GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 341214 keer)

0 gebruikers (en 5 gasten bekijken dit topic.

Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1270 Gepost op: 4 maart 2011, 23:26:09
Veertien instanties onderzoeken brand Moerdijk

(Novum) - Veertien verschillende instanties gaan de brand bij Chemie-Pack bij Moerdijk onderzoeken. Dat levert vijftien verschillende onderzoeksrapporten op. Dat meldt de gemeente, die zelf twee onderzoeken uitvoert, vrijdag.

De brand op 5 januari wordt onder de loep genomen door de gemeente Moerdijk, de Onderzoeksraad voor veiligheid, de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV), de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, de Arbeidsinspectie, de inspectie van VWS, de inpectie van Infrastructuur en Milieu, het Openbaar Ministerie, de NVBR, het waterschap, Rijkswaterstaat, het havenschap, de GGD en het RIVM.
De onderzoeken zullen een paar maanden tot een jaar duren. Vijftig medewerkers van onder meer de brandweer, de politie en de gemeente krijgen het druk, verwacht de gemeente. Onderzoekers van verschillende instanties zullen met deze betrokkenen willen praten. De gemeente verwacht dat zij de komende tijd gemiddeld drie keer zullen worden ondervraagd. Het werk van de verschillende instanties zal uitmonden in vijftien rapporten. Alle aspecten van de brand worden bekeken. Zo doet de gemeente zelf onderzoek naar de vergunningverlening aan Chemie-Pack en de handhaving daarvan, buigt de Onderzoeksraad voor veiligheid zich over crisisbeheersing en de hulpverlening, neemt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant de crisiscommunicatie onder de loep en kijkt de Arbeidsinspectie hoe het gesteld is met de arbeidsveiligheid van de medewerkers van Chemie-Pack, medewerkers van omliggende bedrijven en hulpverleners. Verder onderzoeken het Waterschap en Rijkswaterstaat de kwaliteit van het het slootwater, onderzoekt het Havenschap de kwaliteit van de rioolwaterafvoer, onderzoekt het RIVM de luchtkwaliteit en doet de GGD een gezondheidsonderzoek onder hulpverleners.
http://binnenland.nieuws.nl/632246/veertien_instanties_onderzoeken_brand_moerdijk

Lieve crisis......
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1271 Gepost op: 5 maart 2011, 12:01:03
Ruzie over kapitaal Chemie- Pack
door Geert Nijland . zaterdag 05 maart 2011 | 09:24 |
Laatst bijgewerkt op: zaterdag 05 maart 2011 | 09:32
 
MOERDIJK - De eigenaren van het afgebrande Chemie-Pack in Moerdijk zijn verwikkeld in een juridisch gevecht over het bedrijfskapitaal. De Bredase rechtbank oordeelde donderdag in kort geding dat directeur Gerard Spiering anderhalf miljoen euro moet terugbetalen aan zijn broer Hans. De broers sloten in mei 2009 een geldleningsovereenkomst. Hans Spiering leende anderhalf miljoen euro aan zijn broer Gerard. In de overeenkomst is vastgelegd dat dit geldbedrag 'opeisbaar' is als het familiebedrijf Chemie-Pack zijn activiteiten geheel of gedeeltelijk staakt. Sinds de grote brand, die Chemie-Pack op woensdag 5 januari trof, is dat het geval. Bij de brand ging het bedrijf vrijwel geheel verloren. Er kwamen veel giftige en brandbare stoffen vrij. De schade wordt geschat op ruim 40 miljoen euro. Verzekeraars en advocaten onderzoeken nog in hoeverre Chemie-Pack zelf verantwoordelijk kan worden gehouden voor de brand.

Het kort geding bij de Bredase rechtbank werd aangespannen door Hans Spiering. Zijn raadsman mr. Jan van Oijen zegt dat het hier 'slechts' om een financieel geschil gaat tussen de broers onderling. "Chemie-Pack zelf staat daar helemaal buiten. Verder wil ik niets over de zaak zeggen." Ook directeur Gerard Spiering wilde niet reageren. Hans en Gerard Spiering zitten ieder met een eigen BV in de familieholding die Chemie-Pack bestiert.
Het is niet te zeggen in hoeverre het financiële geschil invloed heeft op de afwikkeling van de brandschade. Waarnemend burgemeester Jan Mans van de gemeente Moerdijk zei eerder dat Chemie-Pack weliswaar is verzekerd, maar dat hij zeer betwijfelt of de verzekering alle schade zal vergoeden. Dat duidt erop dat Chemie-Pack voor een kleiner bedrag is verzekerd dan het geraamde schadebedrag. De gemeente Moerdijk en de provincie Noord-Brabant willen beslag laten leggen op het geld dat Chemie-Pack mogelijk van de verzekering zal ontvangen. Het Havenschap Moerdijk zou dat al hebben gedaan. Er liggen verder claims op de loer van buurbedrijven die door de gevolgen van de chemiebrand schade hebben geleden. Bij een eventueel faillissement zullen verder de belastingdienst en andere schuldeisers aankloppen bij Chemie-Pack.
Eerder kregen agrariërs uit de directe omgeving schadevergoedingen van Den Haag. Enkele spruitentelers werden gedupeerd, omdat de overheid hen om gezondheidsreden verbood hun waar te verkopen.  http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/8271767/Ruzie-over-kapitaal-Chemie-Pack.ece
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1272 Gepost op: 11 maart 2011, 14:27:00
Burgemeester Mans verwacht lange nasleep brand Moerdijk

http://www.omroepbrabant.nl/?news/1519461063/Burgemeester+Mans+verwacht+lange+nasleep+brand+Moerdijk.aspx
Laatst gewijzigd: vrijdag 11 maart 2011 - 07:33 | Auteur: Willem Jan Joachems

MOERDIJK - De nasleep van de megabrand in Moerdijk kan nog lang duren. Dat was de boodschap van burgemeester Jan Mans van Moerdijk donderdagavond aan de gemeenteraad. Pas als alle onderzoeksrapporten op tafel liggen, is het tijd om verantwoording af te leggen, zei de waarnemend burgemeester van Moerdijk.

Hij vindt het het allerbelangrijkst dat de hele kwestie goed wordt afgewikkeld. Daarna wil hij pas een discussie over de kosten. Donderdagavond sprak de gemeenteraad van Moerdijk over de gemeentelijke aanpak die nu volgt. Daar is bijna 2,4 miljoen euro voor uitgetrokken.

Volgens Mans moeten rijk, provincie en waterschap straks met zijn allen voorkomen dat alleen de inwoners van Moerdijk opdraaien voor de kosten. Mans was burgemeester van Enschede toen daar de vuurwerkramp plaatsvond in 2000. Donderdagavond zei hij dat het daar ook ruim een jaar duurde voordat het eerste onderzoeksrapport verscheen. "Er waren in totaal negen rapporten en er wordt nu nog over gepraat", aldus Mans.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1273 Gepost op: 17 maart 2011, 01:09:13
Veiligheidsbaas: ' Twitter kan gevaarlijk zijn bij een ramp als Moerdijk'

http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/8336449/Veiligheidsbaas--Twitter-kan-gevaarlijk-zijn-bij-een-ramp-als-Moerdijk.ece
door Niels Herijgens. woensdag 16 maart 2011 | 21:51 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 16 maart 2011 | 22:05

BERGEN OP ZOOM - Sociale media kunnen gevaarlijk zijn bij calamiteiten. Dat vindt directeur Nico van Mourik van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Over Twitter zegt hij letterlijk: "140 tekens kunnen een boel kapot maken."

Ongefundeerde mededelingen van omwonenden of toeschouwers zouden de officiële informatievoorziening tijdens een ramp kunnen verstoren.

Twitter en Hyves
Van Mourik deed zijn uitspraken, die geen kritiek mochten heten, woensdagavond tijdens een bijeenkomst in het stadhuis van Bergen op Zoom. Gemeenteraadsleden stelden hem daar vragen over de communicatie bij incidenten als de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk.

Opmerkelijk genoeg is Van Mourik zelf actief op Twitter . In januari deed hij zelfs de suggestie mensen via Twitter en Hyves te vragen weg te blijven bij een evenement, wanneer dat uit de hand loopt.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1274 Gepost op: 17 maart 2011, 13:39:12
Crisismanagement Moerdijk

Van: bndestem | Gemaakt op: 16 mrt 2011

Hoe doe je rond een crisis als de brand in Moerdijk op een goede manier aan crisismanagement? Bekijk de reportage en lees alles over de brand bij Chemie-Pack op http://www.bndestem.nl/megabrand
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1275 Gepost op: 17 maart 2011, 13:41:10
Burgerrapport geeft onvoldoende voor optreden overheid

http://www.metronieuws.nl/algemeen/burgerrapport-geeft-onvoldoende-voor-optreden-overheid/SrZkcq!8WkGUALUqt1tk/

Bert Klein verzamelde klachten over overheidsoptreden rond brand in Moerdijk • Rapport: informatievoorziening deugde niet

Bert Klein kreeg in de dagen na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk zo’n tweehonderd klachten binnen. Die gingen vrijwel allemaal over gebrekkige informatievoorziening en over het feit dat omwonenden na de brand geen sirenes hadden gehoord. Gisteren werd door Klein aan de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid een rapport aangeboden.

Klein, die in ‘s Gravendeel woont, opende een dag na de brand begin januari een meldpunt waar mensen hun ervaringen met de communicatie en de rampenbestrijding. Hij deed dat mede omdat hij zelf in de rook zat, terwijl er geen alarm afging. Klein wilde weten of hij de enige was die er maar niet achter kwam wat er precies aan de hand was en vooral of er wel of geen gevaar was.

Het rapport is een bundeling van de reacties die hij verzamelde. Daarnaast voerde hij gesprekken met functionarissen die bij de informatieverstrekking betrokken waren. Op basis daarvan heeft Klein aandachtspunten geformuleerd. Hij roept onder meer op tot eenduidige communicatie vanuit de overheid. Nu was het volgens Klein zo dat de ene burgemeester meldde dat er geen gevaarlijke stoffen waren vrijgekomen, terwijl de andere vertelde daar niet zeker van te zijn. Een ander advies is dat de overheid betrokkenen op een menselijke manier informeert, niet zo zakelijk en formeel als dat nu gebeurd zou zijn.

Op 5 januari brak op het terrein van Chemie-Pack brand uit, die een gigantische rookontwikkeling tot gevolg had. In een deel van West-Brabant en Zuid-Holland kregen burgers het advies ramen en deuren gesloten te houden. Op dit moment lopen er vijftien onderzoeken van onder meer het RIVM, en de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het waterschap.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1276 Gepost op: 18 maart 2011, 17:11:08
Leerarena Moerdijk

http://www.nvbr.nl/@20312/leerarena-moerdijk/

Vandaag (18 maart) wordt de ´Leerarena Moerdijk´ gehouden. Deze leerarena is door de NVBR georganiseerd in opdracht van de Brandweer Midden- en West-Brabant en de Regionale Brandweer Zuid-Holland Zuid. Door het organiseren van de leerarena willen we leren van de brand in Moerdijk en de ervaringen delen met alle brandweercollega's in Nederland.

Het deelnemersveld bestaat uit een mix van collega's: de operationele functionarissen die betrokken zijn geweest bij de bestrijding van de brand in Moerdijk en collega's uit het land die vanuit hun kennis en ervaring meedenken over de mogelijke leerpunten. Afhankelijk van de uitkomsten van de leerarena zal worden besloten op welke wijze de verkregen kennis wordt gedeeld met alle brandweercollega's.
Samen sterk in de hulpverlening!


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #1277 Gepost op: 18 maart 2011, 22:31:57
Minder geld voor herstelplan Moerdijk
Uitgegeven: 17 maart 2011 21:50
Laatst gewijzigd: 18 maart 2011 06:23

ZEVENBERGEN - Geen 2,3 maar 1,3 miljoen euro heeft de gemeenteraad van Moerdijk donderdag beschikbaar gesteld voor het projectplan Herstel en Nazorg brand Chemie-Pack. De 2,3 miljoen die het college vroeg, was in de ogen van de raad niet in verhouding tot wat de brand veroorzaakte in januari. Het geld is nodig om de gevolgen van de chemiebrand af te handelen. ''De activiteiten richten zich onder meer op milieu, gezondheidszorg, communicatie, juridische zaken, bedrijfsvoering en coördinatie van de onderzoeken'', aldus het college in het voorstel. Vrijwel alle fracties zeiden te worstelen met de vraag of er nu echt 2,3 miljoen moet worden betaald door de gemeente Moerdijk. De fractie van het CDA vindt dat het Rijk voor deze kosten moet opdraaien, omdat Moerdijk die niet kan betalen. Het projectplan is te grootschalig, stelde de VVD-fractie.

Kerstboom
De PvdA vroeg zich hardop af of er niet een te grote kerstboom wordt opgetuigd voor de afhandeling van de brand. Ook vielen enkele raadsleden over de hoge communicatiekosten van ruim 600.000 euro. Burgemeester Jan Mans haalde de raad over om in ieder geval toch 1,3 miljoen euro te geven, zodat Mans en de zijnen verder kunnen. Hij zei dat de kosten worden vergoed, maar nog niet te weten door wie. ''Ik ga daar met een heleboel partijen over praten, ook met het bedrijf Chemie-Pack, maar het lijkt me niet verstandig om daarover al mijn kaarten op tafel te leggen.''
http://www.nu.nl/binnenland/2470998/minder-geld-herstelplan-moerdijk.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1278 Gepost op: 23 maart 2011, 09:31:05
Chemie-Pack krijgt voorlopig geen verzekeringsgeld

http://www.ad.nl/ad/nl/3502/Brand-bij-Chemie-Pack-Moerdijk/article/detail/574568/2011/03/22/Chemie-Pack-krijgt-voorlopig-geen-verzekeringsgeld.dhtml
anp 22/03/11 17u39

BREDA - De verzekeringsmaatschappijen van Chemie-Pack doen eigen onderzoek naar de oorzaak van de brand die het chemiebedrijf in Moerdijk in januari verwoestte en tot de resultaten bekend zijn zal er geen schade worden vergoed.

Advocaat Ad Jacobs van Chemie-Pack heeft dat vandaag gezegd. ,,Schadeafwikkeling laat daarom nog wel enige tijd op zich wachten'', aldus Jacobs in een kort geding dat was aangespannen door Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat eiste bij de rechtbank in Breda inzage in de verzekeringsdocumenten van Chemie-Pack. Het chemiebedrijf heeft tot dusver geweigerd te vertellen wie de verzekeraars zijn en wat de dekking is.

Polissen
Rijkswaterstaat wil de gevraagde informatie hebben om te kunnen oordelen of het zinvol is om beslag te leggen bij de maatschappijen en te voorkomen dat de polissen uitgeput raken, betoogde landsadvocaat Edward Brans. Chemie-Pack oordeelt dat de Staat geen rechtmatig belang heeft op de documentatie.

Chemie-Pack brandde begin januari volledig af. Door de enorme brand raakte onder meer het oppervlaktewater in de haven van Moerdijk vervuild. Rijkswaterstaat betaalde 1,6 miljoen euro om het water te laten zuiveren en zegt dat Chemie-Pack of haar verzekering dat moet betalen.

Volgens geruchten was Chemie-Pack minimaal verzekerd tot een bedrag van 5 miljoen euro. De totale kosten van de brand werden eerder geraamd op 40 miljoen euro. De rechtbank in Breda bepaalt uiterlijk 13 april of Chemie-Pack de polissen moet overdragen. (ANP/CBR)
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1279 Gepost op: 23 maart 2011, 09:36:00
Ruzie over kosten verwijdering bluswater Chemie-Pack

http://www.ad.nl/ad/nl/3502/Brand-bij-Chemie-Pack-Moerdijk/article/detail/574552/2011/03/22/Ruzie-over-kosten-verwijdering-bluswater-Chemie-Pack.dhtml
22/03/11 16u00

UPDATE  BREDA - De gemeente Moerdijk ruziet met de bedrijven Chemie-Pack en Wilchem uit Papendrecht over de verwijderingskosten van het bluswater na de enorme brand begin januari bij Chemie-Pack in Moerdijk.

De twee bedrijven zeggen dat de gemeente heeft afgesproken de kosten boven de 3 ton te zullen betalen. Moerdijk ontkent dat die afspraak bestaat en zegt dat Chemie-Pack moet betalen, bleek dinsdag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Breda.

De gemeente meldde Chemie-Pack kort na de brand op 5 januari dat het bedrijf verplicht is om het bluswater op te ruimen. Het chemiebedrijf wilde weliswaar meewerken maar vertelde tevens dat er maximaal 3 ton kon worden betaald.

Het bluswater ligt al bijna 2,5 maanden opgeslagen in een schip en de kosten dreigen op te lopen tot 8 ton, betoogde opruimer Wilchem dinsdagmiddag in het kort geding dat is aangespannen tegen de gemeente en Chemie-Pack. Wilchem dreigt door almaar oplopende kosten (5000 euro per dag) failliet te gaan, zei advocate Nicole de Boer.

De toezegging van de gemeente om de kosten boven 3 ton te betalen was voor Wilchem cruciaal, anders was de opdracht niet aangenomen, legde haar collega Leo Andriessen uit.

De rechtbank in Breda doet uiterlijk op 13 april uitspraak.  (ANP)
Samen sterk in de hulpverlening!