GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 358530 keer)

0 gebruikers (en 11 gasten bekijken dit topic.

bart007

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,201
Reactie #1360 Gepost op: 16 september 2011, 20:25:19
Waterschap: tarief omhoog door Chemie-Pack

vrijdag 16 september 2011 | 16:10 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 16 september 2011 | 16:22
MOERDIJK - De inwoners van het waterschap Brabantse Delta krijgen volgend jaar waarschijnlijk eenmalig te maken met een tariefsverhoging om de kosten van de brand bij Chemie-Pack te betalen. Het gaat om een bedrag van 7 tot 15 euro per huishouden en gemiddeld 400 euro per bedrijf. Dijkgraaf Joseph Vos heeft dat vrijdagmiddag gezegd in reactie op een rijksbijdrage aan de schoonmaakkosten.
De belastingen in de gemeente Moerdijk en de in de provincie zullen als gevolg van de brand niet direct worden verhoogd, kondigden burgemeester Jac Klijs en gedeputeerde Jules Iding aan.
De totale kosten van de ramp zijn geraamd op ruim 71 miljoen euro. De kosten voor het waterschap bedragen 13,5 miljoen euro. Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) heeft bij wijze van uitzondering besloten om 5,25 miljoen euro bij te dragen. Dijkgraaf Vos toonde zich blij met de rijksbijdrage omdat het kabinet zich heel lang formeel heeft opgesteld en niks wilde meebetalen. Definitieve beslissingen over de tarieven worden binnen enkele maanden genomen, kondigde hij aan.
De kosten voor de gemeente Moerdijk zijn 12,5 miljoen euro maar minister Opstelten (Veiligheid) betaalt 3,5 miljoen euro mee. Naar het zich laat aanzien gaat de belasting voor woningbezitters (ozb) niet omhoog als gevolg van de brand, zei burgemeester Jac Klijs. Als de ozb wel omhoog gaat is dat de schuld van bezuinigingen door het kabinet. Moerdijk teert in op de reserve om in totaal 9 miljoen euro te betalen, legde hij uit.
Chemie-Pack is aansprakelijk gesteld voor alle kosten van de brand maar de provincie Noord-Brabant houdt er rekening mee dat er bij het bedrijf niks is te halen. De provincie schiet de bodemsanering à 38 miljoen euro voor en is nog in gesprek met het Rijk over de verdeling van dit bedrag.
Het waterschap, de gemeente en provincie constateren dat er voor calamiteiten zoals de brand bij Chemie-Pack niks is geregeld. Ze doen een beroep op het kabinet om een calamiteitenfonds op te richten. Gemeenten kunnen anders schuw worden om risicovolle bedrijven te huisvesten, waarschuwden ze.
Bron: http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/9494629/Waterschap-tarief-omhoog-door-ChemiePack.ece
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1361 Gepost op: 17 oktober 2011, 16:44:33
Schoonmaak terrein Chemie-Pack start dinsdag

http://www.omroepbrabant.nl/?news/163220402/Schoonmaak+terrein+Chemie-Pack+start+dinsdag.aspx
Laatst gewijzigd: maandag 17 oktober 2011 - 16:08 | Auteur: Marrie Meeuwsen

MOERDIJK - Burgemeester Klijs van Moerdijk geeft dinsdag het startsein voor de schoonmaak van het terrein van Chemie-Pack. Het gaat om de voorbereidingen voor het bovengronds slopen en opruimen.

Werknemers in beschermende kleding gaan aan de slag met een kraanwagen en hoogwerker. De voorbereidingen gaan twee weken duren.

De gemeente betaalt drie miljoen euro voor de bovengrondse sanering. Begin 2012 kan als het goed is worden gestart met de bodemsanering. Dat kost zo'n 38 miljoen euro.

Brand
Het terrein van Chemie-Pack werd afgelopen januari compleet verwoest door een enorme brand. Volgens de gemeente gaat de aanpak van de grondwaterverontreiniging en bodemsanering bij het bedrijf drie tot vijf jaar duren.


Schoonmaak terrein Chemie-Pack gaat jaren duren

http://www.omroepbrabant.nl/?news/1610691003/Schoonmaak+terrein+Chemie-Pack+gaat+jaren+duren.aspx
Publicatie: donderdag 8 september 2011 - 17:09 | Auteur: Robert te Veele

MOERDIJK - De gemeente Moerdijk wil binnenkort beginnen met het schoonmaken van het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk. Volgens de gemeente gaat de aanpak van de grondwaterverontreiniging en bodemsanering bij het bedrijf drie tot vijf jaar duren.

De gemeente kwam donderdag met dit nieuws naar aanleiding van een overeenkomst die met de provincie is gesloten over wie de schoonmaak voorlopig betaalt. De provincie Brabant schiet de kosten voor. Het risico dat de kosten uiteindelijk hoger dan de geraamde 38,2 miljoen euro uitvallen, wordt als beperkt ingeschat, staat in een verklaring van de gemeente.

Aanpak
Eerst wordt begonnen met het slopen van restanten van het afgebrande chemiebedrijf. Ook wordt de vervuiling aan de oppervlakte aangepakt. Daarna volgt het schoonmaken van het grondwater en de bodem. "We gaan aan de slag, het is zaak dat de milieugevolgen van de brand worden aangepakt'', zegt burgemeester Jac Klijs. Als de raad op 15 september akkoord gaat, kunnen de werkzaamheden beginnen.

Provincie schiet voor
Voor de grote schoonmaak van de bodem en het grondwater schiet de provincie het benodigde geld voor. De provincie en de gemeente Moerdijk zijn dat overeengekomen. "Afgesproken is dat de gemeente de bodemsanering uitvoert en dat de provincie de 38,2 miljoen euro voorfinanciert. Met minister Opstelten overleggen we nog over een bijdrage van het Rijk. Wel staat vast dat Chemie-Pack aansprakelijk is voor de kosten'', aldus gedeputeerde Jules Iding van Ecologie en Handhaving.

Failliet
Chemie-Pack ging vorige maand failliet en het is publiek geheim dat de verzekering van het bedrijf de schade bij lange na niet dekt. Tijdens de brand bij Chemie-Pack op 5 januari zijn chemicaliën en bluswater met chemicaliën verspreid op het terrein en in de omgeving. De mix van chemicaliën is ook in het grondwater en de bodem terecht gekomen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1362 Gepost op: 18 oktober 2011, 14:32:11
http://www.youtube.com/watch?v=VwI6MokL8Ao#ws
Gepubliceerd op 18 okt 2011 door RTLNieuws

Ruim negen maanden na de grote brand is op het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk begonnen met de schoonmaak. De burgemeester van Moerdijk gaf het startschot voor het project.

http://www.youtube.com/watch?v=Po1QP2nxDo4#ws
door omroepbrabant op 18 okt 2011

Burgemeester Klijs van Moerdijk heeft dinsdag het startsein gegeven voor de schoonmaak van het terrein van Chemie-Pack. Het gaat om de voorbereidingen voor het bovengronds slopen en opruimen
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1363 Gepost op: 11 november 2011, 00:34:13
'Snel kazerne op Moerdijk'

http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/9849363/Snel-kazerne-op-Moerdijk.ece
Auteur: door Mariëtte den Engelse |   donderdag 10 november 2011 | 23:57 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 10 november 2011 | 23:58

ZEVENBERGEN - Burgemeester Jac Klijs verwacht dat er op industrieterrein Moerdijk binnen nu en twee jaar een brandweerkazerne staat.
Dat liet hij gisteren tijdens de begrotingsraad weten.

Sinds de brand bij Chemie-Pack in januari van dit jaar heeft veiligheid nog meer aandacht gekregen. Verschillende partijen vroegen daar tijdens de begrotingsbehandeling aandacht voor. Zo vroeg het CDA naar de komst van de brandweerkazerne maar ook naar de blusboot van de de Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid. "Die hebben een nieuwe blusboot gekocht. De Veiligheidsregio Midden - en West-Brabant gaat jaarlijks een ton meebetalen aan die boot. Maar als die nieuwe blusboot in Dordrecht komt te liggen, waar de huidige boot ook ligt, dan hebben we er hier niet zoveel aan", betoogde fractievoorzitter Cors de Visser (CDA). "Dan is de boot nooit op tijd. De blusboot moet dichterbij het Hollandsch Diep komen te liggen."

Klijs was het van harte eens met De Visser maar kon geen harde toezeggingen doen. "Het mag echter niet zo zijn dat we wel de lasten hebben van de boot maar er niet van profiteren. De boot moet dichterbij komen te liggen en daar doen we ons best voor."

Over een brandweerkazerne op industrieterrein Moerdijk wordt al veelvuldig overleg gevoerd met de risicovolle bedrijven, de zogeheten BRZO-bedrijven. "Binnen twee jaar verwacht ik dat de kazerne er is. Het is mogelijk dat de kazerne komt in een bestaand gebouw."

Fractievoorzitter Bert Schreuders van de ChristenUnie stoorde zich aan het feit dat in de begroting voor 2012 de financiële gevolgen van de grote brand niet zijn meegenomen.

"De voorlopige kosten voor de gemeente worden geraamd op negen miljoen euro. Dat was in augustus al bekend. Het niet meenemen van de gevolgen van deze brand is jezelf voor de gek houden."
Samen sterk in de hulpverlening!


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #1364 Gepost op: 14 november 2011, 22:15:40
Tussenpersoon Chemie-Pack ontkent aantijging

Laatste update:  14 november 2011 12:16
BREDA - Assurantiekantoor De Keyzer in Breda ontkent dat Chemie-Pack in Moerdijk niet goed is geïnformeerd over de af te sluiten verzekeringen.
 
Directeur Willem de Keijzer heeft dat maandag gezegd in reactie op beschuldigingen van de provincie Noord-Brabant.

De provincie overweegt De Keyzer aansprakelijk te stellen omdat de kwaliteit van de verzekeringen ''dusdanig te wensen over laat'' dat gesproken kan worden van het niet goed informeren van Chemie-Pack, werd vorige week bekend.

De Keijzer zegt dat hij is geschrokken van de beschuldigingen. ''Het is onjuist. De provincie heeft nooit contact met mij gehad over wat er verzekerd was en waarom. Ik herken me hierin niet. En dan gebruik ik nog nette woorden. Wij hebben niks te verbergen.’’

Kosten

Chemie-Pack in Moerdijk brandde op 5 januari helemaal af. Alleen de kosten die overheden maken voor het opruimen van de restanten en bodemsanering zijn al geraamd op 71 miljoen euro. Volgens onbevestigde berichten was Chemie-Pack maar voor ongeveer 5 miljoen euro verzekerd.

De Keijzer wilde maandag niet ingaan op de dekking. Eerder werd bekend dat de verschillende verzekeraars van Chemie-Pack de claim van de diverse overheden hebben afgewezen.

Chemie-Pack werd op 23 augustus failliet verklaard.

http://www.nu.nl/binnenland/2667416/tussenpersoon-chemie-pack-ontkent-aantijging.html


Piles

  • Geïnteresseerde
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,157
Reactie #1365 Gepost op: 4 december 2011, 23:03:01
***************************************
    Werknemer Chemie-Pack bekent schuld
 ***************************************
 Een medewerker van Chemie-Pack heeft
 in juli bekend dat hij de veroorzaker  
 is van de brand die het bedrijf in    
 Moerdijk verwoestte.Dat melden bronnen
 rond het onderzoek.Het OM vervolgt hem
 niet omdat immuniteit is toegezegd.    
                                        
 De productiemedewerker zegt dat het    
 vuur begon toen hij met een gasbrander
 een pomp wilde ontdooien.Die pomp was  
 aangesloten op chemicaliën waardoor de
 brand zich snel verspreidde.Er bestond
 een vermoeden dat de brand zo was      
 ontstaan,maar er was nog geen dader.  
                                        
 Het OM houdt de leidinggevenden voor de
 brand verantwoordelijk omdat er vaker  
 met gasbranders werd gewerkt.

Bron: NOS Teletekst


GLZ

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 949
Reactie #1366 Gepost op: 5 december 2011, 08:19:30
Briljant!! Immuniteit nadat je de grootste chemische ramp van Nederland veroorzaakt hebt. Sinterklaas bestaat dus echt. 98uiye 098uo


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1367 Gepost op: 5 december 2011, 13:09:32
Medewerker Chemie-Pack bekent veroorzaken brand
door omroepbrabant op 5 dec 2011
http://brabantn.ws/EOa - Een 45-jarige medewerker van Chemie-Pack heeft bekend dat hij in januari de grote brand bij dit chemiebedrijf in Moerdijk veroorzaakt heeft. Toch wordt de man niet vervolgd, omdat justitie hem immuniteit heeft beloofd.

Dat bevestigt de advocaat van de directeur van Chemie-Pack aan Omroep Brabant, naar aanleiding van een bericht van de NOS. De man heeft een halfjaar met zijn geheim rondgelopen. Justitie ontkent dat de man immuniteit heeft, maar toch wordt hij niet vervolgd. Justitie vindt dat de top van Chemie-Pack verantwoordelijk is voor het ontstaan van de brand.

Vloeistof overpompen
De veroorzaker van de brand, Mohammed, werkte al dertien jaar bij het bedrijf. Op 5 januari ging het helemaal mis. Bij het overpompen van een vloeistof, werkte een pomp niet. Mogelijk was die bevroren door de kou van de voorgaande nacht. Mohammed probeerde de pomp te ontdooien met een gasbrander. De pomp, die was aangesloten op chemicaliën, vatte echter vlam.

Vuur verspreidt snel
Het vuur verspreidde zich snel en was, ondanks een bluspoging van de veiligheidscoördinator, niet meer te bedwingen. Binnen de kortste keren stond het hele middenterrein van het bedrijf in brand.

Mohammed ontkent eerst
Directeur Gerard Spiering vroeg een dag later aan Mohammed wat er gebeurd was. Hij zei toen dat hij dat niet wist en dat hij geen idee had hoe de pomp in brand kon vliegen.

Bekentenis in juli
Pas in juli, toen de top van het bedrijf vastzat op verdenking van brandstichting, bekende Mohammed tegen de politie dat hij de brand veroorzaakt had. Tijdens een eerder verhoor kreeg hij van justitie de toezegging dat hij niet meer als verdachte wordt aangemerkt, wat hij ook verklaart.

Directeur verbijsterd
Directeur Spiering is verbijsterd over de gang van zaken. Advocaat Ronald Drenth van de directie van Chemie-Pack vindt het vreemd dat de directie wel voor de rechter staat en de veroorzaker van de brand niet. "Dat is op zijn minst de wereld op zijn kop", zegt de advocaat.

Advocaat bevestigt immuniteit
De advocaat bevestigt ook dat justitie immuniteit heeft afgesproken met Mohammed. "Er staat in het dossier dat er een afspraak is gemaakt tussen het OM en deze meneer. Wat ik daar van vind, zal ik pas op de zitting vertellen." Mohammed wil geen commentaar geven.

Brand Chemie-Pack
Bij de brand op 5 januari werd het chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk verwoest. De schade was enorm en wordt gedeeltelijk betaald door de provincie en het Rijk. Het bedrijf is inmiddels failliet verklaard. De top van het bedrijf staat volgende week voor de rechter.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1368 Gepost op: 9 december 2011, 13:35:37
Directie Chemie-Pack voor de rechter

Directie Chemie-Pack vrijdag voor de rechter

http://www.omroepbrabant.nl/?news/166111462/directie+Chemie+Pack+vrijdag+voor+de+rechter.aspx
Laatst gewijzigd: vrijdag 9 december 2011 - 13:14 | Auteur: Erik Peeters

Justitie houdt de directie verantwoordelijk voor de brand.

BREDA - Vrijdag begint het strafproces tegen de directie van Chemie-Pack. Bij de rechtbank in Breda begint vrijdagmiddag een eerste zogeheten regiezitting. Het openbaar ministerie houdt de leiding van het bedrijf verantwoordelijk voor de grote chemische brand begin dit jaar.
Volgens Justitie is de directie van Chemie-Pack schuldig aan het ontstaan van de brand. Naast directeur Gerard Spiering worden de veiligheidscoördinator en de productieleider verdacht van opzettelijke brandstichting.

Enorme brand
Op 5 januari verwoestte een van de grootste chemische branden ooit het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Persoonlijke ongelukken bleven uit maar de gevolgen voor het milieu bleken gigantisch. Zo zorgden miljoenen liters vervuild bluswater voor een milieuramp in de omgeving. De totale schade van de brand wordt geschat op zo'n 70 miljoen euro. Het waterschap Brabantse Delta betaalde tot nu zo'n 13 miljoen euro voor het opruimen van vervuild blus- en oppervlaktewater.

Brandstichting
Vanwege de torenhoge claims werd Chemie-Pack failliet verklaard. Volgens het openbaar ministerie is de directie van Chemie Pack schuldig aan het ontstaan van de brand. Naast directeur Gerard Spiering worden de veiligheidscoördinator en de productieleider verdacht van opzettelijke brandstichting. Productiemedewerker Mohammed, die de brand heeft veroorzaakt met een gasbrander, wordt niet vervolgd.

Veiligheidsregels
Volgens justitie is hij geen verdachte omdat wat hij deed, het ontdooien van een leiding met een gasbrander, onderdeel zou zijn van de bedrijfscultuur bij Chemie-Pack. Justitie wil met de verklaringen van Mohammed proberen aan te tonen dat het bedrijf het niet zo nauw nam met de veiligheidsregels. De advocaat van de directie zal de rechter moeten overtuigen van het tegendeel. En dat het ontstaan van de brand wel degelijk te wijten is aan een individuele roekeloze actie.

Het proces voor de rechtbank in Breda begint om 13.00 uur. Het is nog niet duidelijk of de verdachten erbij zullen zijn.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,817
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1369 Gepost op: 10 december 2011, 00:55:02
Directie Chemie-Pack verantwoordelijk voor brand
door omroepbrabant op 9 dec 2011

Advocaat: "OM mag directie Chemie-Pack niet vervolgen"

http://www.omroepbrabant.nl/?news/166150602/Directie+Chemie-Pack+beschuldigd+van+brandstichting.aspx
Laatst gewijzigd: vrijdag 9 december 2011 - 18:36 | Auteur: Pieter Bremer

De schade door de brand is 70 miljoen euro.

BREDA - Het Openbaar Ministerie (OM) mag de drie directieleden die verdacht worden van de brand op 5 januari bij Chemie-Pack in Moerdijk niet vervolgen. Dat vindt hun advocaat Ronald Drenth. De advocaat zal er alles aan doen om de 'zaak te laten klappen'.
Hij zei dat vrijdag bij de rechtbank in Breda, waar een niet-inhoudelijke zitting plaatsvond over de strafzaak rond de brand. Op 21 maart 2012 wordt er opnieuw een regiezitting gehouden.

Immuniteit
Volgens de raadsman heeft het OM wel degelijk een deal gesloten met Mohammed, de medewerker van Chemie-Pack die met een gasbrander de brand in Moerdijk veroorzaakte. Hij vindt het vreemd dat de werknemer niet wordt vervolgd. Volgens Drenth is hem immuniteit geboden in ruil voor zijn verklaringen en dat is in strijd met het geldend recht.

OM
Tijdens de zitting werd duidelijk dat Mohammed pas op 3 juli 2011 heeft verklaard dat hij met de gasbrander bezig is geweest. Het OM vond het toen niet nodig om hem als verdachte aan te merken. Al op 11 mei is aan Mohammed gezegd dat hij niet als verdachte zou worden aangemerkt. Volgens het OM gebeurde dat in het kader van het onderzoek naar overtreding van milieuregels.

Dat hij daarvan niet werd verdacht is logisch, omdat alleen bedrijven of bedrijfsleiders strafrechtelijk verantwoordelijk zijn voor naleving van milieuregels, aldus het OM.

Geen deal
Volgens justitie kwam de medewerker uit zichzelf en uit gewetensnood met de waarheid naar buiten. Justitie ontkent ten stelligste dat er een deal met Mohammed is gemaakt en dat hij kroongetuige is. In Nederland wordt zelden met kroongetuigen gewerkt door het OM.

Veiligheidsregels
Het OM voert aan dat Chemie-Pack het regelmatig niet nauw nam met de veiligheidsregels en dat Mohammed volgens de geldende cultuur handelde. Daarom is de werknemer niet vervolgd, maar wel de top. Het OM kiest er bewust voor om de lagere werknemers van het bedrijf niet te vervolgen.

Het veiligheidsbeheersysteem was volgens justitie niet up to date en de brandblusmiddelen waren niet in orde.

Directeur Gerard Spiering en twee managers van Chemie-Pack wordt opzettelijke brandstichting ten laste gelegd. Op 5 januari brandde het bedrijf volledig uit met als gevolg een milieuschade van 70 miljoen euro.

Gasbrander
Volgens justitie is opzettelijk een gasbrander gebruikt om een bevroren pomp met het brandbare xyleen te ontdooien. Ook zijn er chemische stoffen verwerkt op plaatsen waar dat niet mocht. Het is opvallend dat de directie van brandstichting wordt beschuldigd, terwijl werknemer Mohammed heeft bekend de gasbrander te hebben gebruikt.

Nog geen strafeis
De economische strafkamer hield vrijdag in Breda een regiezitting. Er is nog nog geen strafeis uitgesproken door de officier van justitie. Alle partijen konden hun onderzoekswensen bekend maken, bijvoorbeeld extra getuigenverhoren en technische onderzoeken.

Omdat er tijdens de regiezitting veel vragen zijn boven komen drijven, is er volgens de rechter nader onderzoek nodig. Op 21 maart vindt opnieuw een regiezitting plaats.

Zware straffen mogelijk
De Bredase economisch strafrechtexpert Moritz Schönfeld noemde het niet vervolgen van de werknemer eerder deze week curieus. Theoretisch kan voor opzettelijke brandstichting tot 15 jaar cel worden opgelegd. Schönfeld verwacht dat de straffen in de praktijk veel lager zullen uitpakken omdat er bij de brand geen personen gewond zijn geraakt bij de grote brand in Moerdijk.

Eerste publicatie: vrijdag 9 december 2011 - 13:00
Samen sterk in de hulpverlening!