GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 340652 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Rutger

  • Geïnteresseerde
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 820
Reactie #1410 Gepost op: 26 september 2012, 17:14:33
Chemie-Pack noemt bodemvervuiling schuld brandweer

BREDA - Chemie-Pack meent dat de veiligheidsregio, de gemeente Moerdijk, Shell en Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) de bodemsanering moeten betalen die nodig is na de brand bij het bedrijf begin 2011.

Het bedrijf zegt dat de bodemverontreiniging is ontstaan door het blussen van de brand met miljoenen liters water door de regiobrandweer en de bedrijfsbrandweer van ATM en Shell in Moerdijk. Chemie-Pack is van plan om drie of vier van de genoemde partijen te dagvaarden, kondigde advocaat Robert van ’t Zelfde woensdag aan. Hij legde uit dat de brand bij Chemie-Pack tegen alle afspraken in is geblust met water.
Het bedrijf haalt steun uit een onderzoek door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) waarin staat dat de tactiek om zo min mogelijk bluswater te gebruiken en de brand gecontroleerd te laten uitgaan, niet consequent is gevolgd.

Riool
Waterkannonen van Shell, ATM en het leger werden ook ingezet om de brand te bestrijden. Daardoor kwam er veel bluswater op het terrein van Chemie-Pack terecht, raakte het riool overbelast en stroomde zwaar verontreinigd bluswater het terrein af, schreef de IOOV onder meer.
De kosten van de bodemsanering bij Chemie-Pack zijn geraamd op 38 miljoen euro. De provincie Noord-Brabant betaalt de bodemsanering maar heeft beslag gelegd bij het vastgoedbedrijf van Chemie-Pack om zoveel mogelijk kosten te verhalen.

http://www.nu.nl/binnenland/2919345/chemie-pack-noemt-bodemvervuiling-schuld-brandweer.html


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #1411 Gepost op: 26 september 2012, 20:24:54
Chemie-Pack: bodemvervuiling schuld brandweer


BREDA -  Chemie-Pack meent dat de veiligheidsregio, de gemeente Moerdijk, Shell en Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) de bodemsanering moeten betalen die nodig is na de brand bij het bedrijf begin 2011. Het bedrijf zegt dat de bodemverontreiniging is ontstaan door het blussen van de brand met miljoenen liters water door de regiobrandweer en de bedrijfsbrandweer van ATM en Shell in Moerdijk.

  Chemie-Pack is van plan om drie of vier van de genoemde partijen te dagvaarden, kondigde advocaat Robert van 't Zelfde woensdag aan. Hij legde uit dat de brand bij Chemie-Pack tegen alle afspraken in is geblust met water.

Het bedrijf haalt steun uit een onderzoek door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) waarin staat dat de tactiek om zo min mogelijk bluswater te gebruiken en de brand gecontroleerd te laten uitgaan, niet consequent is gevolgd. Waterkannonen van Shell, ATM en het leger werden ook ingezet om de brand te bestrijden. Daardoor kwam er veel bluswater op het terrein van Chemie-Pack terecht, raakte het riool overbelast en stroomde zwaar verontreinigd bluswater het terrein af, schreef de IOOV onder meer. „Het milieu heeft door het gebruik van grote hoeveelheden bluswater extra schade geleden”, was de conclusie.

De kosten van de bodemsanering bij Chemie-Pack zijn geraamd op 38 miljoen euro. De provincie Noord-Brabant betaalt de bodemsanering, maar heeft beslag gelegd bij het vastgoedbedrijf van Chemie-Pack om zo veel mogelijk kosten te verhalen.

De veiligheidsregio is een verweer aan het voorbereiden en blijft erbij dat er goed is gehandeld, zei een woordvoerster woensdag. ATM ontkent dat er op eigen initiatief is geblust en zegt dat er is gehandeld op bevel van de brandweer.


http://www.telegraaf.nl/mijnbedrijf/12996170/__Chemie-Pack__schuld_brandweer__.html


JarnoF

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,110
  • Geïnteresseerd in de hulpverlening
    • JarnoFlinkers.nl
Reactie #1412 Gepost op: 26 september 2012, 20:34:41
Chemie Pack kent blijkbaar het bekende: "Aanleiding en oorzaak" niet.

Waarom is de bodemverontreiniging opgetreden? Omdat HUN fabriek in vlammen aan het opgaan was.
Wat diende de brandweer te doen? De brand bestrijden.


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #1413 Gepost op: 26 september 2012, 21:15:51
Chemie Pack kent blijkbaar het bekende: "Aanleiding en oorzaak" niet.

Waarom is de bodemverontreiniging opgetreden? Omdat HUN fabriek in vlammen aan het opgaan was.
Wat diende de brandweer te doen? De brand bestrijden.
Alleen heeft het IOOV geconstateert dat een andere aanpak van de brand beter zou zijn geweest, door de brand gecontroleerd te laten uitbranden, en zo min mogelijk bluswater gebruikt had moeten worden. En dan begrijp ik Chemie-pack wel dat ze dit gebruiken om de kosten van de bodemsanering te ontlopen.


Lt. Col. Me

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
  • Nederland moet door!
Reactie #1414 Gepost op: 26 september 2012, 22:10:32
Chemie Pack kent blijkbaar het bekende: "Aanleiding en oorzaak" niet.

Waarom is de bodemverontreiniging opgetreden? Omdat HUN fabriek in vlammen aan het opgaan was.
Wat diende de brandweer te doen? De brand bestrijden.
Ergens in dit topic is/was de voorraadlijst met chemische stoffen te vinden. Bij tig van deze stoffen stond de aanduiding "niet blussen met water", afgesproken met, jawel, de brandweer, en de brandweer was in het bezit van deze lijst. Nog ergens wordt vermeld dat een veiligheidscoördinator heeft getracht de brandweer te informeren en te adviseren. Wat en hoe van beide zaken precies helemaal waar is, laat ik maar in het midden. Feit blijft dat de brandweer ondanks deze punten veel, heel veel water heeft opgebracht. Vervolgens worden de kosten van de schade van die nattigheid bij Chemiepack neergelegd. En dan is het niet gek dat Chemiepack zich daartegen verweert.

Dat de toko in brand stond en de brandweer de brand aan het bestrijden was, is duidelijk. Maar de manier waarop staat nu ter discussie.
"Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts." -- Winston Churchill


ir. Auditor

  • Ingenieur die nog geen band kan plakken.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,655
  • Do one thing every day that scares you (M Schmich)
Reactie #1415 Gepost op: 9 oktober 2012, 15:17:01
Citaat
Medewerker moest zwijgen over brand Moerdijk
BREDA - De medewerker die de brand bij Chemie-Pack veroorzaakte is onder druk gezet om het ontstaan te verzwijgen voor de politie.


Directeur Gerard Spiering vertelde hem dat hij zijn 'smoel' moest houden. Uit angst heeft hij een half jaar later toch zelf de politie benaderd en zijn verhaal helemaal opgebiecht.

De medewerker heeft dat dinsdag verklaard als getuige in de strafzaak tegen drie leidinggevenden van Chemie-Pack.
Het personeelslid vertelde dat hij meteen eerlijk tegen zijn directeur heeft verteld over het ontstaan van de brand. Hij legde uit dat het vuur is ontstaan toen hij op het buitenterrein van Chemie-Pack een bevroren membraampomp met een gasbrander probeerde te ontdooien. Eerder probeerde zijn plaatsvervangend chef hetzelfde te doen.

De gasbrander werd regelmatig gebruikt in de winterperiode en de verdachte directeur Gerard Spiering, de veiligheidscoördinator en productieleider wisten dat dat gebeurde, vertelde hij.

Blussen
Er is geprobeerd om het vuur te blussen maar de blusmachine deed het niet en een waterkraan was dicht. Toen er alsnog geblust werd, zijn vonken overgeslagen naar plastic containers die begonnen te lekken en werd het vuur onbeheersbaar en is het personeel gevlucht.
In de strafzaak staan de directeur, veiligheidscoördinator en productieleider terecht voor leidinggeven aan brandstichting en overtreding van milieuregels.
bron: nu.nl


mike

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,931
Reactie #1416 Gepost op: 10 oktober 2012, 12:56:43
Pomp Chemie-Pack vaak ontdooid met gasbrander

BREDA - Personeel van Chemie-Pack gebruikte al jaren een gasbrander om bevriezing van een haperende membraampomp in de winter te verhelpen.

De productieplanner van het bedrijf heeft dat verschillende keren gezien en zelf gedaan terwijl hij wist dat het verboden was, zo vertelde hij woensdag tijdens een getuigenverhoor bij de rechtbank in Breda.

Bijna iedereen wist dat het gebeurde, ook de chefs. Hij werd er niet op aangesproken, legde de getuige uit.

De productieplanner benadrukte dat de werknemer die de grote brand bij Chemie-Pack veroorzaakte, stom is geweest omdat hij de grote hete vlam te lang op de pomp heeft gehouden op minimale afstand van plastic containers met brandbare vloeistof.

Hij en zijn chef ontkenden woensdag dat ze de brander op die fatale dag ook zelf hebben gebruikt of de opdracht hebben gegeven, zoals de veroorzaker zelf dinsdag verklaarde.
http://www.nu.nl/binnenland/2930415/pomp-chemie-pack-vaak-ontdooid-met-gasbrander.html


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Leidinggevenden Chemie-Pack horen eis

09-11-2012  |  11:33
 
Justitie komt vrijdag met de eis tegen de drie leidinggevenden van Chemie-Pack in Moerdijk. Het drietal wordt verdacht van brandstichting en overtreding van de vergunningvoorschriften.

Chemie-Pack brandde begin vorig jaar af nadat een productiemedewerker een bevroren pomp probeerde te ontdooien met een gasbrander. Het OM houdt de bedrijfstop daarvoor verantwoordelijk. De medewerker is geen verdachte.

De brand kon volgens het OM uitgroeien tot een verwoestende vlammenzee, omdat in strijd met de vergunning xyleen werd gebruikt voor het schoonmaken van de pomp en containers met gevaarlijke stoffen in de buurt stonden.

De rechtbank in Breda doet op 21 december uitspraak.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Brand bij Chemie-Pack in Moerdijk: meldingen bij de meldkamer
Published on Nov 9, 2012 by omroepbrabant
Tijdens de rechtszaak tegen Chemie-Pack zijn beelden van de brand en meldingen die bij de meldkamer binnenkwamen getoond en beluisterd. Lees en beluister de eerste momenten van de brand.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Brand bij Chemie-Pack in Moerdijk: meldingen bij de meldkamer
Published on Nov 9, 2012 by omroepbrabant
Tijdens de rechtszaak tegen Chemie-Pack zijn beelden van de brand en meldingen die bij de meldkamer binnenkwamen getoond en beluisterd. Lees en beluister de eerste momenten van de brand.

Eerste momenten en melding van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk

Laatst gewijzigd: vrijdag 9 november 2012 - 17:23 | Auteur: Martijn de Bie

MOERDIJK - Tijdens de rechtszaak tegen Chemie-Pack zijn beelden van de brand en meldingen die bij de meldkamer binnenkwamen getoond en beluisterd. Lees en beluister de eerste momenten van de brand.

De brand bij Chemie-Pack ontstond woensdagmiddag 5 januari 2011 rond halfdrie. Een medewerkster van Chemie-Pack belt de brandweer:

14.26
Meldkamer: Goedemiddag, met de brandweer.
- Met A.V. van Chemie-Pack Nederland in Moerdijk. Wij willen graag brandweer naar de Vlasweg 4 in Moerdijk.

Meldkamer: Wat aan de hand?
- We weten het niet precies. We zijn een chemisch bedrijf en er werd over de omroepers gegild dat we de brandweer moesten bellen en dat er spoed is.

Meldkamer: Dat gaan we doen. Als je meer weet, kun je dan terug bellen?
- Op 112?
Meldkamer: Ja, graag. We zijn onderweg.

14.30
Meldkamer: Met de meldkamer brandweer.
- Goededag, met Chemie-Pack hier, we hebben een serieuze brand.

Meldkamer: De brandweer is onderweg.
- Het is een serieuze brand.

Meldkamer: We hebben brandweer onderweg met twee voertuigen, wat brand er precies?
- Ja, nee, het is nu heel serieus, er moet meer komen, zeer grote brand.

Meldkamer: Wat brandt er?
- Gelijk op het middenterrein.

Meldkamer: Wat brandt er? Een gebouw?
- Ja, nee, alles nu. Heel het middenterrein staat in brand'.

Meldkamer: Het middenterrein staat in brand, een zeer grote brand Henk.
- Ja, opschieten. Alsjeblieft.
Meldkamer: Ze zijn onderweg.

14.32 Brandweer ter plaatse neemt contact op met de meldkamer
- Breng Zuid-Holland Zuid in kennis. Het gaat om tankwagens, olievaten. Alles wat hier staat, staat hier in de fik. Zeer groot alarm.
Meldkamer: Is begrepen, het tweede peleton komt eraan.

14.33 Brandweer ter plaatse vraagt om extra inzet
- Ik wil de SB en eventueel crashtenders.
Meldkamer: Gaan we waarschuwen.
- Shell Moerdijk ligt hier schuin voor ons, die wil ik ook graag ter plaatse.

Na deze meldingen duurde het nog dertig uur voor het vuur helemaal uit was.
Samen sterk in de hulpverlening!