Communicatie jaar na ramp Moerdijk nauwelijks verbeterd AMSTERDAM - Tijdens en na de verwoestende brand op het industrieterrein van Chemie-Pack in januari 2011 werden veel klachten over de crisiscommunicatie waargenomen. Welke lessen daaruit zijn getrokken is nog steeds niet bekend.
Dat is de uitkomst van gesprekken die NU.nl voerde met betrokken en gedupeerde partijen.
Op 5 januari 2011 woedde een enorme brand op het terrein van het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. De totale kosten van de ramp werden geraamd op ruim 71 miljoen euro. De grootste kritiek na de ramp was gericht op de communicatie vanuit de overheid en tussen hulpverlenende organisaties.
"Mocht zich ooit een soortgelijk incident voordoen in Moerdijk, dan zal ik dicht op de media zitten", verklaart burgemeester Jac Klijs van Moerdijk. Klijs volgde in september 2011 oud-burgervader Wim Denie op. Denie trad kort na de ramp af.
Volgens Klijs was de communicatie tijdens de ramp niet zorgvuldig genoeg, waardoor er foutieve informatie werd verstrekt en de geruchten te laat "ontzenuwd" werden.
Oefenmateriaal
"Deze ramp was oefenmateriaal voor heel Nederland. We moeten meer rekening houden met moderne communicatie, helder zijn over alarmsignalen en feitelijk reageren op onzinberichten. Maar we zitten niet stil. In de regio wordt hard gewerkt aan de verbetering van de communicatie", aldus Klijs, die de vernieuwde samenwerking op het gebied van informatievoorziening tussen de veiligheidsregio en het industrie- en havengebied als voorbeeld voor de aanstaande verbeteringen aanhaalt.
Wat er precies gaat verbeteren zal Klijs verduidelijken nadat het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid over de ramp in Moerdijk is gepubliceerd. Het rapport moet eind januari verschijnen, maar Chemie-Pack wil de publicatie tegenhouden. Het bedrijf stelt dat er feitelijke onjuistheden in de rapportage zouden staan en spande een kort geding aan, dat op 11 januari wordt behandeld.
Landbouw
Na de brand was er niet alleen kritiek op de communicatie tussen hulpverlenende partijen, maar ook op het contact tussen de overheid en de plaatselijke landbouw.
32 telers raakten hun groenten door neerslaande stoffen uit de enorme rookwolken niet aan hun afnemers kwijt. De overheid keerde vervolgens een schadevergoeding van 700.000 euro uit.
Volgens Peter van Arkel van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) had de schade voor de telers in de omgeving van Moerdijk en de rest van Nederland beperkt kunnen worden.
"De communicatie na de brand was niet accuraat. De boeren moesten bijvoorbeeld veel te lang wachten op de onderzoeksresultaten van het ministerie, terwijl de monsters van de sector al lang aanwezen dat de grond vrij van schadelijke stoffen was."
Slechte communicatie
Ook het Productschap Tuinbouw, dat de belangen van gedupeerde telers behartigde, hekelt de slechte communicatie en vraagt zich af wat er met de bezwaren wordt gedaan.
"We hebben onze bevindingen bij de departementen en de Onderzoeksraad Voor Veiligheid neergelegd en aangegeven dat er geen rekening is gehouden met de land- en tuinbouwsector. De crisiscommunicatie heeft gefaald", legt woordvoerder Geert Pinxterhuis uit.
Volgens Pinxterhuis is het zaak dat er snel duidelijkheid komt. "We hebben problemen met de onduidelijke structuur bij crisisbeheersing. We weten niet wie de regie heeft, wie de verantwoordelijkheid draagt en wie over beslissingsbevoegdheid beschikt."
Net als burgemeester Klijs en LTO Nederland zal ook het Productschap Tuinbouw het rapport van de Onderzoeksraad moeten afwachten. Waarom er een jaar na de brand nog steeds geen duidelijk oordeel over de communicatie bestaat kan de raad verklaren.
"Als wij een onderzoek doen naar dit soort incidenten, dan zie je vaak dat er veel tijd mee gemoeid is. Die tijd is onder meer nodig voor het toepassen van technische expertise", zegt Wim van der Weegen, hoofd communicatie van de Onderzoeksraad tegenover NU.nl.
Toch ziet het Productschap Tuinbouw lichtpuntjes op het gebied van communicatie. "Tijdens de EHEC-crisis zijn onze onderzoeksresultaten wel meegenomen in de besluitvorming en die moeten ook in de toekomst een prominentere rol krijgen."
http://www.nu.nl/binnenland/2707205/communicatie-jaar-ramp-moerdijk-nauwelijks-verbeterd.html