GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 349828 keer)

0 gebruikers (en 13 gasten bekijken dit topic.

mike

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,931
Reactie #1330 Gepost op: 3 juli 2011, 20:30:02
Directeur Chemie-Pack weer vast

AMSTERDAM - Drie van de vier verdachte medewerkers van Chemie-Pack in Moerdijk, waar op 5 januari een grote brand woedde, zijn zondag opnieuw aangehouden. De verdachten werden eerder deze week gearresteerd en zouden zondagmiddag vrijkomen.

Uit verhoren zondag bleek echter dat vermoedelijk zodanig roekeloos is gehandeld dat sprake zou kunnen zijn van opzettelijke brandstichting.

Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) maakte dit zondag bekend. De nieuwe verdenking richt zich tegen de directeur, de productieleider en een coördinator.

Zij riskeren een maximale straf van twaalf jaar, een verdubbeling van de maximale straf voor de al bestaande verdenking.

Gevaarlijke stoffen

De drie waren dinsdag aangehouden op verdenking van het opzettelijk opslaan, bewerken en verwerken van grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen op plaatsen waar dit niet was toegestaan volgens de aan het bedrijf verstrekte milieuvergunning.

Ook waren volgens het functioneel parket de genomen veiligheidsmaatregelen op die plaatsen niet voldoende.

Het onderzoeksteam vermoedt dat dit te maken had met kostenbesparingen. De brand kon door deze omstandigheden uitgroeien tot een inferno, die het bedrijf in as legde.

Eerdere verdenkingen

Voor de drie verdachten komt de nieuwe verdenking bovenop de verdenkingen die er al eerder waren. Een vierde verdachte, de productiechef, is zondag op vrije voeten gesteld. De nieuwe verdenking geldt niet voor hem. Wel blijft hij nog verdachte.

De aangehouden directeur, productieleider en coördinator worden zo snel mogelijk voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda.

Advocaat Robert van 't Zelfde van Chemie-Pack liet weten geen commentaar te kunnen geven vanwege de geldende beperkingen.

Chemie-Pack zette na de enorme brand in Moerdijk begin januari de bedrijfsactiviteiten in afgeslankte vorm voort op een veel kleinere locatie in Oud-Gastel.

Opmerkelijk

Ronald Drenth, advocaat van directeur Spiering, is verbaasd over de gang van zaken. "Ik sta hier echt van te kijken", zegt Drenth tegen Omroep Brabant.  

"Deze arrestatie heeft een hoog intimiderend gehalte. Een aanhouding vlak nadat je bent vrijgelaten komt heel af en toe wel voor, maar het blijft opmerkelijk."

http://www.nu.nl/binnenland/2555649/directeur-chemie-pack-weer-vast-.html


sylvester1986

  • Gast
Reactie #1331 Gepost op: 4 juli 2011, 10:27:44
Top Chemie-Pack eist onmiddellijke vrijlating

MOERDIJK -  De drie medewerkers van Chemie-Pack die zondag opnieuw zijn aangehouden wegens de brand bij het bedrijf op 5 januari vragen de rechter-commissaris maandag om onmiddellijke vrijlating. Advocaat Ronald Drenth heeft dat maandag aangekondigd.

Drenth heeft ernstige twijfels over de nieuwe verdenking van brandstichting en wil dat de rechter-commissaris dit meteen toetst, liet hij maandag weten in een verklaring.
Het verzoek dient maandagmiddag bij de rechtbank in Breda.
De directeur, de productieleider en de milieucoördinator werden dinsdag voor het eerst aangehouden. Een verzoek om ze langer vast te houden wees de rechtbank in Breda vrijdag af en ze zouden zondagmiddag vrijkomen. Ze werden zondag echter opnieuw gearresteerd omdat uit verhoren was gebleken dat er vermoedelijk zodanig roekeloos is gehandeld dat er sprake zou kunnen zijn van opzettelijke brandstichting.
De tweede arrestatie had volgens advocaat Drenth een 'hoog intimiderend gehalte', zo zei hij zondag.

Bron: telegraaf


SniperEye

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 837
  • Geíntresseerde
Reactie #1332 Gepost op: 4 juli 2011, 12:09:34
Heeft er naar mijn bescheiden mening op dat de overheid een zondebok zoekt.


mike

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,931
Reactie #1333 Gepost op: 4 juli 2011, 20:28:12
Gasbrander oorzaak brand Chemie-Pack'
Laatste update:  4 juli 2011 18:53 info

AMSTERDAM - De brand is mogelijk veroorzaakt doordat is geprobeerd om een pomp, waarmee gevaarlijke stoffen worden overgepompt, te ontdooien met een gasbrander.

Dat heeft het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) maandag laten weten.

Het OM vermoedt dat dit vaker gebeurde. Mogelijk waren meer mensen bij het bedrijf daarvan op de hoogte. Dat was reden voor het OM tot aanhouding van de top van het bedrijf over te gaan.

De directeur, de productieleider en de milieucoördinator werden vorige week dinsdag voor het eerst aangehouden

Ze werden zondag kort voor hun vrijlating opnieuw gearresteerd, omdat volgens justitie uit verhoren was gebleken dat er vermoedelijk zodanig roekeloos is gehandeld dat er sprake zou kunnen zijn van opzettelijke brandstichting.

Nadere stappen

Nu de top van het bedrijf weer vrij is beraadt het OM zich op nadere stappen. Er is geen redelijk vermoeden van schuld aan opzettelijke brandstichting en hun aanhouding op zondag was onrechtmatig, oordeelde de rechter-commissaris in Breda.

Het drietal had de rechter-commissaris maandag gevraagd om onmiddellijke vrijlating. De tweede arrestatie had volgens advocaat Drenth een 'hoog intimiderend gehalte', zo zei hij zondag.
http://www.nu.nl/binnenland/2556592/gasbrander-oorzaak-brand-chemie-pack-.html


brandweermanjef

  • Hoofdbrandwacht / Beveiliging
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 823
  • De brandweer blust niet alleen branden !
Reactie #1334 Gepost op: 19 juli 2011, 12:46:37
Hoger beroep over aanhouding top Chemie-Pack
dinsdag 19 juli 2011 | 10:59 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 19 juli 2011 | 11:09

BREDA - Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep ingesteld tegen de beslissing van de rechter-commissaris in Breda die begin deze maand oordeelde dat de aanhouding van drie leidinggevenden van Chemie-Pack onrechtmatig was. Het hoger beroep dient woensdag, zei een woordvoerder van de rechtbank in Breda dinsdag.

Justitie denkt dat de directeur, de productieleider en de milieucoördinator vermoedelijk zo roekeloos hebben gehandeld dat sprake zou kunnen zijn van opzettelijke brandstichting bij het bedrijf op 5 januari.

De drie mannen werden op zondag 3 juli voor de tweede keer aangehouden juist op het moment dat ze hun politiecel mochten verlaten. Op verzoek van de verdediging van Chemie-Pack werd de aanhouding een dag later meteen getoetst. De rechter-commissaris oordeelde dat er geen redelijk vermoeden van schuld bestaat voor opzettelijke brandstichting.

Het lijkt erop dat de brand is ontstaan door het gebruik van een gasbrander om de bevriezing van een membraampomp op het open middenterrein van Chemie-Pack op te lossen. Dat gebeurde wel eens eerder maar de rechter-commissaris vond geen aanwijzingen dat de leiding van het bedrijf daarvan op de hoogte was of kon zijn.

De directeur en de twee werknemers hebben het bericht over het hoger beroep met ontzetting ontvangen, reageerde hun strafadvocaat Ronald Drenth dinsdag. „Ze zijn zich rot geschrokken toen de politie maandag weer in uniform op de stoep stond met de uitnodiging voor de zitting van woensdag. Ze zijn al door een hel gegaan toen ze kort voor hun vrijlating opnieuw werden vastgezet. Nu moeten ze opnieuw vrezen voor hun vrijheid. Kennelijk moet de gifbeker tot de bodem leeg” , aldus Drenth.

Het Openbaar Ministerie kon de eigen keuze dinsdag nog niet motiveren. De raadkamer van de rechtbank in Breda doet vermoedelijk donderdag uitspraak.

Bron : http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/9136362/Hoger-beroep-over-aanhouding-top-ChemiePack.ece


Lt. Col. Me

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
  • Nederland moet door!
Reactie #1335 Gepost op: 19 juli 2011, 13:19:41
Als dit soort toestanden-achteraf bij alle branden in chemische installaties gebeuren, verklaart dat meteen waarom de meeste getroffen bedrijven het niet overleven... begint wel een beetje op een soap te lijken zo.  :-X
"Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts." -- Winston Churchill


ldj

  • Nieuwe gebruiker
  • *
  • Berichten: 1
Reactie #1336 Gepost op: 4 augustus 2011, 14:21:05
Gemeente Moerdijk moet kosten bluswater Chemie-Pack betalen

's-Hertogenbosch  , 2-8-2011  

Na de brand op 5 januari 2011 bij Chemie-Pack in Moerdijk heeft Wilchem B.V. het bluswater opgeruimd en opgeslagen in het schip Pafos. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft nu in hoger beroep geoordeeld dat de gemeente Moerdijk de kosten hiervoor moet vergoeden. Ook moet de gemeente ervoor zorgen dat het bluswater uit het schip wordt verwijderd.
De gemeente Moerdijk heeft zich de belangen van Wilchem onvoldoende aangetrokken. Zij heeft namelijk nagelaten met bestuursdwang* op te treden voor de kosten van de opslag van het bluswater. In ieder geval heeft zij de kosten van deze – in afwachting van de verwijdering uit het schip – niet voor haar rekening genomen. Hierdoor heeft de gemeente Moerdijk onrechtmatig tegen Wilchem gehandeld en is zij aansprakelijk voor de door Wilchem geleden schade.
Wilchem heeft bij de rechtbank Breda een kort geding aangespannen tegen de gemeente Moerdijk over deze kwestie. Daarbij vorderde Wilchem verwijdering van het opgeslagen bluswater en vergoeding van de kosten van de opslag (€ 4.683,83 per dag). Op 6 april wees de rechtbank de gevorderde opslagkosten toe en oordeelde dat de gemeente Moerdijk een deel van het bluswater moest verwijderen. De rechter in Breda was namelijk van oordeel dat de gemeente zich daartoe contractueel had verbonden.
Het hof heeft de zaak opnieuw bekeken en komt tot de conclusie dat er geen sprake is van een contractuele verbintenis tussen de gemeente Moerdijk en Wilchem. Het hof is wel van oordeel dat de gemeente Moerdijk, nadat Wilchem het bluswater van het terrein van Chemie-Pack had verwijderd, voor de resterende werkzaamheden handhavend had moeten optreden of de noodzakelijke kosten van opslag had moeten betalen. Door dit niet te doen zijn de kosten van opslag van het opgeruimde bluswater afgewenteld op een derde (Wilchem). Het hof heeft de vordering van Wilchem tot vergoeding van de opslagkosten en tot verwijdering van al het bluswater uit het schip daarom integraal toegewezen.


Scaniafan

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 542
  • HV geďnteresseerde
Reactie #1337 Gepost op: 4 augustus 2011, 15:37:29
Buiten alle persberichten enzo, heeft deze pagina hier al eens gelinkt gestaan?

http://gigapica.geenstijl.nl/2011/01/chemical_fire_in_moerdijk_the.html

Staan geweldig mooie foto's op van de brand in Moerdijk 098uo 098uo
Rij nooit harder dan je beschermengeltje kan vliegen =)


nookie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 163
  • Ex-brandwacht, Ex-BHV-er, Hulpverleningsfotograaf
Reactie #1338 Gepost op: 4 augustus 2011, 15:43:29
Ja, die staat al ergens vermeld.


Hoguhugo

  • Cameraman HPM/NOS | Geluidsman | Editor
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,221
Reactie #1339 Gepost op: 23 augustus 2011, 11:11:39
Chemie-Pack Moerdijk failliet

Het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is failliet. De rechtbank in Breda sprak het faillisement vanochtend uit. Bij het bedrijf, waar begin dit jaar een grote brand woedde, werkten 42 mensen. Van deze groep waren al 22 mensen ontslagen.

Het faillisement van Chemie-Pack zat er al maanden aan te komen. Eind april kondigde het bedrijf al aan dat het rekeningen niet meer kon betalen en dat een faillisement nabij was.

Bron: NOS.nl http://nos.nl/tekst/266555-chemiepack-moerdijk-failliet.html
Volg mij ook op twitter: @hoguhugo