GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 352185 keer)

0 gebruikers (en 7 gasten bekijken dit topic.

Dokterswacht

  • fotograaf/AED bediener
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 691
Reactie #1300 Gepost op: 15 mei 2011, 13:23:32
C2000 is toch het communicatiemiddel voor de gezamelijke hulpdiensten als ik het wel heb?

Bij mijn weten is communiceren een activiteit waarbij je een zender en een ontvanger hebt. Daarbij is het van belangt dat de informatie ongestoort over komt.
Wanneer een buurregio via C2000 meeluistert en meedenkt en evt hulp aanbiedt past dat prima in de omschrijving van communiceren. Ik zie dan ook niet in waarom C2000 daar niet voor bedoeld zou zijn. Het meedenken van een buurregio, en het evt aanbieden van kennis, materieel en mankracht zou een prima stap zijn in samewerking, of zijn we weer bekrompen aan het denken: Voelt de regio zich te goed om hulp bij de buren te vragen, of aangeboden hulp te accepteren?
Als dat het geval is, is de oprichting van de veiligheidsregio's een wassen neus, die veel geld heeft gekost maar blijven we kleinschalig denken?


Firefighter1970-b.d.

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,293
Reactie #1301 Gepost op: 15 mei 2011, 14:02:30
C2000 is toch het communicatiemiddel voor de gezamelijke hulpdiensten als ik het wel heb?

Bij mijn weten is communiceren een activiteit waarbij je een zender en een ontvanger hebt. Daarbij is het van belangt dat de informatie ongestoort over komt.
Wanneer een buurregio via C2000 meeluistert en meedenkt en evt hulp aanbiedt past dat prima in de omschrijving van communiceren. Ik zie dan ook niet in waarom C2000 daar niet voor bedoeld zou zijn. Het meedenken van een buurregio, en het evt aanbieden van kennis, materieel en mankracht zou een prima stap zijn in samewerking, of zijn we weer bekrompen aan het denken: Voelt de regio zich te goed om hulp bij de buren te vragen, of aangeboden hulp te accepteren?
Als dat het geval is, is de oprichting van de veiligheidsregio's een wassen neus, die veel geld heeft gekost maar blijven we kleinschalig denken?

C2000 is primair een communicatiemiddel voor de communicatie tussen de meldkamer en ingezette eenheden en ingezette eenheden onderling.
Het meeluisteren van een regiocommandant van een andere niet ingezette regio is in 100% van de gevallen onnodig.
Een regionaal commandant beslist immers niet over de inzet van mensen en materieel,daar is de meldkamer voor.
Ook is het zo dat de ontvangende partij eerst moet vragen om eenheden welke nodig zijn.
Het zou me wat zijn als een meldkamer zomaar eenheden,naar eigen goeddunken,stuurt naar aanleiding van het meeluisteren met C2000 dan heb je naast een ramp ook nog een logistiek probleem.
Het probleem is waarschijnlijk dat de meldkamer M-W Brabant er niet aan heeft gedacht om VRR te alarmeren.
Ook had MWB dan VRR bij moeten koppelen in een C2000gespreksgroep en ook dat is niet gebeurd.

Voor wat betreft de oprichting van veiligheidsregio's dit is ook maar een gegokte grote van organisatie voor 99,7% van de incidenten te grootschalig en voor 0,1 te kleinschalig,het is ook maar een bestuurlijke Haagse politieke keuze van de minister.


Dokterswacht

  • fotograaf/AED bediener
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 691
Reactie #1302 Gepost op: 15 mei 2011, 16:14:26
Met mijn reactie wil ik ook absoluut niet zeggen dat een regio maar "lukraak en eigen goeddunken" hulp moet sturen. Wel lijkt het me zinvol dat een buurregio hun hulp aanbiedt, zonder dat er om gevraagd hoeft te worden. Als ontvangende regio kun je dan nog altijd bedanken voor het aangebodene.

Ik kan me voorstellen dat in de hectiek van de snelle en enorme uitbreiding er niet meteen aan hulp vanuit een andere regio gedacht wordt.
Als je dan een hulpaanbod krijgt van een regio, zou er wel eens het bekende kwartje kunnen vallen dat juist die regio de juiste middelen heeft voor jouw brand.

Op die manier bedoelde ik het meer, niet om maar meteen een peleton te gaan sturen zonder vraag of overleg, maar om de middelen die je hebt aan te bieden.


Markoio

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 115
Reactie #1303 Gepost op: 17 mei 2011, 14:11:10
Ik schrik wel een beetje van deze conclusie.
Hebben we jaren geleden een prachtig mooi systeem gebouwd (genaamd C2000) met al zijn mogelijkheden, is de brandweer ge-informeerd door twitter en media!!! (ik heb het dus niet over geallarmeerd)
Iedere omliggende regio-commandant kan toch meeluisteren met C2000 als daarvoor toegang (en toestemming) gegeven is?
En hoe zit het met de bedrijfsdeskundigen? Worden deze standaard toegevoegd aan de COPI? (of hoe dat ook heet)

Daar is wel een systeem voor en dat heet LCMS (landelijk crisis managementsysteem) ookwel bekend onder de naam CEDRIC, maar niet iedere regio heeft/had dit volgens mij geimplementeerd. Dit zou de afgeschermde tegenhanger moeten zijn van de twitters en andere media. Ik weet uit de regio AA dat het standaard mogelijk is om in dit systeem mee te kijken in het berichtenverkeer van een incident in een naburige regio. Daar had heel makkelijk de lijst met stoffen "ingeblikt" kunnen worden en had iedereen mee kunnen kijken.


zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #1304 Gepost op: 25 mei 2011, 18:00:36
Citaat
Brand Chemie-Pack verkeerd aangepakt

Toegevoegd: woensdag 25 mei 2011, 16:30

Door verslaggever Henrik-Willem Hofs en researchredacteur Hugo van der Parre

De brandweer in Moerdijk heeft de brand bij Chemie-Pack in januari dit jaar niet goed aangepakt. De chemiebrand is bestreden met grote hoeveelheden bluswater. Dat is tegen de voorschriften die het bedrijf, de gemeenten en de brandweer zelf hebben opgesteld. Door gebruik van schuim of gecontroleerd laten uitbranden was de schade veel minder groot geweest, zeggen diverse deskundigen.

Volgens hen heeft het gebruik van veel water in het begin van de brand de zaak alleen maar erger gemaakt. De kwestie is onder meer van belang in verband met de vraag wie er opdraait voor de schoonmaakkosten van het bluswater.

Schuim of uitbranden

De NOS sprak afgelopen maanden met een aantal deskundigen op het gebied van chemiebranden. De meesten wilden alleen praten op voorwaarde van anonimiteit. Ze willen de brandweermannen in Brabant niet openlijk afvallen. Maar in hun oordeel zijn ze unaniem: zolang een brand met chemische stoffen zoals bij Chemie-Pack nog beheersbaar lijkt, moet je proberen het met schuim te blussen. Lukt dat niet meer, laat het dan gecontroleerd uitbranden.

Zodoende is de verbranding van gevaarlijke stoffen optimaal en is de pluimstijging het grootst. Dat laatste is belangrijk in verband met de eventuele aanwezigheid van giftige stoffen in de rook: hoe hoger de rook, hoe meer hij verwaait en verdunt. Water mag alleen gebruikt worden om de brand te begrenzen (de contouren te bepalen door de gebouwen die je wilt sparen te koelen).

Water

Als de vrijwillige brandweer van Moerdijk op 5 januari om 14.38 uur als eerste bij Chemie-Pack arriveert, zoekt Hans de Koning, de veiligheidscoördinator van het bedrijf, meteen contact met de Officier van Dienst. De Koning is als geen ander op de hoogte van de risico's in het bedrijf, hij weet onder meer waar de meest brandbare spullen staan.

De Koning meldt dat het gaat om een grote plasbrand (een grote brandende plas vloeistof) en vraagt met klem om geen water te gebruiken, maar schuim. Hij wil dat de tankautospuit wordt aangesloten op de schuiminstallatie van de zogeheten Vloeistofhal. Daar staan de meest brandbare stoffen en De Koning realiseert zich dat er geen houden meer aan is als het vuur de Vloeistofhal zou bereiken.

Maar de brandweer besluit anders: de slangen worden uitgerold, aangesloten op de drukleiding aan de overkant van de weg en er wordt water op het vuur gespoten. Volgens de deskundigen was dat heel onverstandig.

Jan Meissen, veiligheidskundige in de chemie en lector Risk Management aan de hogeschool Rotterdam, is één van de weinige specialisten die er openlijk iets over wil zeggen: "Het effect is dat de brandbare vloeistof op het water gaat drijven en meestroomt, waardoor er een veel groter oppervlak brandbare vloeistof ontstaat en dus ook het totale brandoppervlak groter wordt. Het verbaast me wel dat er geen stadium is geweest dat men heeft gezegd: En nu stoppen met water erin spuiten en laat het maar gecontroleerd uitbranden."

Voorschriften

Blussen met water was ook in strijd met de voorschriften van het Rampenbestrijdingsplan voor het Industrieterrein Moerdijk. In het bedrijfsspecifieke deel voor Chemie-Pack staat:

    Bij verticale pluimstijging geen brandweer inzet omdat bij hoge temperaturen de schadelijke stoffen vollediger verbranden en minder toxische stoffen vrijkomen.(…) Indien de pluim schadelijke effecten geeft voor de bevolking dient een blusactie gestart te worden. Belangrijk hierbij is dat de bluswateropvang beperkt is. Bij een lange blussing het (giftig) bluswater opvangen/indammen. (Bron: RPB Industrieterrein Moerdijk (Chemie-Pack B.V, pag 6, december 2008)

In totaal is er die middag, avond en nacht 55 miljoen liter bluswater gebruikt. Een groot deel is in het oppervlaktewater terechtgekomen, omdat de opvang van Chemiepack beperkt was tot 650.000 liter. Volgens de afspraken in het Veiligheidsrapport, dat elk jaar voor Chemie-Pack gemaakt wordt, had dat niet mogen gebeuren. Het Veiligheidsrapport is goedgekeurd door de Gemeente Moerdijk.

    Verontreiniging van oppervlaktewater is alleen mogelijk, indien de brandweer zou besluiten een brand met zeer grote hoeveelheden water te blussen. Dit water zou dan over de Vlasweg moeten lopen en de sloot aan de overkant moeten bereiken. Terwijl is afgesproken dat bij falen van het blussysteem alleen bedreigde nog niet in brand geraakte onderdelen zullen worden gekoeld en men de brand zelf zal laten uitbranden. (Bron: Veiligheidsrapport Chemie-Pack Nederland B.V., deel 1, pag 47, april 2010)

En:

    Aangezien is afgesproken dat bij falen van het blussysteem alleen bedreigde nog niet in brand geraakte onderdelen zullen worden gekoeld en men de brand zelf zal laten uitbranden, wordt deze wijze van verontreiniging van oppervlaktewater buiten beschouwing gelaten. (Bron: Veiligheidsrapport Chemie-Pack Nederland B.V., deel 3, pag 5, april 2010)

Schoonmaakkosten

De rekening voor het schoonmaken van het bluswater is opgelopen tot 13 miljoen euro. Rijkswaterstaat en het waterschap Brabantse Delta willen dat Chemie-Pack het opruimen en reinigen van het bluswater betaalt. Ze hebben beslag laten leggen op de verzekeringsbedragen van het bedrijf.

Chemie-Pack vindt dat oneerlijk: het besluit om met veel water te blussen is immers genomen door de brandweer, in strijd met de afspraken, in strijd met algemene kennis over chemiebranden en tegen het dringende advies van de veiligheidscoördinator in.

Vrijdag begint in Den Bosch het hoger beroep van Chemie-Pack tegen het beslag door Brabantse Delta. Chemie-Pack vreest dat het binnen enkele weken failliet zal gaan.

bron: nos.nl
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #1305 Gepost op: 25 mei 2011, 18:03:52
Citaat
Brandweer Midden-West-Brabant reageert nog niet

Toegevoegd: woensdag 25 mei 2011, 16:30

De leiding van de brandweer in de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant wil nog niet reageren de NOS-berichtgeving, omdat er nog verschillende onderzoeken lopen naar de toedracht van de brand bij Chemie-Pack.

De veiligheidsregio wil pas naar buiten treden als de onderzoeksrapporten zijn verschenen. Dat gebeurt vermoedelijk eind juni, begin juli.

Hierbij het complete antwoord op het verzoek van de NOS om commentaar te geven op het verhaal:

Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft kennis genomen van het voornemen van de NOS om aanstaande woensdag 25 mei een nieuwsitem uit te zenden met betrekking tot effectiviteit van de gebruikte blusmethodes van de brandweer bij de bestrijding van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk.

In de periode na de brand hebben meerdere onderzoeksinstanties zich gebogen over onder meer deze kwestie. Ieder met een eigen focus op veiligheid voor mens, materiaal en omgeving. De veiligheidsregio's zelf hebben eveneens van de gelegenheid gebruikgemaakt hun eigen en elkaars optreden te onderzoeken en evalueren.

De eerste officiële resultaten van de interne én externe onderzoeken, waaronder die van IOOV, Arbeidsinspectie, Crisisplan, PWC en de leerarena worden begin juli 2011 verwacht. Op dit moment bevinden deze onderzoeken zich nog in een fase van feitenverificatie.

Vooruitlopen op en speculeren over eventuele uitkomsten komt ons inziens niet ten goede aan de kwaliteit van de onderzoeken en, uiteindelijk, aan de veiligheid van de burgers in onze regio's. Wij waarderen uw initiatief ons te laten reageren op de uitlatingen van de vertegenwoordigers van Chemie-Pack. Echter op dit moment ziet Veiligheidsregio MWB nog geen aanleiding mee te werken aan uw programma. Begin juli, nadat alle betrokkenen hun reacties op de onderzoeksresultaten geformuleerd hebben staan wij u uiteraard graag en in alle openheid te woord.

bron: nos.nl
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #1306 Gepost op: 25 mei 2011, 18:07:50
Citaat
Moerdijkbrand begon bij luchtdrukpomp

Toegevoegd: woensdag 25 mei 2011, 16:30

Door verslaggever Henrik-Willem Hofs en researchredacteur Hugo van der Parre

Hans de Koning is de veiligheidscoördinator van Chemie-Pack. Het volgende verhaal is zijn versie van het ontstaan van de brand bij het bedrijf:
Op woensdagmiddag 5 januari was het niet druk bij Chemie-Pack. In deze eerste week na de jaarwisseling hebben sommige medewerkers nog vrij. Ook de directeur is weg, hij is met zijn gezin op wintersport in Oostenrijk.
Veiligheidscoördinator en bhv'er Hans de Koning zit in zijn kantoor aan de straatkant van het Chemie-Pack-complex, als om 14.27 uur uit de portofoon de mededeling knettert dat er brand is op het middenterrein. De Koning loopt meteen zijn kantoor uit, langs de receptie en zegt dat 112 gebeld moet worden. "Is al gebeurd", antwoordt de receptioniste. De Koning haast zich naar het middenterrein en ziet dat een luchtdrukpomp in brand staat.

Plasbrand

Een paar minuten eerder was een medewerker in de overkapte ruimte naast de Vloeistofhal begonnen met het overpompen van een harsachtige vloeistof van de ene 00 liter-tank in een andere. Met een druk op de knop van de afvulmachine had hij de pomp, die in de buitenlucht op het binnenterrein staat, in werking gezet.
Het eentonige blaasbalgachtige geluid van de luchtdrukpomp bewijst dat hij het doet. Na een paar minuten waarschuwt opeens een vorkheftruckchauffeur dat de pomp in brand staat. Hoe dat kan is een raadsel, het product waarmee gewerkt wordt, kan immers pas vlamvatten bij een temperatuur van tweehonderd graden.

De operator pakt meteen een poederblusser en probeert het vuur te doven. Dat lukt pas als De Koning arriveert en meehelpt. Opluchting. Maar dan ziet De Koning achter een muurtje ook straling, met een nieuwe blusser dooft hij het daar beginnende vuurtje.

Terug buiten bij de pomp blijkt deze opnieuw in brand te staan. En dan gaat het echt mis... een kunststofcontainer met xyleen die vlakbij staat, begeeft het en duizend liter zeer brandbaar spul stroomt de binnenplaats op. In no time staat dat in vuur en vlam.

Met een man of vijf proberen de Chemie-Packers het vuur te bedwingen. Maar dan bezwijkt een tweede container... en een derde... er is geen houden meer aan. Het vuurtje op de binnenplaats is een plasbrand met metershoge vlammen geworden

Usb-stick

"Ontruimen, iedereen naar buiten", roept De Koning tegen zijn ploegje bedrijfshulpverleners. Hij rent naar de pompkamer vlakbij de ingang van het bedrijfsterrein om de voor de brandweer relevante papieren over Chemie-Pack op te halen, alsmede een usb-stick met daarop de actuele voorraadlijsten.

De Koning zet alle systemen om de branddeuren te sluiten van de loodsen aan, hoort de kleppen opengaan en ziet dat alles naar behoren werkt. Daarna sluit hij volgens voorschrift het hoofdriool af, zodat er geen chemische stoffen in het oppervlaktewater kunnen komen.

Omdat het vuur vooralsnog beperkt is tot een plasbrand op het middenterrein kan De Koning nog een ronde maken langs alle loodsen en kantoren om te controleren of er nog personeel is achtergebleven. Tot zijn grote opluchting is iedereen weg. De meesten hebben zich verzameld aan de overkant van de Vlasweg, sommigen maken opnames met hun mobiele telefoon.

Brandweer

Om 14.38 uur arriveert de eerste bluswagen, van de vrijwillige brandweer uit Moerdijk, kort daarna vrijwilligers uit Zevenbergen en Klundert. De Koning meldt zich bij de officier van dienst en zegt dat hij als veiligheidscoördinator alle ins en outs van het bedrijf kent.

Hij vraagt om de tankautospuit aan te sluiten op het schuimblussysteem. Dan kan de Vloeistofhal volgespoten worden en kan volgens hem worden voorkomen dat de meest brandbare stoffen vlam vatten. Maar de officier van dienst beslist anders: de slangen worden uitgerold, aangesloten op de daarvoor bestemde brandkranen aan de overkant van de weg en met de eerste straal water probeert de brandweer de brand te blussen.

De Koning probeert de brandweer ervan te overtuigen dat dát niet slim is, maar in zijn beleving wordt er niet meer naar hem geluisterd. Ook voor de papieren en de USB-stick is geen belangstelling.

Meer brandweerwagens arriveren en rollen meer slangen uit, meer water op de brand, later ook op de daken van de gebouwen. Toch gaat de ene loods na de andere er aan en als in de avond ook de muur naar buurman Wärtsilä bezwijkt valt ook dat bedrijf ten prooi aan de brand.
bron: nos.nl
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


skydevil

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 82
  • judge not before you judge yourself !!!
Reactie #1307 Gepost op: 26 mei 2011, 11:12:17
Tja, als je als brandweer de bedrijfsdeskundige negeert, dan ben je niet goed bezig, die man moet samen met de OD/ bevelvoerder een soort van eenheid zijn, hij is de belangrijkste man op dat moment.
Hij weet precies van de gevaren en mogelijkheden van blusvoorzieningen van het bedrijf, samen maak je de inzet, en de ploeg voert die uit.
Dat geeft ook de noodzaak aan van het oefenen en oriënteren op dit soort bedrijven, zodat je precies weet wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van dit soort bedrijven, maar als je voor het eerst op zo'n bedrijf komt en alles is abracadabra dan is het al verloren.
Ik denk dat weinig korpsen in het land weleens gaan oriënteren/oefenen bij de risicovolle bedrijven in hun verzorgingsgebied, en aan de andere kant snap ik dat wel, want er gaat heel veel tijd zitten in het oriënteren, en tijd is iets wat de meeste vrijwilligerskorpsen niet hebben omdat er al zoveel geoefend moet worden, maar het zal met een incident zoveel tijd schelen.
En tijd is iets wat je met zo'n incident niet al teveel hebt, je komt altijd net op het moment van omslag, wel escalatie of geen escalatie.


zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #1308 Gepost op: 26 mei 2011, 11:32:50
Het is natuurlijk het verhaal van 1 kant, dus vergeet niet het moto in je profiel ;)
(Waarmee ik overigens niks af wil doen aan je opmerking, ik zelf ben ter zake helemaal niet kundig)
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


KoenL

  • http://www.koenlaureij.nl
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 346
    • Koen Laureij Fotografie
Reactie #1309 Gepost op: 26 mei 2011, 11:36:04
Tja, als je als brandweer de bedrijfsdeskundige negeert, dan ben je niet goed bezig, die man moet samen met de OD/ bevelvoerder een soort van eenheid zijn, hij is de belangrijkste man op dat moment.
Hij weet precies van de gevaren en mogelijkheden van blusvoorzieningen van het bedrijf, samen maak je de inzet, en de ploeg voert die uit.
Dat geeft ook de noodzaak aan van het oefenen en oriënteren op dit soort bedrijven, zodat je precies weet wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van dit soort bedrijven, maar als je voor het eerst op zo'n bedrijf komt en alles is abracadabra dan is het al verloren.
Ik denk dat weinig korpsen in het land weleens gaan oriënteren/oefenen bij de risicovolle bedrijven in hun verzorgingsgebied, en aan de andere kant snap ik dat wel, want er gaat heel veel tijd zitten in het oriënteren, en tijd is iets wat de meeste vrijwilligerskorpsen niet hebben omdat er al zoveel geoefend moet worden, maar het zal met een incident zoveel tijd schelen.
En tijd is iets wat je met zo'n incident niet al teveel hebt, je komt altijd net op het moment van omslag, wel escalatie of geen escalatie.

Zoals het hier gesteld wordt is het natuurlijk merkwaardig. Maar wat was de reden om het advies van de beste man te negeren? Misschien is hier een hele logische verklaring voor.

Citaat
De Koning meldt dat het gaat om een grote plasbrand (een grote brandende plas vloeistof) en vraagt met klem om geen water te gebruiken, maar schuim. Hij wil dat de tankautospuit wordt aangesloten op de schuiminstallatie van de zogeheten Vloeistofhal. Daar staan de meest brandbare stoffen en De Koning realiseert zich dat er geen houden meer aan is als het vuur de Vloeistofhal zou bereiken.

Kan dat zomaar? Kan een TS op een schuimblusinstallatie worden aangesloten? Ik zie als buitenstaander ook een vorm van dreiging, ik kan me voorstellen dat je je manschappen niet die kant opstuurt als er in die hal een zeer brandbare stof is opgeslagen. Er zijn immers geen personen meer binnen, dus waarom dat risico lopen?
Freelance fotograaf in Utrecht en omstreken voor diverse media. Een selectie van mijn werk is te zien op mijn website www.koenlaureij.nl.