GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 358845 keer)

0 gebruikers (en 14 gasten bekijken dit topic.

Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,431
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Reactie #1260 Gepost op: 20 februari 2011, 02:15:09
Grappig.

Twitter en democratie in 1 woord.

Twitter en anarchie lijkt mij een betere combinatie. ;)


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1261 Gepost op: 21 februari 2011, 20:46:29
21 februari 2011
Moerdijk moet mogelijk opdraaien voor Chemie-Pack

(Novum) - De gemeente Moerdijk moet mogelijk opdraaien voor de schade die is ontstaan door de brand bij het chemische verpakkingsbedrijf Chemie-Pack. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van gesprekken met ingewijden. Als blijkt dat de gemeente afgegeven vergunningen onvoldoende heeft gehandhaafd, kan de overheid nalatigheid worden verweten. Chemie-Pack zou meerdere keren op de vingers zijn getikt door toezichthouders. "Desnoods zullen we de schade inderdaad op de toezichthouder verhalen", zegt advocaat Huib Lebbing, die de getroffen bedrijven in de omgeving van Chemie-Pack vertegenwoordigt.
Het zou niet de eerste keer zijn dat een gemeente moet betalen omdat ze laks is geweest in het toezicht. Vijftien jaar geleden kwam net als bij Chemie-Pack een grote gifwolk vrij bij een brand op het terrein van Containers Masters International (CMI) in de Rotterdamse Waalhaven. Het bedrijf werd aansprakelijk gesteld, maar de verzekering dekte lang niet alle schade en het bedrijf kon het zelf ook niet betalen. Toen bleek dat het bedrijf meerdere keren op de vingers was getikt en het bedrijf nog altijd niet aan de vergunning voldeed, werden de gemeente en de DCMR Milieudienst Rijnmond aansprakelijk gesteld. De rechtbank bepaalde in 2004 dat zij hadden moeten ingrijpen. Daarmee waren de DCMR en de gemeente aansprakelijk. De uitspraak in hoger beroep in deze langlopende zaak wordt in april gedaan. Directeur van de DCMR Jan van de Heuvel zegt in de krant dat het hem niet zou verbazen als nu wordt geprobeerd Moerdijk aansprakelijk te stellen voor de brand die begin dit jaar woedde bij Chemie-Pack.
Van de Heuvel stelt dat honderd procent handhaving niet bestaat en dat veiligheid niet in regels of wetten is te vangen. "Er moet een veiligheidscultuur aanwezig zijn." Hij zegt desnoods tot aan de Hoge Raad door te procederen in de Rotterdamse zaak. "De Hoge Raad is niet zo'n voorstander van een maatschappij waar alles en iedereen de overheid aansprakelijk kan stellen."
De totale schade als gevolg van de brand in Moerdijk is ruim 41,5 miljoen euro. Die schatting maakte de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant eerder.
http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3433807.ece/Moerdijk_moet_mogelijk_opdraaien_voor_Chemie-Pack.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1262 Gepost op: 23 februari 2011, 01:45:35
Beslag op verzekeringsgeld Chemie-Pack

http://www.omroepbrabant.nl/?news/151149922/Beslag+op+verzekeringsgeld+Chemie-Pack.aspx
Laatst gewijzigd: dinsdag 22 februari 2011 - 20:15 | Auteur: Albertine Piels

De brand zorgde voor een miljoenenschade.  MOERDIJK - De gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant en het havenschap Moerdijk treffen voorbereidingen om beslag te leggen op het verzekeringsgeld van Chemie-Pack. Een grote brand bij het bedrijf begin januari zorgde voor een miljoenenschade.

Jurist Jochum Zijlmans van het havenschap heeft dat dinsdag gezegd. Het waterschap Brabantse Delta heeft zelfs al beslag laten leggen, zegt hij. Zijlmans zei dat het beslag wordt gelegd om de onderhandelingspositie te verbeteren en om te voorkomen dat een uitkering door de verzekering na een eventueel faillissement van Chemie-Pack bij de Belastingdienst en andere schuldeisers terechtkomt.

Een beslag op de lopende rekeningen van het bedrijf is niet aan de orde, omdat dan ook de bedrijfsvoering en bijvoorbeeld uitkering van loon aan de werknemers direct in gevaar komen. Het waterschap doet 'in het belang van de zaak' geen mededelingen.

Schade
De totale schade door de brand bij Chemie-Pack is eerder geraamd op ruim 40 miljoen euro. Het waterschap schat zijn kosten op 11 tot 16 miljoen en het havenschap heeft zijn kosten becijferd op 3 tot 5 miljoen euro. Het havenschap beklaagt zich over Chemie-Pack dat niet reageert op aansprakelijkheid en schadeclaims. Daarom is nog steeds onbekend voor welk bedrag het chemisch bedrijf is verzekerd.

Verzekering
Volgens geruchten was Chemie-Pack minimaal verzekerd, tot een bedrag van maximaal 5 miljoen euro. Verzekeringsmaatschappij Zurich is volgens manager Frank Dodo 'betrokken bij dit dossier'. Dodo herkent zich niet in 'suggesties' dat gesprekken met getroffenen zoals het havenschap en de gemeente stroef verlopen. Het schadebedrag heeft hij ook in de krant gelezen, maar over de dekking van Chemie-Pack doet hij geen uitlatingen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1263 Gepost op: 26 februari 2011, 13:17:47
Afvoeren van vervuild bluswater Moerdijk snel van start
door Mariëtte den Engelse. donderdag 24 februari 2011 | 21:42 |
Laatst bijgewerkt op: vrijdag 25 februari 2011 | 06:41

ZEVENBERGEN - Het vervuilde bluswater dat na de brand bij Chemie-Pack voor een groot deel ligt opgeslagen in schepen wordt binnen enkele dagen afgevoerd. Dat kon burgemeester Jan Mans gisteren bekend maken tijdens de commissie Bestuur en Middelen.
PvdA'er Jos Stalenhoef vroeg zich af wat de stand van zaken was. "Haast is geboden. Elke dag dat het bluswater opgeslagen ligt kost klauwen met geld." Stalenhoef was dan ook blij met de mededeling van Mans. "De dijkgraaf heeft mij vandaag (gisteren, red) verteld dat alle offertes binnen zijn en dat nu snel besloten wordt welk bedrijf de klus gaat klaren." Mans benadrukte nogmaals dat het bluswater en de vervuilde grond na de brand snel verwijderd moesten worden. Cors de Visser (CDA) vroeg zich af of afvalverwerker ATM het vervuilde bluswater gaat verwerken. "Ik heb begrepen dat problemen met de aanbesteding gezorgd hebben voor vertraging wat betreft het afvoeren van het bluswater."
Mans kon daar geen antwoord op geven. "Welk bedrijf het water afvoert is nog niet bekend. De dijkgraaf maakt snel een keuze."
http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/8217393/Afvoeren-van-vervuild-bluswater-Moerdijk-snel-van-start.ece

De zeer trage besluitvorming over de verwerking van de enorme hoeveelheid weggepompt blus- en oppervlaktewater, waardoor de opslagkosten de pan uit zijn gerezen, kun je niet verwijten aan ChemiePack
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1264 Gepost op: 26 februari 2011, 13:25:28
Dijkgraaf: 'Ook voor mij is deze situatie onuitstaanbaar'
door Peter Ullenbroeck. zaterdag 26 februari 2011 | 07:27 |

BREDA - Ze zijn bij waterschap Brabantse Delta nog bezig met het beantwoorden van de vele boze en ongeruste mailtjes die vorige week binnenkwamen. Het bericht dat het bestuur de belastingen volgend jaar drastisch moet verhogen als de kosten van de opruimactie bij Chemie-Pack in Moerdijk niet verhaald kunnen worden, heeft bij veel West-Brabanders kwaad bloed gezet. "En dat snap ik heel goed", zegt dijkgraaf Joseph Vos ruim een week later.  "Ook voor mij is het onuitstaanbaar dat de burger in dit gebied het gelag dreigt te moeten gaan betalen." - Maar als u het zo goed begrijpt, waarom dan toch dat plan voor die belastingverhoging? ,,Omdat we in het uiterste geval niet anders kunnen.

Toen duidelijk werd dat de brand bij Chemie- Pack enorme gevolgen had voor de sloten en riolering in de omgeving, moesten we ingrijpen. Chemie-Pack deed niets, dus moesten wij onze verantwoordelijkheid nemen. Maar dat heeft er wel toe geleid dat we nu met een kostenpost van ergens tussen de 10 en 16 miljoen euro zitten."

- Maar heeft u niet een resevepotje voor dit soort calamiteiten?
Hij lacht. "Was het maar waar. We hebben wel wat reserves, maar bij lange na niet toereikend voor dergelijke extreme calamiteiten. Als we er niet in slagen de kosten op Chemie-Pack te verhalen en ook het Rijk ons niet financieel compenseert, blijft alleen verhoging van de belastingen over. Een andere oplossing is er niet."

- Maar u heeft wel net een nieuw kantoor van vele miljoenen laten bouwen?
"Dat klopt. Maar u moet niet vergeten dat wij daarvoor een pand huurden in Breda. Op langere termijn gezien zijn we nu, wat huisvesting betreft, goedkoper uit. Daar is ook de burger bij gebaat."

zie verder op: http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/Megabrand/8226069/Dijkgraaf-Ook-voor-mij-is-deze-situatie-onuitstaanbaar.ece
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1265 Gepost op: 26 februari 2011, 13:27:22
Geen extra maatregelen voor boeren na Moerdijk
26 februari 2011

Er zijn geen extra maatregelen nodig voor de boeren in de 10 kilometer-zone rond Moerdijk. Dat antwoordt minister Schippers van Volksgezondheid op vragen van GroenLinks.
Na de grote brand bij ChemiePack begin januari had GL-Kamerlid Van Tongeren aangedrongen op regels over vee, gewassen, beregenen en ploegen in de Hoeksche Waard en een deel van het Eiland van Dordrecht. Volgens de minister zijn zulke regels niet nodig en moeten de boeren het doen met de adviezen die de overheid eerder heeft gegeven.
Ook het eerder door de Tweede Kamer bepleite noodfonds voor de Moerdijk-boeren komt er niet, schrijft de bewindsvrouw. Wel hebben de gedupeerde telers begin februari te horen gekregen dat ze op een financiële tegemoetkoming van het Rijk mogen rekenen.
http://www.radiorijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=%2FNews%2FDefault%2F2011%2Ffebruari%2FGeen+extra+maatregelen+voor+boeren+na+Moerdijk
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1266 Gepost op: 1 maart 2011, 09:35:18
Buurt mag hart luchten bij Jan Mans
Laatst gewijzigd: dinsdag 1 maart 2011 - 01:29 |
Auteur: Asja Vossen

MOERDIJK - Waarnemend burgemeester Jan Mans van Moerdijk wil graag weten wat er speelt in de hoofden en harten van de bevolking na de grote brand bij Chemie-Pack. Daarom nodigt hij de inwoners uit met hem in gesprek te gaan.  Tijdens zo'n gesprek mogen de bewoners vrij uit praten over zaken die hen dwarszitten. Maandagavond was er een eerste voorbereidende bijeenkomst. Verslaggever André van Schoonderwoerd was er bij en vroeg om een toelichting van burgemeester Mans.
Wanneer de eerste echte bewonersbijeenkomst wordt gehouden, is nog niet duidelijk maar in ieder geval na carnaval.
Op zijn eerste werkdag in het gemeentehuis in Zevenbergen op 9 februari zei Mans al dat hij het als zijn belangrijkste taak ziet om het vertrouwen van de inwoners terug te winnen
http://www.omroepbrabant.nl/?news/151461662/Buurt+mag+hart+luchten+bij+Jan+Mans.aspx

Heeft dhr. Mans psychologie gestudeerd? Doordacht!
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1267 Gepost op: 3 maart 2011, 22:55:43
ATM gaat bluswater Moerdijk zuiveren
Laatst gewijzigd: donderdag 3 maart 2011 - 19:59 | Auteur: Geert van de Kamp

MOERDIJK - Het bedrijf ATM gaat het vervuilde bluswater en de vervuilde grond van Chemie-Pack in Moerdijk verwerken. Dat heeft waterschap Brabantse Delta donderdagmiddag bekend gemaakt. Na de megabrand bij Chemie-Pack is 35 miljoen liter bluswater en 1800 ton vervuilde grond opgeslagen bij ATM. Het bedrijf grenst aan Chemie-pack en had financieel gezien de meest gunstige inschrijving, laat het waterschap weten.
http://www.omroepbrabant.nl/?news/151632652/ATM+gaat+bluswater+zuiveren.aspx
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1268 Gepost op: 4 maart 2011, 15:03:08
Onmetelijke schade
Leo Oosterveen  |  04-03-2011

Tot in Gouda geïrriteerde, tranende ogen door chemicaliën die vrijkwamen bij Chemie-Pack-brand . Huisventilatie uit en deuren en ramen dicht om toch maar niet de rook binnen te krijgen. Een dag later drong tot velen door dat het misschien beter was even geen spruitjes eten...
Het zijn maar een paar voorbeelden die illustreren hoe veel Nederlanders schadelijke effecten van de brand in Moerdijk hebben ondervonden. Welke schade volgt nog meer? Bijvoorbeeld door de giftige cocktail van chemicaliën in het milieu?
Hoeveel dioxines en zware metalen zijn in het milieu terecht gekomen? Over een groot deel van Nederland, op landbouwgronden, in natuurgebieden, op speeltoestellen, etcetera. De metingen verschillen sterk, wel onder de norm, niet onder de norm; het is onderwerp van dispuut. Was de concentratie lood nu wel of niet te hoog door de brand? Is de diarree bij de koeien door het lood veroorzaakt? In de rookwolk zelf zijn geen metingen verricht maar daar moeten logischerwijs wel hoge concentraties van veel verschillende vluchtige, ziekteverwekkende stoffen in hebben gezeten. Hoeveel daarvan hebben we ingeademd? Het spijtige is dat de milieu- en volksgezondheidsschade niet precies zijn vast te stellen. Zeker niet de langetermijngevolgen. Daarmee is er onmetelijke schade voor mens en milieu. Omvangrijk en niet precies vast te stellen.
Wel biedt bijvoorbeeld de inventarislijst van Chemie-Pack een aanknopingspunt om dieper in te gaan op de schade. Die lijst is gewoon op internet te vinden. Als je hem doorneemt, krijg je een beeld van de milieuschade, echt tonnen chemicaliën zijn de lucht in gegaan. Natronloog, zwavelzuur, tolueen, etcetera in grote hoeveelheden. Bedenk dat het soms geheel en soms gedeeltelijk verbrand is en het wordt duidelijk dat de milieuvriendelijke verwerking van de restproducten veel expertise vergt en misschien wel onmogelijk is.
Ik moet toch een paar woorden kwijt over de berichtgeving direct na de brand. Uitspraken in de trant van rook is niet giftig werden gedaan. Ieder weet dat dat niet klopt. Rook is giftig, altijd. Hoe komt het dat bestuurders zoiets zeggen? Denken ze ermee weg te komen? Waren de betreffende bestuurders in paniek? Compleet overvallen door media-aandacht? We moeten toch een beetje gissen naar hun beweegredenen.
Feit is wel dat niet alles wat betreft de brandveiligheid in orde bleek te zijn. En ook de burgemeester van Moerdijk ging niet geheel vrijwillig vervroegd met pensioen. Van Marianne Straks, spreker tijdens het afgelopen BBN congres, weten we dat de media bij een brand zeer indringend aanwezig kunnen zijn. In haar geval werden bewoners van een zorginstelling direct uitgebreid ondervraagd. Ze waren nog niet eens bekomen van de brand, waaraan ze zojuist ontsnapt waren. Gelukkig was in het geval van mevrouw Straks de brandveiligheid in orde; daar had zij mede voor gezorgd. Zij had dan ook geen reden voor paniek.
Minder branden betekent minder milieubelasting en minder schade aan de volksgezondheid. Vandaar dat voor mens en milieu brandpreventie belangrijk is. Verrassend genoeg is de brandweerpreventist dan ook een beetje milieuambtenaar, de brandveilige constructie een beetje een milieumaatregel en de brandveiligheidseisen zijn een beetje milieu-eisen.
http://www.brandveilig.com/weblog/onmetelijke-schade-31759
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1269 Gepost op: 4 maart 2011, 23:23:30
Nafase brand Moerdijk kost bijna 2,5 miljoen euro
vrijdag 4 maart 2011 21:11
 
Moerdijk - Het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk heeft donderdag het Projectplan Herstel en Nazorg Brand Chemie-Pack vastgesteld. Het college legt het plan voor aan de gemeenteraad. Het projectplan voor de nafase van de brand beschrijft de werkzaamheden die samenhangen met een adequate afhandeling van de brand. De activiteiten richten zich onder meer op milieu, gezondheidszorg, communicatie, juridische zaken, bedrijfsvoering en coördinatie van onderzoeken en verantwoording.
In de projectplan staat dat veertien verschillende instanties onderzoek gaan doen naar de brand, waaronder RIVM, GGD, Brandweer, OM en NVBR. De onderzoeken zullen geruime tijd in beslag nemen. De kosten voor de nafase brand Chemie-Pack zijn voorlopig maximaal geraamd op € 2.388.000,--.
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/126080/Nafase_brand_Moerdijk_kost_bijna_2,5_miljoen_euro.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter