Het gaat er hier niet om de "fouten" van de individuele brandweerman-vrouw die bij de brand in Moerdijk is geweest. Brandveiligheid bestaat uit vele onderdelen, en begint met pro-actie, preparatie, preventie en dan repressie. Dit zijn allemaal schakels van en ketting en de kettingsterkte wordt bepaald door de kracht van de schakels afzonderlijk.
Om het begrijpelijk te houden, geen enkele preventieve maatregel in het gebouw of controle op naleving van de regels, de brandbestrijding is bij voorbaat kans loos. Geen preparatieve voorzieningen zoals bluswater, bereikbaarheid voor brandweervoertuigen van het gebouw en de bestrijding zal falen. (TU brand Delft)
Veel van de huidige ontwikklingen gaan uit van sterke schakels in de eerste stappen van brandveiligheid(preventie en preparatie) waardoor de repressieve kracht van de brandweer minder kan en mag zijn. Zie hiervoor de TS 4 projecten, de variabele voertuig bezettingen en de SIV projecten.
Wrang is wel dat de repressieve slagkracht al terug gebracht wordt zonder dat bijvoorbeeld de preventie (rookmelders in woningen) of preparatie (opleiding en inzetprocedure voor TS-4) op orde is.
Hoeveel van de eerste blusvoertuigen in Moerdijk waren volgens de standaard met zes man bezet en binnen de norm opkomsttijden ter plaatse?
Misschien interessant voor de mensen in deze discussie:
http://www.nvbr.nl/agenda/@19087/visie-brandweer/Visie brandweer op naleving brandveiligheidseisen
Startdatum28 januari 2011Starttijd10:00Eindtijd13:00LocatieHotel DuivenDoelgroepAfdelingshoofden van Toezicht en Handhaving.
Omschrijving
Onlangs heeft de Raad van Regionaal Commandanten ingestemd met het visiedocument "Naleving van brandveiligheidseisen".
Dit document bevat de visie op de rol van de brandweer bij Toezicht en Handhaving en andere instrumenten ter bevordering van regelnaleving op het gebied van brandveiligheid.
De komende jaren wordt van de brandweerregio's verwacht dat ze deze visie omzetten in concrete maatregelen en afspraken. Het is van belang dat u en uw medewerkers op hoogte zijn van deze visie en weten welke stappen de brandweer de komende jaren zet om daar invulling aan te geven.
Op 28 januari en 9 februari 2011 vinden twee bijeenkomsten plaats over de visie
KostenDeelname is gratis.
Meer informatie Voor eventuele vragen of opmerkingen kunt u bellen met 040 - 260 87 25 of een e-mail sturen naar petrovanbergen@vrzob.nl.
Aanmelden
Naar het aanmeldformulier.
http://www.nvbr.nl/algemene_onderdelen/secretariaat/aanmelding-visie/-----------------------------------------------------------------------------
http://www.nvbr.nl/algemene_onderdelen/bovenbalk/zoeken/@19065/naleving/Naleving brandveiligheidsregels
DownloadsVisiedocument naleving brandveiligheidsregels.pdf (PDF, 209 Kb) Achtergrondinformatie
Dit document bevat de visie op de rol van de brandweer bij toezicht en handhaving en andere instrumenten ter bevordering van regelnaleving op het gebied van brandveiligheid. Het document is tot stand gekomen onder verantwoordelijkheid van de Programmaraad Risicobeheersing van de Nederlandse Vereniging van Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) en is mogelijk gemaakt door subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
Doelstelling
De NVBR wil met dit visiedocument duidelijkheid verschaffen over de gewenste rol, taken en positie van de brandweer bij de naleving van brandveiligheidsregels. Daarbij gaat het om meer dan alleen toezicht en handhaving. Het gaat om alle instrumenten waarvan de brandweer gebruik maakt om naleving van brandveiligheidsregels te bewerkstelligen
Toelichting verificatieniveau
Vastgesteld door de Programmaraad Risicobeheersing op 9 september 2010 en door de Raad van Regionaal Commandanten op 8 oktober 2010.
Document:
http://www.nvbr.nl/publish/pages/15545/visiedocument_naleving_brandveiligheidsregels_1.pdf