GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 358690 keer)

0 gebruikers (en 11 gasten bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1340 Gepost op: 24 augustus 2011, 09:45:12
Hulpverleners Moerdijk onvoldoende beschermd
DEN HAAG - Door onvoldoende aandacht voor veilige werkwijzen en procedures zijn brandweerlieden, politiemensen en ambulancemedewerkers tijdens de grote chemiebrand in Moerdijk blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. De Arbeidsinspectie concludeert dat in een onderzoek dat woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
De kennis van hulpverleners over het werken met gevaarlijke stoffen en hun risicobewustzijn schoten tekort. Er was wel toezicht op een veilige taakuitoefening maar corrigerende opdrachten aan de werknemers gingen niet ver genoeg, stelt de inspectie.

Chemie-Pack
De inspectie heeft werkgevers opgedragen om hun werknemers en toezichthouders binnen drie maanden nogmaals voor te lichten en bij te scholen over de risico’s en procedures bij incidenten met gevaarlijke stoffen. De Arbeidsinspectie sprak in totaal vijftig hulpverleners die zijn ingezet bij de bestrijding van de enorme brand bij Chemie-Pack in Moerdijk op 5 januari. In interviews zeggen brandweerlieden en politiemensen bijvoorbeeld dat ze door een onjuiste positie (benedenwinds) en zonder deugdelijke bescherming van de ademhaling hebben blootgestaan aan rook en chemische dampen.
http://www.nu.nl/binnenland/2596956/hulpverleners-moerdijk-onvoldoende-beschermd.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1341 Gepost op: 24 augustus 2011, 09:49:21
Persconferentie brand Moerdijk
De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid presenteert vandaag een rapport over de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. De persconferentie is vanaf elf uur ’s ochtends live te volgen op TV Rijnmond.
De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid onderzocht onder meer de bestrijding en de gevolgen van de brand. De minister van Veiligheid en Justitie wil de conclusies gebruiken bij de bestrijding van toekomstige branden.

Roetdeeltjes in Dordt de Hoeksche Waard
Op 5 januari legde de brand diverse gebouwen op het industrieterrein van Chemie-Pack in de as. In het bedrijf lagen chemicaliën opgeslagen. Tijdens de brand dreven er enorme rookwolken over de Hoeksche Waard en het eiland van Dordrecht, waar roetdeeltjes neerkwamen. Het duurde ruim dertig uur voordat het vuur was geblust.

Veel kritiek op hulpverlening
Na afloop van de brand hadden omwonenden en sommige deskundigen veel kritiek op de hulpdiensten. Zo beschikten hulpverleners niet over ademhalingsmaskers, was in Moerdijk te laat alarm geslagen en werd er in de ogen van veel omwonenden slecht gecommuniceerd over de gezondheidsrisico's.  

Chemie-Pack failliet verklaard
Een dag voor de persconferentie werd bekend dat Chemie-Pack failliet is verklaard. Het bedrijf had het faillissement zelf aangevraagd. De omzet was na de brand met bijna negentig procent gedaald.

De persconferentie is vanaf elf uur ‘s ochtends live te volgen op TV Rijnmond en via de live stream op onze website. Ook Radio Rijnmond besteedt veel aandacht aan de persconferentie en de reacties op het rapport.  
rtv Rijnmond


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1342 Gepost op: 24 augustus 2011, 10:28:56
Onderzoek IOOV klik hier

Conclusie
De Inspectie OOV komt tot het oordeel dat aanvankelijk de gemeente Moerdijk en later ook de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant steken hebben laten vallen
in de voorbereiding op wezenlijke risico’s binnen het eigen verzorgingsgebied. Zij hebben onvoldoende invulling gegeven aan hun verantwoordelijkheden. De
inspanningen in de voorbereidingsfase waren te weinig gericht op de reële risico’s binnen de gemeente en de veiligheidsregio. Met name bij de gemeente Moerdijk
was onvoldoende sprake van risico- en veiligheidsbewustzijn. Het gemeentebestuur is tekort geschoten in het nakomen van de verplichting om de basisbrandweerzorg op orde te krijgen. De veiligheidsregio Midden- en West- Brabant had – zeker gezien het convenant dat zij met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft afgesloten – meer prioriteit moeten geven aan het alsnog op orde krijgen van de kwaliteit van de voorbereiding.

Aanbevelingen
Aan het bestuur van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant:
• Breng de basisbrandweerzorg binnen de gemeente Moerdijk op orde, waaronder de opkomsttijd op het industrieterrein Moerdijk en de personele paraatheid in
relatie tot de risico’s in het gebied.
• Rond met voortvarendheid het aanwijstraject voor bedrijfsbrandweren op het industrieterrein Moerdijk af. Bezie de mogelijkheid van de oprichting van een
publiek-private brandweer. Betrek hierbij de ervaringen van andere veiligheidsregio’s.
• Sluit de preventietaken op het gebied van advisering, controle en handhaving zoals die thans door de gemeente Moerdijk worden uitgevoerd en het repressief
optreden op elkaar aan.
• Baseer de verdeling van specialistische middelen op de spreiding van de risico’s binnen de veiligheidsregio en beoordeel of de huidige specialistische middelen
gezien de risico’s toereikend zijn.
• Spits de vakbekwaamheid (het opleiden, oefenen en bijscholen) toe op de specifieke risico’s binnen de veiligheidsregio.

Reactie Opstelten op onderzoek Inspectie naar brand Moerdijk
Alle aanbevelingen van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (OOV) en de Arbeidsinspectie worden ondersteund en opgepakt. Ook de gemeente Moerdijk, de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en het Dagelijks Bestuur van het Veiligheidberaad nemen alle aanbevelingen over. Dat schrijft minister Opstelten aan de Tweede Kamer in reactie op de Inspectierapporten naar de brand bij Chemie-Pack, op 5 januari in Moerdijk. Minister Opstelten spreekt waardering uit voor de inzet van hulpverleners en betrokken bestuurders in de regio’s, die onder moeilijke omstandigheden hun werk deden.

De Inspectie OOV heeft onderzoek uitgevoerd naar de bestrijding van de brand bij Chemie-Pack. De Arbeidsinspectie heeft toezicht gehouden op de veiligheid van de hulpverleners tijdens de brandbestrijding.

Er is niet gewacht op de resultaten van de onderzoeken, maar voortvarend actie ondernomen. De Veiligheidsregio en de gemeente Moerdijk hebben direct na de brand een aantal maatregelen getroffen om de brandweer te versterken.

Waar het de Rijksoverheid betreft, ondersteunt minister Opstelten de ontwikkeling van expertregio’s voor de brandweer. Gezien de gebeurtenissen in Moerdijk wil Opstelten dat per direct meer interregionale samenwerking op de terreinen waar specialistische kennis en kunde nodig is. Daarnaast kondigt hij aan dat de taak- en rolverdeling tussen alle partijen over onderlinge informatie-uitwisseling en afstemming worden herijkt.

Tot slot heeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant naar aanleiding van de aanbevelingen van de Arbeidsinspectie maatregelen genomen om in het oefenprogramma het veilig werken met chemische en gevaarlijke stoffen mee te nemen. Ook wordt het toezicht op veilig werken tijdens een incident versterkt bij alle veiligheidsregio’s. Dit geldt ook voor de politie.

Er worden overigens geen uitspraken gedaan over of het al dan niet strafrechtelijk handelen van het bedrijf. Hierover loopt nog een strafrechtelijk onderzoek. Wel stelt de Inspectie OOV dat gezien de vergunningen het bedrijf er op het buitenterrein zich geen gevaarlijke stoffen mochten bevinden. Dat dit toch is gebeurd en dat hierdoor brand is ontstaan, ligt dan ook volledig bij het bedrijf zelf. Daar komt bij dat de brand bij aankomst van de eerste brandweerwagen al dermate groot was, dat er in feite geen beginnen meer aan was. Zeker is dat het bedrijf niet behouden had kunnen worden.
Klik hier voor de volledige reactie

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/venj/nieuws/2011/08/24/reactie-opstelten-op-onderzoek-inspectie-naar-brand-moerdijk.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1343 Gepost op: 24 augustus 2011, 10:35:26
Link naar rapport Arbeidsinspectie klik hier

Samenvatting
De eerste dagen na de brand bij Chemie-Pack bleek een groot aantal hulpverleners gezondheidsklachten te hebben. Voor de Arbeidsinspectie was dit aanleiding om een
uitgebreid onderzoek te doen, waarvan in dit rapport verslag wordt gedaan. Het onderzoek had twee doelen:
1. Vaststellen of de werkgevers van de hulpverleners conform de arbeidsomstandigheden-wetgeving hebben gehandeld. Waar dat niet zo is treedt de Arbeidsinspectie
handhavend op;
2. Aandachtspunten formuleren voor vergelijkbare hulpdiensten in het land om hun arbobeleid voor dit soort calamiteiten te toetsen en waar nodig te verbeteren.
De onderzoekers waren zich bewust van de moeilijke omstandigheden en de enorme druk waaronder de hulpverleners met grote inzet hun werk hebben gedaan.
In een dergelijke complexe situatie kan de aandacht van de hulpverleners voor de eigen veiligheid naar de achtergrond worden gedrongen. Dat neemt niet weg dat er juist ook voor dergelijke situaties een goed werkend arbobeleid moet zijn.
Uit interviews met ruim 50 hulpverleners is gebleken, dat zowel brandweer, politie als ambulancedienst tijdens de brand onvoldoende aandacht hebben gehad voor de veilige werkwijzen en procedures die bij een dergelijk incident met gevaarlijke stoffen horen. Zo hebben meerdere brandweermensen en politieagenten blootgestaan aan inademing van rook en chemische dampen. Ook hebben enkele brandweermensen zonder chemicaliënhandschoenen in verontreinigd bluswater gewerkt. Daarnaast hebben
de werkgevers van de hulpverleners vooraf niet genoeg aandacht besteed aan voorlichting en onderricht over gevaarlijke stoffen. De kennis van veel hulpverleners over
het werken met gevaarlijke stoffen en hun risicobewustzijn ten tijde van de inzet schoten tekort. Er was wel toezicht op een veilige taakuitoefening, maar dit heeft onvoldoende tot corrigerende acties geleid. Wat betreft het algemene arbobeleid van de werkgevers, bleken drie van hen de risico’s goed te hebben beschreven
in hun risico-inventarisatie en -evaluatie RI&E en ook een plan van aanpak (PvA) te hebben. De andere twee werkgevers schoten hier tekort. Bij alle werkgevers waren
de verantwoordelijkheden en bevoegdheden voor het veiligheidsbeleid duidelijk belegd. De betrokken werkgevers hebben hun arbobeleid voor en na de brand ook meerdere
keren geëvalueerd. Ze hebben echter onvoldoende de punten onderkend waarop de Arbeidsinspectie tekortkomingen constateerde, zoals voorlichting en onderricht,
risico-bewustzijn en toezicht op veilig handelen tijdens een calamiteit. Daarom heeft de inspectie juist op deze punten nadere maatregelen van de werkgevers geëist.
De Arbeidsinspectie beveelt alle hulpdiensten in het land die bij vergelijkbare calamiteiten worden ingezet aan om hun eigen arbobeleid te toetsen aan de conclusies van
dit rapport.
Aandachtspunten daarbij zijn:
• Een goede risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en plan van aanpak.
• Voldoende risicobewustzijn en kennis over gevaarlijke stoffen bij hulpverleners.
• Goede afspraken over veilig handelen tussen samenwerkende werkgevers bij een incident.
• Goed toezicht op veilig handelen tijdens het incident.
• Evalueren van de gehanteerde werkwijzen op het aspect veiligheid van de hulpverleners


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1344 Gepost op: 24 augustus 2011, 10:48:53
Bestrijding brand Moerdijk op alle fronten gefaald
De bestrijding van de grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk van begin dit jaar heeft op alle fronten gefaald. Dat blijkt uit het rapport van de inspectie openbare orde en veiligheid.
Bij het bestrijden van de grote brand hebben hulpverleners onnodige risico's gelopen. Direct na hun inzet zijn ze niet ontsmet. Ze zijn daardoor blootgesteld aan gevaarlijke stoffen.
Ook waren de gemeente Moerdijk en de veiligheidsregio Midden-West Brabant onvoldoende voorbereid op de grote brand.
De inspectie concludeert voorts dat de brand niet adequaat genoeg is bestreden. Daardoor heeft het milieu door de grote hoeveelheden bluswater schade geleden.

Aanbevelingen
De inspectie doet aanbevelingen voor de toekomst: Zo krijgen de hulpverleners een nieuw schuimblusvoertuig om soortgelijke branden in de toekomst beter te kunnen bestrijden. Ook komen er nieuwe ontsmettingsprocedures en Moerdijk krijgt een nieuwe brandweerkazerne. Daarnaast komt er 3 miljoen euro beschikbaar voor betere informatievoorziening van Veiligheidsregio's. Zij moeten zowel intern als met elkaar beter gaan communiceren.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en de lokale autoriteiten hebben al laten weten alle aanbevelingen uit het rapport over te nemen. Dat schrijft Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer.

rtv Rijnmond


Rutger

  • Geïnteresseerde
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 820
Reactie #1345 Gepost op: 24 augustus 2011, 11:45:41
Overheid faalde bij aanpak brand Moerdijk

Bron: www.nos.nl
Brand in Moerdijk
Gerben van den Boom
Toegevoegd: woensdag 24 aug 2011, 10:40

Er is veel misgegaan bij de bestrijding van de brand bij het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Dat stelt de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid in een rapport.

De zwaarste kritiek is op de gemeente Moerdijk en de veiligheidsregio Midden- en West Brabant. Die waren niet goed voorbereid op een dergelijke chemiebrand. Ook had de brandweer in Moerdijk de zaken niet goed op orde.

De brand is niet goed bestreden. De brandweer had het vuur gecontroleerd moeten laten uitbranden. Doordat er grote hoeveelheden bluswater zijn gebruikt, heeft het milieu extra schade geleden. Op de binnenplaats van Chemie-Pack stonden chemische stoffen opgeslagen. De brandweer was daar niet op voorbereid en dat heeft de bestrijding van de brand bemoeilijkt.

Regie
De inspectie constateert dat het bij de bestrijding van de brand ontbrak aan een goede regie. Leidinggevenden hebben gefaald. De aansturing van de hulpverleners was ongecontroleerd en chaotisch. De officier van dienst van de brandweer verzuimde een usb-stick met informatie over de opgeslagen gevaarlijke stoffen van medewerkers van Chemie-Pack in ontvangst te nemen.

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft volgens de inspectie te lang gewacht met opschalen. De brand is om 14.30 uur ontstaan, maar pas om 17.00 uur wordt gesproken over de inzet van schuimblusvoertuigen. Die worden uiteindelijk vanaf 23.15 uur ingezet.

Bedrijfsbrandweer
Maar ook in de nazorg zijn de autoriteiten ernstig tekort geschoten. De inspectie noemt het onverantwoord dat er geen ontsmettingsprocedure is opgestart, gelet op de risico's van het verontreinigde water voor de hulpverleners.

Volgens de inspectie moet er in Moerdijk snel een bedrijfsbrandweer komen. De brand in januari werd in eerste instantie bestreden door vrijwilligers. Ook wil de inspectie dat er snel een onderzoek komt naar de situatie in de rest van Nederland.

Rapport  Inspectie Openbare Orde en Veiligheid in een rapport;
http://content1b.omroep.nl/d023f2bc39406fba2be1474b08247cac/4e54c8da/nos/docs/240811_inspectierapport_moerdijk.pdf


Rutger

  • Geïnteresseerde
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 820
Reactie #1346 Gepost op: 24 augustus 2011, 11:50:18
Hulpverleners Moerdijk liepen gevaar


Bron: www.nos.nl
Toegevoegd: woensdag 24 aug 2011, 09:29
Update: woensdag 24 aug 2011, 10:03

Brandweerlieden, politiemensen en ambulancepersoneel die begin januari betrokken waren bij de bestrijding van de brand in Moerdijk hebben gevaar gelopen.

Dat blijkt onderzoek van de Arbeidsinspectie, die sprak met vijftig hulpverleners. De inspectie noemt de resultaten van het onderzoek zorgelijk.

De presentatie van het onderzoeksrapport wordt vanaf 11.00 uur uitgezonden op Journaal24.

Gevaarlijke stoffen
Volgens de onderzoekers hebben de hulpverleners blootgestaan aan de inademing van rook en chemische dampen. Dat kwam doordat ze geen goede adembescherming hadden en op de verkeerde plek stonden. Ook hebben brandweerlieden zonder goede handschoenen contact gehad met verontreinigd bluswater.

Stoffen die in de rook werden gemeten, zijn onder andere koolmonoxide (CO), blauwzuurgas of waterstofcyanide (HCN), zoutzuur (HCl), zwaveldioxide (SO2) en stikstofoxiden (NOx).

Klachten
Volgens de Arbeidsinspectie hebben de leiding van politie, brandweer en ambulance vooraf niet genoeg aandacht besteed aan voorlichting en onderwijs over gevaarlijke stoffen. Daardoor wisten de hulpverleners te weinig over het werken met gevaarlijke stoffen en was het risicobewustzijn onvoldoende.

Na de brand bij Chemie-Pack meldden veel hulpverleners zich met gezondheidsklachten. Van de 500 hulpverleners hadden er direct na de brand 160 mensen klachten. Na medio april hadden tien hulpverleners nog steeds klachten.

Het rapport van de Arbeidsinspectie is een aanvulling op het rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid dat vandaag verscheen.

Rapport Arbeidsinspectie;
http://content1b.omroep.nl/8d1cf8e3dbf601f78439509af717479b/4e54c932/nos/docs/240811_chemiepack.pdf


HJ94

  • Aspirant manschap & Verkeerskundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,351
Reactie #1347 Gepost op: 24 augustus 2011, 14:01:28
Reconstructie van de zeer grote brand in Moerdijk, via deze link.


Rutger

  • Geïnteresseerde
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 820
Reactie #1348 Gepost op: 24 augustus 2011, 15:03:10
Krijg toch een raar gevoel bij de film en de persconferentie van Veiligheidsregio en Gemeente.
Groot contrast met de rapporten Arbeidsinspectie en Inspectie Openbare Orde en Veiligheid.

Veiligheidsregio stelt bijvoorbeeld dat er adequaat gehandeld is, dit in volledige tegenspraak met eerder genoemde rapporten.


JackM

  • HBT, ICET SAVER methodiek
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 896
Reactie #1349 Gepost op: 24 augustus 2011, 15:07:05
HEt is natuurlijk erg makkelijk om vanachter je bureau in een onderzoek te concluderen wat er allemaal"fout"is gedaan.. Op het moment supreme met alle stress moet er in minutne gehandeld worden, dit staat lijnrecht tegenover een conclusie die getrokken kan worden na research opgemaakt in enkele maanden.

Dit soort rapporten zijn er om lering uit te trekken voor eventuele incidenten in de toekomst, niet om iemand af te branden.
Ikzelf heb het gevoel dat de OVD goed heeft ingezet. De hele discussie over je mag nooit water op een vloeistofbrand hozen is dan ook afgedaan wat mij betreft. Hij had 2 keuzes, die beide gevaren meebrachten en het had zoals het er nu uitziet, nooit perfect uit kunnen pakken.
Wees duidelijk, niet halfbakken, en vooral : recht voor de raap wanneer nodig,dan kom je het verste.