duidelijkheid te verschaffen. Eén van de rampencoördinatoren is daarom vorige week naar Moerdijk gegaan voor overleg met diverse betrokkenen.
- Naast de individuele betrokkenheid van verzekeraars, kan ook de Stichting Salvage worden ingeschakeld. Deze stichting is in de jaren tachtig door brandverzekeraars in het leven geroepen om na een brand of explosie schadebeperkende maatregelen te nemen, de contacten met de verzekeraar te regelen en hulp te verlenen aan de gedupeerden.
6.Is Chemie-Pack verzekerd?
Het Verbond beschikt niet over informatie over de hoogte van de schade, het verzekeringspakket en de dekking van verzekerde bedrijven en particulieren, dus ook niet van het chemiebedrijf.
7.Wat is de rol van het Verbond?
Het Verbond is zoals gezegd de initiator van het Draaiboek bij Rampen. Dat draaiboek is in dit geval niet in het leven geroepen, maar dat wil niet zeggen dat het Verbond geen rol speelt. Of en wat verzekeraars bij een calamiteit uitkeren, is aan verzekeraars zelf, maar het Verbond probeert bij dit soort calamiteiten wel een rol in de coördinatie te spelen en samenwerking te stimuleren om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. Eerdere rampen hebben namelijk geleerd dat onduidelijkheid over de verzekerde schade funest is.
Hoewel het nog te vroeg is om lessen te trekken, constateert het Verbond ook bij deze brand dat de organisatie en uitwisseling tussen alle betrokken organisaties complex is. SEO Economisch Onderzoek voerde om die reden in 2009 in opdracht van het Verbond het onderzoek Brandveiligheid: wie doet wat, hoe en waarom? uit. Wellicht dat het rapport bij een evaluatie nuttige aanknopingspunten biedt.
Nieuwsbericht - 20 januari 2011
http://www.verzekeraars.org/sitewide/general/nieuws.aspx?action=view&nieuwsid=902