GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 355226 keer)

0 gebruikers (en 42 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1280 Gepost op: 31 maart 2011, 01:30:52
29-03-2011: Ontwikkelingen proces nazorg brand Chemie-Pack

http://www.moerdijk.nl/105831/Nafase_brand-Ontwikkelingen_proces_nazorg_brand_Chemie-Pack.html
Actueel / Nieuwsberichten / 2011 / Nieuws brand Moerdijk / Nafase brand

Graag houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen over de afwikkeling van de brand bij Chemie-Pack. U vindt wekelijks informatie over het proces Nazorg Brand Chemie-Pack in de Moerdijkse Bode en op deze website.

Gemeenteraad akkoord met projectplan ‘Herstel en nazorg brand Chemie-Pack’
De gemeenteraad is donderdag 17 maart 2011 akkoord gegaan met het projectplan ‘Herstel en nazorg brand Chemie-Pack’ (pdf, 310 kB). Onderdeel hiervan is de opzet van een projectbegroting. Het uitgangspunt dat bij de projectbegroting is gehanteerd, is dat de projectorganisatie ongeveer 40 weken actief is (vanaf 9 februari 2011 20 weken tot de zomervakantie en 20 weken daarna tot het einde van dit jaar). Dit resulteert in een projectbegroting van 2.388.000 euro. De gemeenteraad is gevraagd dit bedrag beschikbaar te stellen.

De gemeenteraad heeft een voorlopig projectbudget van 1,3 miljoen euro beschikbaar gesteld. In deze projectbegroting zijn alleen de kosten en opbrengsten geraamd die betrekking hebben op de nafase vanaf 9 februari 2011.

Voortgangsrapportage
De gemeenteraad wil intensief betrokken worden bij het werk dat vanuit de projectorganisatie wordt gedaan en vraagt om die reden over zes weken een voortgangsrapportage van het college van B&W. In de voortgangsrapportage wordt verslag gedaan van de stand van zaken en de resultaten. Ook wordt er verslag gedaan of, en zo ja, in hoeverre afschaling van de projectorganisatie mogelijk is. Onderdeel van de verantwoording is de financiële stand van zaken.

Kortgeding Wilchem versus gemeente Moerdijk en Chemie-Pack
Het bedrijf Wilchem BV uit Papendrecht heeft Chemie-Pack en de gemeente Moerdijk gedagvaard voor een kort geding bij de rechtbank in Breda op dinsdag 22 maart. Wilchem heeft een deel van het vervuilde bluswater verwijderd en laten opslaan op een boot, gehuurd van een ander bedrijf. De gemaakte kosten wil Wilchem voor een deel verhalen op de gemeente. Volgens Wilchem heeft de gemeente toegezegd de gemaakte kosten boven €300.000,-- voor haar rekening te nemen.

De rechter doet uitspraak op 13 april 2011.

Kort geding Ministerie van Infrastructuur en Milieu versus Chemie-Pack
Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (Nederlandse Staat) heeft ook een kort geding tegen Chemie-Pack aangespannen. Het ministerie wil dat Chemie-Pack vertelt hoe de verzekering is geregeld. Door de enorme brand raakte onder meer het oppervlaktewater in de haven van Moerdijk vervuild. Bij Rijkswaterstaat ligt een rekening van 1,6 miljoen euro die de rijksdienst op het Moerdijkse bedrijf wil verhalen.

Uitspraak in deze zaak volgt eveneens op 13 april 2011.

Quickscan VROM-inspectie
De veiligheidssituatie bij 71 risicovolle bedrijven, zoals Chemie-Pack, is mogelijk niet optimaal, concludeert de VROM-Inspectie die een quickscan heeft laten uitvoeren. Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu komt hiermee zijn toezegging aan de Tweede Kamer na.  

Met de quickscan is ook een feitenrelaas over Chemie-Pack in Moerdijk aan de Tweede Kamer gestuurd. De inspecties van VROM, Verkeer en Waterstaat en de Arbeidsinspectie hebben over de periode 2006-2011 de vergunningsituatie van Chemie-Pack en de uitgevoerde handhavingacties in kaart gebracht. Dit is gebeurd op basis van dossieronderzoek. Daaruit blijkt dat Chemie-Pack de veiligheidsregels vooral naleefde onder druk van overheden, terwijl de regels juist uitgaan van het principe dat bedrijven zelf verantwoordelijkheid nemen voor een optimale naleving van de veiligheidsregels. Uit het feitenrelaas Chemie-Pack blijkt dat in de afgelopen vijf jaar verschillende toezichthouders in totaal zeker dertig toezicht- en handhavingacties hebben uitgevoerd.

Voor meer informatie kunt u de website www.rijksoverheid.nl/ministeries/ienm/nieuws raadplegen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1281 Gepost op: 7 april 2011, 17:16:39
Havenschap wil brandweer op industrieterrein Moerdijk

http://www.omroepbrabant.nl/?news/153271692/Havenschap+wil+brandweer+op+industrieterrein+Moerdijk.aspx
Eerste publicatie: donderdag 7 april 2011 - 05:41
Laatst gewijzigd: donderdag 7 april 2011 - 13:58 | Auteur: Ronnie Vermonden

MOERDIJK - Het havenschap Moerdijk pleit voor een brandweerkazerne op het industrieterrein van Moerdijk. De brandweerkazerne zou dan uit Zevenbergen verdwijnen en de omliggende gebieden van Moerdijk, Zevenbergen en Klundert kunnen bedienen vanaf het industrieterrein. Het schap wil dan ook specialistische brandweer op de kazerne hebben staan.

Het havenschap reageert daarmee op het onderzoek van Omroep Brabant onder zware risicobedrijven. Een derde van de risicobedrijven in Moerdijk, vergelijkbaar met Chemie-Pack, is tegen een brandweer die in dienst is van alle risicobedrijven.

Onder die tegenstanders is ook Shell. Een woordvoerder van het olieconcern laat schriftelijk aan Omroep Brabant weten dat Shell niet wil inboeten op de veiligheid van hun bedrijf en medewerkers. "Met onze huidige bedrijfsbrandweer zijn we verzekerd van korte aanrijdtijden, hoe zou dat werken bij een gezamenlijke brandweer?" En: "Gezien omvang en aard van activiteiten geeft Shell al zeer forse bedragen uit voor brandweermaterieel en opleiding voor mensen."

Omroep Brabant heeft alle zware risicobedrijven in Moerdijk, die in dezelfde categorie als Chemie-Pack zitten, vragen gesteld naar aanleiding van de brand bij dat bedrijf begin dit jaar. Tweederde van de risicobedrijven in Moerdijk juicht de komst van een gezamenlijke specialistische brandweer toe, omdat de huidige brandweervoorzieningen volgens hun onvoldoende is.

Kosten
Bedrijven blijken bereidwillig om zelf aan zo’n brandweerteam bij te dragen. Volgens tweederde van de bedrijven zou het principe van het bedrijfsrisico daarbij het beste uitgangspunt zijn. Bedrijven met een hoog risico zouden dan ook het meeste betalen. De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant onderzoekt op dit moment meerdere varianten voor een specialistische bedrijfsbrandweer in Moerdijk. In juni moet dat rapport klaar zijn.

De tegenstanders van de gezamenlijke brandweer geven verschillende redenen voor hun standpunt. Ze vinden zichzelf klein en zijn bang voor extreem hoge lasten. Een ander geeft aan sporadisch met gevaarlijke stoffen te werken. De laatste geeft aan bang te zijn voor tegenstrijdige belangen met de huidige brandweer in Moerdijk. Ook vindt een enkeling dat alle industriebedrijven in Moerdijk mee moeten betalen aan een bedrijfsbrandweer.
Samen sterk in de hulpverlening!


mike

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,931


Professor in fictie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 416
  • ^Samen sta je sterk^
Reactie #1283 Gepost op: 7 april 2011, 21:04:01
Havenschap wil brandweer op industrieterrein Moerdijk
Meneer van Gondrandtraffic:

Door onze interne beheersingsmaatregelen is onze inschatting dat we het risico op calamiteiten hebben kunnen reduceren tot 0. Als zich er eventueel een calamiteit voor doet dat we zelfredzaam zijn..................

Iets klopt niet aan wat de meneer in het filmpje zei. ;D

1 Hij spreekt zichzelf tegen (er kunnen geen calamiteiten plaats vinden maar als...)
2 Risico's kun je niet reduceren tot nul, risico's blijven altijd bestaan. Je kunt ze enkel afdekken met protocollen en beheersingsmaatregelen totdat je een acceptabel restrisico over hebt.

Jammer is altijd dat de factor mens moeilijk in een risicoanalyse is in te calculeren.
Freude am Fahren


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1284 Gepost op: 14 april 2011, 14:17:51
Chemie-Pack sleept waterschap voor de rechter
BREDA - Chemie-Pack in Moerdijk heeft een kort geding aangespannen tegen het waterschap Brabantse Delta.
Het waterschap heeft na de enorme brand bij het bedrijf, de schoonmaak op zich genomen. Slootwater, oevers en de bodem waren verontreinigd en Chemie-Pack deed niks, dus ruimde het waterschap alles op. De rekening werd vervolgens neergelegd bij Chemie-Pack. Het waterschap schat de totale kosten op dertien miljoen euro. Brabantse Delta heeft beslag laten leggen op eventueel uit te keren verzekeringsgeld. Chemie-Pack wil dat het beslag wordt opgeheven. De zaak dient dinsdag bij de rechtbank in Breda.
http://www.omroepbrabant.nl/?news/1536671163/Chemie-Pack+sleept+waterschap+voor+de+rechter.aspx


mike

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,931


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,591
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Reactie #1286 Gepost op: 21 april 2011, 13:41:30
Vanavond in Pauw & Witteman om 23:00 uur op Nederland 1 Gerard Spiering directeur van Chemie Pack.
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


mike

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,931
Reactie #1287 Gepost op: 26 april 2011, 17:25:44
Gezondheidsklachten chemiebrand Moerdijk vallen mee

Het aantal gezondheidsklachten naar aanleiding van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk begin dit jaar valt mee. Dat schrijven de GGD’en West-Brabant en Zuid-Holland-Zuid en het bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid (GMV) in een vandaag gepubliceerd rapport.

Zeventig inwoners van Moerdijk, 285 hulpverleners en 174 werknemers van bedrijven vulden kort na de brand een vragenlijst in over eventuele gezondheidsklachten die zij hadden. Uit onderzoek blijkt dat na drie maanden het aantal mensen met klachten fors is afgenomen, meldt Novum.

De hulpverleners en omwonenden die de vragenlijst invulden, zijn drie maanden na de brand telefonisch benaderd. Twaalf bewoners en tien hulpverleners zeiden nog gezondheidsklachten te hebben. Gezien de omvang van de brand valt dat aantal mee, stellen de opstellers van het rapport.

Hoeveel van de 174 werknemers op dit moment nog gezondheidsklachten hebben naar aanleiding van de brand is onbekend. Een tot zes weken na de brand waren dat er nog 73. De GGD’en adviseren werkgevers en arbodiensten werknemers te benaderen om na te gaan of ze nog klachten hebben.

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/04/26/gezondheidsklachten-chemiebrand-moerdijk-vallen-mee/?utm_campaign=rss&utm_source=syndication


JM

  • Arnemuiden, Zeeland
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 463
  • Arnemuiden 4534
Reactie #1288 Gepost op: 29 april 2011, 12:43:39
Bluswater Chemie-Pack terug naar Moerdijk

SLUISKIL – Het bluswater waarmee de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk is geblust, gaat  terug naar Moerdijk. Dat heeft de provincie Zeeland laten weten.
Het verontreinigde bluswater was sinds januari tijdelijk opgeslagen bij afvalrecyclingbedrijf Heros in Sluiskil.

Verwerking
Het gaat om 7.500 kuub dat in een tanker wordt teruggebracht. Dit transport wordt begeleid door het Korps landelijke politiediensten. Eenmaal terug wordt het bluswater verwerkt bij Afvalstoffen Terminal Moerdijk.

http://www.omroepzeeland.nl/159819/2011-04-29/bluswater-chemie-pack-terug-naar-moerdijk.html


Vigilance

  • 4 streper eenheid Den Haag
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 508
  • Homo sacra res homini
Reactie #1289 Gepost op: 1 mei 2011, 01:33:34
http://www.nu.nl/binnenland/2504425/brandweer-maakte-brand-chemie-pack-onnodig-erger-.html

'Brandweer maakte brand Chemie-Pack onnodig erger'
AMSTERDAM - Doordat de brandweer met water in plaats van met schuim bluste, kon de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk zich uitbreiden.
Dat zeggen directeur van het bedrijf Gerard Spierings en zijn raadsman Robert van 't Zelfde zaterdag in NRC Handelsblad.
Toen de brandweer ter plaatse kwam, zou een veiligheidscoördinator van het bedrijf meteen hebben gewezen op de aanwezigheid van chemische stoffen.
Ook zou hij er toen op hebben gewezen dat de brand met schuim moest worden geblust.
Opdringen
De veiligheidscoördinator werd echter niet bij het overleg over de bestrijding van de brand betrokken. "Hij is zelfs bijna gearresteerd omdat hij zich bleef opdringen aan de brandweer", stelt Van 't Zelfde. Pas die avond zou de coördinator bij het overleg zijn gehaald.
Het eerste kwartier na aankomst van de brandweer is volgens de advocaat niets gedaan. "Daarna zijn ze met water gaan blussen. Daardoor breidde de brand zich uit."
Weinig schuim
Hij weet niet waarom de brandweer niet meteen met schuim ging blussen. "De brandweer had in het begin weinig schuim, maar heeft later ook niet veel extra schuim laten komen."
De brandweer wil volgens de krant geen commentaar leveren zolang het onderzoek naar de brand nog loopt.
Faillissement
De brand ontstond op 5 januari. Wat precies de oorzaak was van het in brand vliegen van de tanks met chemisch materiaal is nog onduidelijk. De brand bij Chemie-Pack wordt door veertien instanties onderzocht.
De totale kosten van de brand bedragen waarschijnlijk ruim 41,5 miljoen euro. Het waterschap heeft de schade voor het opruimen van verontreinigd bluswater al op Chemie-Pack verhaald. Directeur Spiering heeft laten weten te vrezen voor een faillissement.