GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 349664 keer)

0 gebruikers (en 7 gasten bekijken dit topic.

Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1200 Gepost op: 30 januari 2011, 13:02:18
Persbericht 27 januari: nasleep brand Chemie-Pack Moerdijk
Via dit perscommuniqué van het RBT Midden- en West-Brabant wordt u op de hoogte gehouden van de laatste stand van zaken rond de nasleep van de brand bij Chemie-Pack Moerdijk.

Andere telefoonnummers voor publieksinformatie
Het speciale informatienummer 0800-1351 dat voor het publiek ingesteld was voor meer informatie over de brand in Moerdijk wordt vrijdag 28 januari om 17.00 uur afgesloten. Men kan vanaf maandag 31 januari terecht op het algemene nummer van de gemeente Moerdijk: (0168) 37 36 00 (tijdens openingstijden van het gemeentehuis) en het e-mailadres brand@moerdijk.nl.
Inwoners van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid kunnen ook gebruik maken van het nummer
(06) 51 26 24 08 (tijdens kantooruren) en het e-mailadres nafase@vrzhz.nl.

Ook andere websites
Vanaf woensdag 2 februari kan men voor informatie over de nasleep van de brand in Moerdijk terecht op de websites www.moerdijk.nl/brand en www.vrzhz.nl. De website crisis.nl is dan niet langer beschikbaar voor die informatie.
 
Alle vervuilde sloten rond Chemie-Pack schoongemaakt
Het Waterschap Brabantse Delta meldt dat afgelopen zaterdag de laatste vervuilde sloot in de buurt van Chemie-Pack is schoongemaakt. Er is inmiddels een zuiveringsinstallatie geplaatst waarmee regenwater nog enige tijd wordt gezuiverd. Het gezuiverde water komt uit in de insteekhaven van de Roode Vaart. Het waterschap blijft voorlopig dagelijks monsters nemen van het water in de sloten.

Breda, 27 januari 2011
http://www.moerdijk.nl/105243/Persbericht_27_januari_nasleep_brand_Chemie-Pack_Moerdijk.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1201 Gepost op: 30 januari 2011, 13:03:56
Lessons Learned Brand Moerdijk
De grote brand in Moerdijk beheerste dagenlang het nieuws. Na de euforie (geen slachtoffers te betreuren, brand beheerst en effectief bestreden, nauwelijks schadelijke stoffen gemeten) ontstond de twijfel: is de bevolking wellicht te voorbarig gerustgesteld, hoe konden bij hulpverleners lichamelijke klachten ontstaan? Kortom: ook deze brand kent voldoende leermomenten.
https://www.infopuntveiligheid.nl/Publicatie/Dossier/77/lessons-learned-brand-moerdijk.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1202 Gepost op: 30 januari 2011, 13:05:56
Brand Moerdijk: laten we het hoofd koel houden
27-01-2011 -

Er vallen ongetwijfeld lessen te trekken uit de grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Het is dan ook terecht dat er diepgaand onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken van deze brand en de manier waarop deze ramp werd bestreden. Op basis van de analyses en aanbevelingen kan vervolgens geconcludeerd worden of vergunningverlening of inspectieregimes moeten worden aangepast. Dat is ook zoals het hoort, mits deze aanpassingen goed gegrond en dus effectief zijn. Een andere uitkomst zou kunnen zijn dat – net als na de cafébrand in Volendam tien jaar geleden – wordt geconcludeerd dat het niet aan de regels en verplichtingen zelf lag.

Zolang het onderzoek nog niet is afgerond, valt hier eigenlijk nog niets over te zeggen. Vandaar dat het Aanvalsplan gevaarlijke stoffen van het 'SP MilieuAlarmteam' op zijn minst prematuur te noemen is. In dit plan van SP-Kamerlid Paulus Jansen wordt een groot aantal voorstellen gedaan om regels en procedures aan te scherpen voor ondernemers en rampenbestrijders. Zo zouden alle bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken – en dat zijn er heel veel – aan het eind van elke werkdag een inventarisatielijst moeten opsturen naar het bevoegd gezag. Ook wordt er ophef gemaakt over de inspectievakantie terwijl deze nooit bedoeld is geweest voor risicovolle bedrijven. Ook de oproep om minimaal één keer per jaar een integraal inspectieonderzoek te laten plaatsvinden bij bedrijven die vallen onder het Besluit Risico Zware Ongevallen (BRZO), zoals Chemie-Pack, lijkt een slag in de lucht. Dit soort bedrijven wordt al enkele dagen per jaar streng gecontroleerd door de brandweer, naast een aantal andere inspecties.

Gelukkig heeft de Tweede Kamer de oproep van ondernemingsorganisaties om zich niet te laten verleiden tot incidenten- of symboolpolitiek ter harte genomen. De moties op basis van het SP-Aanvalsplan zijn vorige week verworpen danwel aangehouden. Vooralsnog heeft de meerderheid van de Kamer het hoofd dus koel weten te houden. Hopelijk lukt dit de Kamer ook in het verdere traject.
http://www.vno-ncw.nl/Publicaties/Forum/Pages/Brand_Moerdijk_laten_we_het_hoofd_koel_houden_15944.aspx
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1203 Gepost op: 30 januari 2011, 13:10:08
Vlekken op voorruit sinds Moerdijk brand
Gepost door: sandinista ()
Datum: 28 januari 2011 13:08

Ik heb sinds de brand in Moerdijk een vlekkerige voorruit ! Bij regen blijven er enkele seconden nadat de ruitenwisser heeft gewist een soort "condensplekje" op de ruit. Dacht meteen al dat het iets met de brand te maken had maar dacht dat het wel snel over zou gaan. Niet dus, ook niet na aantal malen schoonmaken en ijskrabben. Best irritant !
Tijdens de brand vielen hier in Rotterdam NO om ongeveer 19:30 enkele dikke spetters en pas veel later echt regen. Zullen erg zure of basische druppels geweest zijn die het glas aangetast hebben.
Als je ook denkt dat je voorrruitschade hebt door Moerdijk dan graag mail naar voorruit-moerdijk@hotmail.com met :
- je gegevens, in ieder geval email adres
- waar je auto stond de middag en avond van de brand
- wat je wel / niet gedaan hebt om de vlekken weg te krijgen ( er zijn mensen die al een nieuwe ruit hebben genomen)

groet, Maarten
http://bmw.startpagina.nl/prikbord/13490420/vlekken-op-voorruit-sinds-moerdijk-brand
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1204 Gepost op: 31 januari 2011, 18:12:41
Ma 31 januari, update 18u07
Directie Chemie-Pack 'betreurt incident'

MOERDIJK - De directie van Chemie-Pack, het bedrijf in Moerdijk waar woensdag een grote brand uitbrak, ,,betreurt het incident''. De directie zei dat donderdag in een verklaring. ,,Over de oorzaak is op dit moment nog niets definitief te zeggen. Chemie-Pack wil hierover ook niet speculeren totdat alle feiten bekend zijn'', staat in de verklaring, die aan het eind van de middag werd verspreid. ,,Ondanks alle getroffen veiligheidsmaatregelen en verkregen vergunningen, is een incident ontstaan waardoor het terrein van Chemie-Pack en delen van bedrijven in de buurt verloren zijn gegaan. Gelukkig zijn hierbij geen gewonden gevallen'', aldus de directie van de getroffen firma. ,,Het incident van gisteren heeft een grote indruk achtergelaten bij de leiding en alle medewerkers van het bedrijf.''
Chemie-Pack ,,benadrukt" dat het bedrijf al 60 jaar een ,,uitstekende naam" heeft wat betreft opslag en verwerken van chemicaliën. ,,In de lange geschiedenis van het bedrijf hebben zich nooit ernstige incidenten voorgedaan omdat altijd alleen gewerkt wordt onder streng toezicht van diverse keuringsinstanties en vergunningverlenende overheidsinstanties'', aldus de leiding van de firma. (ANP)
Do 06 januari, 18 u 07
http://mobiel.ad.nl/article/1/561882/Directie-Chemie-Pack-betreurt-incident.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1205 Gepost op: 31 januari 2011, 18:20:23
'Kijk, er komt 'n vat naar beneden'
door Dennis Nuiten. donderdag 06 januari 2011 | 08:26 |
Laatst bijgewerkt op: donderdag 06 januari 2011 | 08:37

MOERDIJK - "Eerst zag ik een zwart rookpluimpje. Binnen vijf minuten was het een serieuze brand", vertelt Danny Feijtel. Hij werkt in een kraan bij het bedrijf Cronimet, pal tegenover Chemie-Pack. "Ik kon daarboven alles goed overzien." Die eerste pluimpjes zijn tegen half drie te zien. Niet veel later drijven de dikke zwarte wolken dreven over het Hollandsch Diep. Tegen drie uur sluit de politie de Oostelijke Randweg op het industrieterrein af voor doorgaand verkeer. Tientallen brandweer- en politiewagens passeren de afsluiting. Ook enkele ambulances arriveren. Voor het geval dat, want er zijn geen meldingen binnengekomen van slachtoffers.
Het is moeilijk in te schatten op welke afstand de brand veilig te bekijken is. Brandweermensen staan zeer dichtbij, maar ook journalisten, werknemers van bedrijven en nieuwsgierigen staan maar op enkele tientallen meters van de brandhaard. Toch stuurt de politie hen niet weg. Enkele personeelsleden van Chemie-Pack kijken geëmotioneerd hoe de vlammen uit hun bedrijf slaan.
Sommige toeschouwers begrijpen niet waarom mensen zo dichtbij het vuur mogen staan. Een leverancier van Chemie-Pack kijkt toe. Hij staat om de hoek van een schuin tegenover gelegen bedrijf, klaar om - indien nodig - achter de muur te schuilen. "Als zo'n groot vat ontploft, kan de vlam recht de lucht ingaan. Maar hij kan ook zo honderd meter naar de zijkant vliegen", vertelt hij. Naast hem staat een werknemer van een ander bedrijf. Hij is niet op zijn gemak. "Ik ben weg hier", zegt hij, terwijl hij naar zijn auto loopt.
Wat later wordt duidelijk dat de bezorgdheid van de leverancier terecht is. De brand heeft dan een opslagloods nabij de weg bereikt. Kennelijk liggen hier meer brandbare stoffen opgeslagen, want de vlammen worden hoger.
"Ik heb de gasflessen weggehaald", zegt een andere werknemer van Cronimet tegen Feijtel en zijn collega's.  Op dat moment is een ontploffing te horen in de vlammenzee. "Kijk, er komt een vat naar beneden", roept iemand kort daarna. Op tientallen meters hoogte tolt een gelanceerd, brandend vat door de lucht. Gespannen kijken toeschouwers welke kant het projectiel uitvliegt, maar het vat landt 'veilig' in de vuurmassa.
Inmiddels is het naastgelegen bedrijf Wärtsilä al opgegeven door de brandweer. De brandende vloeistof is naar het bedrijf gevloeid. De speciale brandweerwagens van de luchtmacht, de zogenoemde crashtenders, staan vooraan bij de brandende loods van Chemie-Pack.
De hitte wordt intenser. Zo nu en dan is een walm van oplosmiddel te ruiken. Na iedere ontploffing ontstaat een vuurmassa in de vorm van een paddenstoel. "Wat een klappen jongen, niet te geloven. Je wordt er bang van", roept een omstander in zijn telefoon.
Bij Cronimet waren Feijtel en zijn collega's het liefst al naar huis gegaan. "Maar ja, we kunnen niet weg", wijst hij naar alle brandweerwagens. Het probleem is dat het bedrijf aan een doodlopende weg zit. Ze kunnen geen kant op, de hulpverleningsvoertuigen blokkeren de enige uitweg. Een hele stoet auto's van de werknemers staat nog langs de weg geparkeerd. Sommige niet eens zo ver van de brand. Bovendien blokkeren enkele dikke brandweerslangen de toegangsweg van Cronimet. "Binnen zit nog ongeveer 25 man. Personeel, maar ook chauffeurs die niet weg kunnen", zegt Feijtel.
Rond half zeven loopt een groepje mensen voorbij de brandhaard. Het zijn werknemers van het bedrijf Wuppermann. Ook zij kunnen niet weg met hun auto's, omdat de hulpverleners de enige uitweg blokkeren. "We worden nu opgehaald", zegt één van hen, terwijl hij snel doorloopt naar zijn lift, op weg naar huis.
http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/7918653/Kijk-er-komt-n-vat-naar-beneden.ece

Dit artikel is al oud, maar volgens mij niet eerder geplaatst. Het geeft een goed beeld van hoe werknemers van direct omliggende bedrijven tegen de brand aankijken - en klem zitten omdat ze niet langs al het uitgezelgde brandweermateriaal kunnen. Randverschijnselen van een brand - altijd goed om achteraf aandacht aan te besteden
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1206 Gepost op: 1 februari 2011, 21:05:48
'Chemie-Pack weigert opruimen vervuiling'
MOERDIJK - Chemie-Pack in Moerdijk, dat op 5 januari volledig uitbrandde, weigert de vervuiling van het (blus-)water aan te pakken.
Dat stelde Waterschap Brabantse Delta dinsdag. De kosten van het ruimen en reinigen van het bluswater schat het schap op tussen 10 en 16 miljoen euro.

Waterschap Brabantse Delta wil de kosten van de opruimwerkzaamheden op Chemie-Pack verhalen. De betrokken overheden hebben daarvoor een gecoördineerde actie op touw gezet.
''Mocht niet alles te verhalen zijn, dan vragen de regionale partijen aan het Rijk om bij te springen’’, aldus een zegsvrouw.

Bluswater
Uit metingen bleek dat het bluswater, dat onder meer in omliggende sloten terechtkwam, sterk vervuild was. Het waterschap heeft direct na de brand het bluswater en ander vervuild water uit sloten en riolering verwijderd en de slootbodems schoon geschraapt. Het vervuilde water is nu opgeslagen.
Het schap stelt op 6 januari voor het eerst aan Chemie-Pack te hebben gevraagd het slootwater op te ruimen.

Geweigerd
Het getroffen bedrijf zou dat hebben geweigerd, aldus het waterschap. Ruim twee weken later verzocht Brabantse Delta om het opgeslagen vervuilde materiaal te laten verwerken door een gespecialiseerd bedrijf. Chemie-Pack zou Brabantse Delta hebben laten weten dat niet te willen doen, aldus het schap.
Chemie-Pack kon dinsdagmiddag nog niet op de uitlatingen van het waterschap reageren.
www.nu.nl


Lt. Col. Me

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
  • Nederland moet door!
Reactie #1207 Gepost op: 1 februari 2011, 21:16:16
N.a.v. bovenstaand nieuwsbericht kwam ik via de site van Pownews de volgende reactie tegen:

Citaat van: Dr. U.I. Loor | 01-02-11 | 20:23
Tja. Het verhaal gaat dat de bedrijfsbrandweer van Chemie-Pack al met schuim stond te blussen. Volgens de protocollen en richtlijnen. Toen kwam de overheid even helpen en begonnen met tonnen water te spuiten. Geheel tegen de protocollen en richtlijnen bij een dergelijke brand. Als dat inderdaad waar is, kan ik me voorstellen dat Chemie-Pack nu zegt: jouw probleem. Had je maar niet zo dom moeten doen.

Iemand alhier die er meer van weet?
"Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts." -- Winston Churchill


Luke_BNV

  • Freelance Cameraman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,262
    • Bekijk mijn Youtubepagina!
Reactie #1208 Gepost op: 1 februari 2011, 21:40:16
Volgens mij had chemie-pack helemaal geen bedrijfsbrandweer?
Volg mij op: Twitter: @LukeBNV Youtube: Luke Beens


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1209 Gepost op: 1 februari 2011, 22:09:38
'Chemie-Pack weigert opruimen vervuiling'
MOERDIJK - Chemie-Pack in Moerdijk, dat op 5 januari volledig uitbrandde, weigert de vervuiling van het (blus-)water aan te pakken. Dat stelde Waterschap Brabantse Delta dinsdag. De kosten van het ruimen en reinigen van het bluswater schat het schap op tussen 10 en 16 miljoen euro.

Als ik Chemie-Pack was, zou ik ook weigeren. Dat geld zou ik liever gebruiken voor herbouw. Sowieso gaat 60% van de bedrijven die getroffen zijn door een grote brand, binnen enkele jaren faiiliet. Dat wil je als eigenaar dan toch met alle geweld proberen te voorkomen. Als ik de advocaat van Chemie-Pack zou zijn, zou ik stellen dat de verontreiniging niet veroorzaakt is door het bedrijf maar door de brandweer die er zoveel water op gooide dat het van het terrein af stroomde. Als er niet was geblust......blablabla
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter