Directie Chemie-Pack verantwoordelijk voor branddoor omroepbrabant op 9 dec 2011
Advocaat: "OM mag directie Chemie-Pack niet vervolgen"http://www.omroepbrabant.nl/?news/166150602/Directie+Chemie-Pack+beschuldigd+van+brandstichting.aspxLaatst gewijzigd: vrijdag 9 december 2011 - 18:36 | Auteur: Pieter Bremer
De schade door de brand is 70 miljoen euro.
BREDA - Het Openbaar Ministerie (OM) mag de drie directieleden die verdacht worden van de brand op 5 januari bij Chemie-Pack in Moerdijk niet vervolgen. Dat vindt hun advocaat Ronald Drenth. De advocaat zal er alles aan doen om de 'zaak te laten klappen'.
Hij zei dat vrijdag bij de rechtbank in Breda, waar een niet-inhoudelijke zitting plaatsvond over de strafzaak rond de brand. Op 21 maart 2012 wordt er opnieuw een regiezitting gehouden.
Immuniteit
Volgens de raadsman heeft het OM wel degelijk een deal gesloten met Mohammed, de medewerker van Chemie-Pack die met een gasbrander de brand in Moerdijk veroorzaakte. Hij vindt het vreemd dat de werknemer niet wordt vervolgd. Volgens Drenth is hem immuniteit geboden in ruil voor zijn verklaringen en dat is in strijd met het geldend recht.
OM
Tijdens de zitting werd duidelijk dat Mohammed pas op 3 juli 2011 heeft verklaard dat hij met de gasbrander bezig is geweest. Het OM vond het toen niet nodig om hem als verdachte aan te merken. Al op 11 mei is aan Mohammed gezegd dat hij niet als verdachte zou worden aangemerkt. Volgens het OM gebeurde dat in het kader van het onderzoek naar overtreding van milieuregels.
Dat hij daarvan niet werd verdacht is logisch, omdat alleen bedrijven of bedrijfsleiders strafrechtelijk verantwoordelijk zijn voor naleving van milieuregels, aldus het OM.
Geen deal
Volgens justitie kwam de medewerker uit zichzelf en uit gewetensnood met de waarheid naar buiten. Justitie ontkent ten stelligste dat er een deal met Mohammed is gemaakt en dat hij kroongetuige is. In Nederland wordt zelden met kroongetuigen gewerkt door het OM.
Veiligheidsregels
Het OM voert aan dat Chemie-Pack het regelmatig niet nauw nam met de veiligheidsregels en dat Mohammed volgens de geldende cultuur handelde. Daarom is de werknemer niet vervolgd, maar wel de top. Het OM kiest er bewust voor om de lagere werknemers van het bedrijf niet te vervolgen.
Het veiligheidsbeheersysteem was volgens justitie niet up to date en de brandblusmiddelen waren niet in orde.
Directeur Gerard Spiering en twee managers van Chemie-Pack wordt opzettelijke brandstichting ten laste gelegd. Op 5 januari brandde het bedrijf volledig uit met als gevolg een milieuschade van 70 miljoen euro.
Gasbrander
Volgens justitie is opzettelijk een gasbrander gebruikt om een bevroren pomp met het brandbare xyleen te ontdooien. Ook zijn er chemische stoffen verwerkt op plaatsen waar dat niet mocht. Het is opvallend dat de directie van brandstichting wordt beschuldigd, terwijl werknemer Mohammed heeft bekend de gasbrander te hebben gebruikt.
Nog geen strafeis
De economische strafkamer hield vrijdag in Breda een regiezitting. Er is nog nog geen strafeis uitgesproken door de officier van justitie. Alle partijen konden hun onderzoekswensen bekend maken, bijvoorbeeld extra getuigenverhoren en technische onderzoeken.
Omdat er tijdens de regiezitting veel vragen zijn boven komen drijven, is er volgens de rechter nader onderzoek nodig. Op 21 maart vindt opnieuw een regiezitting plaats.
Zware straffen mogelijk
De Bredase economisch strafrechtexpert Moritz Schönfeld noemde het niet vervolgen van de werknemer eerder deze week curieus. Theoretisch kan voor opzettelijke brandstichting tot 15 jaar cel worden opgelegd. Schönfeld verwacht dat de straffen in de praktijk veel lager zullen uitpakken omdat er bij de brand geen personen gewond zijn geraakt bij de grote brand in Moerdijk.
Eerste publicatie: vrijdag 9 december 2011 - 13:00