GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 349733 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1240 Gepost op: 9 februari 2011, 16:12:02
‘Na elke ramp een rampenpoli’
Werknemers uit de 35 omliggende bedrijven die klachten ontwikkelden na de brand in Moerdijk, kunnen sinds 17 januari terecht op ‘een rampenpoli’. Henk Jans, milieuarts en medewerker van de poli, pleit voor de opzet van een dergelijk gezondheidscentrum direct na een groot incident met gevaarlijke stoffen.
...
http://medischcontact.artsennet.nl/artikel/Na-elke-ramp-een-rampenpoli.htm

Reacties op dit bericht in http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=48735.msg847743#msg847743


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Reactie #1241 Gepost op: 9 februari 2011, 19:29:16
Vervuild bluswater nog in haven Moerdijk
MOERDIJK -  In de haven van Moerdijk ligt op elf binnenvaartschepen nog altijd 35.000 ton vervuild bluswater opgeslagen. Volgens directeur Jacco Rentrop van het Havenschap Moerdijk is het onduidelijk of dat vervuilde bluswater in Nederland kan worden verwerkt. Dat wordt nu uitgezocht, zei Rentrop woensdag.


 Foto: Mainstay Media Breda, all rights reserved Uit metingen bleek dat het bluswater dat werd gebruikt bij de bestrijding van de brand bij Chemie-Pack op 5 januari, sterk is vervuild. Om verdere vervuiling te voorkomen, verwijderde het waterschap Brabantse Delta direct na de brand het bluswater en ander vervuild water uit sloten en riolering. Ook werden slootbodems schoongeschraapt.

Dat het bluswater nog ligt opgeslagen op de schepen, zorgt voor de nodige overlast omdat ze ligplaatsen bezet houden. De haven in Moerdijk ontvangt jaarlijks elfduizend binnenvaartschepen.

bron www.telegraaf.nl


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1242 Gepost op: 13 februari 2011, 01:25:34
Forse strop Havenschap
door Romain van Damme. woensdag 09 februari 2011 | 08:51 |

MOERDIJK - Niet alleen de gemeente Moerdijk en waterschap Brabantse Delta hebben tot nu toe grote kosten gemaakt vanwege de chemiebrand op het industrieterrein Moerdijk.
Ook het Havenschap heeft al het nodige geld op tafel moeten leggen. "Op dit moment staat de teller op zo'n drie miljoen euro", zegt waarnemend directeur Jacco Rentrop van het schap. "De meeste kosten zijn in het begin gemaakt. Inhuren van verkeersregelaars, beveiligingsmedewerkers, extra personeel. Daarna kwam een rekening voor het schoonmaken van de riolering en het opslaan van tonnen verontreinigd bluswater." Rentrop zegt dat het bedrag nog aanzienlijk zal oplopen. "Het bluswater zit in schepen. Vijfduizend ton is voor rekening Havenschap. Dat kost per dag vijf- tot zesduizend euro. Reken maar uit. Vermoedelijk duurt het nog wel even voor het vervuilde water verwerkt wordt. Er worden nu analyses gemaakt. Misschien moet het water wel naar het buitenland, omdat het in Nederland niet verwerkt kan worden. Weer extra kosten." Het Havenschap stelt Chemie-Pack aansprakelijk voor de schade. "We zien wel wat daarvan terecht komt. Voorlopig kunnen we alleen afwachten."
Inmiddels is het gebied rond Chemie-Pack vrijgegeven en is de bovenste laag slurrie bij de Vlasweg weggehaald. Ook de slurrie op het terrein van het verwoeste Wärtsilä en bij Chemie-Pack wordt binnenkort opgeruimd. http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/8118784/Forse-strop-Havenschap.ece
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1243 Gepost op: 13 februari 2011, 01:28:08
'Rampenzenders kampen met capaciteitstekort op internet'
dinsdag 8 februari 2011 11:32
  
Hilversum - De directeur van de Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerkenting (ROOS) zegt tegenover de Volkskrant dat de Regionale omroepen steeds vaker internetcapaciteit tekort komen wanneer zij dienst doen als rampenzender.
Gerard Schuiteman, directeur van ROOS, kwam tot die conclusie naar aanleiding van de overbelaste website van omroep Brabant tijdens de brand in Moerdijk.
Schuiteman wil dat de landelijke politiek inziet dat het medium radio bij een een ramp niet toereikend is en dat eveneens aandacht besteed moet worden om de burgers zo goed mogelijk via internet op de hoogte te houden van de ramp. Binnenkort zal hierover een gesprek zijn met de verantwoordelijke minister.
De capaciteitsproblemen van de brand in Moerdijk is niet een op zich staand probleem geweest. Zo was in november 2009 de website van Omroep Fryslân totaal onbereikbaar toen er salpeterzuur ontsnapte uit een transportwagen nabij Donrijp.
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/124971/Rampenzenders_kampen_met_capaciteits_tekort_op_internet.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1244 Gepost op: 13 februari 2011, 01:29:47
Omroep Brabant voorstander samenwerking bij rampen
Publicatie: dinsdag 8 februari 2011 - 13:30 | Auteur: Lobke Kapteijns

EINDHOVEN - Regionale omroepen komen bij rampen steeds vaker internetcapaciteit tekort, meldt ROOS (Regionale Omroep Overleg en Samenwerking) naar aanleiding van de chemiebrand in Moerdijk. De website van Omroep Brabant bleef tijdens de chemiebrand overeind maar ze deelt de kritiek van ROOS.
Naar aanleiding van de chemiebrand onderzoeken regionale omroepen de mogelijkheden om bij elkaar extra internetcapaciteit te lenen als zich een ramp voordoet. Regionale omroepen kunnen dan bij overbelasting van de site aankloppen bij andere omroepen als zij capaciteit over hebben. De website van Omroep Brabant bleef tijdens de chemiebrand, na wat technische aanpassingen, wel overeind.
Tim Zunneberg, chef nieuwe media Omroep Brabant, vindt een samenwerking tussen omroepen een goed idee. "Bij een ramp in de regio weet je van te voren nooit hoeveel mensen er naar je site komen, dat kan voor omroepen individueel problemen opleveren. Het is daarom van belang dat je met andere omroepen samenwerkt."
Wettelijk gezien is alleen de regionale radio aangewezen als rampenzender, ROOS wil dat ook televisie en internet als media erkent worden om als rampenzender te fungeren. Volgens Zunneberg is het duidelijk dat internet en televisie tegenwoordig niet onder doen voor radio. "Als je als website zijnde als rampenzender functioneert moet je wel zorgen dat je zeker bereikbaar bent. Dan dien je over meer capaciteit te beschikken en heb je die samenwerking dus zeker nodig."
ROOS houdt hierover binnenkort een gesprek met het ministerie van Binnenlandse zaken.
http://www.omroepbrabant.nl/?news/150307652/Omroep+Brabant+voorstander+samenwerking+bij+rampen.aspx
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1245 Gepost op: 13 februari 2011, 12:30:56
Reportage met burgemeester Mans op RTV-Oost
Voormalig burgemeester Jan Mans van Enschede staat op woensdag 9 februari 2011 centraal in het TV Oost-programma 'In de wandelgangen'. Voor het eerst gaat hij uitgebreid in op z'n rol als waarnemer in Moerdijk dat onlangs werd getroffen door een ramp bij het bedrijf Chemiepack. Mans heeft ervaring in z'n rol als crisisbeheerder bij de vuurwerkramp in Enschede.

http://www.rtvoost.nl/tv/?uid=190539
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1246 Gepost op: 13 februari 2011, 20:39:20
Bijzonder interessant artikel van Sander Wieringa n.a.v. de Moerdijkbrand, getiteld "communiceren tegen de argwaan, praten over issues met burgers die je niet vertrouwen" http://www.bdrp.nl/documenten/argwaan.pdf
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1247 Gepost op: 15 februari 2011, 17:28:34
Projectleider Herstel en Nazorg Chemie-Pack benoemd

15-02-2011
http://www.moerdijk.nl/105468/Projectleider_Herstel_en_Nazorg_Chemie-Pack_benoemd.html

De heer Christiaan Baljé MBA is met ingang van 14 februari 2011 benoemd tot projectleider voor het project Herstel en Nazorg brand Chemie-Pack. Dit heeft waarnemend burgemeester J. Mans, voorzitter van de stuurgroep van het project bekend gemaakt.

Als projectleider draagt C. Baljé zorg voor de coördinatie van de uitvoering van alle activiteiten in de nafase van de brand van Chemie-Pack in de projectorganisatie,  inclusief de afstemming met de staande organisatie van de Gemeente Moerdijk. En vanuit deze functie is hij adviseur van de Stuurgroep Herstel en Nazorg.  

Christiaan Baljé is deze week gestart met zijn werkzaamheden. Baljé is senior business consultant decentrale overheden bij  Logica.
Samen sterk in de hulpverlening!


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1248 Gepost op: 15 februari 2011, 23:08:21
Tweede kamer: Geen schaderegeling omwonenden brand Moerdijk
Laatst gewijzigd: dinsdag 15 februari 2011 - 19:31 | Auteur: Robert te Veele

Ook hulpverleners krijgen geen schaderegeling.  
DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt het niet nodig dat er een schaderegeling komt voor omwonenden en hulpverleners die door de brand bij Chemiepack in Moerdijk gezondheidsklachten opliepen. De fracties van SP, PvdA en Partij voor de Dieren vroegen om zo'n regeling. Het bedrijf Chemiepack zou voor de kosten van de regeling voor gezondheidsschade moeten opdraaien. Een Kamermeerderheid verwierp dinsdagmiddag de motie van de drie partijen voor zo'n schaderegeling.
http://www.omroepbrabant.nl/?news/150717862/Tweede+kamer+Geen+schadevergoeding+omwonenden+brand+Moerdijk.aspx

Hoera, Amerikaanse onzinclaims nog even langer buiten de deur gehouden ! Alleen balen voor die groeiende meute kwijlende letselschadeadvocaten - de aasgieren van deze tijd
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1249 Gepost op: 18 februari 2011, 11:02:49
Nieuwe burgemeester Moerdijk moet netwerker en verbinder zijn
door Mariëtte den Engelse. dinsdag 15 februari 2011 | 21:12 |
Laatst bijgewerkt op: dinsdag 15 februari 2011 | 23:56
 
ZEVENBERGEN - Moerdijk zoekt een verbinder en netwerker. Dat zijn de twee belangrijkste aspecten uit de profielschets voor de nieuwe burgemeester.
De profielschets is dinsdag unaniem door de gemeenteraad vastgesteld en aangeboden aan de commissaris van de koningin Wim van de Donk. "Een verbinder omdat we samen voor tal van uitdagingen staan. De nasleep van de brand, bezuinigingen en het realiseren van de raadsagenda", verduidelijkte Marco Weda. Hij is voorzitter van de vertrouwenscommissie die de profielschets heeft opgesteld. "Een netwerker omdat we niet op een eiland leven. Er komt veel op ons af van buiten. De brand bij Chemie-Pack heeft dat alleen maar versterkt." De nieuwe burgemeester moet voorts oog hebben voor de eigen cultuur van Moerdijk en hij moet zich gemakkelijk begeven onder de bevolking. Ook wordt van de nieuwe burgervader verwacht dat hij orde schept, actie onderneemt en vertrouwen wekt bij incidenten en in crisissituaties. "We zien uit naar een minstens zo goede burgemeester als Wim Denie de afgelopen jaren is geweest", besloot Weda. De profielschets staat 23 februari in de Staatscourant. Kandidaten hebben tot 16 maart de tijd om te solliciteren. De raad hoopt voor de zomer met een voordracht te komen.
http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/8160454/Gezocht-netwerker-en-verbinder.ece
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter